Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
11. 11. 2023,
19.50

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Albert Riera Žan Vipotnik Bordeaux Kvalifikacije za Euro 2024

Sobota, 11. 11. 2023, 19.50

2 meseca, 3 tedne

Žan Vipotnik prispeval dva zadetka in asistenco

Fantastična predstava Vipotnika v Franciji, Rieri se je izšlo v četrto #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95
Žan Vipotnik | Slovenski napadalec Žan Vipotnik je v Franciji v 14. krogu druge lige zablestel kot še nikoli, odkar se dokazuje v tujini. | Foto Aleš Fevžer

Slovenski napadalec Žan Vipotnik je v Franciji v 14. krogu druge lige zablestel kot še nikoli, odkar se dokazuje v tujini.

Foto: Aleš Fevžer

Slovenski nogometni reprezentant Žan Vipotnik je v soboto zablestel na tekmi 14. kroga druge francoske lige. Bordeauxu je do domače zmage nad Annecyjem (3:1) pomagal z dvema zadetkoma in podajo, s tem pa poskrbel, da je njegov trener Albert Riera prvič po prihodu iz Slovenije okusil slast zmage v Franciji. To je Špancu uspelo na četrtem nastopu, mladi Slovenec, ki je s svojo predstavo zagotovo polepšal dan tudi selektorju Matjažu Keku, pa se je bolj kot svojih zadetkov in asistence razveselil zmage moštva. Na njo je čakal skoraj dva meseca!

Matjaž Kek
Sportal Kek samozavesten, a z nekaj skrbmi

V prejšnji sezoni je Žan Vipotnik doživel nepozabno strelsko eksplozijo. V 1. SNL je zabijal skoraj tako pogosto, kot je bil vajen v mlajših kategorijah, ko je postavljal rekorde kot po tekočem traku in veljal za kralja strelcev. V 1. SNL je osvojil lovoriko najboljšega strelca, izbran je bil tudi za najboljšega igralca sezone v izboru SPINS XI, nato pa se je odločil za selitev v Francijo.

Vijolice so si z njegovo prodajo napolnile klubsko blagajno, mladi Konjičan pa je odpotoval v Bordeaux trdno odločen, da v dresu francoskega nogometnega velikana z bogato zgodovino, ki v zadnjih sezonah doživlja manj prijetne trenutke in se je prisiljen družiti zgolj z drugoligaško konkurenco, nadaljuje imenitno strelsko formo.

Skromni rezultati Bordeauxa poskrbeli za menjavo trenerja

Žan Vipotnik je v uvodnih 12 nastopih za Bordeaux zadel v polno le enkrat. | Foto: Guliverimage Žan Vipotnik je v uvodnih 12 nastopih za Bordeaux zadel v polno le enkrat. Foto: Guliverimage Kariera v Franciji pa se za mladega Štajerca ni začela najbolj prepričljivo. Čeprav je bil predstavljen kot velika okrepitev, ki bi lahko napad Bordeauxa odrešila muk in poskrbela za večje število zadetkov, so ostale mreže tekmecev zanj večinoma začarane. Ni bilo veliko uspehov. Ni bilo niti zadetkov, v uvodnih 12 nastopih je zadel v polno le enkrat, niti zmag Bordeauxa.

Slovenski reprezentant, v državnem dresu je letos dosegel že dva zadetka, se je trudil na vse pretege, a to ni pomagalo. Vklopil se je v sivino, Bordeaux pa je izgubljal stik z vrhom. Po rezultatski krizi žirondincev je prejšnji mesec sledila velika sprememba. V mesto, ki slovi kot francoska vinska prestolnica, se je vrnil Albert Riera. Španec je zapustil Celje, s katerim je kraljeval v slovenskem prvenstvu, in se odpravil k francoskemu klubu, katerega dres je nosil že kot igralec. Z zajetnim znanjem francoskega jezika se je hitro vklopil v okolje in napovedal boljše čase Bordeauxa, a mu sprva ni šlo vse po načrtih.

