Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
6. 8. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,12

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor Liga Europa Diego Armando Maradona

Ponedeljek, 6. 8. 2018, 4.00

5 let, 8 mesecev

Žreb 4. kroga kvalifikacij za ligo Europa

Maradona blizu Ljudskega vrta

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,12
Diego Maradona | Diego Armando Maradona je predsednik beloruskega kluba Dinamo Brest, ki je dvakrat zapored osvojil domači pokal. | Foto Reuters

Diego Armando Maradona je predsednik beloruskega kluba Dinamo Brest, ki je dvakrat zapored osvojil domači pokal.

Foto: Reuters

Po izpadu Domžal in Rudarja branita slovensko čast v Evropi le še dva kluba. To sta Olimpija in Maribor, ki ju v 3. krogu kvalifikacij za ligo Europa čakata finski (HJK Helsinki) oziroma škotski (Glasgow Rangers) tekmec. Večna tekmeca bosta danes na žrebu v Nyonu ob 13.30 izvedela še ime morebitnega tekmeca v play-offu kvalifikacij, med kandidati pa kar mrgoli zanimivih kandidatov.

Evropska nogometna zveza (Uefa) bo danes podžgala domišljijo navijačev številnih klubov, ki si poskušajo zagotoviti nastop v skupinskem delu prek kvalifikacij. Med njimi sta tudi najboljša slovenska kluba v prejšnji sezoni, prvak Olimpija in podprvak Maribor, trenutno vodilni klub Prve lige Telekom Slovenije. Sta v igri za udeležbo v skupinskem delu lige Europa, a morata za omenjeni cilj, ki prinaša bogato finančno nagrado v višini treh milijonov evrov, preskočiti še dve oviri.

Crusaders Olimpija
Sportal Uefa polni slovenske blagajne, Olimpija največji zaslužkar

Najprej je treba preskočiti 3. krog

Olimpija je v 2. krogu kvalifikacij izločila severnoirskega prvaka, v play-offu pa bi jo čakal bistveno težji tekmec. | Foto: SPS/NK Olimpija Ljubljana Olimpija je v 2. krogu kvalifikacij izločila severnoirskega prvaka, v play-offu pa bi jo čakal bistveno težji tekmec. Foto: SPS/NK Olimpija Ljubljana V 3. krogu se bosta namerila na finskega (HJK Helsinki) in škotskega (Glasgow Rangers) tekmeca, danes pa bosta izvedela še ime morebitnega nasprotnika v odločilnem krogu kvalifikacij, play-offu, ki bo na sporedu 23. in 30. avgusta. Pot, ki vodi do tja, je še dolga in naporna, nogometaši pa se kot delavci, ki poskušajo slediti načelom profesionalizma, ne bodo pustiti motiti.

Osredotočeni bodo le na prvi cilj, kako izločiti tekmeca v 3. krogu, šele nato pa bodo razmišljali o novem tekmecu. Drugače pa bo z navijači, še posebej, če bo današnji žreb poskrbel za tako ali drugače atraktivnega tekmeca v zadnjem krogu kvalifikacij.

Milan Mandarić
Sportal "Nisem vedel, da obstaja toliko trenerjev, ki jih zanima vodenje Olimpije" #video

Potem bi misli švigale tudi proti njemu, veselje ali žalost ob razpletu v 3. krogu pa bi bil še toliko večji, saj bi omogočil igranje proti tako želenemu tekmecu. Zanimivih kandidatov, s katerimi bi se lahko v zadnjem avgustovskem tednu pomerili zmaji oziroma vijolice, če bi seveda bili boljši od HJK in Rangers, kar mrgoli. Zlasti pri Mariboru, ki ga je Uefa pred žrebom uvrstila v četrto skupino. Ponovno je udeležence tekmovanja predčasno razdelila v več različnih skupin, s tem pa skrčila seznam kandidatov na manjše število.

