Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
15. 10. 2019,
15.26

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,85

6

Natisni članek

angleška nogometna reprezentanca Euro 2020 Bolgarija Greg Clarke Tyrone Mings

Torek, 15. 10. 2019, 15.26

4 leta, 6 mesecev

Rasistični izpadi bolgarskih navijačev

Škandal, ki je šokiral Angleže, odnesel predsednika bolgarske zveze. Oglasil se je tudi Čeferin.

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,85

6

Bolgarija Avstrija | Hrvaški sodnik Ivan Bebek je zaradi rasističnih žaljivk bolgarskih navijačev dvakrat prekinil tekmo. | Foto Reuters

Hrvaški sodnik Ivan Bebek je zaradi rasističnih žaljivk bolgarskih navijačev dvakrat prekinil tekmo.

Foto: Reuters

Visoko zmago angleške nogometne reprezentance v kvalifikacijah za EP 2020 v Sofiji (6:0) je v ponedeljek žal zasenčilo nešportno vedenje bolgarskih navijačev. Z rasističnimi zbadljivkami so se lotili temnopoltih Otočanov. Poskrbeli so za škandal, ki bi jih lahko drago stal, saj je Evropska nogometna zveza (Uefa) večkrat opozorila, da je njena toleranca do tovrstnih izpadov ničelna. Hrvaški sodnik Ivan Bebek je srečanje dvakrat prekinil … Predsednik bolgarske nogometne zveze Boris Mihajlov je že odstopil s položaja.

Grčija nogomet
Sportal BiH v slogu Slovenije, Španci po drami že na EP

Bolgarska nogometna reprezentanca ni zmagala že 11 tekem zapored. Od zadnje zmage je preteklo že več kot leto dni. Trinajstega oktobra 2018 je v ligi narodov ugnala Ciper z 2:1, nato pa padla v hudo brezno. Ne le, da ni rezultatskih uspehov. Država, s katero se je Slovenija v zadnjih sezonah srečevala tako v reprezentančnem (liga narodov) kot tudi klubskem svetu (izpad Maribora proti Ludogorcu), se je znašla še v večjih škripcih.

Hrvaški sodnik dvakrat prekinil dvoboj

Anglija je ugnala Bolgarijo kar s 6:0. | Foto: Reuters Anglija je ugnala Bolgarijo kar s 6:0. Foto: Reuters Že tako ji grozi sramotno zadnje mesto v kvalifikacijski skupini A za EP 2020, kjer je v sedmih tekmah osvojila le pičle tri točke, razlika v zadetkih pa znaša 5:17. Država, nekoč zelo ponosna na svoje nogometne junake, največjo slavo je doživljala v obdobju samosvojega velemojstra Hrista Stojčkova, pa se je po novi katastrofi, v ponedeljek je v Sofiji na stadionu Vasil Levski klonila proti favorizirani Angliji z bolečih 0:6, znašla še sredi škandala, ki bi ji lahko zadal še hujše posledice.

Dvoboja namreč ni zaznamovala le visoka zmaga Otočanov, ki so se s tem povsem približali osnovnemu cilju, zagotovljenemu nastopu na Euru 2020, katerega finale bo prav v Londonu na slovitem Wembleyju, ampak so se v ospredju znašle tudi nešportne teme. Hrvaški sodnik Ivan Bebek je moral zaradi nešportnega vedenja skupine domačih navijačev in gorečih pritožb gostov dvakrat prekiniti srečanje.

Skupina bolgarskih huliganov bi skoraj poskrbela, da dvoboja v Sofiji ne bi odigrali do konca.  | Foto: Reuters Skupina bolgarskih huliganov bi skoraj poskrbela, da dvoboja v Sofiji ne bi odigrali do konca. Foto: Reuters

Če bi ga še tretjič, bi se tekma ob upoštevanju nogometnih pravil končala predčasno, Anglijo pa bi dočakala zmaga za zeleno mizo. Tako pa je obračun, pri katerem so domače navijače večkrat opozorili tako organizatorji kot tudi kapetan Bolgarije Ivelin Popov, vendarle trajal do konca.

