Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
4. 8. 2018,
12.30

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

2

Natisni članek

Darko Milanič Glasgow Rangers Liga Europa Dino Hotić Prva liga Telekom Slovenije NK Aluminij

Sobota, 4. 8. 2018, 12.30

5 let, 8 mesecev

Darko Milanič o Glasgow Rangers

Pozabite na Glasgow, pomemben je le Aluminij #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

2

Maribor Čikura | Marcos Tavares se rad spominja evropskih dvobojev NK Maribor s škotskimi klubi. | Foto Žiga Zupan/Sportida

Marcos Tavares se rad spominja evropskih dvobojev NK Maribor s škotskimi klubi.

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Navijači Maribora obožujejo Glasgow. Ob omembi škotskega velemesta, kjer domujeta klubska velikana Celtic in Glasgow Rangers, prihajajo na plan prekrasni spomini. V zadnjih dneh so se še toliko bolj okrepili, saj se bodo vijolice prihodnji teden vrnile v Glasgow. Mariborčane čaka obračun z Glasgow Rangers. Trener Darko Milanič priznava, da komaj čaka na začetek dvoboja na Ibrox Parku, kjer je pred sedmimi leti izkusil enega najlepših trenutkov v trenerski karieri.

Mariborčani se v zadnjem desetletju v Evropi znašajo nad škotskimi tekmeci. Odkar je športni direktor Zlatko Zahović, so prekrižali načrte Hibernianu, Celticu, Glasgow Rangers in Aberdeenu.

"Kot trener sem vesel, da igramo proti Glasgowu. Komaj čakam na srečanje," je po zmagi nad Čihuro (2:0), zadnjem evropskem uspehu Maribora, s katerim so vijolice nadaljevale niz tekem brez prejetega zadetka, pojasnil Darko Milanič. Prvi odmevni dosežek v Evropi je na klopi Maribora dočakal leta 2011, ko so se vijolice uvrstile v skupinski del evropske lige in podaljšale evropsko sezono vse do zime.

Maribor Čikura
Sportal Milanič ne razume, zakaj se to dogaja #video
 

Odkar je v Mariboru Zahović, so Škoti nemočni

Maribor krasi v Evropi pozitivna statistika medsebojnih srečanj s škotskimi klubi. Proti njim je odigral deset tekem. Pet jih je dobil, na treh je remiziral, doživel pa le dva poraza. Oba daljnega leta 2001, najprej v Ljudskem vrtu (1:3), nato pa še na Škotskem (0:3), ko se je pomeril z Glasgow Rangers. Takrat v klubu še ni bilo ne Zlatka Zahovića ne Darka Milaniča, Rangers pa so takrat v nasprotju z zadnjimi leti spadali med najmočnejše klube na Otoku. Dovolj je podatek, da sta v napadu sodelovala Norvežan Tore Andro Flo in Argentinec Claudio Caniggia.

Darko Milanič je leta 2011 v trenerskem obračunu premagal Allyja McCoista.  | Foto: Reuters Darko Milanič je leta 2011 v trenerskem obračunu premagal Allyja McCoista. Foto: Reuters

Ko je Zahović leta 2007 prestopil prag Ljudskega vrta, nato pa leto pozneje začel sodelovati s trenerjem Milaničem, je klub izpisal številne evropske podvige. V tem obdobju se je kar štirikrat pomeril s škotskimi klubi in jih vselej spravil v slabo voljo.

Viole na nepozabnem gostovanju v Glasgowu leta 2011 | Foto: Reuters Viole na nepozabnem gostovanju v Glasgowu leta 2011 Foto: Reuters Leta 2010 jo je tako zagodel Hibernianu (3:0 in 3:2), proti kateremu je Marcos Tavares dosegel kar tri zadetke, leto dni pozneje je v odločilnem krogu kvalifikacij za nastop v skupinskem delu evropske lige izločil Rangers (2:1 in 1:1).

Dvoboj v Mariboru je z atraktivnim zadetkom v zadnjih sekundah odločil Etien Velikonja, v Glasgowu pa je zlata vreden gol dosegel Dalibor Volaš, še ena nekdanja primorska vijolica.

