Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
13. 7. 2018,
17.18

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

2

Natisni članek

FIFA SP 2018

Petek, 13. 7. 2018, 17.18

5 let, 9 mesecev

Primerjava enajsteric finalistov letošnjega SP

Pokukali smo v drobovje finalistk. Kdo je boljši, Francija ali Hrvaška?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

2

Hrvaška, Francija | Foto Reuters

Foto: Reuters

V nedeljo se bo, vsaj v Franciji in na Hrvaškem, zagotovo pa še marsikje drugje, za dve uri ali pa še celo več ustavil svet. V tem času bomo izvedeli, kdo bo novi svetovni nogometni prvak. Pred velikim finalom, ki bo ob 17. uri na štadionu Lužniki v Moskvi, smo podrobno analizirali predvideni enajsterici obeh finalistk in poskušali najti vprašanje na odgovor, kdo je boljši in zakaj.

Kdo bo svetovni prvak?

  • Francija
    48,33 %
    464 glasov
  • Hrvaška
    51,67 %
    496 glasov
Oddanih 960 glasov

Pri izbiri predvidenih enajsteric, ki naj bi ju pred velikim finalom izbrala selektorja Francije Didier Deschamps in Hrvaške Zlatko Dalić, smo upoštevali igralni sistem 4-1-4-1.

Hrvaška je na tem svetovnem prvenstvu sicer dvakrat zaigrala v sistemu 4-2-3-1 in šestkrat v sistemu 4-3-3 oziroma 4-1-4-1. Kakor vzamete.

Francija je samo na prvi tekmi letošnjega prvenstva zaigrala v sistemu 4-3-3, na preostalih petih tekmah pa je njen selektor vztrajal pri sistemu 4-2-3-1.

Pri oceni igralcev smo upoštevali ugled v nogometnem svetu in predvsem igre na letošnjem svetovnem prvenstvu.

Vratarja:

Hugo Lloris (Francija):

Hugo Lloris | Foto: Reuters Foto: Reuters Kapetan francoske reprezentance, ki brani za Tottenham, je v zadnji sezoni angleške premier lige poskrbel za nekaj napak, zaradi česar so bili navijači evropskih podprvakov pred začetkom letošnjega svetovnega prvenstva nekoliko zaskrbljeni, a očitno zaman.

31-letni dolgoletni reprezentant Francije je v Rusiji eden od njenih zanesljivejših mož, poskrbel pa je tudi za nekaj izjemnih obramb. V spomin se je vtisnila predvsem tista po strelu Belgijca Tobyja Alderweirelda v polfinalu.

Ocena: 7/10

Danijel Subašić (Hrvaška):

Danijel Subasić | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Vratar, ki že nekaj let navdušuje v Monacu, je tudi v Rusiji dokazal, da je hrvaška reprezentanca izjemno dobro pokrita na vseh igralnih mestih, tudi na vratarskem, s katerim je imela v preteklosti nekaj težav.

Na letošnjem svetovnem prvenstvu prav veliko dela ni imel, a ko je bilo treba stopiti v ospredje, je to storil. Tudi pri enajstmetrovkah, po katerih so Hrvati napredovali najprej iz osmine finala in potem še četrtfinala. Tudi v polfinalu se je proti Angliji izkazal z nekaj obrambami.

Ocena: 7/10

Kdo je boljšI?

  • Hugo Lloris
    40,97 %
    286 glasov
  • Danijel Subašić
    59,03 %
    412 glasov
Oddanih 698 glasov

Leva bočna branilca:

Lucas Hernandez (Francija):

Lucas Hernandez | Foto: Reuters Foto: Reuters Izjemno hitri soigralec Jana Oblaka pri madridskem Atleticu, ki sicer nekoliko šepa pri tehniki, a ker je star šele 22 let, ima časa, da to popravi, še dovolj. Na letošnjem svetovnem prvenstvu se je dobro obnesel.

Razen na prvi tekmi proti Avstraliji, na kateri je bil, podobno kot vsi Francozi, precej zadržan, je dobro okupiral in še bolje branil levo stran, ko je igrala Francija. Je zelo agresiven nogometaš, ki opravi tudi veliko umazanega, širšim množicam pogosto nevidnega dela.

Ocena: 6,5/10

Ivan Strinić (Hrvaška):

Ivan Strinic | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Pogosto najbolj kritizirani hrvaški reprezentant, ki se mu velikokrat prikradejo napake, podobno je bilo tudi v polfinalu proti Angliji, a teh napak je bilo letos poleti v Rusiji zelo malo.

