Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
16. 9. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,63

3

Natisni članek

Aleksander Čeferin UEFA Nogometna zveza Slovenije Atene Michael van Praag Boštjan Cesar Aleš Zavrl Rudi Zavrl Theodore Theodoridis Švica Ivan Simič Ronaldo Michel Platini NK Olimpija NK Olimpija Radenko Mijatović Ljubljana Karate Gianni Infantino Grosuplje FIFA Evropa David Andrew McDowell Zor Brdo pri Kranju

Petek, 16. 9. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Aleksander Čeferin od A do Ž

Abeceda, ki jo zna uporabljati le prvi mož Uefe

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,63

3

Čeferin | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Življenje Aleksandra Čeferina, 48-letnega Slovenca, ki je v sredo postal predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa), smo izpisali s pomočjo abecede. Na potovanju od Aten do žene Barbare izstopa ljubezen do družine, odvetniškega poklica in športa.

A kot Atene. Usoda je hotela, da je Aleksander Čeferin dočakal zgodovinski trenutek, ko je postal predsednik Uefe, prav v grški prestolnici, zibelki zahodne civilizacije. V Atene je prišel kot osvajalec Aleksander Veliki in postal prvi mož evropskega nogometa.

B kot Brdo pri Kranju. Dosežek, na katerega je najbolj ponosen v petletnem obdobju vodenja Nogometne zveze Slovenije (NZS), je povezan z dolgoletno reprezentančno bazo na Gorenjskem. Po večletnem boju z birokracijo je spomladi ponosno odprl Nacionalni nogometni center (NNC), ki je takoj očaral evropske goste, v bližini pa se bohoti moderna upravna stavba NZS.

Nogometna zveza Slovenije se je iz Ljubljane preselila v gorenjsko oazo, v neposredno bližino Nacionalnega nogometnega centra (NNC) na Brdu pri Kranju. | Foto: Vid Ponikvar Nogometna zveza Slovenije se je iz Ljubljane preselila v gorenjsko oazo, v neposredno bližino Nacionalnega nogometnega centra (NNC) na Brdu pri Kranju. Foto: Vid Ponikvar

C kot Cesar (Boštjan Cesar). Slovenski rekorder po številu nastopov in kapetan reprezentance, ki se poteguje za nastop na SP 2018, se je v zgodovino zapisal kot zadnji strelec v obdobju Čeferina kot predsednika NZS. Izkušeni branilec iz Ljubljane je v zadnjih sekundah srečanja v Litvi poskrbel za izenačenje na 2:2.

Č kot Čeferin. Dinastija Čeferin prihaja iz Grosupljega. Prepoznavnost in zaupanje strank si je v Sloveniji zgradila pred Odvetniške družbe Čeferin in partnerji, ki posluje neprekinjeno od leta 1967. To je pomembna letnica v življenju predsednika Uefa, saj se je Aleksander Čeferin rodil 13. oktobra 1967.

D kot David Andrew McDowell Zor. V javnosti so se pojavila prva namigovanja o kandidatih, ki bi lahko na predsedniškem položaju NZS nasledila Čeferina. Med najresnejšimi kandidati se omenja McDowell Zor. Je nekdanji nogometni sodnik, zdaj pa član komisije za sodniške zadeve pri NZS in tudi podpredsednik Društva nogometnih sodnikov Ljubljana.

E kot Evropa. Stara celina je v sredo doživela velik šok. Novi predsednik Uefe je postal 48-letni slovenski odvetnik, ki ga je večina Evropejcev spoznala šele po novici iz Aten. Uefo je v zgodovini vodilo le sedem Evropejcev, Čeferin pa prihaja iz najmanjše države.

Aleksander Čeferin je šele sedmi Evropejec, ki predseduje Uefi, organizaciji z 62-letno zgodovino. | Foto: Reuters Aleksander Čeferin je šele sedmi Evropejec, ki predseduje Uefi, organizaciji z 62-letno zgodovino. Foto: Reuters

F kot Fifa. Mednarodna nogometna zveza je v preteklosti že spoznala delo Čeferina, saj je opravljal vlogo člana disciplinske komisije. Po novem je podpredsednik Fife, največje nogometne organizacije na svetu. Njegov nadrejeni je le Švicar Infantino.