Leta 2014 je sledil čustven vrhunec slovensko-škotskih nogometni spopadov. Maribor je preprečil Celticu uvrstitev v ligo prvakov. Prva tekma v Mariboru se je končala brez zmagovalca (1:1), za vijolice je zadel Damjan Bohar, nato pa je sledila velika zmaga na Otoku. Junak je postal kapetan Tavares, ki je z zadetkom v drugem delu utišal 57 tisoč navijačev na Celtic Parku, Maribor pa je po 15 letih dočakal igranje v elitni ligi prvakov. Takrat je bil trener Ante Šimundža, pred tem pomočnik trenerja Milaniča.

Zadetek Marcosa Tavaresa, ki je vijolice pred štirimi leti v Glasgowu popeljal v ligo prvakov. | Foto: Reuters Zadetek Marcosa Tavaresa, ki je vijolice pred štirimi leti v Glasgowu popeljal v ligo prvakov. Foto: Reuters

Leta 2016 se je nadaljevala prijetna zgodba Maribora, povezana s škotskimi tekmeci. Milanič se je vrnil na vijoličasti stolček. Gostovanje v Aberdeenu se je končalo brez zmagovalca (1:1), za 14-kratnega slovenskega prvaka je zadel v polno Milivoje Novaković, doma pa je Maribor zmagal v izdihljajih srečanja po zaslugi srečnega avtogola. Maribor je še enkrat preskočil škotsko oviro.

Crusaders Olimpija
Sportal Uefa polni slovenske blagajne, Olimpija največji zaslužkar

Maribor se ne ukvarja le z Evropo

Maribor se je po zmagi nad Čihuro začel pripravljati na gostovanje v Kidričevem. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Maribor se je po zmagi nad Čihuro začel pripravljati na gostovanje v Kidričevem. Foto: Žiga Zupan/Sportida "Na Škotsko nas vežejo zelo lepi spomini. Dobro smo prestali tekme proti škotskim klubom, a se na to ne zanašamo. To so le izkušnje, kako smo se takrat postavili proti klubom, ki so bili z neko svojo specifiko zelo čvrsti. Moramo jih pogledati in se dobro pripraviti na njih. Tako kot na vsakega," je o naslednjem evropskem tekmecu Maribora dejal Milanič.

O Škotih, ki so kmalu po razočaranju proti Mariboru (2011) doživeli finančni zlom in končali v najnižjem tekmovanju, še nočejo razmišljati. Misli so že usmerili na nedeljsko gostovanje pri Aluminiju, štajerski poslastici 3. kroga Prve lige Telekom Slovenije, saj so Kidričani pri vrhu lestvice.

"Takoj po tekmi s Čihuro smo rekli, pozabimo na Glasgow. Zdaj je pomemben le Aluminij. Tudi v obeh prejšnjih prvenstvenih tekmah smo pokazali, da se ne ukvarjamo le z Evropo in da znamo preklopiti. V Velenju smo bili prepričljivi, proti Muri nam je zmanjkalo tiste konkretnosti pri zaključkih, vendar verjamem, da bomo v nedeljo spet na naši ravni," meni Dino Hotić.

"Do nedelje bo v ospredju prvenstvena tekma, potem sledijo temeljite priprave na Rangers," sporoča njegov trener, ki upa, da bo Maribor nadaljeval trend dvobojev s škotskimi predstavniki. Čaka ga tudi zanimiv trenerski spopad, saj v tej sezoni Glasgow vodi Steven Gerrard. Klubska ikona Liverpoola in dolgoletni angleški zvezdnik je v 2. krogu kvalifikacij za evropsko ligo pokvaril načrte Osijeku, pri katerem si kruh služi nekdanji branilec Maribora Erik Janža. Zdaj želi zagreniti življenje še vijolicam.

Prva tekma 3. kroga kvalifikacij za evropsko ligo bo na Škotskem (9. avgust), povratna pa v Mariboru (16. avgust).

Steven Gerrard
Sportal Legendarni Anglež izločil in pohvalil Hrvate, pred tekmo zabodena navijača Osijeka
Denis Klinar
Sportal Zahović pripeljal v Maribor pomembnega člena šampionske Olimpije
Maribor Čikura
Sportal Viole prejele darilo, najbolj sta jih osrečila Zahović in priljubljeni kapetan

Prvoligaško dogajanje na Planet TV in Sportalu

V sezoni 2018/19 boste štiri tekme #PLTS na vsak krog spremljali v neposrednem televizijskem prenosu na programih Planet in Planet 2. Ob tem bo na Planet 2 vsak ponedeljek ob 20. uri na sporedu še oddaja Goool!, ki jo vodi Dani Bavec. Več o razporedu tekem si lahko preberete TUKAJ.

Ne spreglejte