Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 9. 2016,
3.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,30

11

Natisni članek

uspeh UEFA Slovenija Aleksander Čeferin

Četrtek, 15. 9. 2016, 3.40

6 let, 6 mesecev

Kaj podvig Aleksandra Čeferina prinaša Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,30

11

Aleksander Čeferin | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

"Najprej smo lahko predvsem veseli, da je naš rojak prevzel tako ugledno mednarodno funkcijo. S tem mislim odkrito veseli, ne s tipičnim slovenskim zavistnim podtonom," Čeferinovo izvolitev za predsednika Uefe komentira kulturnik Mitja Čander.

Aleksander Čeferin je bil na včerajšnjem volilnem kongresu v Atenah izvoljen za predsednika Evropske nogometne zveze. V tajnem glasovanju je premagal protikandidata Michaela van Praaga z rezultatom 42:13. Čeferinova zmaga odmeva po celotni Evropi. Kaj pa to pomeni za Slovenijo, našo prepoznavnost in ugled?


Kaj smo pisali o Aleksandru Čeferinu?


Jeretič: Slovenija je na področju ugleda in prepoznavnosti ogromno pridobila

Sebastjan Jeretič pravi, da so mednarodne športne organizacije najmočnejše zatočišče evropske aristokracije. | Foto: Bor Slana Sebastjan Jeretič pravi, da so mednarodne športne organizacije najmočnejše zatočišče evropske aristokracije. Foto: Bor Slana Slovenija je z imenovanjem Čeferina po mnenju političnega analitika Sebastjana Jeretiča na področju ugleda in prepoznavnosti ogromno pridobila.

"To so funkcije, ki so v tujini izjemno prepoznavne, tako v širši javnosti kot gospodarsko-aristokratskih krogih," veliko zmago Aleksandra Čeferina komentira Jeretič. Kot pravi, so mednarodne športne organizacije najmočnejše zatočišče evropske aristokracije. "To pomeni, da bo imel v teh pomembnih krogih zelo močan vpliv, in prepričan sem, da bo kos nalogam, ki so pred njim."

Kako lahko Slovenija izkoristi človeka na takšnem položaju, pa je po Jeretičevih besedah odvisno predvsem od sposobnosti vlade, da prepozna pomen človeka na tako pomembnem mestu.

Zadel: Uspehov posameznikov ne znamo prenesti na družbo

Tudi psiholog Aleksander Zadel se strinja, da gre za izjemen uspeh in dokaz, kaj posameznik lahko doseže. "To, kar počnejo uspešni slovenski posamezniki, bi morali znati prenesti na družbo," pravi.

"Politika bi morala bolj poskrbeti za debirokratizacijo poslovnega okolja kot pa za prepoznavnost Slovenije v svetu," poudarja Aleksander Zadel. | Foto: Matej Leskovšek "Politika bi morala bolj poskrbeti za debirokratizacijo poslovnega okolja kot pa za prepoznavnost Slovenije v svetu," poudarja Aleksander Zadel. Foto: Matej Leskovšek Slovenci zaradi Čeferinovega dosežka ne bodo postali bolj samozavestni, srečni ali ponosni, pravi Zadel. "To ne prinaša multiplikativnih učinkov na narodno zavest, je pa opozorilo politiki, kaj bi Slovenci lahko naredili, če bi kot družba delovali tako, kot je sposoben delovati uspešen posameznik ali ozka skupina vrhunskih posameznikov. Njihovi projekti so pravilno vodeni in osredotočeni, dobro organizirani s pozitivno energijo. V Sloveniji žal tega ne znamo pretvoriti v večje številke," je kritičen Zadel.

Zadel tudi ne verjame, da bo Slovenija postala bolj prepoznavna v svetu. Ob tem se sprašuje, kdo si je izmislil, da prepoznavnost države prinese nekaj velikega.

"Če natančno ciljaš v tarče, jih tudi zadeneš. Ko smo želeli Ljubljano spremeniti v turistično prestolnico, smo točno vedeli, kaj narediti. Turisti ne prihajajo v prestolnico zato, ker na splošno poznajo Slovenijo, temveč ker je bila predstavitev proizvoda v svetu izjemna. Enako na primer velja za proizvajalca ultralahkih letal Pipistrel. Kupcev ne zanima, od kod letalo prihaja, temveč koliko kakovosti dobijo za svoj denar," ponazori psiholog in sklene, da bi morala politika bolj poskrbeti za debirokratizacijo poslovnega okolja kot pa za prepoznavnost Slovenije v svetu.

