Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
3. 8. 2018,
19.57

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,11

3

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija NK Rudar Velenje NK Domžale NK Maribor NK Maribor Prva liga Telekom Slovenije Liga Europa UEFA liga prvakov UEFA

Petek, 3. 8. 2018, 19.57

1 leto

Evropski zaslužki slovenskih klubov

Uefa polni slovenske blagajne, Olimpija največji zaslužkar

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,11

3

Crusaders Olimpija | Za zdaj je največ v tej evropski sezoni izmed slovenskih klubov zaslužila Olimpija. | Foto SPS/NK Olimpija Ljubljana

Za zdaj je največ v tej evropski sezoni izmed slovenskih klubov zaslužila Olimpija.

Foto: SPS/NK Olimpija Ljubljana

V tej sezoni v Evropi nastopajo štirje slovenski klubi. Dva - Domžale in Rudar - sta se že poslovila, Evropska nogometna zveza (Uefa) pa bo njuna dosežka nagradila s polovico milijona evrov nagrade. Še večjega zaslužka bosta deležna Olimpija in Maribor, ki nadaljujeta nastope. Če bi v kvalifikacijah za evropsko ligo preskočila vsaj še eno oviro, bi se že lahko pohvalila z milijonskim zaslužkom.

Evropska krovna nogometna zveza je iz leta v leto bolj radodarna. Udeleženci klubskih tekmovanj so deležni vedno višjih nagrad, zlasti v ligi prvakov. Klubske blagajne pa se ne polnijo le v najbolj prestižnem tekmovanju, ampak tudi v kvalifikacijah za ligo Europa. Številke niso tako visoke kot v ligi prvakov, a vseeno za klube, kot so slovenski prvoligaši, predstavljajo pomembno in zelo dobrodošlo finančno injekcijo.

Izpadla, a prejela pol milijona evrov

Domžale, ki jih je od preboja v 3. krog kvalifikacij za ligo Europa ločilo le nekaj minut, so nesrečno izpadle proti Ufi. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Domžale, ki jih je od preboja v 3. krog kvalifikacij za ligo Europa ločilo le nekaj minut, so nesrečno izpadle proti Ufi. Foto: Urban Urbanc/Sportida Domžale, ki so nesrečno izpadle iz Evrope, čeprav niso v tej sezoni v kvalifikacijah izgubile niti enega srečanja (štirikrat zapored so remizirale), se od mednarodnih izzivov poslavljajo s polmilijonsko nagrado, podobno velja za Velenjčane. Udeleženci 1. kroga kvalifikacij za evropsko ligo so namreč deležni nagrade v vrednosti 240.000 evrov, v 2. krogu pa je še za kanček višja (260.000 evrov).

Izpadla slovenska predstavnika sta z nastopi v Evropi končala v četrtek, v prihodnjih tednih pa bosta držala pesti za Olimpijo in Maribor, ki ostajata v igri za glavno nagrado, nastop v skupinskem delu evropske lige. Ta prinaša izjemne finančne ugodnosti, saj bo vsak udeleženec zgolj za udeležbo deležen nagrade v vrednosti skoraj treh milijonov evrov, vsaka zmaga v glavnem delu tekmovanja pa bi prinesla še 570 tisoč evrov.

Večna slovenska tekmeca lahko osvojita milijonski znesek

Olimpijo in Maribor od preboja v skupinski del ločita še dva koraka. Morala bi preskočiti še oviri v 3. in 4. krogu kvalifikacij. Zmaje čakata obračuna s finskim prvakom HJK Helsinki, vijolice pa se bodo udarile s škotskim velikanom Glasgow Rangers. Ker bosta v tej evropski sezoni odigrala vsaj šest tekem, bo njun zaslužek višji od tistega, ki bo razveselil kluba v Domžalah in Velenju.

Mariborčane čaka v 3. krogu škotski velikan Glasgow Rangers. Prva tekma bo 9. avgusta na Škotskem, povratna pa teden dni pozneje v Ljudskem vrtu. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Mariborčane čaka v 3. krogu škotski velikan Glasgow Rangers. Prva tekma bo 9. avgusta na Škotskem, povratna pa teden dni pozneje v Ljudskem vrtu. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Ljubljančani bi v primeru izpada proti Fincem končali evropsko sezono s finančnim zaslužkom 820.000 evrov, Mariborčanom pa bi ob neuspehu proti tradicionalno ugodnem tekmecu iz Škotske pripadel nekoliko manjši znesek, 780.000 evrov.

Denarne nagrade Uefe:

Nastop v 1. krogu kvalifikacij za ligo prvakov: 280.000 evrov (Olimpija)
Nastop v 1. krogu kvalifikacij za ligo Europa: 240.000 evrov (Domžale, Maribor, Rudar)
Nastop v 2. krogu kvalifikacij za ligo Europa: 260.000 evrov (Domžale, Maribor, Olimpija, Rudar)
Nastop v 3. krogu kvalifikacij za ligo Europa: 280.000 evrov (Maribor, Olimpija)
Poraz v 4. krogu kvalifikacij za ligo Europa: 300.000 evrov (?)
Nastop v skupinskem delu lige Europa: 2.920.000 evrov (?)

Če pa bi se najboljša slovenska kluba dokopala do play-offa kvalifikacij, zadnjega kroga kvalifikacij za evropsko ligo, bi se lahko pohvalila z denarno nagrado Uefe, izraženo s sedemmestnim številom. Maribor bi tako zaslužil 1,08 milijona evrov, Olimpija pa 1,12 milijona evrov.

Maribor lani poskrbel za rekordni dobiček

Uefa pod vodstvom predsednika Aleksandra Čeferina nadaljuje trend višanja denarnih nagrad. | Foto: Reuters Uefa pod vodstvom predsednika Aleksandra Čeferina nadaljuje trend višanja denarnih nagrad. Foto: Reuters Če pa bi večna slovenska tekmeca z odliko opravila tudi izpit v zadnjem krogu kvalifikacij, bi ju dočakalo finančno blagostanje. Maribor že ima prijetne izkušnje z igranjem v skupinskem delu lige Europa. V njem je igral že trikrat, nazadnje pa se celo uvrstil v izločilni del. S tem je poskrbel za nov mejnik slovenskega nogometa.

Kar se tiče denarnih nagrad, je bil rekordnega zaslužka za igranje v Evropi deležen v prejšnji sezoni, ko je postal zgolj z naslova nagrad Uefe bogatejši za okrog 17 milijonov evrov. V skupinskem delu lige prvakov je v druščini poznejšega finalista Liverpoola, četrtfinalista Seville in ruskega prvaka Spartaka osvojil tri točke. Vsaka osvojena točka mu je prinesla pol milijona evrov nagrade.

Če bi se uvrstil v skupinski del lige Europa, podobno velja tudi za Olimpijo, bi vsaka priigrana točka klubsko blagajno osrečila s 190 tisoč evri ...

Prvoligaško dogajanje na Planet TV in Sportalu

V sezoni 2018/19 boste štiri tekme #PLTS na vsak krog spremljali v neposrednem televizijskem prenosu na programih Planet in Planet 2. Ob tem bo na Planet 2 vsak ponedeljek ob 20. uri na sporedu še oddaja Goool!, ki jo vodi Dani Bavec. Več o razporedu tekem si lahko preberete TUKAJ.

Ne spreglejte