Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
15. 9. 2016,
12.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,03

4

Natisni članek

infografika Aleksander Čeferin Nogometna zveza Slovenije UEFA

Četrtek, 15. 9. 2016, 12.40

6 let, 7 mesecev

Portret Aleksandra Čeferina

Odvetnik po duši, nogometni zasvojenec po srcu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,03

4

Aleksander Čeferin, Barbara Čeferin | Foto Mediaspeed

Foto: Mediaspeed

Športni zanesenjak Aleksander Čeferin iz Grosupljega je 48-letni oče treh hčera in mož fotografinje, ki je uspešno odvetniško kariero popeljal v nepričakovane višave, saj je postal novi predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa).

Nogometna Evropa se v teh dneh pospešeno sprašuje, kdo je Aleksander Čeferin. O 48-letnemu odvetniku iz Grosupljega, ki je v sredo prevzel eno najvplivnejših nogometnih vlog na svetu, ne ve kaj dosti povedati. Drugače je v Sloveniji, kjer se je novi predsednik Uefe pogosto pojavljal na naslovnicah še pred vstopom v nogometne funkcionarske vode. Prepoznavnost si je zgradil zaradi zastopanja številnih znanih Slovencev, ki jih je branil na sodiščih.

Na seznamu oseb, ki jih je zagovarjal, so se znašli tudi ljubljanski župan Zoran Janković in njegov sin Jure, nekdanja predsednica vlade Alenka Bratušek, nekdanji mariborski župan Franc Kangler, romska družina Strojan, nekdanji direktor SCT Ivan Zidar, pa tudi gorenjska heroinska naveza.

Največja strast je kazensko pravo

Ljubljanski župan Zoran Janković je leta 2012 sprejel nekdanjega predsednika Uefe Michela Platinija. | Foto: Vid Ponikvar Ljubljanski župan Zoran Janković je leta 2012 sprejel nekdanjega predsednika Uefe Michela Platinija. Foto: Vid Ponikvar To, da je postal odvetnik, ne predstavlja presenečenja, saj je družina Čeferin že od nekdaj predana odvetniškemu poklicu. Aleksandrov dedek je bil profesor prava, študiral ga je v Ljubljani in Berlinu, njegov oče je odvetnik že več kot pol stoletja, pravnika sta tudi brat in teta.

Skupaj z očetom Petrom Čeferinom, ki je zaslovel v prejšnjem stoletju, ko je branil albanskega politika Azema Vllasija, in bratom Rokom Čeferinom sodeluje v Odvetniški družbi Čeferin.

Kot predsednik upravnega odbora družbe se v odvetniškem poklicu, ki ga opravlja že 25 let, najbolj posveča kazenskemu pravu. To je njegova največja strast, za katero pa mu bo vsaj do marca leta 2019, ko mu poteče mandat predsednika Uefe, primanjkovalo časa, saj se je njegova službena pot letos zasukala povsem v drugo, zelo zahtevno smer.

Oseba, na katero se lahko zaneseš

Tudi Gianni Infantino je pravnik. | Foto: Sportida Tudi Gianni Infantino je pravnik. Foto: Sportida Če je kot predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS), to vlogo je kot prostovoljec opravljal od leta 2011 in za njo ni prejemal finančnih sredstev, še našel dovolj časa za odvetniško delo, bo od zdaj drugače. Prevzel je profesionalno vlogo, o kateri sanjajo nogometni funkcionarji.

Postal je predsednik najvplivnejše športne organizacije v Evropi, kjer se v enem letu obrne vsaj nekaj milijard evrov, vzporedno pa bo opravljal tudi vlogo podpredsednika Mednarodne nogometne zveze (Fifa). Tej predseduje Švicar Gianni Infantino, prav tako pravnik.

Čeferin se je kot odvetnik hitro navadil nastopanja v javnosti in druženja z vrhom. Zastopal je različne stranke, tudi domnevne pripadnike največjih kriminalnih združb, v zadnjih letih pa se je bolj preusmeril v gospodarske vode. Krasita ga preudaren govorniški slog in bogato znanje tujih jezikov, njegovi sodelavci pa zatrjujejo, da je oseba, na katero se lahko zaneseš. Nikoli ni bil podpornik predolgega javnega polemiziranja, vedno pa odprt za debato in sveže ideje.

Soigralec Primoža Glihe

Primož Gliha je prve nogometne korake naredil v Grosupljem. | Foto: Bor Slana Primož Gliha je prve nogometne korake naredil v Grosupljem. Foto: Bor Slana Kot otrok je oboževal trenutke, ko se je s prijatelji podal na nogometno igrišče in začutil tekmovalni adrenalin. Še zdaj jih podoživlja, ko nastopi čas za ponedeljkove urice nogometa. V prostem času ohranja vez s športom prek številnih rekreativnih dogodkov.