Ne ponuja prevelikega presežka, k igri pristopa previdno in veliko bolj zadržano kot številni njegovi soigralci, raje išče najbolj gotovo pot pretoka žoge do naslednjega soigralca, a tiho opravlja vse naloge, ki jih pred njega postavi njegov selektor.

Ocena: 6/10

Kdo je boljši?

  • Lucas Hernandez
    78,20 %
    434 glasov
  • Ivan Strinić
    21,80 %
    121 glasov
Oddanih 555 glasov

Leva centralna branilca:

Samuel Umtiti (Francija):

Samuel Umtiti | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Eden izmed ključnih mož Francije, ki bo, če Francozom uspe, eden izmed tistih, ki so na poti do naslova naredili največ. Njegov gol proti Belgiji v polfinalu je eden od glavnih trenutkov Francije na letošnjem svetovnem prvenstvu.

Na letošnjem prvenstvu je naredil nekaj napak, marsikdo se ga bo spomnil tudi po neumnem igranju z roko na tekmi proti Avstraliji, a v izločilnih delih igra zelo dobro in odločno. Na levi strani francoske obrambe res ni težav.

Ocena: 7,5/10

Domagoj Vida (Hrvaška):

Domagoj Vida | Foto: Reuters Foto: Reuters Nogometaš, ki ga tare počasnost, a je pogosto zelo nevaren tudi v napadu, kar je dokazal tudi z golom proti Rusiji v četrtfinalu. Je zelo dober v skok igri in dominanten v svojem kazenskem prostoru.

Zaradi počasnosti ima težave, ko brani visoko, a daleč od tega, da ne bi našel rešitev za nasprotnikove napadalce. Letos poleti nase zagotovo ni opozoril samo z videoposnetkom iz garderobe po tekmi z Rusijo, ampak tudi na igrišču.

Ocena: 6,5/10

Kdo je boljši?

  • Samuel Umtiti
    62,54 %
    414 glasov
  • Domagoj Vida
    37,46 %
    248 glasov
Oddanih 662 glasov

Desna centralna branilca:

Raphael Varane (Francija):

Raphael Varane | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Steber obrambe Real Madrida, ki je v zadnjih petih letih osvojil štiri naslove evropskega prvaka, in steber obrambe Francije, ki je zagotovo eden izmed najboljših branilcev na svetu. Star pa je šele 25 let, zato se Francozom, ko pomislijo na prihodnost in obrambo, lahko kar smeji.

Da res spada v sam svetovni vrh, dokazuje tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu. Predvsem v četrtfinalu, ko so se Francozi udarili z Urugvajem, je bil povsod. Blokiral je strele nasprotnikov, zapiral prostor in tudi zadel. On je bil tisti, ki je zabil prvi gol in odprl Urugvaj, ki je na koncu padel z 2:0.

Ocena: 9/10

Dejan Lovren (Hrvaška):

Dejan Lovren | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Nogometaš Liverpoola je branilec, ki ima vse. Hitrost, skok, dobro bere igro, tudi tehnično ni slab. Toda kljub temu se pogosto znajde na udaru kritikov, v Angliji pa se iz njegovih napak, ki so včasih res neverjetne, norčujejo že nekaj časa.

Na srečo hrvaških navijačev se mu ob spremljanju tekem letošnjega svetovnega prvenstva ne morejo, saj 29-letnik, ki je zase po zmagi v polfinalu rekel, da spada med najboljše na svetu, napak ne dela. No, pravzaprav je eno že naredil. V skupinskem delu, ko so Hrvati Argentince na koncu razbili s 3:0, je nasprotniku omogočil stoodstotno priložnost. Toda Enzo Perez je z nekaj metrov zgrešil prazna vrata. Pri izidu 0:0. Kdo ve, kako bi bilo, če bi bilo drugače …

Ocena: 7/10

Kdo je boljši?

  • Raphael Varane
    67,93 %
    413 glasov
  • Dejan Lovren
    32,07 %
    195 glasov
Oddanih 608 glasov

Desna bočna branilca:

Benjamin Pavard (Francija):

Benjamin Pavard | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Odkritje letošnjega svetovnega prvenstva, ki se je v postavi Franciji znašel zaradi poškodbe Djibrila Sidibeja. Priložnost je zagrabil z obema rokama.

Iz tekme v tekmo je ta nogometaš Stuttgarta, ki pa bo že letos poleti verjetno našel nov, boljši klub, napredoval in v finale prihaja samozavesten. Pripravljen, da na najbolj pomembni tekmi navduši še enkrat. Enkrat je že navdušil, in to zelo močno. S spektakularnim golom pri zmagi nad Argentino s 4:3 v poslastici letošnjega mundiala, ko je poskrbel za enega od najlepših, če ne celo najlepši gol prvenstva.

