Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
16. 9. 2016,
14.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Aleksander Čeferin Nogometna zveza Slovenije UEFA slovenska nogometna reprezentanca Srečko Katanec Aleš Zavrl

Petek, 16. 9. 2016, 14.05

6 let, 6 mesecev

Aleksander Čeferin o slovenskem nogometu

Kdo pravi, da Slovenija nima predsednika NZS?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Foto: STA

Brdo pri Kranju je štiri mesece po predsedniku Fife obiskal še predsednik Uefe. A tokrat tudi v vlogi domačina. Aleksander Čeferin je ob tem dejal, da je še vedno tudi predsednik slovenske zveze.

Pot do Brda pri Kranju, oaze na Gorenjskem, kjer domuje vodstvo slovenskega nogometa, so v petek zaznamovale prometne gneče in rahel dež. Gneče ni bilo konec niti po vstopu v poslopje Nacionalnega nogometnega centra (NNC), pomembne pridobitve za nogomet v tem delu Evrope, kjer se je trlo predstavnikov sedme sile.

Ponavadi so na tovrstnih dogodkih prisotni le domači, tokrat pa je bila napravljena izjema. Novinarji so pripotovali na Brdo pri Kranju tudi iz tujine, saj niso želeli zamuditi prvega javnega nastopa Aleksandra Čeferina, prvega moža Evropske nogometne zveze (Uefa), ki si je po dinamičnem dogajanju v Atenah zaželel domačega okolja.

Ni še podal odstopne izjave

Še vedno je predsednik NZS. Odstopno izjavo naj bi podal še ta mesec. | Foto: STA , Še vedno je predsednik NZS. Odstopno izjavo naj bi podal še ta mesec. Foto: STA , Uradna prevajalka je odgovore 48-letnega odvetnika, ki ni skrival zadovoljstva in ponosa ob izvolitvi na predsedniški položaj Uefe, prevajala v angleški jezik in poskrbela, da so tuji novinarji izvedeli veliko novega o stanju, ki vlada na Nogometni zvezi Sloveniji (NZS). Ta še nima novega predsednika, ampak odgovorno vlogo, vsaj na papirju, še vedno opravlja Čeferin.

Tako v tem trenutku opravlja vzporedno vlogo, kar je sprto s pravili Uefe, ki pa je v prehodnem obdobju zamižala na obe očesi, saj se je že sama soočila z izrednim volilnim kongresom. Čeferin je še vedno predsednik slovenske krovne organizacije, bo pa v kratkem prekinil formalno vez z NZS, ki ji je predsedoval od leta 2011.

Ko bo izvršni odbor sklical sejo, bo Grosupeljčan, ki je v zadnjih dneh glavna tema nogometnih pogovorov tudi in predvsem zunaj slovenskih meja, podal odstopno izjavo in s tem uradno spraznil predsedniško mesto za svojega naslednika.

Nekatera imena so daleč od resnice

Od leve proti desni: Rudi Zavrl je častni predsednik NZS, Ivan Simič je bil predsednik NZS pred prihodom Aleksandra Čeferina, Michael van Praag pa je z njim izgubil volilni dvoboj za predsednika Uefe. | Foto: Vid Ponikvar Od leve proti desni: Rudi Zavrl je častni predsednik NZS, Ivan Simič je bil predsednik NZS pred prihodom Aleksandra Čeferina, Michael van Praag pa je z njim izgubil volilni dvoboj za predsednika Uefe. Foto: Vid Ponikvar O tem, kdo bi lahko to bil, se mu zdaj še ne svita. Nekaj kandidatov je izvedel iz medijev (David Andrew McDowell Zor, Vlado Šajn, Radenko Mijatović, Rudi Zavrl, Aleš Zavrl, Miran Jarc, Stanko Glažar, Dušan Olaj, Zoran Janković, Tomaž Vesel ...), svoje mnenje pa bo povedal šele takrat, ko bodo kandidati vložili kandidaturo, NZS pa sprožila ustrezno komunikacijo.