Na žaljivke so se odzvali z nogometom

Kapetan Harry Kane je prispeval zadetek in kar tri podaje. | Foto: Reuters Kapetan Harry Kane je prispeval zadetek in kar tri podaje. Foto: Reuters Angleži so zmagali s 6:0, a izbrancem Garetha Southgata ni bilo do veselja. Zlasti temnopoltim igralcem, ki branijo barve treh levov. Med strelce sta se tako vpisala temnopolta zvezdnika Manchester Uniteda Marcus Rashford in Manchester Cityja Raheem Sterling (dva zadetka in podaja), seznam strelcev pa sta dopolnila Ross Barkley (Chelsea – dva zadetka in podaja) ter kapetan Harry Kane (Tottenham), ki je postavil končni rezultat 6:0, pred tem pa prispeval kar tri asistence.

Polfinalisti zadnjega svetovnega prvenstva so se na igrišču poigrali z nemočnimi Bolgari, neprijetnost pa je poleg Rashforda in Sterlinga doživel tudi Tyrone Mings. Temnopolti igralec Aston Ville je debitiral za Anglijo in uresničil otroške sanje, obenem pa se je moral naposlušati rasističnih zbadljivk bolgarskih skrajnežev. ''Žal so moj debi zasenčila neprimerna skandiranja, ki smo jih lahko slišali z igrišča. Odzvali smo se izjemno, odgovorili smo z nogometom,'' je dejal 26-letni branilec.

Bolgarski huligani so dali vedeti, kaj si mislijo o načelih in delovanju Evropske nogometne zveze. | Foto: Reuters Bolgarski huligani so dali vedeti, kaj si mislijo o načelih in delovanju Evropske nogometne zveze. Foto: Reuters

Angleški nogometaši na čelu s selektorjem so v prvem polčasu dvakrat obkrožili sodnika Bebeka in ga soočili z rasističnimi vzkliki, med katerimi je bilo tudi oponašanje opičjih glasov. Prireditelji so med polčasoma skupino 500 huliganov, ki niso skrivala nagnjenj do nacistične ideologije, umaknili s stadiona, tako da je nadaljevanje srečanja postreglo v bolj športnem ozračju.  

Matjaž Kek
Sportal Oktobrski pogrom Matjaža Keka je naplavil marsikaj

Angleži zahtevali odgovor Uefe in ga dočakali

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin bo prihodnje leto pokal evropskemu prvaku predal prav v Angliji, saj bodo finale odigrali na Wembleyju. | Foto: Guliverimage/Getty Images Predsednik Uefe Aleksander Čeferin bo prihodnje leto pokal evropskemu prvaku predal prav v Angliji, saj bodo finale odigrali na Wembleyju. Foto: Guliverimage/Getty Images Predsednik Angleške nogometne zveze (FA) Greg Clarke je po dvoboju pohvalil odziv igralcev, obenem pa pozval Evropsko nogometno zvezo (Uefa), da analizira dogodke in poda svojo oceno.

''Vem, da Uefa jemlje pojave rasizma na športnih tekmovanjih zelo resno. Če govorimo o tem, kako imamo ničelno toleranco proti rasizmu, potem eno osebo, ki provocira z oponašanjem opičjih glasov, doživljamo kot sto oseb. Če smo popolnoma iskreni, pa se moramo pozabavati tudi s težavo rasizma v Angliji,'' je prvi mož angleškega nogometa razkril pričakovanje, da Uefa, predvsem njen predsednik Aleksander Čeferin, kmalu poda mnenje o škandalu, o katerem danes govori vsa nogometna Evropa in meče slabo luč na nogomet. Ni mu bilo treba čakati dolgo.

Čeferin: Zveze same se ne morejo boriti proti rasizmu

"Bili so časi, ko smo mislili, da smo izkoreninili to zlo. A zadnja leta so nas naučila, da je bilo takšno razmišljanje preveč samozadovoljno. Vzpon nacionalizmov po Evropi je prispeval k nesprejemljivemu vedenju, nekateri pa mislijo, da je množica nogometnih navijačev pravi prostor za izražanje takšnih pogledov," se je z zapisom na Uefini strani na dogodke v Sofiji odzval predsednik krovne evropske nogometne zveze Čeferin.