Ocena: 7/10

Šime Vrsaljko (Hrvaška):

Šime Vrsaljko | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Še en nogometaš madridskega Atletica, ki vse počne sto na uro in je pogosto neulovljiv za nasprotnikove nogometaše, na letošnjem svetovnem prvenstvu pa je navdušil tudi s precej natančnimi predložki, česar od njega nismo ravno vajeni.

Predvsem na zadnjih dveh tekmah je bil odličen. V polfinalu je prispeval izjemno asistenco za izenačujoči gol v rednem delu tekme, že pred tem pa poskrbel še za nekaj nevarnih podaj v nasprotnikov kazenski prostor. V obrambi je svoje delo tudi opravil zelo dobro.

Ocena: 7,5/10

Kdo je boljši?

  • Benjamin Pavard
    22,60 %
    141 glasov
  • Šime Vrsaljko
    77,40 %
    483 glasov
Oddanih 624 glasov

Defenzivna branilca:

N'Golo Kante (Francija):

N'Golo Kante | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Nogometaš, ki ga je polno igrišče. Vezist, ki naj bi bil najbolj zaslužen za senzacionalni naslov angleškega prvaka Leicester Cityja in zdaj že dve leti navdušuje tudi pri Chelseaju. Leta 1998 je imela Francija Didierja Deschampsa, letos ima njega.

Tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu blesti. Po mnenju številnih je celo najboljši igralec Francije v Rusiji. Če bo navdušil tudi v finalu, bi se moral ta 27-letni nogometaš znajti pri vrhu izbora za zlato žogo ob koncu leta, so celo prepričani številni. Težko jim je ugovarjati.

Ocena: 9/10

Marcelo Brozović (Hrvaška):

Marcelo Brozović | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Nogometaš, ki je na letošnjem svetovnem prvenstvu začel samo tri tekme, a je bil na igrišču od prve do zadnje minute na obeh tekmah, na katerih so Hrvati najbolj navdušili. V skupinskem delu proti Argentini in v polfinalu proti Angliji. Torej na obeh tekmah, pred katerima Hrvati niso imeli vloge favorita.

V začetni postavi ga lahko pričakujemo tudi tokrat. Za njim so zelo dobri nastopi in zelo dobre igre, s katerimi si bo zagotovo lahko izboljšal status pri milanskem Interju, s katerim v zadnjem času ni bil najbolj zadovoljen. Ali pa seveda položaj ob pogajanju s katerim izmed snubcev, ki jih po koncu prvenstva zagotovo ne bo manjkalo …

Ocena: 7/10

Kdo je boljši?

  • N'Golo Kante
    71,85 %
    388 glasov
  • Marcelo Brozović
    28,15 %
    152 glasov
Oddanih 540 glasov

Centralni vezisti:

Paul Pogba (Francija):

Paul Pogba | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Nad pogosto kritiziranim Francozom že dve leti visi več senca več kot 100 milijonskega prestopa v Manchester Unitedom, vsaka njegova poteza je pod drobnogledom, a na letošnjem svetovnem prvenstvu igra zelo dobro in predvsem odgovorno.

Ni ravno nogometaš, ki razigrava svojo ekipo, a pogosto s prodori po sredini odpira prostor za soigralce, letos poleti pa je zelo discipliniran tudi v obrambi. Za njim je zelo dobro prvenstvo, morda manjka le še gol. Na vseh velikih tekmovanjih do zdaj, na katerih je igral (svetovno prvenstvo 2014 in evropsko prvenstvo 2016), je ga je dosegel. Ga je letos prihranil za finale?

Ocena: 8,5/10

Luka Modrić (Hrvaška):

Luka Modrić | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Prvi zvezdnik Hrvaške, ki je ta status, tako kot na skoraj vseh tekmovanjih do zdaj, upravičil tudi letos. Eden od najboljših nogometašev na svetu, eden od boljših vezistov v zgodovini nogometa, ki navdušuje tudi v Rusiji.

Izjemno prefinjeno in suvereno povezuje hrvaško igro, razigrava soigralce in tudi v obrambi postori, kar mora. Ob tem je zabil tudi dva gola, posebej lep je tisti za veliko zmago nad Argentino v skupinskem delu tekmovanja, in zabil tudi obe enajstmetrovki pri strelih z bele točke proti Rusiji in Danski. Res je, da je proti Skandinavcem enajstmetrovko v podaljšku tudi zapravil, a je tudi na tisti tekmi blestel. Prav njegova izjemna globinska podaja je poskrbela, da so Hrvati najstrožjo kazen na tisti tekmi sploh imeli.

