Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
3. 10. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,76

3

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak Liga narodov slovenska nogometna reprezentanca Tomaž Kavčič Josip Iličić Jasmin Kurtić Tim Matavž

Sreda, 3. 10. 2018, 4.00

5 let, 6 mesecev

Seznam kandidatov za tekmi z Norveško in Ciprom

Selektor Kavčič prejema udarec za udarcem, Oblak le pobožna želja?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,76

3

Jan Oblak | Jan Oblak je v soboto blestel proti madridskemu Realu, danes bo na delu v ligi prvakov. Kdaj pa bo oblekel državni dres? | Foto Reuters

Jan Oblak je v soboto blestel proti madridskemu Realu, danes bo na delu v ligi prvakov. Kdaj pa bo oblekel državni dres?

Foto: Reuters

Selektor slovenske nogometne reprezentance Tomaž Kavčič v zadnjih dneh nima mirnega spanca. Danes bo ob 12. uri objavil seznam kandidatov za tekmi lige narodov proti Norveški (13. oktobra v Oslu) in Cipru (16. oktobra v Ljubljani), na katerem pa zaradi nedavnih poškodb zagotovo ne bo Tima Matavža (zlom noge) in Jasmina Kurtića (zlom roke). To pa še zdaleč ni vse, saj bo Slovenija pozorno spremljala nadaljevanje reprezentančne sage z Janom Oblakom.

Slovenska nogometna reprezentanca v zadnjem obdobju nima sreče. Septembra je v ligo narodov vstopila z dvema porazoma in se že skoraj poslovila od možnosti, da bi kandidirala za napredovanje.

Najprej je ostala praznih rok doma proti Bolgariji (1:2), ko se je pred tekmo od maloštevilnega občinstva poslovil Valter Birsa, gostje pa so zmagoviti gol dosegli po veliki napaki slovenske obrambe, na Cipru pa je v napeti končnici najprej zaradi sodniške napake ostala brez zmagovitega gola Andraža Šporarja, ki mu je podal Petar Stojanović, slednji pa je le minuto pozneje nesrečno zatresel lastno mrežo in poskrbel za boleč preobrat Cipra (2:1).

Slovenija bo oslabljena tudi ta mesec

Jasmina Kurtića čaka daljše okrevanje po zlomu roke. | Foto: Getty Images Jasmina Kurtića čaka daljše okrevanje po zlomu roke. Foto: Getty Images Selektor Tomaž Kavčič na omenjenih tekmah ni mogel računati na enega najboljših vratarjev na svetu, Jana Oblaka, ki se po dopisu madridskega Atletica, v katerem je bila zapisana prošnja za počitek zaradi težav z ramo, ni pojavil na seznamu. Ni bilo tudi Josipa Iličića, najboljšega slovenskega igralca v polju v zadnjih kvalifikacijah za SP 2018, ki je imel ogromne zdravstvene težave pri Atalanti, na prvi tekmi pa se je za nameček poškodoval še Kevin Kampl in namesto na Ciper odpotoval na zdravljenje v Leipzig.

Slovenija je brez najboljših igralcev dvakrat tesno izgubila (1:2), v oktobrskem terminu pa jo čakata tekmi na Norveškem (13. oktobra v Oslu) in v Ljubljani proti Cipru (16. oktobra). Za zdaj je že jasno, da bo najboljša slovenska zasedba ponovno oslabljena. Zagotovo ne bo Jasmina Kurtića, ki si je prejšnji teden zlomil roko, ter Tima Matavža, ki je v nedeljo zaradi zloma noge za letos že zaključil z nastopi.

Veliko vprašanje je, ali bo selektor Kavčič računal tudi na Iličića, ki se je v zadnjih tednih končno vrnil na igrišče, a ni dobil veliko priložnosti za nastop, saj očitno še ni povsem pripravljen za največje napore. Na zadnji tekmi Atalante, ko je gostovala v ''njegovih'' Firencah, je tako izkušeni Kranjčan ves čas sedel na klopi za rezervne igralce.

Se bo Oblak vrnil šele takrat, ko ne bo več Kavčiča?

Prav lahko bi se zgodilo, da Jan Oblak v koledarskem letu 2018 sploh ne bo branil niti ene tekme za Slovenijo. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Prav lahko bi se zgodilo, da Jan Oblak v koledarskem letu 2018 sploh ne bo branil niti ene tekme za Slovenijo. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Osrednje vprašanje, s katerim se v zadnjih tednih ubadajo slovenski ljubitelji nogometa, pa je, kakšna bo reprezentančna usoda Jana Oblaka. Ko ga je predsednik NZS Radenko Mijatović nazadnje obiskal v Madridu, je krovna organizacija zapisala, da sta Oblak in Atletico predstavila predsedniku zdravstveno stanje oziroma stanje poškodbe Oblaka, zaradi katere so zvezo zaprosili, da je igralec oproščen udeležbe na jesenskem reprezentančnem ciklu.

''Iz razgovora je bilo razvidno, da ima Oblak veliko željo spisati uspešno zgodbo s slovensko reprezentanco in verjame, da se je slovenska reprezentanca prek kvalifikacij za Evropsko prvenstvo sposobna uvrstiti na to veliko tekmovanje,'' je bil še del sporočila za javnost, ki je za seboj pustil veliko odprtih vprašanj. Je s tem domenjeno, da bo Oblak, ki je danes napovedan za nastop na tekmi lige prvakov med Atleticom in Club Brugge, oproščen reprezentančne udeležbe tudi oktobra in novembra, ko čakajo Slovenijo štiri tekme lige narodov?

