Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
5. 9. 2016,
13.21

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,20

10

Natisni članek

Josip Iličić Litva Srečko Katanec kvalifikacije za SP 2018 slovenska nogometna reprezentanca Slaviša Stojanović Miran Pavlin Branko Oblak

Ponedeljek, 5. 9. 2016, 13.21

6 let, 6 mesecev

Anketa o nogometni tekmi med Litvo in Slovenije (2:2)

Branko Oblak: Kaj je sploh želel Srečko povedati?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,20

10

Branko Oblak | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska nogometna reprezentanca je kvalifikacije za SP 2018 odprla z remijem v Litvi (2:2). "O tem, ali je to realno ali nerealno, naj pove stroka," je po srečanju v Vilni sporočil selektor Srečko Katanec. Znana slovenska nogometna imena je predstava v drugem polčasu navdušila, ostalo pa je še nekaj vprašajev.

Športna nedelja, ki je postregla z zgodovinskim uspehom Tima Gajserja in hokejske reprezentance, je pred zaslone prikovala tudi ljubitelje nogometa. Ker se je hokejska drama v Minsku zavlekla in prelevila v izvajanje kazenskih strelov, so mnogi takrat z nogometnega srečanja v Litvi preklopili na dvoboj, ki je odločal o potniku na olimpijske igre v Južni Koreji.

Ko so se vrnili na dogajanje v Vilni, jih je pričakalo neljubo presenečenje, saj je Litva v času nove slovenske hokejske pravljice dvakrat premagala Jana Oblaka. Slovenija se ni predala in si v zadnjih sekundah srečanja priborila neodločen rezultat. Tako je nov kvalifikacijski ciklus začela s točko, kar na lestvici zadostuje za delitev tretjega mesta.

Oblak je dobil občutek, da bi lahko Slovenija dosegla pet zadetkov

Boštjan Cesar je slovenski reprezentanci v zadnjih sekundah srečanja v Litvi priigral točko. | Foto: Guliverimage/Getty Images Boštjan Cesar je slovenski reprezentanci v zadnjih sekundah srečanja v Litvi priigral točko. Foto: Guliverimage/Getty Images "Bolj sem spremljal drugi polčas. Igra se mi je zdela v redu, saj se je igralo na en gol. Glede na to, kako slaba je bila Litva, pa se čudim, zakaj je bilo na koncu le 2:2. Dobil sem občutek, da bi lahko dali pet zadetkov, tako pa smo dosegli dva, oba po naključju," je poudaril nekdanji selektor Branko Oblak, ki je na koncu srečanja ocenil, da se je rezultatsko za Slovenijo izšlo še dobro.

"Če loviš nekoga in prideš z 0:2 na 2:2, to pomeni, da si dober. Me je pa razočaral intervju s selektorjem po koncu dvoboja. Živa groza mi ga je bilo gledati. Sploh ga nisem razumel. Kaj je želel povedati s tem, da bo to, ali je bil rezultat realen ali nerealen, ocenila stroka? Saj je on stroka. Sam ostajam nevtralen," je dodal eden najboljših nogometašev, kar se jih je kdajkoli rodilo na sončni strani Alp.

Zmotile so ga besede Katanca, ki je dejal: "Stroka naj si misli, kar hoče. Realno stanje je takšno, da se je tekma končala z delitvijo točk. Kaj je realno in kaj ne, naj povejo strokovnjaki." 

Kaj je opazil na tekmi v Litvi? "Vidi se, da ni vodje v ekipi. Ni pravega. Jojo (Josip Iličić, op. p.) je odigral super drugi polčas, Kampl pa je tekal po igrišču kot muha brez glave. Na koncu je tekmo rešil edini, ki je po mojem mnenju pravi kandidat za kapetana. Na osnovi preostalih tekem ni tak vodja, ki bi ga Slovenija potrebovala, je pa vplival na rezultat, zapustil svoje mesto in pomagal napadu. In zadel za 2:2. Ne moreš pa vedno tako iskati sreče," je ocenil, da je tabor slovenske reprezentance v Litvi v zadnjih sekundah srečanja obiskala boginja Fortune.

Srečka je vedno nekdo rešil

Selektorja Srečka Katanca oktobra čakata zelo pomembni domači tekmi s Slovaško in Anglijo. | Foto: Žiga Zupan/ Sportida Selektorja Srečka Katanca oktobra čakata zelo pomembni domači tekmi s Slovaško in Anglijo. Foto: Žiga Zupan/ Sportida Kaj predstavlja remi v Litvi za prihodnost selektorja Srečka Katanca? Se mu maje stolček?