''Lahko le povem, da za nekatera imena, ki krožijo na seznamu kandidatov, sploh ni teoretično mogoče, da bi bili predsedniki, tako da so daleč od resnice,'' je pojasnil in dodal, da si ne dela utvar. ''Ne bom postavil novega predsednika, nimam takšne moči. Mi pa ni vseeno, kdo bo naslednik.''

Želi si le, da bi imel njegov naslednik dovolj znanja in volje, da bi dvignil NZS še na višjo raven. Tako je dejal predsednik NZS, ki naj bi še ta mesec podal odstopno izjavo. ''Termin še ni določen, a bo kmalu,'' je potrdil generalni sekretar Aleš Zavrl, ki je tesno sodeloval s Čeferinom in mu v nadaljnjem udejstvovanju na Uefi želi veliko sreče in uspehov.

Na rezultate A-reprezentance je težko vplivati

Slovenija se po letu 2010 ni uvrstila na veliko tekmovanje. | Foto: STA , Slovenija se po letu 2010 ni uvrstila na veliko tekmovanje. Foto: STA , Poslavlja se tudi od slovenske nogometne reprezentance, kjer je sodeloval s selektorjem A-članske izbrane vrste Srečkom Katancem.

''Kar se tiče rezultatov članske reprezentance, je na njih težko vplivati. Pri reprezentancah iz manjših držav se uspehi dogajajo ciklično. Tako pravijo kolegi, ki so dlje časa v nogometu. Težko se je vsakič uvrstiti na veliko tekmovanje, se pa kdaj tudi zgodi,'' se je ozrl na podatek, da se Slovenija v času njegovega predsednikovanja ni uvrstila na veliko tekmovanje (EP 2012, SP 2014 in EP 2016).

Kar se tiče statusa selektorja, je diplomatsko odvrnil, da ima Katanec sklenjeno pogodbo z zvezo. ''Poklical me je in čestital, kaj več pa se nisva pogovarjala. Verjetno se o tem tudi ne bova več pogovarjala.''

Veseli ga podpora

Kar se tiče NZS, verjame, da bi se lahko v prihodnje še izboljšali finančni pogoji za klube, ki tekmujejo v državnem prvenstvu. K boljšim finančnim rezultatom je pripomogel tudi sponzorski prispevek od športne loterije, katere 17-odstotna lastnica je NZS. ''Dividende so letno kar visoke,'' je pojasnil, nato pa potožil, da je ostala njegova ideja o možnosti reklamiranja tujih stavnic znotraj slovenskega nogometa neuresničena zaradi neskladja z državnimi zakonskimi določili.

''Država bi morala narediti korak naprej, a vemo, da gredo tam premiki bolj počasi.''  Podpora, ki se jo je v zadnjih dneh naposlušal od predstavnikov političnega vrha, mu veliko pomeni. Ni pa pozabil omeniti, da mu ogromno pomeni tudi podpora običajnih ljudi. ''Te je še več,'' je dodal.

Upa, da se bo hitro privadil na nove delovne razmere. | Foto: Guliverimage/Getty Images Upa, da se bo hitro privadil na nove delovne razmere. Foto: Guliverimage/Getty Images

Verjame, da se bo hitro privadil na nove delovne razmere. ''Tudi na NZS je trajalo nekaj časa, da sem se seznanil z vsem. Uefa predstavlja večji aparat. Večje podjetje, če želite, a upam, da bo proces stekel čim hitreje.''

Ko se je predsednik Uefe (in tudi NZS) poslovil ter se še enkrat postavil pred fotografske objektive, se je nebo nad Brdom pri Kranju razvedrilo. Sedmo silo in vplivnega sogovornika je osvetlilo sonce. Kot da bi skušalo simbolično nakazati, v katero smer se bo nagibal razvoj NZS in Uefe v obdobju, ki je zahtevalo določene vodstvene spremembe.

Preberite še:

Kdo je Aleksander Čeferin?
Predsednik Uefe od A do Ž
Komentar Roka Viškoviča
Odzivi iz športnih krogov
Čeferinov nogometni imperij
Preigral je Slovenijo, zdaj gre med evropske tajkune in vplivneže
Kakšen šef Uefe bo Aleksander Čeferin?
V očeh odvetnika: Ne želite ga imeti za tekmeca

Ne spreglejte