Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 6. 2024,
20.00

Osveženo pred

1 teden, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

Natisni članek

Euro 2024 Euro 2024 Matjaž Kek NZS slovenska nogometna reprezentanca Tomi Horvat Erik Janža

Torek, 11. 6. 2024, 20.00

1 teden, 1 dan

Po zadnjem treningu na Brdu pri Kranju

Treniral tudi poškodovani trojec, v torek odleteli v Nemčijo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

Slovenska nogometna reprezentanca je v torek dopoldne na Brdu pri Kranju opravila še zadnji trening pred odhodom na evropsko prvenstvo. Na treningu so bili prisotni tudi trije nogometaši, ki v sklopu priprav na Euro niso nastopili na nobeni od obeh pripravljalnih tekem. "Mislim, da imamo dovolj izkušeno ekipo, da ne bo neke nervoze, morda le nekaj pozitivne treme," pravi Erik Janža. V Nemčiji na NZS pričakujejo do 50.000 Slovencev. Pozno popoldne so odleteli v Nemčijo, kjer jih v sredo čaka prvi trening, ki bo odprt tudi za navijače.

trening Nemčija Euro 2024
Sportal Toni Kroos: Privilegij, a tudi pritisk #video

Petar Stojanović, Benjamin Verbič in Miha Blažič so bili tisti, katerih zdravstveno stanje je v preteklih dneh slovenskemu strokovnemu štabu na čelu s selektorjem Matjažem Kekom povzročalo nekaj preglavic. A po informacijah iz slovenskega tabora bo vseh 26 igralcev s Kekovega zadnjega seznama popoldne poletelo v Nemčijo. Na Brnik bodo prispeli okoli 16. ure, njihovo letalo pa naj bi proti Düsseldorfu poletelo uro kasneje. Jutri bo na sporedu uradna predstavitev v reprezentančni bazi v Wuppertalu.

zbor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek | Foto: www.alesfevzer.com Foto: www.alesfevzer.com V ekipi po besedah bočnega branilca Erika Janže pred odhodom na Euro še ni čutiti posebne treme: "Seveda je prisotnih nekaj pričakovanj. Predvsem nas zanima, kako bo vse skupaj videti, kje bodo hoteli, kakšna bodo igrišča za trening in vse ostalo. Mislim, da imamo dovolj izkušeno ekipo, da ne bo neke nervoze, morda le nekaj pozitivne treme." Po njegovih besedah so v slovenskem taboru z vsemi mislimi osredotočeni na prvo tekmo proti Danski. Ta je na sporedu v nedeljo ob 18. uri v Stuttgartu. "Že tako rekoč od prvega dne je prvotni cilj, da se pripravimo na tekmo z Dansko, tako da sledimo temu ritmu. V času priprav smo odigrali dve prijateljski tekmi, ki sta nam pokazali, kaj moramo še izboljšati. Računamo na to, da bomo do nedelje v polni pripravljenosti."

"Tu gre za turnirski sistem, ni prostora za napake"

Slovenci imajo z Danci izkušnje že iz kvalifikacij za EP, a nedeljska tekma bo drugačna od tistih dveh: "Tu gre za turnirski sistem, ko imaš samo tri tekme v skupini, ki odločajo o napredovanju, tako da ni veliko prostora za napake. Tekma bo na nevtralnem igrišču. Videli smo, da so Danci izjemno močni na domačem terenu. Mi moramo predvsem gledati na svojo igro, se nasloniti na to, kar smo prikazali proti njim v Stožicah, in če bomo še boljši kot takrat, bomo vsekakor imeli možnosti."

Prva tekma bo izjemno pomembna tudi za nadaljevanje turnirja, še poudarja levi bočni branilec: "Čeprav še nisem igral na takšnem turnirju, bi na podlagi spremljanja tovrstnih tekmovanj rekel, da je prva tekma zelo pomembna. Po eni strani si lahko na stežaj odpreš vrata za napredovanje, po drugi pa se lahko 'zabetoniraš' že po prvi tekmi."

Janža priznava, da bi trema lahko nastopila nekje od petka naprej, ko se bo mesec nogometnega karnevala v Nemčiji tudi uradno začel z uvodno tekmo med gostitelji in Škoti: "Po mojem mnenju se bo začelo v petek, ko bomo videli, da gre zares. Ob spremljanju te tekme bomo začutili, da je res vse blizu, in po mojem mnenju bo to ta trenutek. Prepričan pa sem, da nas bo tudi strokovni štab, ki že ima izkušnje z velikih tekmovanj, znal ob tem ustrezno nagovoriti in pripraviti, tako da bo to pozitivna energija."

Jan Oblak
Sportal Janu Oblaku se smeji: Končno bom lahko vrnil sestri

Horvat: Mislim, da smo dobro pripravljeni

Evforije ni čutiti niti pri njegovem reprezentančnem kolegu Tomiju Horvatu, ki poudarja, da so bile priprave dobre, treningi težki in da je fokus predvsem na Dancih, saj bi si z zmago na prvi tekmi odprli vrata napredovanja v nadaljevanje tekmovanja: "Pripravljali smo se na Dansko in zdaj bomo v zadnjem tednu to še stopnjevali, da bomo pripravljeni. Mislim, da je prva tekma res pomembna. Nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo, in če presenetimo, bi bilo to res velikega pomena za začetek turnirja."

Slovenci so v torek zvečer pristali v Nemčiji (v Düsseldorfu):

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NZS - FA Slovenia (@nzs_si)

V Nemčijo do 50.000 slovenskih navijačev
Za vse tri tekme uvodnega dela prvenstva je bilo slovenskim navijačem zagotovljenih skupaj 36.000 vstopnic. Številni Slovenci pa naj bi v Nemčiji spremljali tekme tudi v navijaških conah pred stadioni, tako na Nogometni zvezi Slovenije ocenjujejo, da bo v Nemčijo odpotovalo med 40.000 in 50.000 Slovencev, največ v München na tekmo s Srbijo. Ta je med tekmami slovenske reprezentance označena tudi z najvišjo stopnjo varnostnega tveganja. V Nemčiji bo delovalo tudi 10 slovenskih policistov. "Obiskovalci naj sledijo varnostnim in drugim priporočilom organizatorjev in varnostnih organov na lokaciji, pred odhodom pa naj preverijo tudi potovalna priporočila na naši spletni strani," je dejal vodja konzularnega sektorja na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Viktor Mlakar, ki tistim, ki odhajajo v Nemčijo, svetuje tudi, naj pred odhodom sklenejo ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje in se vpiše v njihovo bazo podatkov za popotnike, tako da jim bodo v primeru težav lažje pomagali.
Andraž Šporar
Sportal Šporar jasno, glasno in optimistično: To bo tekma moje kariere
Slovenija : Švedska, slovenska nogometna reprezentanca, Miha Zajc
Sportal Miha Zajc spoštuje odločitev Matjaža Keka, čeprav se z njo ne strinja
Zlatko Zahovič Luka Zahović
Sportal Podvig očeta in sina, ki ne bi odmeval le v Sloveniji
Ne spreglejte