Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
16. 9. 2016,
17.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

1

Natisni članek

Aleksander Čeferin Nogometna zveza Slovenije UEFA liga prvakov ECA

Petek, 16. 9. 2016, 17.19

6 let, 6 mesecev

Aleksander Čeferin o evropskem nogometu

Čeferinu je všeč ideja o regionalnih ligah pod okriljem Uefe

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

1

Foto: STA

Novoizvoljeni predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je napovedal, da bo hitro zavihal rokave in se v Švici čim prej sestal s predstavniki največjih evropskih klubov. Ideja o regionalnih ligah v spomladanskih terminih mu je všeč, ne izključuje pa niti možnosti, da bi evropski superpokalni dvoboj v prihodnosti potekal na slovenskih tleh.

Novinarska konferenca Aleksandra Čeferina #video

Aleksander Čeferin o dogajanju v slovenskem nogometu

Ko se bo 48-letni odvetnik iz Grosupljega, ki je v sredo prevzel najmočnejšo nogometno funkcijo v Evropi, odpravil v Švico na delovni obisk sedeža Uefe, bo imel v mislih prednostno nalogo. Aleksandra Čeferina zanimajo tekmovalni format lige prvakov in spremembe, napovedane za sezono 2018/19.

Sestanek s predstavniki velikanov

V tej sezoni evropski naslov brani Real Madrid. | Foto: Reuters V tej sezoni evropski naslov brani Real Madrid. Foto: Reuters Povedal je, da si želi čimprejšnjega sestanka s predstavniki največjih klubov, zbranih v zvezi ECA, ki so si prejšnji mesec v pogajanjih z začasnim vodstvom Uefe zagotovili boljše pogoje pri tekmovalnem sistemu lige prvakov. Štiri najmočnejše lige (angleška, italijanska, nemška in španska) bodo lahko računale na štiri udeležence v skupinskem delu lige prvakov, na ta način pa bodo za nastop med klubsko elito prikrajšani predstavniki iz manjših držav.

"Sistem lige prvakov je ena večjih težav evropskega nogometa. Težava je, ker ni bil nihče informiran o spremembah. Zanje smo izvedeli zadnji trenutek. Ko bom prišel v Švico, bom najprej preučil sistem. V tej smeri ne gre naprej, saj nastaja ekskluzivna skupina klubov, ki so ločeni od drugih. Tega ne bomo dovolili," bo skušal zadržati ravnovesje med večjimi in manjšimi klubi, ki se je v zadnjih letih na krilih bogatih tujih investitorjev močno porušilo.

Predsednik Fife ni lobiral za Čeferina

Predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino je ostro zanikal vpletenost v predvolilne aktivnosti Aleksandra Čeferina, ki je bil v sredo izvoljen za novega predsednika Uefe. "Gospod Čeferin se je dobro izrazil. To so bile le pusta domišljija in laži. Če bi trdili kaj takšnega, bi bila to žalitev inteligence 55 nacionalnih zvez, ki so volile predsednika na podlagi programa," je njegovo razmišljanje na obtožbe, o katerih se je prejšnji teden razpisala norveška revija Josimar, prenesla agencija Reuters.

Po mnenju Infantina so zveze s tem, ko so izbrane Čeferina, poslale jasno sporočilo Evropi, da so si zaželele nekaj novega. "To je demokracija," je poudaril prvi mož Fife.

To bi pomenilo smrt za slovenski nogomet

Bi lahko najboljši slovenski klubi ob morebitnem izpadu iz evropskih tekmovanja kmalu zaigrali v regionalni ligi, kjer ne bi manjkalo predstavnikov iz držav, nastalih na območju nekdanje Jugoslavije? | Foto: Urban Urbanc/Sportida Bi lahko najboljši slovenski klubi ob morebitnem izpadu iz evropskih tekmovanja kmalu zaigrali v regionalni ligi, kjer ne bi manjkalo predstavnikov iz držav, nastalih na območju nekdanje Jugoslavije? Foto: Urban Urbanc/Sportida Zavzema se tudi za idejo regionalnih lig, ki bi potekale vzporedno z nacionalnimi prvenstvi, a šele po novem letu. Sestavljali bi jih le klubi, ki so že izpadli iz evropskih tekmovanj, Uefa pa bi jim lahko ponudila dodatno motivacijo, saj bi si tisti z najboljšimi rezultati priigrali možnost nastopa v Evropi. Čeferinu je všeč ideja, je pa opozoril, da je za zdaj ostalo le pri tem.