Po tem, ko je z Real Madridom letos še četrtič postal evropski prvak in bil med njegovimi ključnimi nogometaši, bi bil, če Hrvaška postane svetovni prvak, morda celo glavni kandidat za zlato žogo. Je morda ta 32-letnik prvi človek po dolgem desetletju čakanja, ki bo izbran za najboljšega nogometaša na svetu, pa mu ne bo ime Lionel Messi ali Cristiano Ronaldo?

Ocena: 9,5/10

Kdo je boljši?

  • Paul Pogba
    17,42 %
    124 glasov
  • Luka Modrić
    82,58 %
    588 glasov
Oddanih 712 glasov

Blaise Matuidi (Francija):

Blaise Matuidi | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Nogometaš Juventusa, ki na letošnjem svetovnem prvenstvu igra na nevsakdanjem položaju, je mešanica levega krila in osrednjega vezista. V obrambi hodi proti sredini, v napadu se pomakne ob avt linijo.

Ni ravno veliko nogometašev, ki bi takšno selektorjevo zamisel v prakso spremenili tako dobro, kot to počne on. Čeprav se marsikdo čudi, zakaj namesto njega pri Franciji ne igra kdo drug, je za njim zelo dobro prvenstvo. Zdaj mora to potrditi le še z uspešnim nastopom v finalu.

Ocena: 7/10

Ivan Rakitić (Hrvaška):

Ivan Rakitić | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Dolgoletni nogometaš Barcelone, ki že zato seveda spada med najboljše veziste na svetu, je to dokazal tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu. Z Modrićem tvorita enega najboljših veznih parov na svetu. V Švici rojeni nogometaš hrvaških korenin je zadržan, nikoli ne sili v ospredje, a je za igro Hrvaške še kako pomemben.

Dobro podaja, nevaren je predvsem pri dolgih podajah, dobro povezuje igro v napadu in zapira prostor v obrambi, nemalokrat pa je nevaren tudi v napadu. To je dokazal tudi z golom proti Argentini. Zelo inteligenten nogometaš, ki je tudi v Rusiji pokazal, zakaj že tako dolgo igra tako pomembne vloge v najboljših evropskih klubih.

Ocena: 8,5/10

Kdo je boljši?

  • Blaise Matuidi
    15,16 %
    92 glasov
  • Ivan Rakitić
    84,84 %
    515 glasov
Oddanih 607 glasov

Desno krilo:

Kylian Mbappe (Francija):

Kylian Mbappe | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Trenutno morda celo najbolj vroče ime svetovnega nogometa, za katerim sta pri 19 letih že dve sezoni igranja na najvišji ravni, 180 milijonski prestop in zdaj še uspešen nastop na svetovnem prvenstvu. Zelo uspešen.

Čeprav je najstnik, je zabil celo tri gole in navdušil predvsem v osmini finala, ko je bil za Argentince nerešljiva uganka. Tehnično zelo sposoben nogometaš, ki pa še bolj navdušuje s svojo hitrostjo, je že morda celo udarni človek evropskega podprvaka, ki bo letos morda postal tudi svetovni prvak. Čudežni deček svetovnega nogometa, ki bi se lahko zapisal med najboljše v zgodovini.

Ocena: 9/10

Ante Rebić (Hrvaška):

Ante Rebić | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Fant, ki so ga, vsaj na Hrvaškem, za čudežnega dečka označili že pred leti, a je potem malce prehitro poletel v višave in strmoglavil. Kot najstnik se je iz Splita v nekaj milijonskem prestopu preselil v Fiorentino, a potem po selitvah v razne klube pravo mesto našel šele v Frankfurtu, kjer ga je pod svoje okrilje vzel nekdanji hrvaški selektor Niko Kovač, izbrusil diamant in ga vrnil nazaj v reprezentanco.

Na zadnjem svetovnem prvenstvu se je "izkazal" z rdečim kartonom. Letos je nase opozoril povsem drugače. Z desne strani nenehno terorizira nasprotnikove obrambe, je agresiven kot pitbul in nenehno seje strah med nasproti stoječe nogometaše. Nepozaben je seveda tudi njegov gol za 1:0 proti Argentini.

Ocena: 8/10

Kdo je boljši?