Albert Riera si je lahko po zmagi nad Annecyjem oddahnil, saj je v četrtem poskusu dočakal prvo zmago v drugi francoski ligi. | Foto: Guliverimage Albert Riera si je lahko po zmagi nad Annecyjem oddahnil, saj je v četrtem poskusu dočakal prvo zmago v drugi francoski ligi. Foto: Guliverimage

V uvodnih treh nastopih je osvojil zgolj točko, Bordeaux pa je na lestvici padel nevarno blizu dnu. Pritisk je bil vse večji, nato pa je vendarle napočil trenutek za prvo zmago Riere. Bordeaux je v soboto na domačem igrišču s 3:1 odpravil Annecy, 21-letni Slovenec pa se je podpisal pod najboljšo predstavo, odkar se dokazuje v deželi galskih petelinov.

Najprej je prispeval podajo za prvi gol Bordeauxa, nato pa dvakrat zadel še v polno. V izdihljajih prvega polčasa je povedel gostitelje v vodstvo z 2:1, v 58. minuti pa postavil končni rezultat. Odigral je vso tekmo in dokazal, kako Riera, ki ga je v najboljši mogoči luči kot trener Olimpije spoznaval že v prejšnji sezoni, resno računa nanj.

Kaj je Žan Vipotnik povedal po tekmi? (vir Global Game Media/Bordeaux)

''To je bila za nas zelo dobra tekma. Dobro smo začeli, potem dobili zadetek, kar nas je malce umirilo, a smo zadeli še enkrat pred koncem prvega polčasa, kar je najlepše. Potem je lažje vstopiti v drugi polčas. Vesel sem svojih dveh zadetkov in asistence, a zmaga je pomembnejša. Zaslužili smo si jo. Zdaj se moramo poveseliti. Upam, da bomo tako nadaljevali tudi v prihodnje,'' je povedal za Global Game Media, ki sodeluje s francoskim klubom in slovenskim napadalcem.

Erling Haaland
Sportal Nor derbi med Chelseajem in Cityjem, Liverpool skočil na drugo mesto

Najprej na Danskem, nato doma s Kazahstanom

Proti Kazahstanu se je Žan Vipotnik spomladi veselil reprezentančnega prvenca. | Foto: Reuters Proti Kazahstanu se je Žan Vipotnik spomladi veselil reprezentančnega prvenca. Foto: Reuters Bordeaux se je povzpel na 15. mesto in dočakal prvo zmago po sedmih sušnih krogih, navijači pa so stadion Matmut Atlantique končno zapuščali zadovoljni. Zdaj pričakujejo, da bo četa Riere nizala podobne rezultate tudi po reprezentančnem premoru. Vipotnik se vrača v domovino, saj ga v ponedeljek čaka začetek najpomembnejše reprezentančne akcije, odkar zastopa barve Slovenije.

V petek bo s Kekovo četo gostoval na Danskem, Slovenija pa bi si z zmago že zagotovila vstopnico za Euro 2024. Če ji ne bi uspelo v Köbenhavnu, bi pot do nastopa na velikem tekmovanju lovila tri dni pozneje, ko bo v razprodanih Stožicah gostoval Kazahstan. Ravno izbrana vrsta, pri kateri je Slovenija vstopila v kvalifikacijski ciklus in v Astani zmagala z 2:1, zmagoviti zadetek pa je le nekaj minut po vstopu v igro na krstnem reprezentančnem nastopu dosegel prav Vipotnik.

Benjamin Šeško
Sportal Je Benjamin Šeško zadovoljen pri Leipzigu? O tem je spregovoril njegov agent.
Kasper Schmeichel Simon Kjaer
Sportal Udarec za Dansko pred tekmo leta s Slovenijo
Bayern Harry Kane
Sportal Neverjetna drama na Danskem. Man Utd od raja do pekla.
Peter Schmeichel
Sportal Velikan svetovnega nogometa, ki je spletel posebno vez z Jugoslavijo in Slovenijo
Ne spreglejte