Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
20. 9. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,98

13

Natisni članek

kolumna Darko Milanič NK Maribor NK Maribor komentar Prva liga Telekom Slovenije nogomet

Torek, 20. 9. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Komentar

Zakaj ga Maribor nikoli ne bo vzel za svojega?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,98

13

"Krško je zelo dobro. Vedeli smo, da bo težko. Uspelo nam je zmagati, tako da smo zadovoljni," je trener nogometnega kluba Maribor Darko Milanič dejal po zmagi nad Krškim. Takšnih besed iz vrst velikih klubov po tekmi, na kateri z veliko mero sreče zmagajo proti klubu s siromašno klubsko blagajno, zgodovino in tudi močno osiromašeno igralsko zasedbo, nismo vajeni. V Mariboru vseskozi poudarjajo, da so ambiciozni, a njihov trener pogosto daje vtis, da niso.

Res je, Maribor je zmagal petič zapored v vseh tekmovanjih, upoštevajoč pokalno zmago v Radomljah in zmago nad azerbajdžansko Qabalo, ki je pravzaprav pomenila poraz in slovo od Evrope, kar je lep niz. Mariborčani so tik pod vrhom, za vodilno Olimpijo zaostajajo za znosni dve točki in so približno tam, kjer so si želeli biti.

Toda dejstvo je, da so v Krškem razočarali. Pričakovano zmago so si priborili po veliki napaki domačega vratarja tik pred koncem tekme. Pred tem jih je reševal njihov vratar. Krško bi lahko v končnici z malo več sreče povedlo.

Krško ima več kot 30-krat manjši proračun od tistega, s katerim razpolaga evropski Maribor. To je klub, ki ni bil še nikoli niti blizu kakšne lovorike. Pravzaprav je odigral trikrat manj prvoligaških tekem (45), kot jih je njegov sobotni nasprotnik v Evropi (138).

In za nameček je bila ekipa močno oslabljena. Praktično skoraj prepolovljena. Prav zaradi Maribora. Krčani namreč niso mogli računati na dva pomembna branilca, Damjana Vukliševića in Roberta Pušaverja, na s tremi goli najboljšega strelca Martina Kramariča in tudi na obetavna vezista Dejana Vokića in Ranka Moravca.

Peterico je Maribor v Posavje posodil pod pogojem, da na tekmah proti njemu ne smejo nastopiti, kar je sicer dovoljena, a hkrati sporna praksa, ki regularnost prvenstva postavlja pod vprašaj. Proti takšnemu Krškemu in na tak način je Maribor za točke trepetal do zadnjega. In po takšni tekmi je njegov trener deloval zelo zadovoljen.

"Mi smo Maribor, mi smo ambiciozni!" Kolikokrat smo takšne in podobne besede slišali iz ust trenerjev Maribora in preostalih ljudi v klubu v zadnjih letih. Tudi iz ust Darka Milaniča. A kaj ko prepogosto ostane samo pri besedah. Tudi tokrat je. Razmišljanje, ki ga je trener ponudil takoj po tekmi, je to le potrdilo.

Zaradi takšne "ambicioznosti" je po letu 2014, ligi prvakov in številnih milijonih, ki so se zlili v klub, Maribor na čelu s svojim glavnim snovalcem uspešne zgodbe iz zadnjega desetletja, športnim direktorjem Zlatkom Zahovićem, ki je v tem času delal številne napake, maja letos prvič po šestih letih ostal brez naslova državnega prvaka.

In dokler bo Milanič govoril in se obnašal tako, ga mariborsko občinstvo nikoli ne bo vzelo za svojega. Pa čeprav bi ga moralo. Celo več. Glede na vse, kar je dosegel v Ljudskem vrtu, bi si na ploščadi pred tem štadionom zaslužil kar kip, a je predvsem po svoji krivdi svetlobna leta oddaljen od takšnega statusa.

Mariborčani nikoli niso bili na njegovi strani. Ne med letoma 2008 in 2013, ko je v veliki meri pomagal zgraditi takšen, evropski Maribor, kot ga poznamo danes. In ne zdaj. Kljub štirim naslovom državnega, štirim pokalnega in dvema superpokalnima lovorikama. Pa tudi številnim evropskih uspehom, ki nosijo njegov rokopis, ne.

Občinstvo pač vidi in ve. Ne da se ga prinesti naokoli. In večji ko je klub, bolj so navijači občutljivi. Maribor pa je – za slovenske razmere, seveda – Real Madrid.


Morda vas iz rubrike nogomet na Siol.net zanima še:


Morda vas iz preostalih rubrik na Siol.net zanima še:

Ne spreglejte