Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 9. 2016,
9.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

12

Natisni članek

zaposlitev služba Magna Steyr

Ponedeljek, 19. 9. 2016, 9.29

6 let, 6 mesecev

Multinacionalka razmišlja o selitvi delovnih mest v Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

12

Foto: Reuters

Graška Magna Steyr, ki je del kanadskega giganta Magna International, v prihodnjih dveh letih načrtuje zaposlitev tri tisoč novih ljudi, pri tem pa razmišlja o selitvi dela proizvodnje v Slovenijo, kjer naj bi postavila večji ličarski obrat.

V tej smeri so že stekli različni pogovori s predstavniki lokalnih skupnosti v Sloveniji in gospodarskim ministrstvom, dokončna odločitev pa naj bi bila znana do konca leta, v Večeru poroča Nina Ambrož.

V Magni pojasnjujejo, da je njihova skupina nedavno pridobila pomembna posla z družbama BMW in Jaguar Land Rover, kar pomeni, da bo njihova tovarna v avstrijskem Gradcu skupaj z dodatno širitvijo programa pri projektu Mercedes razreda G, v naslednjih letih presegla svoje sedanje zmogljivosti.

Trenutno zato preučujejo več različnih možnosti za širitev proizvodnih zmogljivosti, a je izbira lokacije popolnoma odvisna od potreb njihovih kupcev, "zato je ta trenutek še veliko prezgodaj komentirati karkoli več v zvezi z načrti, poudarjajo".

V občini Hoče-Slivnica začeli pripravljati dokumentacijo

Na ministrstvu za gospodarski razvoj so pojasnili le, da ne morejo komentirati poslovnih načrtov ali poslovnih potez gospodarskih družb v zasebni lasti. A kot poroča Večer, so občini Hoče-Slivnica že naložili, da začne prostorske postopke za ugoden teren.

V omenjeni občini so že začeli pripravljati dokumentacijo in postopke za spremembo in dopolnitev prostorskega načrta, župan Marko Soršak pa je Večeru povedal, da stroške postopkov krije ministrstvo, ker naj bi imela "država strateškega investitorja". Informacij o prihodu omenjenega avtomobilskega giganta Soršak ni ne potrdil ne zanikal.

Maribor z okolico se sicer spopada z visoko stopnjo brezposelnosti, ki jo vsaj nekoliko rešujejo dnevne migracije ljudi na delo v sosednjo Avstrijo. Tudi graška Magna je že zdaj pomemben vir njihovega zaslužka.

Magna Steyer naj bi v novo slovensko tovarno nameravala vložiti okoli 500 milijonov evrov in z novimi investicijami v celotni skupini ponudila kar okoli 3000 novih delavnih mest. Gre za del posla v katerem bo Magna izdelova 6 novih modelov avtomobilov za več različnih znamk med katerimi je sedaj tudi Jaguar in Land Rover, poroča portal Automotive News. | Foto: Reuters Magna Steyer naj bi v novo slovensko tovarno nameravala vložiti okoli 500 milijonov evrov in z novimi investicijami v celotni skupini ponudila kar okoli 3000 novih delavnih mest. Gre za del posla v katerem bo Magna izdelova 6 novih modelov avtomobilov za več različnih znamk med katerimi je sedaj tudi Jaguar in Land Rover, poroča portal Automotive News. Foto: Reuters

Skupina zaposluje 152 tisoč ljudi

Tovarna Magna Steyr v Grazu | Foto: Reuters Foto: Reuters Magna velja za enega največjih dobaviteljev avtomobilski industriji in med drugim izdeluje podvozja, elektroniko, sedeže, pogonske sisteme in druge dele za avtomobile, tudi za Mercedez-Benz, s katerim so lani podaljšali pogodbo do leta 2022. Skupina zaposluje 152 tisoč ljudi, samo v Gradcu okoli šest tisoč, in letno ustvari več kot 26 milijard evrov prometa.

So specialisti za štirikolesni pogon in terenska vozila, a ne samo to. Med drugim tam, poleg Mercedesovega terenca razreda G, izdelujejo tudi peugeot RCZ in mini countryman ter paceman.

Prvo vozilo so izdelovali že leta 1904 (voiturette), pozneje pa še puch 500 (licenčni fiat 500), haflinger, pinzgauer, volkswagen golf country, audi TT, jeep grand cherokee, mercedes-benz E in ML, BMW X3 in aston martin rapide. Izdelujejo tudi trde pomične strehe za kabriolete, točneje za SLK in za že "pokojno" astro twin top.

Na avstrijskem Štajerskem nameravajo od leta 2017 izdelovati eno od različic prvega športnega terenca jaguar F-pace

Podjetje je naslednik morda bolj znanega Steyr-Daimler-Puch, v osnovi pa gre za podjetje, ki je nastalo že leta 1864 (Josef und Franz Werndl) in ki je izdelovalo puške. Leta 1924 se je podjetje preimenovalo v Steyr-Werke in se leta 1934 združilo s podjetjem Austro-Daimler-Puch.

Slavni Mercedesov terenec je s črko G označen z razlogom: je prva črka besede 'geländewagen', terensko vozilo. Od začetka ga izdelujejo izključno v Gradcu, kar za podjetje Magna Steyr pomeni tudi odličen posel, saj proizvodnja poteka neprekinjeno že od leta 1979.
 | Foto: Slavni Mercedesov terenec je s črko G označen z razlogom: je prva črka besede 'geländewagen', terensko vozilo. Od začetka ga izdelujejo izključno v Gradcu, kar za podjetje Magna Steyr pomeni tudi odličen posel, saj proizvodnja poteka neprekinjeno že od leta 1979.

 

 

Ne spreglejte