Radović in Stojanović dobro poznata Stožice

Nekdanja zmaja Kenan Bajrić in Miroslav Radović bi lahko v tem mesecu zaigrala v Sloveniji. Bajrić proti Mariboru, Radović pa proti Olimpiji. | Foto: Vid Ponikvar Nekdanja zmaja Kenan Bajrić in Miroslav Radović bi lahko v tem mesecu zaigrala v Sloveniji. Bajrić proti Mariboru, Radović pa proti Olimpiji. Foto: Vid Ponikvar Pri Olimpiji je drugače, saj kot prvak Slovenija spada v skupino prvakov, ki tekmuje ločeno od ''neprvakov''. Ljubljančani bi bili v 4. krogu kvalifikacij zaradi skromnega koeficienta evropske uspešnosti nenosilci, med verjetnimi kandidati za tekmece pa sta tudi prvaka sosednjih držav Red Bull Salzburg (če senzacionalno izpade proti makedonski Shkendiji) in zagrebški Dinamo Zagreb (če ostane praznih rok proti Astani). V Stožice bi lahko prišla tudi srbski prvak Crvena zvezda, slovaški Spartak Trnava, poljski Legia Varšava ali celo najboljši klub iz Luksemburga Dudelange.

Tako bi lahko v Ljubljani zaigral Srb Miroslav Radović, ki je leta 2016 pomagal Olimpiji do naslova prvaka, pri Legii pa nosi kapetanski trak. Lahko bi zaigral tudi Petar Stojanović, mladi Ljubljančan, ki je na sončni strani Alp blestel pri Mariboru, v zadnjih sezonah pa se dokazuje v Zagrebu.   

Olimpija Celje PLTS
Sportal Olimpiji ni uspelo niti v tretje, Celje vstalo od mrtvih #video

Možni tekmeci NK Olimpija, če izloči HJK Helsinki:

Poraženec dvoboja Red Bull Salzburg (Avt) – Shkendija (Mak)
Poraženec dvoboja Crvena zvezda (Srb) – Spartak Trnava (Slk)
Poraženec dvoboja Astana (Kaz) – Dinamo Zagreb (Hrv)
Zmagovalec dvoboja Legia Varšava (Pol) – Dudelange (Luk)

Maradona že sodeluje z nekdanjo vijolico

Maribor se bo po Čihuri v kvalifikacijah pomeril proti Glasgow Rangers. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Maribor se bo po Čihuri v kvalifikacijah pomeril proti Glasgow Rangers. Foto: Žiga Zupan/Sportida Pri Mariboru je zgodba o tekmecih, saj je v vsakem paru morebitnih kandidatov vsaj en nogometaš, ki je v Ljudskem vrtu že igral. Tako na primer dres beloruskega Dinama iz Bresta nosi tudi Željko Filipović, dolgoletni nogometaš Maribora, ki je pred kratkim dobil sodelavca, o katerem poroča ves svet. To je nihče drug kot Diego Armando Maradona. V Ljudskem vrtu je gostovalo že veliko nogometnih zvezdnikov, sloviti Argentinec, eden od najboljših nogometnih virtuozov vseh časov, pa bi spadal v posebno kategorijo.

Vročekrvni gavč, ki je bil na svetovnem prvenstvu v Rusiji goreč navijač argentinske reprezentance, ki je končala pot že v osmini finala, opravlja vlogo predsednika beloruskega kluba. Prepričan je, da bi ga lahko v obdobju do leta 2021, takrat se mu izteče pogodba, popeljal tudi v ligo prvakov. Za začetek želi zaigrati v skupinskem delu evropske lige, obstaja pa možnost, da bi se v kvalifikacijah na poti do želenega cilja moral pomeriti prav z Mariborom. To bi se uresničilo, če bi ju povezal današnji žreb, nato pa bi vijolice izločile Rangers, Belorusi pa ciprski Apollon.

Maribor Čikura
Sportal Strelski festival v Kidričevem in rapsodija Mešanovića #video

Iličić, Jokić, Šporar ...

