Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sobota,
14. 7. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,79

2

Natisni članek

Zgodbe, ki jih piše SP FIFA SP 2018 Hugo Lloris

Sobota, 14. 7. 2018, 4.00

5 let, 9 mesecev

Zgodbe, ki jih piše SP (18.) - Hugo Lloris

Kapetan Francije in milijonar, ki se rad sprehaja po Ljubljani

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,79

2

Hugo Lloris | Foto Reuters

Foto: Reuters

V nedeljo ob 17. uri nas v Moskvi čaka najpomembnejša nogometna tekma zadnjih štirih let. Finale svetovnega prvenstva v Rusiji, v katerem se bosta za večno slavo udarila Hrvaška in Francija. Njen kapetan je mož, ki ste ga že večkrat lahko opazili na ljubljanskih ulicah.

⇒ Spremljajte rubriko: Zgodbe, ki jih piše SP

Hugo Lloris je že vrsto let francoski reprezentant in eden izmed najboljših vratarjev na svetu. V Franciji, pri kateri igrajo nekateri zvezdniki svetovnega nogometa Anotine Griezmann, Kylian Mbappe, Paul Pogba in še nekateri, ga zelo spoštujejo. Da je res tako, kaže tudi dejstvo, da je že več kot šest let njen kapetan in brez dvoma francoska številka ena. Nogometaš, ki mu selektorji zaupajo.

Tudi jutri bo imel odgovorno nalogo. Poskušal bo biti zadnji zid Francije med napadi hrvaških reprezentantov. Dela prav zagotovo ne bo malo, a se 31-letni vratar izziva ne boji. Že od nekdaj brani na najvišji ravni, svetovno prvenstvo v Rusiji je že njegovo peto veliko tekmovanje zapored. Branil je že na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih in na evropskih prvenstvih v letih 2012 in 2016, na katerem so Francozi postali evropski podprvaki. Pred tem je bil redno prvi vratar mlajših francoskih selekcij, s katerimi je nabral tudi nekaj lovorik.

Tudi na klubski poti je pokazal že marsikaj. V prvi francoski ligi se je v dresu Nice, pri kateri je že kot zelo mlad začel pot nogometnega profesionalca, bil je še najstnik, hitro uveljavil. Tri sezone je branil na Azurni obali in leta 2008, star 21 let, podpisal večletno pogodbo s takratnim vladarjem francoskega nogometnega prostora. Štiri leta je prebil v Lyonu, branil redno v prvenstvu in tudi v ligi prvakov, nemalokrat navduševal in se vmes prebil v člansko izbrano vrsto.

V Franciji že nekaj let v širši javnosti velja za enega najbolj priljubljenih nogometašev. | Foto: Reuters V Franciji že nekaj let v širši javnosti velja za enega najbolj priljubljenih nogometašev. Foto: Reuters

Debitiral leta 2008, štiri leta pozneje postal kapetan

V njeni majici je debitiral leta 2008, dokončno se je v prvi postavi ustalil v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2010, predvsem na tekmah dodatnih kvalifikacij proti Irski, na katerih je blestel. V Afriki se Francozom – nase so opozorili predvsem s škandaloznim vedenjem, pri katerem Lloris, sicer velik profesionalec, ni imel veliko – ni izšlo. Izpadli so že v predtekmovanju. Da pri vseh razprtijah ni sodeloval, dokazuje dejstvo, da so ga malce po tem prvič imenovali za kapetana. Leta 2012, pred odhodom na evropsko prvenstvo, ga je takratni selektor Laurent Blanc dokončno imenoval za prvega med enakimi.

Na evropskem prvenstvu leta 2012 je s Francijo izpadel v četrtfinalu, na zadnjem svetovnem prvenstvu prav tako, na evropskem prvenstvu pred dvema letoma pred domačimi navijači v Franciji pa je izgubil šele v finalu. Zdaj je spet na zadnji stopnički največjega, še pomembnejšega tekmovanja, svetovnega prvenstva, in seveda upa, da bo rezultat drugačen.

Pri razprtijah v Južnoafriški republiki leta 2010 ni sodeloval, zato ga je takratni selektor nagradil. | Foto: Reuters Pri razprtijah v Južnoafriški republiki leta 2010 ni sodeloval, zato ga je takratni selektor nagradil. Foto: Reuters

Medtem je leta 2012 prestopil v Tottenham, ta je zanj odštel 13 milijonov evrov. V Londonu, kjer je danes med najbolj plačanimi igralci moštva in služi milijone, je imel sprva nekaj težav, a je hitro ujel mesto med vratnicama in se izkazal. Celo tako zelo, da so v klubu vsem snubcem, teh ni bilo malo, kmalu sporočili: "Sto milijonov evrov, sicer pa prste stran!"

V Londonu igra že šest let, v tem času je v majici Tottenhama, katerega kapetan je prav tako, zbral več kot 250 nastopov v vseh tekmovanjih in je postal zvezda in eden od najbolj priljubljenih francoskih nogometašev. V reprezentanci je že pri 103 nastopih.

