Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Četrtek,
12. 7. 2018,
9.32

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,39

2

Natisni članek

Anglija Hrvaška FIFA SP 2018

Četrtek, 12. 7. 2018, 9.32

5 let, 9 mesecev

Tuji mediji o zgodovinskem uspehu Hrvaške

Tuji mediji o levjesrčnih Hrvatih: Luka Modrić si zasluži zlato žogo

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,39

2

Anglija Poraz | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na eni strani solze, na drugi prešerno veselje in radost. Hrvaška je po preobratu (2:1) z oblakov stresla visokoleteče Angleže in se prvič v zgodovini uvrstila v veliki finale svetovnega prvenstva v Rusiji, kjer bodo v nedeljo v Moskvi svetovni naslov lovili proti Franciji. Z galskimi petelini imajo naši sosedi neporavnane račune.

Anglija Hrvaška
Sportal Hrvati po velikem preobratu do zgodovinskega uspeha!

Hrvati do finalne vstopnice niso prišli brez trpljenja. Angleži so namreč po fantastično izvedenem prostem strelu povedli že v peti minuti. Natančno je streljal branilec Tottenhama Kieran Trippier.

Hitra hladna prha ni zmedla izkušenih Hrvatov, ki so počasi prevzeli pobudo in začeli stiskati obrambno naravnane Angleže. Kazen je prišla na sredini drugega polčasa, ko se je v kazenskem prostoru odlično znašel izjemno razpoloženi Ivan Perišić in poskrbel za izenačenje, v podaljšku pa je z lepo podajo zaposlil še levjesrčnega Maria Mandžukića, ki je Hrvaško popeljal na prag raja.

c | Foto: f | Foto: ddd | Foto:

Kralji podaljškov

''Hrvaška za zgodovino: Dalićevi četi uspelo, kar ni še nobenemu do zdaj!'' je takoj po zmagi zapisal hrvaški Index.hr in ciljal na dejstvo, da so hrvaški nogometaši v izločilnih bojih še tretjič v izločilni fazi igrali podaljške in pri vseh bitko zapustili kot zmagovalci. To do zdaj ni uspelo še nikomur. 

''Zrušili smo Angleže, Hrvaška v finalu svetovnega prvenstva,'' je zapis, ki je krasil naslovnico hrvaške spletne strani Večernji list, o čudežni Hrvaški so pisali tudi na hrvaškem Dnevniku, pri 24sata.hr pa se sprašujejo, ali so to sanje, in dodajajo: ''Jokajte, vpite, slavite … Angleži, odhajate domov.''

Mario Mandžukić
Sportal Hrvaška gori, selektor po zgodovinskem uspehu sporočil: Vi niste normalni!

q | Foto:

b | Foto:

Angleži razočarani, a ne bi smeli biti preveč

Veliko manj veselo je bilo pri Angležih, ki se jim je ob končnem rezultatu paralo srce. Kako tudi ne, videli so se že v finalu, a načrte so jim prekrižali ravno Hrvati. Da se bo pokal res vrnil domov, kot pravi njihova pesem, bodo morali Angleži počakati vsaj še štiri leta.

Angleški mediji so pisali o agoniji, o takih in drugačnih srčnih zastojih in razblinjenih sanjah, na DailyMailu pa so zapisali, da so fantje zanje vseeno junaki. Ljudje so se po njihovi zaslugi ponovno zaljubili v reprezentančni nogomet, na laž pa postavili tudi zelo dvomljivo javnost. Konec koncev je polfinale in morebitno tretje mesto veliko več, kot so pričakovali tudi tisti najbolj optimistični navijači treh levov.

Anglija Poraz
Sportal Angleže bo hrvaška zaušnica še dolgo bolela

mazic | Foto:

Srbi o sodniku v finalu

Zmago Hrvaške so pozdravili tudi v Srbiji, ki so se poleg vseh odzivov, ki so kapljali s hrvaškega in angleškega tabora, osredotočili na sodnika v velikem finalu. Tam so po tihem pričakovali ravno rojaka Milorada Mazića, a zdaj, ko se je v finale uvrstila Hrvaška, bo to delo skoraj zagotovo opravljal nekdo drug.

Španci bi zlato žogo dali Modriću

Zanimiv pogled so imeli tudi Španci. Španski časnik Marca meni, da bi v primeru zmage Hrvaške v nedeljskem finalu moral biti ravno Luka Modrić tisti, ki bi moral osvojiti zlato žogo, ki si jo v zadnjih desetih letih izmenjujeta Cristiano Ronaldo in Lionel Messi. Za Zadarčanom je res fantastičen turnir v Rusiji, ob tem pa je z Realom osvojil tudi ligo prvakov. Morda bi bil lahko pa res Hrvat tisti, ki bi prekinil vladavino Messija in Ronalda.

a | Foto:

Snidenje po 20 letih

V Franciji pozdravljajo dejstvo, da se bodo s Hrvati po 20 letih spet pomerili. Leta 1998 na SP v Franciji so v polfinalu po dveh zadetkih Liliana Thurama slavili galski petelini, zdaj pa Hrvati napovedujejo maščevanje.

zlatko | Foto:

Argentinci se čudijo Daliću

Kljub izpadu v Argentini še vedno spremljajo razplet v Rusiji. Pri največjem nacionalnem časopisu Clarin se čudijo in hvalijo hrvaškega selektorja Zlatka Dalića. ''Zlatko Dalić, možakar, ki vodi reprezentanco manj časa kot Jorge Sampaoli (op. a. selektor Argentine), a je že v finalu.'' Najbrž ni treba biti modrec, da bi Sampaolija, ki za zdaj še sedi na klopi gavčev, zamenjali s hrvaškim junakom.

Ne spreglejte