Lahovnik: Tudi Slovenija je lahko odskočna deska za pomembne funkcije

Nekdanji minister in profesor Matej Lahkovnik ob tem opozarja, da je bil Čeferin izvoljen kot posameznik, ne kot predstavnik države. "Pri svojem delu bo moral upoštevati visoke etične standarde, ki jih je zagovarjal pri svoji kandidaturi," opozarja Lahovnik. "Čeferin je dokaz, da je lahko tudi Slovenija odskočna deska za eno najpomembnejših mednarodnih funkcij," pravi Matej Lahovnik. | Foto: Bor Slana "Čeferin je dokaz, da je lahko tudi Slovenija odskočna deska za eno najpomembnejših mednarodnih funkcij," pravi Matej Lahovnik. Foto: Bor Slana

Težava preteklih vodstev Uefe je bila po Lahovnikovem prepričanju ta, da so v ospredje postavljali zasebne interese. "Tudi zaradi tega se je ugled Uefe zmanjšal." Čeferin je svež obraz, nekdo brez prtljage in pravi človek, da v Uefi izpelje potrebne reforme, je prepričani nekdanji minister.

Na vprašanje, kaj si lahko od takega imenovanja obetamo, Lahovnik odgovarja, da bo na prepoznavnosti Slovenije to vsekakor vplivalo, ne moremo pa pričakovati, da bo npr. gospodarstvo imelo kaj od tega. "Čeferinovo imenovanje je pomembno predvsem za vse tiste v Sloveniji, ki se vseskozi izgovarjajo na našo majhnost in to, da se iz Slovenije nikamor ne da priti. Čeferin je dokaz, da je lahko tudi Slovenija odskočna deska za eno najpomembnejših mednarodnih funkcij. Očitno imamo na nekaterih področjih večji mednarodni ugled, kot si predstavljamo," pravi Lahovnik. 

Čander: Naletel bo na lobije, interese in marsikatero mino. Zaželimo mu vso srečo.

"Najprej smo lahko predvsem veseli, da je naš rojak prevzel tako ugledno mednarodno funkcijo. S tem mislim odkrito veseli, ne s tipičnim slovenskim zavistnim podtonom. Marsikdo bo iskal dlako v jajcu, nekateri se že pogovarjajo o plači. Mogoče ta primer kaže, kako bi se lahko dogajale zadeve tudi pri drugih funkcijah in mednarodnih aktivnostih, kjer ima Slovenija ambicije," je v uvodu povedal kulturnik in direktor založbe Beletrina Mitja Čander.

Mitja Čander opozarja, da je nogometni svet zelo turbulenten, iz omar padajo stari okostnjaki, ki jih bo verjetno moral čistiti. | Foto: Marko Vanovšek Mitja Čander opozarja, da je nogometni svet zelo turbulenten, iz omar padajo stari okostnjaki, ki jih bo verjetno moral čistiti. Foto: Marko Vanovšek Tudi on, tako kot Lahovnik, pravi, da neposrednih koristi pri Čeferinovem imenovanju ne moremo iskati, saj je Uefa velika organizacija s predpisanimi postopki.

"Toda saj vsi vemo, kako je: če je nekdo blizu, potem se res kakovostni izvajalci določenih storitev, določenih zgodb morda nekoliko lažje prijavijo na razpise, mogoče lahko Slovenci predlagamo kakšno zanimivo kampanjo za ozaveščanje nogometne javnosti, na primer o rasizmu, sovražnem govoru, o drugih temah, ki jih naslavlja tudi naša nogometna zveza."

Pred kakšnim izzivom je Čeferin? Čander opozarja, da je nogometni svet zelo turbulenten, iz omar padajo stari okostnjaki, ki jih bo verjetno moral čistiti. "Naletel bo na lobije, interese in marsikatero mino. Zaželimo mu vso srečo."

Tušak: Velika priložnost, da se šport izkoristi v pozitivne namene

Matej Tušak meni, da je za slovenski šport in za državo to velika priložnost, da se šport izkoristi v pozitivne namene. | Foto: Matej Leskovšek Matej Tušak meni, da je za slovenski šport in za državo to velika priložnost, da se šport izkoristi v pozitivne namene. Foto: Matej Leskovšek "Osebno se mi zdi njegovo ustoličenje na tako pomemben položaj izjemno pozitivna novica, ki pa nima zveze z dogajanjem v slovenskem nogometnem prostoru in vprašanji, kot so, ali so trenerji pri nas izbrani na pravilen način oziroma ali imamo pravega selektorja in podobno, čeprav bi o tem lahko debatirali," pa Čeferinov podvig komentira športni psiholog Matej Tušak, ki se strinja, da gre za eno najpomembnejših funkcij v športu: "Meni se zdi to primerljivo s predsednikom ali vsaj podpredsednikom Mednarodnega olimpijskega komiteja."

Hkrati upa, da bomo to funkcijo znali izkoristiti, čeprav v tem trenutku še ni mogoče natančno predvideti, kaj si lahko od tega obetamo. "Za slovenski šport in za državo je to velika priložnost, da se šport izkoristi v pozitivne namene. Lahko se na primer kakšen odmeven dogodek pripelje v Slovenijo, imeli pa bomo zagotovo veliko več vpliva v kontekstu nogometa. To podpiram in mu čestitam za tako ambiciozno zastavljeno pot," je dodal Tušak, ki je član odbora za vrhunski šport pri Olimpijskem komiteju Slovenije.

Ne spreglejte