Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
15. 7. 2018,
12.00

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04

Natisni članek

Francija FIFA SP 2018 hrvaška nogometna reprezentanca

Nedelja, 15. 7. 2018, 12.00

5 let, 9 mesecev

Vzdevka finalistov SP 2018

Zakaj so Hrvati postali ognjeni, Francozi pa galski petelini?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04
navijači, Hrvaška | Foto Reuters

Foto: Reuters

V nedeljskem finalu svetovnega prvenstva v nogometu se bosta v Moskvi pomerili Hrvaška in Francija. Udarili se bodo ognjeni in galski petelini. Zakaj imata izbrani vrsti, ki bosta odločili o največji nogometni lovoriki na svetu, takšna vzdevka?

Da so najboljši hrvaški nogometaši, združeni v člansko reprezentanco, postali ognjeni (po hrvaško vatreni), se lahko zahvalijo Josipu Prudeusu. Upokojeni profesor hrvaškega jezika, ki prihaja iz Samobora, mesteca v neposredni bližini slovensko-hrvaške meje, je pred več kot 20 leti sodeloval z eno izmed hrvaških pivovarn. Njegova naloga je bila, da se pred začetkom evropskega prvenstva v Angliji (1996), prvega večjega tekmovanja, na katerem je v obdobju državne samostojnosti nastopila Hrvaška, domisli vzdevka nogometne reprezentance.

Zlatko Dalić
Sportal Največji hrvaški junak v očeh Slovenca, s katerim rešujeta ljubljeni klub

Uspelo mu je nekaj izjemnega, saj se je njegova ideja hitro udomačila v srcih hrvaških nogometnih navijačev. Prudeus je sprva razmišljal o vzdevku kockasti, saj je imel v mislih prepoznavno podobo hrvaških športnih dresov, a se je nato raje odločil za ognjene. Predloge je preizkusil med ljudmi, boljši vtis, saj je simboliziral moč, pa je na njih pustil drugi predlog.

Vzdevek ognjeni, zaradi katerega so se pozneje vlekli pravosodni spori, je pozneje zaščitil kot intelektualno lastnino. Pred nekaj leti je pravice prenesel na Hrvaško nogometno zvezo, ki mu je izdala posebno priznanje, da je avtor uradnega vzdevka. Izraz ognjeni postaja vedno bolj znan tudi zunaj hrvaških meja, zlasti v zadnjih tednih, ko je Hrvaška s prebojem v finale svetovnega prvenstva postavila največji rezultat vseh časov.

Hrvaška Trening
Sportal Vesela novica za Hrvaško, ki pripravlja spremembo

Vse se je začelo pri Galcih

Francoski navijači so zelo navezani na petelina. | Foto: Reuters Francoski navijači so zelo navezani na petelina. Foto: Reuters Hrvati so ognjeni, Francozi pa imajo več vzdevkov. So modri (Les Bleus), zato je njihov prvi dres modre barve, so tudi trikolori (Les Tricolores), kar je izpeljanka iz francoske zastave, ki jo sestavljajo tri enakomerno zastopane barve (morda, bela in rdeča), so pa tudi galski petelini.

Vzdevek je zelo priljubljen pri športnih navdušencih, za razliko od ognjenih pa ima dolgo in zanimivo zgodovino. Galski petelin je dolgoletni simbol francoske nogometne reprezentance, ki bo v nedeljo naskakovala priložnost za drugi skok na svetovni prestol.

Galski petelin je sprva nastal zaradi besedne igre. Beseda Gallus v latinskem jeziku predstavlja tako petelina kot tudi prebivalce Galije, nekdanje dežele, ki se je razprostirala na ozemlju današnje Francije.

Hugo Lloris
Sportal Kapetan Francije in milijonar, ki se rad sprehaja po Ljubljani

Galci, takrat je bilo to drugo ime za Kelte, so svojo pripadnost izkazovali s simbolom petelina. V nekaterih rimsko-galskih podobah se je pojavil ob rimskem bogu Merkurju, na nekaterih novcih pa je bila podoba petelina. Galski petelin je bil takrat simbol za borbeni duh Galcev, ki so se stoletja pozneje zbližali z najmlajšimi prek stripovskih del o nepozabnih galskih junakih, Asterixu in Obelixu.

Petelin v barvah francoske zastave. | Foto: Reuters Petelin v barvah francoske zastave. Foto: Reuters

V srednjem veku se je galski petelin na območju Francije uporabljal kot verski simbol, med francosko revolucijo je pomenil revolucionarni simbol, a ga je Napoleon nato zamenjal z orlom, ki je po njegovem mnenju zaradi večje moči lažje simboliziral podobo cesarstva. V prvi svetovni vojni je podoba galskega petelina v srcih Francozov prebudila patriotska čustva. Združili so se, ponovno častili galskega petelina, ta pa je postal tudi vzdevek nogometne reprezentance.

Kaj pravijo stavnice?

Slovenska športna loterija E-Stave.com veliko več možnosti za zmago pripisuje Franciji, a tudi Hrvaška po višini kvote ni tako daleč. V obeh primerih je mogoče precej zaslužiti, saj sta kvoti v obeh primerih zelo visoki. Kaj bi bilo, če bi se tekma po rednem delu končala neodločeno? Več o kvotah …

Luka Modrić
Sportal Neverjetni posnetki: petletni Luka Modrić kot pastir #video
Sportal Naključje, da so Modrić, Rakitić in druščina obiskali Dragića?
SP 1998 Francija
Sportal Selektorju Hrvaške se ne bo uresničila želja, Ćiro jezen
Antoine Griezmann
Sportal Griezmann pred Hrvaško zbodel belgijskega orjaka

Kdo bo novi svetovni prvak? Ognjeni ali galski petelini? Odgovor bo znan v poznih popoldanskih, morda pa celo večernih urah, po velikem finalu med Hrvaško in Francijo.

 

Ne spreglejte