Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
3. 10. 2018,
10.27

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,64

Natisni članek

Viktor Gončarenko Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Luka Modrić UEFA liga prvakov Real Madrid CSKA Moskva Jaka Bijol

Sreda, 3. 10. 2018, 10.27

1 leto

Po zmagi CSKA nad Realom

Uefa se je poklonila slovenskemu biseru, alarm pri Realu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,64
Jaka Bijol Uefa | Takšna naslovnica je kar nekaj časa krasila uradno stran lige prvakov pri Evropski nogometni zvezi. Na njej je v ospredju mladi Slovenec Jaka Bijol! | Foto zajem zaslona

Takšna naslovnica je kar nekaj časa krasila uradno stran lige prvakov pri Evropski nogometni zvezi. Na njej je v ospredju mladi Slovenec Jaka Bijol!

Foto: zajem zaslona

Nogometaši moskovskega CSKA so z zmago nad branilcem evropskega naslova Real Madridom (1:0) poskrbeli za eno največjih presenečenj v tej sezoni. K sladki zmagi ruskega podprvaka je pomemben delež prispeval tudi 19-letni Slovenec Jaka Bijol, ki ga je na straneh Evropske nogometne zveze (Uefa) doletela posebna čast. Beli baletniki so v veliki strelski krizi.

Moskovski CSKA je v torek premagal evropskega prvaka in navdušil navijače na stadionu Lužniki. ''Vse do zadnjih sekund nismo verjeli, da lahko resnično premagamo Real. A se je to res zgodilo,'' je dejal trener ruskega podprvaka Viktor Gončarenko, ki je poleti na klopi CSKA zamenjal Viktorja Sluckega, zdajšnjega trenerja Vitesseja, kjer vodi tudi žal trenutno poškodovanega Tima Matavža.

Lionel Messi
Sportal Messi zapečatil usodo Tottenhama, šov Neymarja, Oblak in Handanović nasmejana

Izjemna čast za mladega Slovenca

Najstnik iz Vuzenice se ni ustrašil slovitega tekmeca. | Foto: Reuters Najstnik iz Vuzenice se ni ustrašil slovitega tekmeca. Foto: Reuters Moskovčani so pod vodstvom 41-letnega Belorusa pomladili zasedbo, v svoje vrste pa privabili tudi mladega slovenskega dragulja Jako Bijola. Z 19 leti je bil v torek tudi najmlajši udeleženec srečanja. Slovitih gostov iz Madrida se ni ustrašil. Še več, za svoj nastop je dobil visoke ocene, na koncu pa prejel še ogromno nagrado, saj je bil kar nekaj časa ovekovečen na prvi strani lige prvakov na Evropski nogometni zvezi.

To je izjemna čast za najstnika iz Koroške, ki je še pred dobrim letom igral v Sloveniji tekme mladinskega prvenstva z Bravom. Zdaj ga pozna že večina Evrope, saj je dvoboj z belimi baletniki spremljalo na stotine milijonov gledalcev.

Visoke ocene za predstavo Jake Bijola

Mladi Slovenec je za rusko ekipo odigral celotno srečanje in vseh 90 minut po igrišču preganjal zvezdnike Reala. Da ni bil nič kaj nežen, govori tudi rumeno opozorilo iz 66. minute. Na priznani spletni strani whoscored.com je prejel oceno 7,1, kar je bila četrta ocena pri Moskovčanih.

Za predstavo proti branilcu evropskega naslova je prejel visoke ocene. | Foto: Guliverimage/Getty Images Za predstavo proti branilcu evropskega naslova je prejel visoke ocene. Foto: Guliverimage/Getty Images

Dvakrat je sprožil proti vratom Reala, dobil pet zračnih dvobojev, dvakrat preprečil nevaren napad Reala in imel 84-odstotno uspešnost podaj.

Jan Oblak
Sportal Selektor Kavčič prejema udarec za udarcem, Oblak le pobožna želja?

Modrić potožil: To je skrb vzbujajoče

Luka Modrić, ki dvoboja v Moskvi ni začel od začetka, je po tekmi čestital trenerju CSKA Viktorju Gončarenku. Hrvat je tri mesece po finalu SP tako doživel na stadionu Lužniki še en boleč poraz. | Foto: Reuters Luka Modrić, ki dvoboja v Moskvi ni začel od začetka, je po tekmi čestital trenerju CSKA Viktorju Gončarenku. Hrvat je tri mesece po finalu SP tako doživel na stadionu Lužniki še en boleč poraz. Foto: Reuters Gončarenko ni proslavljal prve velike zmage v ligi prvakov. Leta 2012 je z Batejem iz Borisova nadigral Bayern s 3:0. Bavarci so v tisti sezoni postali evropski prvaki, zanimivo pa je, da je tudi na tisti tekmi igral Toni Kroos, nemški zvezdnik, ki je zdaj član Reala in je z napako v 2. minuti pomagal Nikoli Vlašiću do hitrega zadetka. Do drugega najhitrejšega zadetka, kar ga je Real prejel v zgodovini tekmovanja.