Prijateljstvo iz otroških let ga je pripeljalo v Slovenijo

Rok Elsner je njegov prijatelj. | Foto: Vid Ponikvar Rok Elsner je njegov prijatelj. Foto: Vid Ponikvar Na poti do uspeha je večkrat obiskal tudi Slovenijo. Razlog je preprost. Že vrsto let prijateljuje s slovenskim nogometašem Rokom Elsnerjem. "Ko sem živel v Nici, sva skupaj igrala v tamkajšnjem mladinskem pogonu in stkala prijateljske vezi, ki jih vzdržujeva še danes. Štiri leta sva bila soigralca in sošolca, med poukom sva sedela skupaj. Bila sva res dobra prijatelja, danes ni drugače," se druženja z Llorisom, ki prihaja iz ugledne družine, spominja slovenski nogometaš, ki je odraščal v Franciji. "Bil je zelo prijazen, vsem v pomoč. Moram priznati, da je v šoli meni, ki sem imel težave, nemalokrat priskočil na pomoč," je v smehu že pred časom razložil Elsner.

Pozneje so se njune poti razšle, a prijateljstvo še živi. "On je že takrat izstopal iz povprečja. Bil je boljši od vseh. Profesionalno pogodbo je dobil takoj, jaz sem ostal brez nje, zato sem odšel v Nemčijo. Kljub temu sva ostala prijatelja, še vedno se slišiva. Ne ravno vsak dan, dvakrat, trikrat na mesec pa vseeno. Zdaj imava vsak svojo družino, časa je vse manj, a se vedno, ko se slišiva, pogovarjava dolgo časa," je o slovitem vratarju povedal Elsner. "Je prijeten človek. Zelo prijeten. Tak je bil že od nekdaj. Slava ga ni niti najmanj spremenila," je dodal.

Od leta 2015 je tudi kapetan londonskega Tottenhama. | Foto: Reuters Od leta 2015 je tudi kapetan londonskega Tottenhama. Foto: Reuters

Na dan poroke priletel z zasebnim letalom

Da je prijateljstvo resnično, potrjuje tudi dejstvo, da je Lloris že večkrat prišel na obisk v Ljubljano. Tudi na Rokovo poroko leta 2010 je prišel, pa čeprav se je zgodila malce po prihodu s svetovnega prvenstva v Afriki. V Slovenijo je na dan poroke pripotoval kar z zasebnim letalom.

"Večkrat je bil že tukaj. Že prvič mu je bilo zelo všeč. Presenečen je bil nad tem, kako zelo lepa je Slovenija. Če mu ne bi bilo všeč, se ne bi vračal. Zelo vesel je bil tudi tega, ker ga nihče ni prepoznal. V Franciji ali kje drugje bi bilo seveda drugače, tukaj pa je lahko užival ob sprehodu po lepih ljubljanskih ulicah," je Francozovo navdušenje nad prestolnico Slovenije opisal Elsner. "Tudi na to, da smo vsi Slovenci zelo prijazni, je opozoril," je dodal.

V nedeljo lahko postane drugi Francoz, ki bo visoko v zrak dvignil pokal za naslov svetovnega prvaka. | Foto: Reuters V nedeljo lahko postane drugi Francoz, ki bo visoko v zrak dvignil pokal za naslov svetovnega prvaka. Foto: Reuters

Morda boste na ulici naleteli na svetovnega prvaka

Brez dvoma je jasno le to, da v teh urah prav zagotovo ne razmišlja o tem, kdaj se bo vrnil k nam. Že nekaj tednov je osredotočen zgolj na dogajanje v Rusiji in na to, da Francijo prvič po letu 1998 popelje do naslova svetovnega prvaka. Če mu bo to uspelo, se bo vpisal med nesmrtne in postal človek, ki ga v Franciji nikoli ne bodo pozabili.

Drugi Francoz po njegovem zdajšnjem selektorju Didierju Deschampsu, ki bo kot kapetan visoko v zrak dvignil najpomembnejšo nogometno lovoriko na svetu. Pokal za naslov svetovnega prvaka. In kdo ve, morda boste že letos v kakem vročem poletnem večeru na ulici v Ljubljani ali pa drugod po Sloveniji naleteli na kapetana svetovnih prvakov v športu, s katerim v teh dneh diha ves svet.

Preberite še:

Hrvaška, Francija
Sportal Pokukali smo v drobovje finalistk. Kdo je boljši, Francija ali Hrvaška?
Gianni Infantino
Sportal Nenavadno, a resnično. Fifa potrdila ogromno spremembo.
Jannik Vestergaard
Sportal Danski reprezentant odhaja v Southampton
Infantino
Sportal Infantino: To je najboljše svetovno prvenstvo
Paul Pogba
Sportal Francoski zvezdnik opozarja Hrvaško
Nestor Pitana
Sportal Pitana bo sodil finale SP v Moskvi
Ivan Perišić
Sportal Hrvaški zvezdnik, ki je zrušil Anglijo, pristal v bolnišnici. Kako hudo je? #video
Luka Modrić
Sportal Modrić razkril, kaj bodo naredili, če osvojijo svetovno prvenstvo
Hrvaška, nogomet
Sportal Po veliki zmagi opravičilo in optimističen pogled proti nedelji
Ne spreglejte