Ljubezen do najbolj priljubljene postranske reči na svetu je ohranil vse do danes. Šport predstavlja šport pomemben del njegovega življenja. Rad ga igra, rad ga tudi spremlja.

Nekaj časa je nosil dres tedanjega tretjeligaškega kluba Grosuplje, kjer si je delil slačilnico s Primožem Gliho, ki je postal pozneje znan napadalec in slovenski reprezentant, danes pa opravlja vlogo selektorja mlade reprezentance do 21 let.

Jutranja sprostitev s karatejem

S karatejem ohranja samodisciplino na visoki ravni. | Foto: Guliverimage/Getty Images S karatejem ohranja samodisciplino na visoki ravni. Foto: Guliverimage/Getty Images Čeferin je treniral tudi košarko in karate, simpatij pa ni skrival niti do namiznega tenisa. V karateju je bil uspešen. Pohvali se lahko s črnim pasom, 2. dan. Z njim se ukvarja in sprošča še danes. Občutek za samodisciplino ohranja na visoki ravni.

Na jutranjih vajah karateja se posveča meditiranju, vsak dan pa naredi tudi ogromno sklec in vzdržuje kondicijo. Če mu dopušča čas, saj je v zadnjih mesecih, ko se je spustil v predvolilni boj za novega predsednika Uefe, opravil ogromno potovanj in se navadil na ritem, ki ga bo zahtevalo delo prvega moža evropske krovne organizacije.

Misel, da bi se Aleks, kot ga kličejo prijatelji, resneje podal v športne vode, je opustil v najstniških letih. Prevladala je družinska tradicija. Izobraževalno pot je nadaljeval na pravni fakulteti, nato pa se lotil odvetniškega poklica.

Odhod Simiča mu je odprl vrata NZS

Njegove izkušnje z vodstvenim delom v slovenskih nogometnih klubih zajemajo obdobje članstva v izvršnem odboru društva FC Ljubljana Lawyers, NK Olimpija Ljubljana in MNK Lesna industrija Litija, v katerem je spoznaval stanje slovenskega nogometa.

 

Leta 2011 se je na pobudo znancev odločil, da bo skušal zavrniti vrzel, ki je nastala v NZS po nepreklicnem odstopu predsednika Ivana Simiča. Ko je priznani davčni svetovalec jeseni 2010 zapustil vroči stolček, je ponudil možnost, da se v novi vlogi preizkusi Čeferin.

V Uefi opozoril nase s svežino in zagnanostjo

Predsednik NZS je bil pet let. | Foto: Vid Ponikvar Predsednik NZS je bil pet let. Foto: Vid Ponikvar Na volitvah je očaral delegate in 17. februarja 2011 z ogromno večino postal predsednik. Postal je šele tretji Slovenec na čelu krovne zveze v obdobju državne samostojnosti. Pred njim sta odgovorno nalogo opravljala le Rudi Zavrl, danes častni predsednik NZS, in Simič.

Leta 2011 so tako v življenje znanega odvetnika iz Grosupljega vstopili novi izzivi. Kot predsednik NZS je začel sodelovati z največjima nogometnima zvezama na svetu. Postal je podpredsednik komisije za pravne zadeve pri Uefi ter član disciplinske komisije pri Fifi.

Novo okolje, prepolno najvidnejših nogometnih funkcionarjev in nekdanjih zvezdnikov, ki so nogometne čevlje in drese zamenjali za uglajena oblačila s kravatami, ga je navdušilo. Zmotilo ga je, da se njegovi rojaki, ki so v preteklosti opravljali podobne vloge, na sejah niso preveč izpostavljali. Sam je bil poln idej. Predstavljal jih je redno in tako pogosto, da si je v krogih stanovskih kolegov hitro pridobil spoštovanje. Opozoril je nase s svežino in zagnanostjo, kar je bilo nekaj, kar sta vodilni nogometni zvezi na svetu v času razprtij, afer in aretacij močno pogrešali.

Kaj smo pisali o Aleksandru Čeferinu?

Vzorčen primer dobre prakse

NZS se je v času njegovega drugega mandata preselila na Gorenjsko. | Foto: Vid Ponikvar NZS se je v času njegovega drugega mandata preselila na Gorenjsko. Foto: Vid Ponikvar Kot odvetnik je bil vezan na pisarno in sodišče, kot predsednik NZS, vpet v mednarodno dogajanje, pa je bogatil izkušnje z obiskovanjem najrazličnejših nogometnih dogodkov. Od največjih tekem, na katerih je nastopala slovenska članska nogometna reprezentanca, do tistih, v katerih so imeli glavno besedo najmlajši. Spoznal je ustroj velike nogometne organizacije in si začrtal cilje.

Iskal je kompromise, ne pa sporov. NZS je postavila strategijo do leta 2020. Izbral je sodelavce, za svojo desno roko pa izbral generalnega sekretarja NZS Aleša Zavrla, s katerim je dokončal tudi najodmevnejši projekt.

