Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
2. 8. 2018,
22.18

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

Natisni članek

Ljudski vrt Liga Europa Čihura NK Maribor NK Maribor

Četrtek, 2. 8. 2018, 22.18

5 let, 9 mesecev

Poročilo s tekme Maribor : Čihura

Viole prejele darilo, najbolj sta jih osrečila Zahović in priljubljeni kapetan

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43
Maribor Čikura | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Nogometaši Maribora so uresničili načrt. V drugem krogu kvalifikacij za ligo Europa so v Ljudskem vrtu premagali Čihuro iz Gruzije (2:0) in jo izločili s tekmovanja. Še šestič zapored so v tej sezoni ostali brez prejetega zadetka, zadetka za napredovanje pa sta prispevala Luka Zahović in Marcos Tavares. V 3. krogu jih čaka Glasgow Rangers.

Druga letošnja evropska tekma v Ljudskem vrtu je postregla z lepim obiskom in navijaško kuliso. Navijači Maribora so si zaželeli evropskega nogometa. V goste je prišla Čihura, proti kateri se težko dosegajo zadetki. O tem se je Milaničeva četa prepričala že na prvi tekmi v Gruziji (0:0), obenem pa izkusila, kako znajo biti igralci Čihure nevarni tudi v protinapadih.

Kako težko je prebiti obrambno linijo gruzijskega moštva, je na odlično pripravljeni zelenici nakazal prvi polčas. Vijolice so streljale skoraj z vseh položajev, proti vratom Dina Hamzića je švignilo sedem strelov, od tega tudi nekaj zelo nevarnih, a je ostalo pri 0:0.

Maribor Čikura
Sportal Mariborčani in Ljubljančani naprej, Jokić ustavil Domžale, slovo Rudarja

Zahović in Tavares udarni napad

Strateg Milanič se je odločil za enako začetno postavo kot na prvi tekmi drugega kroga kvalifikacij za evropsko ligo. V napadu sta sodelovala Luka Zahović, ki ga je ponovno s klopi, neposredne bližine trenerja, spremljal oče Zlatko Zahović, in kapetan Marcos Tavares. Brazilec s slovenskim potnim listom je v dvoboj vstopil dodatno motiviran, saj je pred kratkim podaljšal pogodbo za dve leti. Po novem je vezan na klub z mesta ob Dravi do leta 2021.

Prav Zahović, najboljši strelec Prve lige Telekom Slovenije v prejšnji sezoni, in Tavares, absolutni strelski rekorder tekmovanja, sta zakuhala prvo priložnost na tekmi. V 10. minuti je Dino Hotić lepo zaposlil Zahovića, ta je utekel po desni strani in domiselno podal do kapetana. Obramba gostov mu je s skrajnimi močmi preprečila, da bi premagal vratarja. Streljal je mimo vrat, ostalo je pri 0:0.

Tako kot v naslednjih minutah, ko so občasno zapretili tudi gostje in nakazali, da bi znali slovenskim podprvakom prekrižati načrte z zadetkom v gosteh. Teimuraz Markozashvili je v 14. minuti poskušal presenetiti Handanovića skoraj z mrtvega kota, a je izkušeni Ljubljančan ostal priseben in žogo izbil v kot.

Fotogalerija
1 / 52

Vratar gostov kot tarča na strelišču

Nevarnost se je vrnila pred vrata gostov. Mimo vrat je ustrelil Marko Šuler, Hotić je z roba kazenskega prostora namučil Hamzića, podobno velja za Gregorja Bajdeta, v 29. minuti pa je občinstvo z aplavzom nagradilo izjemen strel Amirja Derviševića. Proti vratom Čihure je z velike razdalje odjeknila bomba, pravi projektil, a je vratar BiH s skrajnimi močmi odbil žogo v kot. Pri tem se je nekoliko ''poškodoval'' in se poskušal malce odpočiti, kar na številne obrambe, nekaj minut se je počutil kot na strelišču, niti ni začudilo občinstva.

Do konca prvega dela je z močnim strelom poizkusil še Tavares. Navijači, ki so glasno spodbujali nogometaše v vijoličnih dresih, so začeli skandirati ''Hočemo zmago, hočemo zmago''. Pritisk Maribora se je nadaljeval, a je Čihura zdržala do konca polčasa. Razmerje strelov je bilo 7:3 v korist vijolic.