G kot Grosuplje. Grosuplje je mestece, ki šteje okrog sedem tisoč prebivalcev. Leži v zahodnem Dolenjskem podolju, v bližini glavnega mesta Slovenije, Ljubljane, in je rojstni kraj novega predsednika Uefe. V Grosupljem je preživel mladost, tam ima družinski dom in odvetniško pisarno.

H kot hčerke. Predsednik Uefe ima tri otroke. Najstarejša hčerka Nina končuje pravno fakulteto in nadaljuje družinsko tradicijo, mlajši Neža (14 let) in Ana (11) pa obiskujeta osnovno šolo. Zelo so ponosne na očeta, ki se je povzpel tako visoko, kot še noben Slovenec, kar zadeva športne zveze.

I kot Infantino (Gianni Infantino). Švicar je letos postal predsednik Fife, pred tem se je javnosti prikupil kot generalni sekretar Uefe, ki je skrbel za nemoten potek žrebov največjih tekmovanj. S Čeferinom se poznata že več let. Oba prihajata iz pravnih vod, zdaj bosta sodelovala kot predsednika največjih nogometnih organizacij na svetu.

Oče predsednika Uefe Peter Čeferin je znani odvetnik, mama Ana pa je bila ravnateljica na osnovni šoli. | Foto: Mediaspeed Oče predsednika Uefe Peter Čeferin je znani odvetnik, mama Ana pa je bila ravnateljica na osnovni šoli. Foto: Mediaspeed

J kot Jabolko ne pade daleč od drevesa. Pregovor drži kot pribito za dinastijo Čeferin in njeno navezanost na odvetniški poklic. Pravnik je bil že Aleksandrov dedek Emil Čeferin, oče Peter Čeferin je postal eden najvplivnejših odvetnikov v tem delu Evrope, s pravom se ukvarja tudi njegov starejši brat Rok Čeferin.

K kot karate. Karate je postal del vsakodnevne sprostitve in samodiscipline. Predsednik Čeferin ima črni pas, 2. dan. To je le eden izmed športov, ki jih je treniral v mladosti. Bil je aktiven tudi v nogometu in košarki.

L kot Ljubljana. V slovenski prestolnici je obiskoval pravno fakulteto in diplomiral iz kazenskega prava. Pozneje je bil član FC Ljubljana Lawyers, kjer so odvetniki izkazovali ljubezen do nogometa z nastopi na različnih mednarodnih tekmovanjih.

M kot Mijatović (Radenko Mijatović). Najstarejši izmed štirih podpredsednikov NZS je mag. Radenko Mijatović, ki prihaja iz sodniških vrst. Če bo obveljalo pravilo, bo postal vršilec dolžnosti predsednika NZS vse do takrat, ko ne bo izbran novi predsednik krovne zveze.

Predsednik NZS je postal 17. februarja 2011. Manj kot šest let pozneje je postal predsednik najvplivnejše športne organizacije v Evropi. | Foto: Vid Ponikvar Predsednik NZS je postal 17. februarja 2011. Manj kot šest let pozneje je postal predsednik najvplivnejše športne organizacije v Evropi. Foto: Vid Ponikvar

N kot NZS. Nogometna zveza Slovenije je prerasla v največjo športno zvezo na sončni strani Alp. Leta 2011 jo je prevzel Aleksander Čeferin in postal šele tretji predsednik v njeni zgodovini.

O kot Olimpija. Edini slovenski prvoligaški klub, s katerim je tesneje sodeloval novi predsednik Uefe, je ljubljanska Olimpija. Pred slabim desetletjem je bil član njenega izvršnega odbora. To je bilo obdobje, ko so zeleno-beli nastopali v nižjih ligah in se vračali v prvo ligo. Sodeloval je pri spremembi imena v NK Olimpija Ljubljana. S klubom je prenehal sodelovati leta 2011.

P kot Platini (Michel Platini). Eden najboljših nogometašev, kar se jih je rodilo v Evropi, je bil dolga leta spoštovani funkcionar Uefe. Bil je njen predsednik in poskrbel za številne novosti, ki so se jih razveselile zlasti manjše članice, med njimi tudi Slovenija. Ko je želel športno pot nadaljevati kot predsednik Fife, je izbruhnila korupcijska afera, zaradi katere je ostal brez pomembnega položaja. Od začetka maja ni več predsednik Uefe, v nogometu pa ne sme delovati še nekaj let. Na volilnem kongresu v Atenah je nasledniku iz Slovenije zaželel veliko sreče.