Spomladi je svečano odprl nov pripravljalni nogometni center na Brdu pri Kranju. Stal je več kot devet milijonov evrov, večino sredstev pa je prispevala Uefa. Projekt je v tujini naletel na visoke ocene, mnoge članice Uefe so ga izpostavile kot vzorčen primer dobre in varčne prakse.

Kritike na račun države

Članska reprezentanca se v obdobju njegovega predsednikovanja ni uvrstila na veliko tekmovanje. | Foto: Vid Ponikvar Članska reprezentanca se v obdobju njegovega predsednikovanja ni uvrstila na veliko tekmovanje. Foto: Vid Ponikvar Če se je lahko pohvalil z Nacionalnim nogometnim centrom na Brdu pri Kranju, kjer je po novem tudi upravna stavba NZS, je imel manj uspeha s člansko izbrano vrsto. Po letu 2011 še ni dočakala nastopa na velikem tekmovanju.

Če A-reprezentanca, ki jo vodi Srečko Katanec, ta je imel v očeh Čeferina podporo prav do zadnjega dneva, ko je bil še predsednik NZS, ni razvajala navijačev z vrhunskimi dometi, pa je ogromen napredek pokazalo domače nogometno prvenstvo.

Prva liga Telekom Slovenije je izboljšala infrastrukturo, povečal se je obisk srečanj, naraslo pa je tudi javno zanimanje za prvoligaške dogodke. Gledanost tekem prek zaslonov ni bila še nikoli tako velika, Čeferin pa se kot predsednik ni želel ustaviti le pri tem, ampak zagotoviti boljše pogoje vsem, ki sestavljajo nogometno družino. Izpostavljal je skrb za delo z mladimi. Večkrat je podal kritiko na račun države in njen mačehovski odnos. 

Prevladal je dialog

NZS je postala delni lastnik Športne loterije. | Foto: Vid Ponikvar NZS je postala delni lastnik Športne loterije. Foto: Vid Ponikvar Zavzemal se je za spremembe zakonodaje na področju točenja alkoholnih pijačah na nogometnih srečanjih, ki je zdaj strogo prepovedano. Moti ga tudi, da stavne hiše še vedno niso našle skupnega jezika z oglaševanjem na nogometnih dogodkih. V času njegova mandata je NZS postala delni lastnik Športne loterije (17,3 odstotka).

NZS je v času njegovega predsednikovanja postala ena izmed redkih športnih zvez v Sloveniji, kjer ni zaznati medosebnih obračunavanj. To je dokazoval tudi podatek, da so predsednika predlagale vse Medobčinske nogometne zveze (MNZ).

Prevladal je dialog znotraj izvršnega odbora NZS. S takšnim načinom želi v prihodnje poskrbeti za napredek in spremembe tudi pri Uefi, kjer želi, da bi vodstvo prisluhnilo ideji vsake članice.

Tri hčerke in štirje štirinožni ljubljenčki

Sam želi v petčlanski družini prisluhniti vsakemu. Z ženo Barbaro, lastnico galerije Fotografija, se je poročil pred 16 leti. Imata tri hčerke. Nina je stara 23 let in končuje pravno fakulteto, Neža (14) in Ana (11) pa še obiskujeta osnovno šolo. Pri Čeferinovih izpostavljajo tudi ljubezen do hišnih ljubljenčkov. Imajo štiri pse - angleškega buldoga Luno, jazbečarko Elo, čivavo Miška in brazilsko dogo Ronalda. 

Njegova najstarejša hčerka nadaljuje družinsko tradicijo, saj končuje študij prava. | Foto: Mediaspeed Njegova najstarejša hčerka nadaljuje družinsko tradicijo, saj končuje študij prava. Foto: Mediaspeed

Kot ljubitelj nogometa je najbolj oboževal brazilskega zvezdnika Ronalda, po katerem je poimenoval enega izmed psov. Kaar se tiče klubov, mu je všeč evropski prvak madridski Real, v času nekdanje skupne države Jugoslavije pa mu je bil najbolj simpatičen splitski Hajduk.

Tujim novinarjem ob predstavitvi v Atenah ni ušel podatek, da je v življenju večkrat prepotoval Saharo. Največkrat z jeklenim konjičkom, enkrat pa tudi z motorjem. Zdaj ga čaka nenavadno potovanje v odgovorni vlogi za evropski nogomet. V petek se bo vrnil v Slovenijo, prvič kot predsednik Uefe, nato pa se bo kaj kmalu odpravil v Švico, na sedež Uefe v Nyon, kjer se bo zakopal v delo. V Atenah je napovedal, da čaka Uefo pod njegovim vodstvom ogromno nalog …

Morda vas iz preostalih rubrik na Siol.net zanima še:

Ne spreglejte