Maribor Čikura | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

Nerazumljivo razveljavljen gol Maribora

V nadaljevanju je sledil pritisk Maribora. Najprej je Šuler po zvitem strelu z glavo spravil Hamzića v težave, a se je 30-letni Sarajevčan, junak Čihure na gostovanju na Štajerskem, izkazal, nato pa se je končno zatresla mreža gostov. Dervišević je po predložku s kota našel Saša Ivkovića, ki je z glavo zadel za 1:0. Mariborčani so si skočili v objem, a je veselje trajalo le nekaj sekund. Turški sodnik je zaradi domnevnega prekrška v napadu gol hitro razveljavil, občinstvo pa se je počutilo opeharjene, saj je vratar Hamzić sam izgubil ravnotežje. Sledil je koncert žvižgov. Ostalo je pri 0:0.

Dvajset minut pred koncem srečanja je Ljudski vrt eksplodiral od navdušenja. Zahović se je mojstrsko otresel spremstva in se znašel sam pred vratarjem, nato pa ga premagal in popeljal Maribor v vodstvo! Vijolice so po 160 minutah končno našle pot do mreže gruzijskega tekmeca, podajo pa je prispeval Tavares. Tako je sodelovanje napadalcev, ki ju je Milanič uvrstil v udarno enajsterico, prineslo tako želen gol.

Sportal Novica, ob kateri je Mariborčanom zaigralo srce #video

Gruzijci skoraj izenačili, veselje Tavaresa v zadnji sekundi 

Vodstvo Maribora je prebudilo goste, ki so si v naslednjih minutah priigrali kar dve veliki priložnosti, a žoga po strelih Mishika Sardalishvilija le ni našla poti do Handanovićeve mreže. Vijolice so prejele opozorilo, kako nevarni znajo biti nogometaši Čihure. V nadaljevanju so prenesle težišče igre ponovno na igralno polovico gostov, se znebile pritiska, v 83. minuti pa je Maribor od podvojitve vodstva delilo le nekaj centimentrov, ko je Dervišević z močnim strelom z roba kazenskega prostora stresel prečko. Z južne tribune je zadonelo ''Mi smo Maribor,'' sledili sta še lepi priložnosti Hotića in Zahovića, a sta njuna strela po podaji rezervista Jasmina Mešanovića končala v bloku.

Maribor Čikura | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

Čihura je krenila na vse ali nič, a ni znala premagati Handanovića. Dare Vršič je v izdihljajih dvoboja zgrešil skoraj prazna vrata, nato pa je v zadnjih sekundah v protinapad stekel Mešanović, nesebično zaposlil Tavaresa, ta pa je z novim evropskim zadetkom kronal novo uspešno predstavo Maribora. Vijoličasti so napredovali v 3. krog kvalifikacij, zdaj so le še dva koraka do tako želenega nastopa v skupinskem delu evropske lige.

Viole so prejele lepo darilo za 29. rojstni dan, ki ga bodo praznovale konec tedna na srečanju v Kidričevem, na štadionu pod Kalvarijo je odmevalo ''Maribor, šampion''. Maribor tudi v dvanajstem polčasu, ki ga je odigral v tej sezoni, ni prejel zadetka. Jasmin Handanović in Kenan Pirić sta pustila mrežo vedno nedotaknjeno.

Maribor : Čihura 2:0 (0:0)

Povratna tekma drugega kroga kvalifikacij za ligo Europa (prva tekma 0:0), štadion Ljudski vrt, 7.166 gledalcev, glavni sodnik: Halil Umut Meler (Turčija);

Strelca: 1:0 Zahović 70., 2:0 Tavares 90.

Maribor: Handanović, Pihler, Šuler, Ivković, Viler, Vrhovec, Dervišević, Bajde (od 73. Mešanović), Hotić (od 89. Vršič), Tavares, Zahović (od 86. Cretu); trener Darko Milanič.

Čihura: Hamzić, Chiteishvili, Mirtskhulava, Maisashvili, Chikvaidze, Kakubava (od 86. Bukhaidze), Sardalishvili, Bugridze, Markozashvili, Kakhabrishvili (od 66. Megrelishvili), Gabedava; trener Samson Pruidze.

Rumeni kartoni: Vrhovec 9., Markozashvili 56., Maisashvili 81.

Sportal Spoznajte strastno podpornico Vijoličnih, ki pa je še veliko več kot navijačica #video
Ne spreglejte