"Ne, za Srečka ni težav. On je vedno imel srečo. Vedno ga bo nekdo rešil. V nedeljo ga je Cesar. Bomo pa videli, kako bo proti Slovaški in Angliji. Slovaki so boljši od nas, če bomo igrali tako, kot smo v drugem polčasu v Litvi, jim lahko konkuriramo. Če bomo igrali tako lepo od noge do noge, imamo možnosti," je prepričan, da lahko slovenska reprezentanca v teh kvalifikacijah pokaže še veliko in osvoji dovolj točk, da bi se lahko vmešala v boj za napredovanje na SP 2018.

Po neuspešnem naskakovanju prejšnjega cilja, uvrstitve Slovenije na Euro 2016, je pričakoval menjavo na selektorskem mestu. "Tisti selektor, ki ni bil uspešen v kvalifikacijah, bi se moral posloviti kar sam. Na njegovo srečo pa ima takega predsednika, ki mu je še pred tem neuspehom predlagal podaljšanje pogodbe z novim mandatom. Zdaj lahko le čakamo, kaj bo. A nimam slabega občutka. Prav nasprotno. Na osnovi drugega polčasa čutim, da lahko naredimo nekaj dobrega," mu šesti čut pravi, da lahko Slovenija v kvalifikacijah za SP 2018 poseže visoko.

Pavlin ne razume, zakaj Iličić ne dobi več priložnosti

Miran Pavlin ni bil zadovoljen z igro v prvem polčasu. | Foto: Vid Ponikvar Miran Pavlin ni bil zadovoljen z igro v prvem polčasu. Foto: Vid Ponikvar Edini Sportalov sogovornik v anketi, ki je v času hokejske drame v Minsku podrobno spremljal prvi nogometni polčas v Vilni, je bil Miran Pavlin.

"O igri reprezentance bi povedal tole. Prvi polčas je bila katastrofa, ki si je Slovenija res ne bi smela privoščiti, nadaljevanje pa je bilo zaradi Josipa Iličića odlično. Nikakor ne razumem, zakaj Jojo ne igra od začetka. To mi je nerazumljivo. V drugem polčasu smo igrali le na en gol. Tako bi moralo biti že od samega začetka. Ne vem, ali je bil poškodovan ali ne, ampak resnično ne razumem, zakaj ne igra več. Če hočemo na SP v Rusijo, si takšne nezbranosti, ki smo jo pokazali v nekaj minutah v prvem polčasu, ko smo prejeli oba zadetka, ne smemo privoščiti," opozarja nekdanji slovenski reprezentant, ki je branil barve domovine na obeh velikih tekmovanjih.

Opozarja na močne Škote

Roman Bezjak se je trudil, a mu ni uspelo zatresti litovske mreže. | Foto: Guliverimage/Getty Images Roman Bezjak se je trudil, a mu ni uspelo zatresti litovske mreže. Foto: Guliverimage/Getty Images Po dvoboju v Vilni je njegov nekdanji selektor omenil, da se ponavlja zgodovina. Ko je na prvi tekmi v kvalifikacijskem ciklusu v gosteh remiziral z 2:2, se je vedno uvrstil na veliko tekmovanje. Tako je bilo v Atenah (1998) in tudi dve leti pozneje na Ferskih otokih (2000). Takrat je barve slovenske reprezentance branil tudi 44-letni Gorenjec, ki v zadnjih letih sodeluje z NK Maribor.

"Če bo tako, kot pravi selektor, bo krasno. Potem gremo na svetovno prvenstvo. Bo pa težko. Po tekmi v Litvi sem spremljal še dvoboj med Malto in Škotsko. Ne vem, kdaj so bili Škoti nazadnje tako močni. Oktobra sledi trenutek resnice, ko bosta Slovaška in Anglija prišli v Ljubljano. Remi na prvi tekmi še zdaleč ni usoden. To je komaj prva tekma, pred nami je še dolga zgodba. Pozitivno je tudi to, da je reprezentanca ujela tekmeca in vstala od mrtvih. Želel bi si le, da bi dali mir Iličiću in ga postavili v prvo enajsterico," ga moti status zvezdnika Fiorentine.