"To so le ideje, o katerih se še nismo konkretno pogovarjali. Nič več. So pa Škotska, Irska, Belgija in še katere države, ki imajo malce manjšo ligo, zainteresirane za to, da bi naredili regionalno ligo. Ne sme pa taka regionalna liga nadomestiti nacionalnega prvenstva. To bi pomenilo smrt za slovenski, hrvaški ali škotski nogomet," je predsednik Uefe postregel z naključnimi primeri in predstavil idejo o regionalni ligi, ki bi jo lahko igrali na Balkanu, v Skandinaviji, v baltskih državah, na Otoku in še kje ...

Dvoboji bi se igrali ob torkih, sredah in četrtkih. Ob dnevih, ki so rezervirani za tekme evropskih klubskih tekmovanj. "Nastopili bi le tisti klubi, ki se niso uvrstili v nadaljnje tekmovanje v ligi prvakov ali evropski ligi. In še nekaj je, tako tekmovanje bi morala organizirati Uefa in zagotoviti, da bi si klub v primeru dobre uvrstitve zagotovil nastop v Evropi. Drugače klubi ne bi pokazali zanimanja," je prepričan, da klubi brez nagrade Uefe, obljubljenega preboja v evropsko tekmovanje, ne bi hoteli sodelovati pri projektu.

Evropski superpokal v Ljubljani? Zakaj pa ne.

Ko je v četrtek v Atenah vodil prvo sejo izvršnega odbora Uefe kot predsednik, so se odločili, da bo leta 2018 dvoboj evropskega superpokala gostil Talin. Estonska prestolnica ima manjši štadion od vsaj treh v Sloveniji (Ljubljana, Maribor in Celje). Obstaja možnost, da bi kakšnega izmed superpokalnih dvobojev, v katerem se merita zmagovalec lige prvakov in lige Europa, v prihodnje gostil tudi objekt v Sloveniji, kar bi lahko popestrilo dogajanje v slovenskem nogometu?

Bi lahko največji slovenski nogometni objekt v prihodnosti kdaj gostil prestižni dvoboj za evropski superpokal? | Foto: Bi lahko največji slovenski nogometni objekt v prihodnosti kdaj gostil prestižni dvoboj za evropski superpokal?

"V četrtek sem razmišljal ravno o tem, da ima Ljubljana boljše pogoje kot Talin. Mogoče bi kdaj v prihodnosti res lahko Slovenija gostila takšno tekmo, a težko karkoli rečem. Do zdaj je bila težava, da so bila tekmovanja organizirana tako, da se je vedno dogovorilo, kje bodo. Zdaj je eden od delov programa, da se razjasni proces odločanja. To ni več neke vrste politično darilo, ampak dogodek dobi tisti, ki je najboljši," pravi predsednik Uefe, ki si bo v novi vlogi oktobra ogledal obe domači tekmi slovenske reprezentance.

Osmega oktobra bo v Stožicah gostovala Slovaška, tri dni pozneje pa Anglija. Na omenjenih tekmah bo le še kot predsednik Uefe, saj bo še ta mesec tudi uradno razrešen s položaja predsednika NZS. Takrat bo lahko povedal že bistveno več o morebitnih spremembah sistema lige prvakov in vprašanju o regionalnih ligah.

Preberite še:

Kdo je Aleksander Čeferin?
Predsednik Uefe od A do Ž
Komentar Roka Viškoviča
Odzivi iz športnih krogov
Čeferinov nogometni imperij
Preigral je Slovenijo, zdaj gre med evropske tajkune in vplivneže
Kakšen šef Uefe bo Aleksander Čeferin?
V očeh odvetnika: Ne želite ga imeti za tekmeca

 

Ne spreglejte