Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 10. 2019,
19.00

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92

2

Natisni članek

Turčija kvalifikacije za evropsko prvenstvo Euro 2020 UEFA

Ponedeljek, 14. 10. 2019, 19.00

4 leta, 6 mesecev

Uefa preiskuje turško nogometno zvezo in igralce v zvezi s salutiranjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92

2

Dan potem, ko je Evropska nogometna zveza (Uefa) nakazala, da bi utegnila odpreti preiskavo o salutiranju turških igralcev na tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020, je postalo jasno, da ta že poteka.

Grčija nogomet
Sportal BiH v slogu Slovenije, Španci po drami že na EP

Uefin odbor za nadzor, etiko in disciplinske zadeve bo po informacijah nemške tiskovne agencije dpa v četrtek razpravljal o ukrepih zoper turško reprezentanco zaradi dogodkov na in po petkovi tekmi z Albanijo v Istanbulu. Za zdaj še ni jasno, ali bi odbor lahko že v četrtek odločil o sankcijah.

Turški igralci so se na zadetek odzvali z vojaškimi pozdravi

Trenutno Uefa preverja vse informacije, povezane z dogodki na igrišču in pozneje v slačilnici. Predvsem skuša pridobiti izjave vpletenih igralcev, saj bi lahko bili sankcionirana turška zveza, igralci ali oboji.

Pravila Uefe prepovedujejo uporabo političnih in verskih simbolov na tekmah, za prekrške pa so predvidene visoke kazni. Tiskovni predstavnik Uefe Philip Townsend je že v nedeljo za italijansko tiskovno agencijo sporočil, da bo Uefa preverila dogajanje.

Turški igralci so se z vojaškimi pozdravi odzvali na odločujoč zadetek Cenka Tosuna v zadnji minuti rednega dela tekme v Istanbulu za domačo zmago z 1:0.

Po tekmi je reprezentanca tudi objavila sliko na svojem uradnem profilu na Twitterju, na kateri igralci salutirajo, v spremnem besedilu pa je pisalo, da zmago "posvečajo hrabrim vojakom in drugim mučenikom".

Suspendiran zaradi javno izražene podpore turški vojski

Poteza turškega nogometaša Cenka Sahina, ki je na družbenih omrežjih pozdravil turško ofenzivo v Siriji, se je končala z njegovim suspenzom. V nemškem drugoligašu St. Pauliju niso imeli razumevanja za takšno politično dejanje in so igralca, tudi na zahtevo navijačev, začasno suspendirali.

Cenk Sahin (levo) je izgubil službo pri St. Pauliju. | Foto: Reuters Cenk Sahin (levo) je izgubil službo pri St. Pauliju. Foto: Reuters

Sahin je na Instagramu pozdravil turško vojaško operacijo v Siriji, na njegov zapis pa so se hitro odzvali v klubu. Na zahtevo navijačev, ki so poudarili, da si 25-letni branilec ni prvič privoščil podobne politične poteze, s katero se je pokazal kot nacionalist, so v klubu sklicali krizni sestanek, po njem pa sporočili, da se nogometaš začasno ne bo več udeleževal treningov in ne bo nastopal na tekmah.

V klubu so nogometašu dovolili, da si začne iskati nov klub, prestop bo sicer mogoče izpeljati šele v januarskem prestopnem roku. Sahin je bil z 1,3 milijona evrov odškodnine druga najdražja okrepitev v zgodovini kluba iz Hamburga.

V pojasnilu odločitve so pri St. Pauliju zapisali, da brez natančne analize ne morejo obsojati dejanj ali obnašanja iz drugačnih kulturnih okolij, vsekakor pa ostro obsojajo vsakršno spodbujanje vojne, ker so takšna dejanja v nasprotju s temeljno usmeritvijo kluba in njegovimi vrednotami.

Turška ofenziva proti Kurdom v Siriji 

V Turčiji znane osebnosti sicer pogosto izražajo podporo obrambnim silam v času po napadih ali med vojaškimi operacijami, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Turčija je ofenzivo proti Kurdom v Siriji začela v sredo, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump s turško-sirske meje umaknil ameriške vojake.

Ofenziva je sprožila kritične odzive v številnih evropskih državah, nekatere izmed njih so zaradi nje tudi ustavile izvoz orožja v Turčijo.

V preteklosti je Uefa večkrat ostro ukrepala proti političnimi gestam na nogometnih tekmah. Hrvaško reprezentanco je leta 2015 doletela sankcija odvzema točke, igranje dveh tekem pred praznimi tribunami in 100 tisoč evrov denarne kazni zaradi izrisane svastike na igralni površini splitskega stadiona Poljud pred tekmo kvalifikacij za EP.

Preberite še:

Slovenija Avstrija Nejc Strojnik
Sportal Slovenija še upa. Euro 2020 še ni izgubljen, a …
Slovenija Avstrija
Sportal Avstrijec pokosil Bezjaka in šokiral celo rojake: Sploh ni bilo tako dramatično #video
Matjaž Kek
Sportal Matjaž Kek je govoril veliko, a povedal bolj malo
Ne spreglejte