Mladi Dalmatinec, posojeni nogometaš Evertona na začasnem delu v Moskvi, je po tekmi izmenjal dres z rojakom Luko Modrićem, ki čuti prekletstvo priznanja za najboljšega nogometaša na svetu. Odkar ga je prejel na prireditvi v Londonu, Real sploh še ni zmagal. Še več, na treh tekmah sploh ni dosegel zadetka.

Luka Modrić
Sportal Zagrebško sodišče zavrnilo obtožnico proti Luki Modriću

''To je skrb vzbujajoče, razpoloženje v slačilnici ni najboljše, a sem prepričan, da bomo našli pot iz te zagate. Moramo biti pogumni, ostati pozitivni in nadaljevati trdo delo, pa bo bolje. Moramo začeti zmagovati,'' je pojasnil Modrić in dodal, da ne čuti, kako bi imel Real težave z napadalci. ''To je nogomet, imeli smo številne priložnosti, a žoga ni hotela v gol,'' je spomnil na dejstvo, da je bil Real blizu izenačenja, a je kar trikrat zadel okvir vrat.   

Beli baletniki brez Cristiana Ronalda manj učinkoviti

Trener Reala Julen Lopetegui pogreša zadetek. | Foto: Reuters Trener Reala Julen Lopetegui pogreša zadetek. Foto: Reuters Real se je znašel v očitni strelski krizi, tako da je v njegovem taboru že zazvonil alarm. Če je brez Cristiana Ronalda na začetku sezone še zadeval v polno, ni na zadnjih treh tekmah dosegel niti enega zadetka. Izgubil je s Sevillo (0:3), remiziral z Atleticom (0:0), zdaj pa ostal praznih rok še v Moskvi (0:1). Zadetek pogreša že 317 minut, več kot pet ur, kar je za tako velik klub, kot je Real Madrid, skoraj nepredstavljiva številka. Tudi sreča ni njegova zaveznica. Proti CSKA je kar trikrat zadel okvir vrat, trener Julen Lopetegui, ki je dvoboj zaradi takšnih in drugačnih razlogov odigral brez številnih prvokategornikov, pa se je znašel v težavah.

Če se še pred nekaj tedni v povezavi z osrednjo močjo Reala ni omenjal Portugalec Ronaldo, španski mediji zdaj vedno bolj poudarjajo, da je CR7 v devetih sezonah, kolikor jih je odigral v Madridu, v dresu belih baletnikov v povprečju za Real dosegel 50 zadetkov. Španski športni dnevnik Marca je predstavil številke, ki dokazujejo, kako je Real brez Ronalda veliko manj nevaren za vrata tekmecev.

Ko sta pri belih baletnikih "kraljevala" Cristiano Ronaldo in Zinedine Zidane, je madridski velikan dosegal bistveno več zadetkov. | Foto: Reuters Ko sta pri belih baletnikih "kraljevala" Cristiano Ronaldo in Zinedine Zidane, je madridski velikan dosegal bistveno več zadetkov. Foto: Reuters

Še vedno je v zadnjih desetih letih na tekmo dosegel vsaj dva zadetka. V sezoni 2011/12 je dosegel celo tri, v zadnjih treh sezonah, ko je z Ronaldom in trenerjem Zinedinom Zidanom trikrat zapored osvojil naslov evropskega prvaka, pa je imel denimo povprečje 2,38, 2,88 in 2,71 zadetka na tekmo. V tej sezoni, v kateri je Real odigral okroglih deset tekem, se je zadetka veselil le 17-krat. To pa je tudi daleč najslabše povprečje v zadnjem desetletju.

Cristiano Ronaldo
Sportal Policija začela preiskavo o domnevnem Ronaldovem posilstvu

V nedeljo nova poslastica za koroškega najstnika

Jaka Bijol se bo v nedeljo v ruskem prvenstvu pomeril proti prvaku Lokomotivu. | Foto: Getty Images Jaka Bijol se bo v nedeljo v ruskem prvenstvu pomeril proti prvaku Lokomotivu. Foto: Getty Images Poraz v Moskvi brez vsaj enega doseženega zadetka je tudi prekinil niz 29 evropskih tekem, na katerih se je Real veselil vsaj enega gola. Zadnja tekma, na kateri je mreža tekmeca madridskega velikana pred tem mirovala, sega v sezono 2015/16, ko se je polfinalna tekma lige prvakov proti Manchester Cityju končala z 0:0.

To pa je podatek, ki navijačem Reala ne more biti v ponos, zato se je Lopetegui po porazu v Moskvi znašel pod velikim pritiskom. Strelsko krizo bo poskušal prekiniti v soboto, ko bo v španskem prvenstvu gostoval v Baskiji pri Alavesu.

Kaj pa CSKA? Na krilih ene največjih evropskih zmag v klubski zgodovini ga v nedeljo čaka veliki obračun ruskega prvenstva, derbi z branilcem naslova Lokomotivom. Še ena odmevna tekma, ki čaka 19-letnega Slovenca!

Lionel Messi
Sportal Konec ljubezni med Messijem in trenerjem Barcelone?
Jan Oblak
Sportal Oblak mešal štrene zvezdnikom Reala
Ne spreglejte