Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
25. 8. 2016,
22.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

1

Natisni članek

Liga Europa Qabala NK Maribor NK Maribor

Četrtek, 25. 8. 2016, 22.36

6 let, 6 mesecev

Poročilo s tekme Maribor : Qabala

Maribor je bil blizu, a je še drugič zapored ostal brez evropske jeseni

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

1

NK Maribor, Qabala | Foto Morgan Kristan / Sportida

Foto: Morgan Kristan / Sportida

Nogometaši Maribora so na povratni tekmi play-offa lige Europa v Ljudskem vrtu z 1:0 premagali azerbajdžansko Qabalo, a se vseeno poslavljajo od Evrope. Izpadli so s skupnim izidom 2:3.

Dodobra poln Ljudski vrt, na tribunah se je zbralo približno deset tisoč navijačev, je pred začetkom tekme upal na preobrat in zmago z vsaj 2:0. Mariborčani so pred tednom dni v Azerbajdžanu izgubili z 1:3. 

Pozdrav vratarju, ki je preživel tragično prometno nesrečo

Še pred prvim sodnikovim žvižgom se je občinstvu predstavil Ljubo Moravac, ki je eden izmed dveh preživelih v nedavni tragični prometni nesreči mladih nogometašev druge ekipe Maribora, v kateri sta življenje izgubila dva mlada upa. Mladi vratar, ki je ostal brez leve roke, je požel glasen aplavz.

Povsem nenevaren Maribor v prvem polčasu

S tribun je donelo, Mariborčani so verjeli v uspeh. Zdelo se je, da so tudi nogometaši pripravljeni na napad od prve minute, a na igrišču je bilo videti drugače. Resda so imeli pobudo, a v prvih 45 minutah so bili nogometaši v vijoličastih opravah povsem nenevarni. Igrali so brezkrvno, premalo ambiciozno. Ustvarili si niso niti ene priložnosti.

Eno so imeli gostje, ki so se v Maribor očitno prišli branit, a je bil vratar Maribora Jasmin Handanović ob strelu nekdanjega člana splitskega Hajduka Filipa Ozobića na pravem mestu. Ekipi sta na odmor odšli z rezultatom 0:0. Ni bilo videti, da bi lahko Maribor pripravil preobrat, zato ne čudi, da so gledalci domače nogometaše na odmor pospremili z žvižgi.

Najboljši strelec v zgodovini Maribora Marcos Tavares je po strelu od daleč poskrbel za evrogol in vodstvo z 1:0. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Najboljši strelec v zgodovini Maribora Marcos Tavares je po strelu od daleč poskrbel za evrogol in vodstvo z 1:0. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Evrogol kapetana je vse spremenil

Ob polčasu je domači trener Darko Milanič opravil eno menjavo. Nerazpoloženega Blaža Vrhovca, ki se je spet znašel na seznamu selektorja Srečka Katanca za prvo tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 proti Litvi, je na sredini igrišča zamenjal z Izraelcem Marwanom Kabho.

Ni pomagalo. Maribor je bil še naprej anemičen, gostje so bili celo nevarnejši. Tako je bilo vse do prehoda v zadnjo tretjino tekme. Ravno po prihodu živahnega Sintayeha Sallalicha na igrišče, na klop se je usedel Aleks Pihler, je za navdušenje na tribunah poskrbel Marcos Tavares. Najboljši strelec v zgodovini Maribora je po strelu od daleč poskrbel za evrogol in vodstvo z 1:0. Vijoličasti so za napredovanje potrebovali le še en gol. Na igrišču se je spremenilo prav vse.

Maribor se je iz miška spremenil v leva, a ni bilo dovolj

Slovenski podprvak je zaživel, tribune so norele. Toliko bolj po 69. minuti, ko je bil pri gostih zaradi grobega prekrška izključen vezist Theo Weeks. Maribor je napadel z vsemi močmi in bil iz minute v minuto nevarnejši. Neverjetno, do takrat povsem nenevarni nogometaši so se v hipu spremenili v igralce, ki so vrata gostov ogrožali ob praktično vsakem dotiku z žogo.

Navijači Maribora so po koncu tekme kljub izpadu zaploskali svojim ljubljencem. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Navijači Maribora so po koncu tekme kljub izpadu zaploskali svojim ljubljencem. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Mariborčani so imeli kar nekaj priložnosti, še najlepšo po akciji Damjana Boharja, ko so se gostje rešili na golovi črti, a jim ni uspelo. Poizkušali so skoraj vsi. Milivoje Novaković, Dare Vršič, Erik Janža, Tavares, a bili premalo natančni. Goste je rešila ura. Sodnik, sloviti Madžar Viktor Kassai, je označil konec tekme in Mariborčani so popadali po tleh.

Zdaj pa v lov na Olimpijo

Še drugič zapored so ostali brez evropske jeseni. Zdaj se bodo lahko osredotočili na domače dogajanje. Predvsem prvenstvo je tisto, ki jih zanima. Čaka jih kar nekaj dela. Za vodilno Olimpijo po zgolj dveh točkah, ki so ju osvojili v zadnjih štirih prvenstvenih krogih, zaostajajo že za pet točk.

Maribor : Qabala 1:0 (0:0) /prva tekma - 1:3/

Štadion Ljudski vrt, gledalcev 10.000. Sodnik: Viktor Kassai (Madžarska).

Strelec: 1:0 Tavares 66.

Maribor: Handanović; Janža, Šme, Šuler, Defendi (od 85. Bajde); Vrhovec (od 46. Kabha), Pihler (od 63. Sallalich), Bohar, Vršič; Tavares, Novaković. Trener: Darko Milanič.

Qabala: Bezotosnij; Mirzabekov, Rafael, Stanković, Ricardinho; Vernjdub, Weeks, Kvekveskiri, Ozobić, Zenjov (od 85. Mammadov); Dabo. Trener: Roman Hrgorčuk.

Rdeči karton: Weeks 69. (Qabala)

Rumeni kartoni: Vernjdub 38. (Qabala), Janža 49. (Maribor),Pihler 60.(Maribor), Šme 65. (Maribor), Kabha 67. (Maribor), 88. (Qabala), Ozobić 89. (Qabala)

Ne spreglejte