Stojanović: Slovenija je izgubila dve točki

Slaviša Stojanović je bil po tekmi v Litvi poln mešanih občutkov. | Foto: Sportida Slaviša Stojanović je bil po tekmi v Litvi poln mešanih občutkov. Foto: Sportida Katanec se je na slovenski selektorski stolček vrnil leta 2013. Pred njim je odgovorno vlogo opravljal Slaviša Stojanović, ki se v kvalifikacijah za SP 2014 rezultatsko ni proslavil. Slovensko klop je zapustil hitro, zdaj pa čaka novega klubskega delodajalca, pri katerem bi nadaljeval kariero. Nazadnje je deloval na Kitajskem. 

Ko smo ga zaprosili za njegov komentar nedeljske tekme v Litvi, nas je opozoril, da si je dvoboj ogledal le bežno. "Nisem najbolj primeren sogovornik, saj sem prišel v Slovenijo pred komaj desetimi dnevi, pred tem pa nisem veliko spremljal dogajanja v naši reprezentanci," je pojasnil, nato pa razkril svoja opažanja.

"Razlog za zadovoljstvo je ta, da je Slovenija izvlekla pozitiven rezultat praktično iz kanala, razlog za nezadovoljstvo pa, da si bil boljša ekipa, a si le remiziral. V Litvi smo dejansko izgubili dve točki," je prepričan 46-letni Ljubljančan, ki je v nedeljo zaploskal hokejistom za izjemen uspeh v Belorusiji. Zaradi njega je zamudil kar precejšen del dvoboja v Vilni, zato njegovo mnenje temelji le na drugem polčasu. Tega je Slovenija dobila z rezultatom 2:0.

Umetna podlaga v Vilni v nedeljo ni bila zaveznik slovenskih reprezentantov. | Foto: Guliverimage/Getty Images Umetna podlaga v Vilni v nedeljo ni bila zaveznik slovenskih reprezentantov. Foto: Guliverimage/Getty Images

"Slovenija si je v tem delu priigrala veliko priložnosti, ki pa jih ni izkoristila. Umetna igralna podlaga je nekaterim igralcem povzročala težave. Ne pri zaključnih strelih, ko imaš žogo na nogi, ampak pri kombinatoriki, ko se zapleteš z žogo in jo izgubiš," je omenil podlago, ki je v nogometnem svetu redka, v povezavi z močnim deževjem, kakršno je bilo na srečanju v Litvi, pa lahko tehnično dovršenim igralcem povzroči kopico nepredvidenih težav.

V reprezentanci je pogrešal strast

Rene Krhin je dobrih 15 minut pred koncem tekme znižal na 1:2. | Foto: Guliverimage/Getty Images Rene Krhin je dobrih 15 minut pred koncem tekme znižal na 1:2. Foto: Guliverimage/Getty Images Slovenija je v uvodu osvojila točko, oktobra pa jo v Stožicah čakata dvoboja s Slovaško in Anglijo. "Takrat bomo imeli opravka z bistveno drugačnimi reprezentancami. Na teh tekmah bo drugačno razmerje moči. Slovenija je v Litvi napadala dejansko celotnih 45 minut, oktobra pa se bo treba tudi več braniti in odigrati organizirano v vseh linijah. Zato teh srečanj ne moremo preveč primerjati," je dejal.

Kaj ga je v slovenski vrsti zmotilo v Litvi? "Reprezentanca bi lahko pokazala več strasti. Nisem je opazil. V drugem delu smo dali prvi gol ob pravem trenutku. Zreli smo bili za zmago. Če bi zadela Bezjak ali pa Novaković, ko je litovski vratar fantastično ubranil strel … Kar se je zgodilo nam v Baslu proti Švici, bi se lahko včeraj zgodilo tudi Litvi," se je spomnil na dramatično tekmo.

Kako bo v nadaljevanju kvalifikacij za SP 2018? "To je komaj začetek. Pot do Rusije je še dolga, skupina pa ni niti približno lahka. Tudi najslabši tekmec na papirju, Malta, vsako leto napreduje. Njeni prvaki so to dokazali. Letos so namučili Crveno zvezdo, lani West Ham … V tej skupini bo pomembna vsaka točka. Če ne bomo v tekmo vstopili s pravo vnemo in motivom, potem ne bo dobro," je sklenil pogovor eden izmed petih nogometnih strokovnjakov, ki so v svoji karieri doživeli čast, da vodijo najboljše nogometaše, s katerimi se lahko pohvali Slovenija.

Ne spreglejte