Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
8. 6. 2016,
14.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

Ivan Simič Rudi Zavrl Aleksander Čeferin Nogometna zveza Slovenije UEFA FIFA

Sreda, 8. 6. 2016, 14.17

6 let, 6 mesecev

Nekdanja predsednika NZS o kandidaturi Aleksandra Čeferina

Simič čestital Čeferinu in pojasnil, zakaj je zapustil NZS

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin je vložil kandidaturo za predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa). Če bo izbran, bo morala krovna zveza v Sloveniji poiskati novega predsednika. Rudi Zavrl in Ivan Simič se ne bosta vrnila na predsedniški stolček.

Glavni poudarki dneva:

Aleksander Čeferin je danes v Moskvi sporočil, da je vložil kandidaturo za predsednika Uefe.

Predsednika NZS podpira že tretjina članic Uefe (18).

Volilni kongres Uefe bo 14. septembra v Atenah.

Pred Čeferinom sta NZS vodila le Rudi Zavrl (1991-2009) in Ivan Simič (2009-2010). Čeferin je postal predsednik NZS februarja 2011.

Portret Aleksandra Čeferina.

Predsedniški položaj so v času državne samostojnosti na Nogometni zvezi Slovenije (NZS) zasedali le trije. Dve desetletji je odgovorno vlogo opravljal Rudi Zavrl. Ko je leta 2009 predal štafetno palico Ivanu Simiču, je postal častni predsednik NZS, novica o tem, da je Aleksander Čeferin sprejel odločitev o kandidaturi za novega predsednika Uefe, pa ga je navdala z veseljem in ponosom.

Zavrl: Priložnost je večja kot kadarkoli prej

Rudi Zavrl je leta 2009 postal častni predsednik NZS. | Foto: Rudi Zavrl je leta 2009 postal častni predsednik NZS. "To je veliko priznanje za njega, pa tudi za NZS in celotno Slovenijo," je izžareval zadovoljstvo dolgoletni predsednik NZS. Zavrl je prepričan, da ima Čeferin realne možnosti za zmago. Po regionalni konferenci v Moskvi se je po poročanju Nogometne zveze Slovenije število članic, ki bodo na volitvah podprle slovenskega kandidata, povzpelo na 18.

"Zdaj bo treba predstavljati program. So pa okoliščine take, da je priložnost večja kot kadarkoli prej," je meril na omadeževan ugled največjih nogometnih organizacij na svetu (Fifa in Uefa). Še pred kratkim sta jima predsedovala Joseph Blatter in Michel Platini, nato pa morala zaradi kršitev etičnih pravil – sporne pogodbe z večmilijonskih zneskom – prisilno zapustiti nogometni svet. Javnost si je zaželela novih obrazov s čisto preteklostjo, zato je mnogo članic Čeferina prepoznalo kot zaupanja vrednega kandidata.

"Članice so prepoznale reference, ki jih ima Čeferin. Očitno je nastopil čas, da se te zadeve premaknejo v majhne države. To je povsem realna možnost," je poudaril Zavrl, oče generalnega sekretarja NZS Aleša Zavrla, tesnega sodelavca Čeferina, ki bo v prihodnjem mesecu na evropskem prvenstvu v Franciji opravljal vlogo delegata.

Ena od treh največjih funkcionarskih vlog v športnem svetu

O čem podobnem, kot je storil Čeferin, so lahko v prejšnjih desetletjih pri NZS le sanjali. "Mi smo se trudili postali člani Uefe in Fife. Bile so druge prioritete. To, kar je uspelo Čeferinu, pa je veliko priznanje zanj, za NZS in vso Slovenijo. Držim pesti zanj, saj bi prevzel eno od treh največjih funkcionarskih vlog v športnem svetu. Drugi dve sta predsednik Fife in Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK)," je pojasnil častni predsednik NZS.

Če bi Čeferin postal predsednik Uefe, bi se postopno izpraznil njegov stolček na Brdu pri Kranju, NZS pa bi morala poiskati novega predsednika. Bi priložnost zamikala nekdanjega nogometaša, pozneje pa dolgoletnega pravnika Rudija Zavrla? "Ne, ne. Te zadeve so že mimo. Ni možnosti, da bi postal predsednik," se je nasmejal 66-letnik.

Simič je zapustil NZS zaradi gonje

Zavrla je na predsedniškem položaju NZS nasledil Ivan Simič. | Foto: Zavrla je na predsedniškem položaju NZS nasledil Ivan Simič. Leta 2009 ga je na predsedniškem položaju nasledil davčni svetovalec Ivan Simič, a je na vročem stolčku zdržal le poldrugo leto. Bi bil, če bo Čeferin postal novi predsednik Uefe, pripravljen ponovno sodelovati z NZS?

"Ne. Ivan Simič ostaja pri nogometnem klubu Ilirija. Bili smo prvaki v tretji ligi, v nogometno zvezo pa se ne vračam, ker so tam določeni ljudje, ki jim ni veliko do nogometa, ampak le do funkcije. Zaradi njih sem tudi zapustil NZS, saj so proti meni sprožili gonjo in me vedno napadali," je pojasnil Simič in pozneje tudi naštel trojico. To so Stanko Glažar (podpredsednik NZS), Danilo Kacijan (predsednik MNZ Murska Sobota) in Branko Gros (MNZ Lendava).

"Kar zadeva Čeferina, mu čestitam. To je veliko priznanje za slovenski nogomet, predvsem pa zanj. Za vse je pozitivno," je povedal Simič, ki bo ljubezen do nogometa ohranjal s sodelovanjem z ljubljanskim klubom Ilirija, hkrati pa 14. septembra stiskal pesti, da bi Slovenija dočakala prvega predsednika Uefe.

V tem tisočletju sta omenjeno funkcijo opravljala le Šved Lennart Johansson in kontroverzni Francoz Platini … Tretji lahko postane 48-letni odvetnik iz Grosupljega, ki je na predsedniškem položaju NZS nasledil ravno Simiča.

Ne spreglejte