  • Kylian Mbappe
    68,78 %
    412 glasov
  • Ante Rebić
    31,22 %
    187 glasov
Oddanih 599 glasov

Levo krilo:

Antoine Griezmann:

Antoine Griezmann | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Prvo ime francoske reprezentance, ki v zdajšnji formaciji evropskih podprvakov pravzaprav igra kot povlečeni napadalec, tega statusa letos poleti ni povsem upravičil. Njegovo eksplozijo še čakamo, morda ga je v pripravah na letošnje svetovno prvenstvo zmotilo tudi dolgo odločanje o tem, kakšna bo njegova prihodnost. Na koncu je zavrnil Barcelono in ostaja pri Atleticu Madrid, a v Rusiji za zdaj ponudil premalo.

No, kljub temu je pri treh golih in dveh asistencah, kar je daleč od slabega, a pričakovali smo več, kar je le dokaz, za kako dobrega napadalca gre. Morda pa najbolje hrani za konec in bo odločil finale.

Ocena: 8,5/10

Ivan Perišić:

Ivan Perišić | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Eden od boljših hrvaških nogometašev, ki je zvezdnik milanskega Interja in želja številnih evropskih velikanov, je na letošnjem svetovnem prvenstvu vse do polfinala pokazal veliko manj, kot smo od njega pričakovali. Resda je zabil gol proti Islandiji, a tista tekma ni bila pomembna. Drugje ga ni bilo.

Potem pa je v polfinalu z izjemnim golom najprej poskrbel za izenačenje proti Angliji in potem še podal za zmagoviti gol. Očitno se je pred tem le ogreval. Kaj potemtakem lahko od njega pričakujemo v nedeljo?

Ocena: 7,5/10

Kdo je boljši?

  • Antoine Griezmann
    59,39 %
    367 glasov
  • Ivan Perišić
    40,61 %
    251 glasov
Oddanih 618 glasov

Napadalca:

Olivier Giroud (Francija):

Olivier Giroud | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Napadalec, ki je pogosto tarča kritik in tudi posmeha, a je za igro selektorja Francije zelo pomemben. Glede na to, da se je Francija najbolj mučila na prvi tekmi prvenstva proti Avstraliji, ki je bila edina, na kateri izkušeni napadalec Chelseaja ni igral od prve minute, ima Deschamps očitno prav.

Toda po drugi strani statistika napadalca, ki na šestih tekmah in v 465 minutah igre ni dosegel niti enega gola, daje prav vsem tistim, ki se ne morejo sprijazniti s tem, da igra. Ampak njegova vloga v moštvu je bolj pomembna zaradi ustvarjanja prostora za soigralce, čeprav je res, da se je z nekaj zapravljenimi priložnostmi v polfinalu malce osmešil.

Ocena: 6,5/10

Mario Mandžukić (Hrvaška):

Mario Mandžukić | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Pri njemu lahko povlečemo vzporednici z Giroudom. Tudi on ni ravno nogometni Mozart, a je za igro Hrvaške zelo pomemben. Je nesebičen, zelo agresiven in borben napadalec, ki je pogosto tarča kritikov in predmet polemik o tem, zakaj namesto njega ne igra kdo drug, a letos zagotovo ni tako.

Napadalec Juventusa je v polfinalu zabil zgodovinski gol, ki je Hrvatom prinesel finale. V četrtfinalu je proti Rusiji poskrbel za podajo, med strelce pa se je vpisal tudi v osmini finala proti Danski. Za njim je sijajno prvenstvo.

Ocena: 8,5/10

Kdo je boljši?

  • Olivier Giroud
    15,51 %
    94 glasov
  • Mario Mandžukić
    84,49 %
    512 glasov
Oddanih 606 glasov

Preberite še:

Infantino
Sportal Infantino: To je najboljše svetovno prvenstvo
Paul Pogba
Sportal Francoski zvezdnik opozarja Hrvaško
Nestor Pitana
Sportal Pitana bo sodil finale SP v Moskvi
Ivan Perišić
Sportal Hrvaški zvezdnik, ki je zrušil Anglijo, pristal v bolnišnici. Kako hudo je? #video
Luka Modrić
Sportal Modrić razkril, kaj bodo naredili, če osvojijo svetovno prvenstvo
Hrvaška, nogomet
Sportal Po veliki zmagi opravičilo in optimističen pogled proti nedelji
Nikola Kalinić
Sportal Edini Hrvat, ki mu danes ni do smeha in se iz njega norčujejo
Hrvaška Anglija Svetovno prvenstvo
Sportal Vida poljubil fotografa, v Angliji v zrak na milijone litrov piva
Anglija Poraz
Sportal Tuji mediji o levjesrčnih Hrvatih: Luka Modrić si zasluži zlato žogo
Ne spreglejte