Poudaril je, da se Uefa v sodelovanju z nevladno organizacijo Fare (Football Against Racism Europe, Nogomet proti rasizmu v Evropi) že zdaj ostro bojuje proti takšnim dejanjem. Kazni Uefe so med najvišjimi v vseh športnih panogah, najmanjša kazen, na katero lahko računajo tisti, ki takšno dogajanje dopuščajo, je zaprtje stadionov oziroma tribun, s čimer se zmanjšajo prihodki, obenem pa stigmatizirajo navijače takšnih klubov.

Kot je še poudaril Čeferin, je Uefa edina mednarodna zveza, ki lahko tudi igralce kaznuje z do desetimi tekmami prepovedi nastopanja zaradi rasizma. "Verjemite mi, Uefa bo naredila vse, da bo to bolezen spravila iz nogometa. A s tem se ne smemo zadovoljiti, vedno moramo biti še odločnejši.

Pozval je, da se morajo vsi v nogometni družini, od uradnih oseb do igralcev, trenerjev in navijačev, boriti proti rasistom na nogometnih prizoriščih. A Uefa in nacionalne zveze same tega boja ne morejo dobiti, pravi predsednik Uefe.

"Nogometne zveze same tega problema ne bodo rešile. Tudi vlade in nevladne organizacije morajo na tem področju narediti veliko več, skupaj moramo biti bitko proti rasizmu in zavrženim pogledom posameznikov. Samo s skupnimi močmi bomo dostojanstveno prišli do napredka," je nagovor končal Čeferin. STA

Vincenzo Spadafora
Sportal Italijanski minister prosi Čeferina, naj premisli glede Turčije in finala lige prvakov

Škandal se je zgodil ravno v skupini A, ki bi lahko ob koncu postregla z zelo zanimivim razpletom, saj v boju za nastop na Euru 2020 zelo resno vztraja tudi Kosovo. Mlada državica, zrasla na pogorišču nekdanje Jugoslavije, je po šestih nastopih na tretjem mestu, v naslednjem nastopu pa bo gostovala na Češkem. Če bi v Pragi, kjer je Anglija doživela edini poraz v teh kvalifikacijah, pripravila presenečenje in zmagala, bi na lestvici skočila na drugo mesto in se znašla pred vrati nogometnih nebes! V zadnji tekmi se bo v Prištini udarila z Anglijo …

Predsednik bolgarske zveze odstopil

Bojko Borisov je velik ljubitelj nogometa. | Foto: Reuters Bojko Borisov je velik ljubitelj nogometa. Foto: Reuters V Bolgariji je predsednik vlade Bojko Borisov po sramotnem ponedeljku, ki je zaradi visokega poraza, a tudi nacističnega salutiranja bolgarskih navijačev očrnil reprezentančni nogomet, pozval predsednika krovne nogometne zveze Borislava Mihajlova k odstopu.

''Nedopustno je, da se Bolgarija, sicer ena najbolj tolerantnih država na svetu, povezuje z rasizmom in ksenofobijo,'' je vplivni bolgarski politik zapisal na socialnem omrežju.

Predsednika Bolgarske nogometne zveze je k odstopu pozval tudi minister za šport Krasen Kralev. Zagrozil je, kako bo bolgarska vlada prekinila odnose z nogometno zvezo, če bo Mihajlov še naprej opravljal predsedniško funkcijo. Prve težave z rasističnimi incidenti bolgarskih navijačev so se pojavile že junija na tekmah s Kosovom in Češko.

Mihajlov je v torek popoldne sporočil, da odstopa s položaja, njegovo odstopno izjavo bo v petek obravnaval izvršni svet bolgarske zveze. 

Sportal Uefa preiskuje turško nogometno zvezo in igralce v zvezi s salutiranjem
Slovenija Avstrija Nejc Strojnik
Sportal Slovenija še upa. Euro 2020 še ni izgubljen, a …
Avstrija Slovenija Jan Oblak
Sportal Jan Oblak napovedal spremembe v reprezentanci
Slovenija Avstrija
Sportal Avstrijec pokosil Bezjaka in šokiral celo rojake: Sploh ni bilo tako dramatično #video
Ne spreglejte