Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
17. 2. 2011,
17.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 17. 2. 2011, 17.03

8 let

Čeferin: Nogomet je več kot igra

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Novi predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Aleksander Čeferin je znano odvetniško ime, ki ima nekaj izkušenj z delovanjem v slovenskem nogometu. Predstavljamo nekaj iztočnic z njegovega programa.

Rodil se je 13. oktobra 1967. Na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani je diplomiral leta 1991 in se še isto leto zaposlil v odvetniški pisarni očeta Petra. Danes je direktor družbe, tretjinski lastnik Odvetniške družbe Čeferin s sedežem v Grosupljem, ki jo deli še z očetom in bratom. Ukvarja se s kazenskim pravom, gospodarskim pravom in s pravom osebnostnih (človekovih) pravic. Posebej se tudi ukvarja z zastopanjem poklicnih športnikov in športnih klubov, od 17. februarja 2011 pa opravlja še vlogo predsednika NZS.

''Nogomet je že dolgo veliko več kot samo igra. Gre za množično gibanje z ogromno pozitivne energije,'' je v uvodu volilnega programa za predsednika NZS zapisal Aleksander Čeferin, prvi in na koncu tudi edini kandidat za zapolnitev mesta, na katerem je po odhodu Ivana Simiča zevala praznina. V programu je zapisano, da bo še letos na Čerinovi 4 zgrajen nov objekt krovne nogometne zveze, ena izmed poglavitnih nalog pa bo povečati ter izboljšati sodelovanje med NZS in devetimi Medobčinskimi nogometnimi zvezami (MNZ) ter povečati prihodke, predvsem iz dveh segmentov, trženja in sistemskega, največ rezerv pa vidi v položaju nogometna v družbi. ''Člani NZS se moramo zavedati, da smo skupaj najmočnejši in nepremagljivi,'' še dodaja v uvodu predstavitve programa.

Cilj je nastop na EP 2012

Kar se tiče reprezentančnih ciljev, je pri Kekovih izbrancih podčrtal željo, da bi se uvrstili na evropsko prvenstvo 2012 (na Poljskem in v Ukrajini), podobno razmišlja tudi v primeru moške izbrane vrste v futsalu, (EP 2012 na Hrvaškem). Več pozornosti želi posvetiti ženskemu futsalu, hkrati pa sodelovati pri uresničitvi ideje o organizaciji EP v futsalu leta 2014 na slovenskih tleh. Po njegovem mnenju je potrebno izboljšati pogoje za delo mladinskih selekcij, sodniški organizaciji pa zagotoviti avtonomnost. Kakšno pa bo sodelovanje s sindikatom SPINS, ki je v zaključnih mesecih vodenja predsednika Simiča prestopilo bregove okusnega in se sprevrglo v medijsko obračunavanje obeh predsednikov? ''NZS bo aktivno sodelovala pri vzpostavitvi še intenzivnejšega socialnega dialoga in pri iskanju rešitev, ki bodo igralcem pomagale izboljšati delovne razmere. NZS bo imeli korektne odnose s Spinsom,'' v programu zagotavlja Čeferin, ki si v selekciji NK Ljubljana Lawyers deli slačilnico tudi s predsednikom Spinsa Dejanom Stefanovićem. Pri navedbi kratkoročnih ciljev glede članske A reprezentance je izpostavil, da bo potrebno v strpnem medsebojnem dialogu razrešiti določene nesporazume, predvsem pa reprezentantom obrazložiti in pojasniti obstoječi sistem nagrajevanja. ''Če pa bo potrebno, ga bomo tudi dopolnili ali spremenili,'' sporoča predsednik.

Za preglednost in poštenost v nogometu

Med novimi načrti je novi predsednik NZS izpostavil pomen celostne in pregledne zdravstvene oskrbe oziroma standardnih pregledov in zdravljenj, da se tragedije, ki so se v preteklosti žal dogajale, ne bi ponovile, poudaril je tudi skrb, da vedno boljše infrastrukture v Sloveniji ne velja prepustiti propadanju, namerava pa vzpostaviti tudi projekt novega pozicioniranja nogometa v družbi in s tem povezane aktivnosti (PR strategija, portal slovenskega nogometa, …) ter namensko preprečevati morebitne anomalije v svetu športnih stav ter nadaljevati s prizadevanjem za preglednost in poštenost v nogometu. Takšni so bili poudarki volilnega programa, ki jih bo skušal uresničiti novi predsednik. Podpora delegatov lahko predstavlja dober temelj.

Ne spreglejte