Marcos Tavares in Josip Iličić sta del kariere preživela skupaj. Morda se bosta kmalu v Evropi srečala kot tekmeca. | Foto: Marjan Kelner / Sportida Marcos Tavares in Josip Iličić sta del kariere preživela skupaj. Morda se bosta kmalu v Evropi srečala kot tekmeca. Foto: Marjan Kelner / Sportida V Maribor bi se lahko vrnil tudi Josip Iličić. Njegova Atalanta ima kljub dobrim predstavam v prejšnji sezoni še vedno tako nizek koeficient, da ne spada med nosilce. V 2. krogu kvalifikacij je brez največjih zvezdnikov, manjkal je tudi izkušeni Kranjčan, v Sarajevu pomendrala velikana BiH z neverjetnih 8:0. Če bo klub iz Bergama, ki igra zaradi prenove štadione letošnje evropske domače tekme v Reggio Emilii, izločil Hapoel iz Haife, bi lahko konec avgusta gostoval na Štajerskem. Z njim vred pa tudi Iličić, ki je pred osmimi leti blestel v dresu vijolic in se po vsega nekaj mesecih preselil v Italijo, Maribor pa je prejel bogato odškodnino.  

V Maribor bi lahko prišla tudi ruska Ufa, ki je v četrtek strla srca domžalskih navijačev. Čeprav so bili izbranci Simona Rožmana boljši, so napredovali tekmeci iz največje države na svetu, za katere je zgodovinski gol, prvi, odkar nastopajo v Evropi, dosegel Bojan Jokić. Kapetan slovenske izbrane vrste je razžalostil Domžale, rumeni pa se še niso pobrali od šoka, o čemer priča tudi visok poraz na nedeljski prvenstveni tekmi v Murski Soboti (1:5). Jokić pozna Ljudski vrt zelo dobro. V njem je odigral ogromno nepozabnih reprezentančnih srečanj, tudi tistega, po katerem je bilo občutiti največjo srečo, ko je Slovenija preprečila bogati Rusiji nastop na SP 2010.

Andraž Šporar se bo v 3. krogu kvalifikacij za evropsko ligo pomeril z dunajskim Rapidom. Če bo uspešen, bi se lahko v play-offu srečal tudi z Mariborom, največjim tekmecem ''njegove'' Olimpije. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Andraž Šporar se bo v 3. krogu kvalifikacij za evropsko ligo pomeril z dunajskim Rapidom. Če bo uspešen, bi se lahko v play-offu srečal tudi z Mariborom, največjim tekmecem ''njegove'' Olimpije. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

V Ljudskem vrtu sta pogosto igrala tudi Andraž Šporar in Kenan Bajrić. Slovenska reprezentanta sta bila soigralca pri ljubljanski Olimpiji, zdaj sodelujeta pri Slovanu iz Bratislave. Če bi slovaški podprvak v 3. krogu kvalifikacij odpravil sosede iz Dunaja, bi se lahko v play-offu pomeril z Mariborom. To bi bila zelo čustvena preizkušnja zlasti za Šporarja, ki je v tej sezoni v izjemni strelski formi, saj se je kot goreč privrženec Olimpije nekajkrat zameril navijačem Maribora.

Maribor Čikura
Sportal Pozabite na Glasgow, pomemben je le Aluminij #video

Maradona, Filipović, Iličić, Jokić, Šporar, Bajrić … Seznam kandidatov, ki bi lahko v kratkem zaigrali ali obiskali štadion pod Kalvarijo, je izjemen. Žreb se bo začel ob 13.30.

Možni tekmeci NK Maribor, če izloči Glasgow Rangers:

Zmagovalec dvoboja Apollon Limasol (Cip) – Dinamo Brest (Blr)
Zmagovalec dvoboja Hapoel Haifa (Izr) – Atalanta Bergamo (Ita)
Zmagovalec dvoboja Ufa (Rus) – Progres (Luk)
Zmagovalec dvoboja Slovan Bratislava (Slk) – Rapid Dunaj (Avt)

 

Ne spreglejte