Mar to pomeni, da se bo Škofjeločan vrnil v izbrano vrsto šele prihodnje leto, ko se bodo začele ''tradicionalne'' kvalifikacije za EP 2020? Morda le v primeru, če bo takrat novi selektor, saj zdajšnjemu strategu Kavčiču, s katerim je pred leti že sodeloval v mladi izbrani vrsti, ne dviguje telefona? Tudi o tem bo morda govora na današnji novinarski konferenci, na kateri bo selektor predstavil seznam kandidatov za oktobrski tekmi in se bo v Ljubljani začela ob 12. uri.

Slovenski junak zmage nad Realom v dresu mlade izbrane vrste

Jaka Bijol je pomagal Moskovčanom do odmevnega skalpa v ligi prvakov. | Foto: Reuters Jaka Bijol je pomagal Moskovčanom do odmevnega skalpa v ligi prvakov. Foto: Reuters Za zdaj je jasno, da tudi tokrat na seznamu ne bo 19-letnega Jake Bijola, čudežnega dečka slovenskega nogometa, ki se je zasidral v začetni enajsterici moskovskega velikana CSKA in z njim v torek v ligi prvakov senzacionalno premagal Real Madrid!

Korošec se je v dogovoru obeh selektorjev znašel na seznamu mlade izbrane vrste, tako da bo državni dres oblekel na zaključku kvalifikacij za EP 2019, na katerih bo četa Primoža Glihe lovila še zadnji vlak za napredovanje.

Lionel Messi
Sportal Messi zapečatil usodo Tottenhama, šov Neymarja, Oblak in Handanović nasmejana

Poleg Bijola sta na seznamu tudi branilec Huddersfield Towna Jon Gorenc Stanković, edini slovenski legionar v najvišjem angleškem klubskem razredu, ki se je v tej sezoni že vpisal med strelce, pred kratkim pa odpravil zdravstvene težave, v napadu mlade reprezentance pa bo Jan Mlakar, eden najboljših strelcev Prve lige Telekom Slovenije.

Bo na seznamu najboljši strelec 1. SNL Hotić?

Če bo ostalo pri glavnini kandidatov z zadnjega reprezentančnega seznama, bi se lahko z izjemo Kurtića in Matavža na najnovejši listi zbrala podobna imena.

V klubski sezoni se lahko z največjim številom zadetkov od Slovencev pohvali Andraž Šporar na Slovaškem. V reprezentančnem dresu še čaka na prvenec. | Foto: Urban Urbanc/Sportida V klubski sezoni se lahko z največjim številom zadetkov od Slovencev pohvali Andraž Šporar na Slovaškem. V reprezentančnem dresu še čaka na prvenec. Foto: Urban Urbanc/Sportida

V najboljši strelski formi je Andraž Šporar, dobro gre tudi Romanu Bezjaku na Poljskem, v 1. SNL pa se je malce ustavil strelski učinek Luke Zahovića, golgeterja zadnje prvoligaške sezone, ki na lestvici najboljših strelcev gleda v hrbet tudi soigralcu Dinu Hotiću, najboljšemu strelcu tekmovanja in enemu izmed redkih kandidatov, ki bi se lahko prvič znašel na seznamu slovenske članske reprezentance.

Zadnji seznam selektorja Kavčiča za tekmi proti Bolgariji in Cipru:

Vratarji: Vid Belec (Sampdoria, Italija), Aljaž Ivačič (Olimpija), Matic Kotnik (Panionios, Grčija)

Branilci: Jure Balkovec (Verona, Italija), Miha Blažič (Ferencvaroš, Madžarska), Bojan Jokić (Ufa, Rusija), Luka Krajnc (Frosinone, Italija), Miha Mevlja (Zenit, Rusija), Nemanja Mitrović (Jagiellonia Bialystok, Poljska), Nejc Skubic (Konyaspor, Turčija), Petar Stojanović (Dinamo Zagreb, Hrvaška), Aljaž Struna (Palermo, Italija).

Zvezni igralci: Domen Črnigoj (Lugano, Švica), Amir Dervišević (Maribor), Kevin Kampl (RB Leipzig, Nemčija), Rene Krhin (Nantes, Francija), Jasmin Kurtić (SPAL, Italija), Rudi Požeg Vancaš (Celje), Leo Štulac (Parma, Italija), Benjamin Verbič (Dinamo Kijev, Ukrajina), Miha Zajc (Empoli, Italija).

Napadalci: Robert Berić (Saint Etienne, Francija), Roman Bezjak (Jagiellonia Bialystok, Poljska), Tim Matavž (Vitesse, Nizozemska), Andraž Šporar (Slovan Bratislava, Slovaška), Luka Zahović (Maribor).

Prvoligaško dogajanje na Planet TV in Sportalu

V sezoni 2018/19 boste štiri tekme #PLTS na vsak krog spremljali v neposrednem televizijskem prenosu na programih Planet in Planet 2. Ob tem bo na Planet 2 vsak ponedeljek ob 20. uri na sporedu še oddaja Goool!, ki jo vodi Dani Bavec. Več o razporedu tekem si lahko preberete TUKAJ.

Ne spreglejte