Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
1. 9. 2016,
10.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Brdo pri Kranju Valter Birsa Josip Iličić slovenska nogometna reprezentanca Boštjan Cesar

Četrtek, 1. 9. 2016, 10.00

6 let, 6 mesecev

Slovenski rekorder in kapetan Boštjan Cesar

Ve, kaj je Katančevi četi manjkalo v prejšnjih kvalifikacijah

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Boštjan Cesar | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Boštjan Cesar spada med najstarejše reprezentante. Poveljnik slovenske obrambe je že tako dolgo, da bo v nedeljo vstopil v že osmi kvalifikacijski ciklus. Do velikega jubileja, okrogle stotice v državnem dresu, mu manjka le še devet nastopov. Slovenija bo v kvalifikacijah za SP 2018 odigrala vsaj deset tekem. Če bo ostal zdrav ...

Leta tečejo, slovenska nogometna reprezentanca pa neprestano doživlja spremembe. Letos se je selektor Srečko Katanec zaradi odhoda nekaterih dolgoletnih reprezentantov odločil za dodatno pomladitev. Poslovilo se je nekaj izkušenih reprezentantov, ki so leta 2010 na jugu Afrike branili barve Slovenije na svetovnem prvenstvu in zaznamovali zadnji vrhunec slovenskega reprezentančnega nogometa. Nekateri so se odločili za reprezentančno slovo zaradi starosti, drugi zaradi drugačnih izzivov, zasičenosti ali pa novih ciljev.

Komaj čaka na tekmo v Litvi

V Litvi bo začel že svoj osmi kvalifikacijski ciklus s slovensko izbrano vrsto (EP 2004, SP 2006, EP 2008, SP 2010, EP 2012, SP 2014, EP 2016 in SP 2018). | Foto: Vid Ponikvar V Litvi bo začel že svoj osmi kvalifikacijski ciklus s slovensko izbrano vrsto (EP 2004, SP 2006, EP 2008, SP 2010, EP 2012, SP 2014, EP 2016 in SP 2018). Foto: Vid Ponikvar Branilec Boštjan Cesar na to, da bi nehal nastopati za slovensko izbrano vrsto, sploh noče pomisliti. Čeprav se zaveda, da je star 34 let in da čas kmalu ne bo več njegov zaveznik, želi pomagati slovenski reprezentanci.

Selektor mu zaupa, Ljubljančan pa ves čas ponavlja, da se bo rade volje odzival na vpoklice, a le če bo presodil, da lahko s svojo pripravljenostjo izbrani vrsti še pomaga do uspehov. Za zdaj ga spremlja dober občutek.

To je dokazal tudi v italijanskem prvenstvu, kjer je v prvem krogu Chievu pomagal do odmevne zmage nad Interjem (2:0), v drugem krogu pa v Firencah namučil Fiorentino (0:1). Po klubskih izzivih, z veronskim klubom pričakuje, da se bo boril za obstanek, se je osredotočil na reprezentančne. V nedeljo se bo udarno začel nov kvalifikacijski ciklus, Slovenija pa se bo predstavila v Litvi. Cesar komaj čaka na začetek srečanja.

Morajo odigrati tako kot na zadnji tekmi z Ukrajino

V izbrani vrsti je dosegel že devet zadetkov. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida V izbrani vrsti je dosegel že devet zadetkov. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Moramo živeti za dober rezultat. To nam je v prejšnjih kvalifikacijah malce manjkalo. Moramo se poskušati uvrstiti na svetovno prvenstvo, kar so sanje vsakega profesionalnega nogometaša. Sam sem jih že okusil, zato vem, kaj to pomeni," je na zboru slovenske reprezentance in ob začetku operacije Litva dejal slovenski kapetan. V prejšnjem ciklusu je začutil, da želja po ugodnem rezultatu ni bila tako velika, kot bi lahko bila. 

Državni dres je oblekel že 91-krat, nastope pa oplemenitil z devetimi zadetki. "Moramo dobro začeti kvalifikacije. Vsak začetek je težak," se zaveda, da se bo morala Slovenija zelo potruditi, če bo želela igrišče z umetno travnato podlago v Vilni zapustiti s prvim paketom treh točk.

"Moramo biti agresivni in pustiti srce na igrišču. Moramo odigrati tako kot na zadnji tekmi proti Ukrajini (1:1 v Mariboru, zadetek za Slovenije je dosegel Cesar, op. p.). Imamo veliko kakovostnih igralcev, z igro kratkih podaj lahko dosežemo gol, nato pa moramo poskrbeti, da damo zadetek več od tekmeca," je branilec Chieva opisal načrt, kako se v nedeljo spopasti z Litvo.

Iličić ga je spravljal v težave

V zvezni vrsti bi lahko zaigrala Valter Birsa in Josip Iličić. S prvim je klubski soigralec in občuduje njegovo dobro formo, ki jo je potrdil z dvema zadetkoma v mreži Interja, z drugim pa je v nedeljo bil hudo bitko v Firencah in izgubil.

"Jojo (Josip Iličić, op. p.) je odigral fenomenalno tekmo. Zame je bil igralec tekme. Na tekmi mi je pobegnil. To sploh ni lepo, če si branilec (smeh, op. p.), a sem že imel rumeni karton, zato ga drugič nisem smel ustaviti s prekrškom. V nedeljo sva bila tekmeca, zdaj sva soigralca," je dejal Cesar, ki je na sredinem dopoldanskem treningu pogrešal Kevina Kampla, Nejca Skubica in znanca iz Toskane, Iličića. Imajo manjše zdravstvene težave, a naj ne bi bili vprašljivi za nastop v nedeljo.

Želi si, da bi soigralci ohranili tako dobro formo, kot jo v zadnjih tednih kažejo v svojih klubih. Valter Birsa in Josip Iličić sta ga na zadnjih tekmah navdušila. | Foto: Vid Ponikvar Želi si, da bi soigralci ohranili tako dobro formo, kot jo v zadnjih tednih kažejo v svojih klubih. Valter Birsa in Josip Iličić sta ga na zadnjih tekmah navdušila. Foto: Vid Ponikvar

Na popoldanskem treningu se je poškodoval Jasmin Kurtić, še eden od številnih slovenskih reprezentantov, ki si kruh služijo v Italiji. O tem, kako resna je poškodba zveznega igralca Atalante, bo več jasnega danes.

Za soigralce, ki so v zadnjih tednih za svoje klube odigrali veliko tekem, si želi, da bi zadržali vrhunsko raven nastopov. "Naj bodo v takšni formi tudi naprej. Potem bomo lahko zelo veseli," je prepričan slovenski rekorder, ki se bliža jubilejni stotici. "Če bo zdravje, jo bom dočakal. Selektor odloča, kdo bo igral. Sam živim za vsako tekmo ali trening," je na Gorenjsko prispel poln motivacije, da nov kvalifikacijski ciklus odpre z zmago. Potem bi bilo pred zahtevnima dvobojema s Slovaško in Anglijo veliko lažje.

Ne spreglejte