Michel Platini je moral predsedniški položaj pri Uefi zapustiti zaradi korupcijske afere, ko mu je Joseph Blatter leta 2011 izplačal sumljiv večmilijonski znesek. | Foto: Vid Ponikvar Michel Platini je moral predsedniški položaj pri Uefi zapustiti zaradi korupcijske afere, ko mu je Joseph Blatter leta 2011 izplačal sumljiv večmilijonski znesek. Foto: Vid Ponikvar

R kot Ronaldo. Brazilec Ronaldo, s polnim imenom Ronaldo Luis Nazario de Lima, je svoj čas spadal med najboljše napadalce, kar smo jih lahko kdajkoli občudovali na zelenicah. Danes ima 39 let, zadnjo tekmo pa je odigral davnega leta 2011. Predsednik Uefe ga je oboževal. Tako mu je bil všeč, da je po njem poimenoval psa, brazilsko dogo. Družina Čeferin ima kar štiri pse, Ronaldo je eden izmed njih.

S kot Simič (Ivan Simič). Priznani davčni svetovalec je jeseni 2010 poskrbel za šok, saj je le nekaj ur pred prijateljsko tekmo med Slovenijo in Gruzijo v Kopru nepreklicno odstopil s položaja predsednika NZS. Krovna zveza je novega predsednika dočakala 17. februarja 2011, ko je Čeferin prejel 24 od 29 glasov. Edini protikandidat Tugomir Frajman je umaknil kandidaturo.

Š kot Švica. Bogata in urejena evropska država je znana tudi po tem, da so pri njej doma številne pomembne športne organizacije. Ena izmed njih je tudi Uefa, ki ima sedež v Nyonu, mestecu v bližini Ženeve. Uefa je novi delodajalec Aleksandra Čeferina, ki bo v Švici prejemal za slovenske razmere bajno plačo.

Na slovesnem odprtju NNC Brdo sta Čeferina obiskala tudi predsednik Fife Gianni Infantino in Theodore Theodoridis, takrat še vršilec dolžnosti generalnega sekretarja Uefe. Od četrtka dalje je uradno desna roka Čeferina pri Uefi. | Foto: Vid Ponikvar Na slovesnem odprtju NNC Brdo sta Čeferina obiskala tudi predsednik Fife Gianni Infantino in Theodore Theodoridis, takrat še vršilec dolžnosti generalnega sekretarja Uefe. Od četrtka dalje je uradno desna roka Čeferina pri Uefi. Foto: Vid Ponikvar

T kot Theodore Theodoridis. Na prvi seji izvršnega odbora, ki jo je vodil Čeferin kot predsednik Uefe, je novi generalni sekretar Uefe postal 51-letni Grk. Nekdanji predsednik NZS je z njim sodeloval tudi pri projektu NNC, zdaj pa je Theodoridis, ki je po odhodu Infantina vskočil na mesto generalnega sekretarja Uefe kot vršilec dolžnosti, postal njegova desna roka.

U kot Uefa. V največji športni organizaciji v Evropi se na leto obrne več kot dve milijardi evrov. Predsednik Čeferin je napovedal, da je potrebna evolucije, ne pa revolucije.

V kot van Praag (Michael van Praag). Predsednik nizozemske nogometne zveze, edini Čeferinov protikandidat na volitvah v Atenah, je v sredo doživel prepričljiv poraz. Dve desetletji mlajši Slovenec ga je premagal s 42:13. Po porazu je čestital Čeferinu in mu zaželel veliko sreče pri uresničitvi njegovega programa.

Slovenski kandidat Čeferin je Nizozemca Michaela van Praaga v boju za predsedniški stolček potolkel z 42:13. | Foto: Guliverimage/Getty Images Slovenski kandidat Čeferin je Nizozemca Michaela van Praaga v boju za predsedniški stolček potolkel z 42:13. Foto: Guliverimage/Getty Images

Z kot Zavrl (Aleš in Rudi Zavrl). Ko je bil Čeferin predsednik NZS, je bil njegov najtesnejši sodelavec generalni sekretar Aleš Zavrl. Njegov oče Rudi Zavrl je častni predsednik NZS.

Ž kot žena. Za vsakim uspešnim moškim stoji uspešna ženska. To je Barbara Čeferin, fotografinja in galeristka. Njun zakon traja 16 let.

Ne spreglejte