Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 6. 2024,
21.00

Osveženo pred

1 teden, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,77

Natisni članek

Euro 2024 Euro 2024 slovenska nogometna reprezentanca Miha Zajc Matjaž Kek

Ponedeljek, 10. 6. 2024, 21.00

1 teden, 2 dneva

Miha Zajc prečrtan s seznama reprezentantov za Euro 2024

Miha Zajc spoštuje odločitev Matjaža Keka, čeprav se z njo ne strinja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,77
Slovenija : Švedska, slovenska nogometna reprezentanca, Miha Zajc | Miha Zajc je ostal brez mesta v ekipi, ki v torek potuje v Nemčijo. | Foto Grega Valančič/Sportida

Miha Zajc je ostal brez mesta v ekipi, ki v torek potuje v Nemčijo.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Ko je selektor Matjaž Kek pred dnevi prečrtal štiri nogometaše s seznama potnikov za Euro 2024, smo vsi dvignili obrvi, da je med njimi tudi dolgoletni član reprezentance Miha Zajc. In tudi sam je bil presenečen in razočaran. Po razmisleku se je oglasil s sporočilom za javnost. "Če me je nogomet česa naučil, je medsebojno spoštovanje in spoštovanje odločitev, četudi jih ne razumem ali se z njimi ne strinjam."

zbor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek
Sportal Matjaž Kek sporočil končno odločitev

Za Fenerbahče je letos malo igral. Turško ekipo je pred novo sezono prevzel Jose Mourinho. | Foto: Guliverimage Za Fenerbahče je letos malo igral. Turško ekipo je pred novo sezono prevzel Jose Mourinho. Foto: Guliverimage Devetindvajsetletni Miha Zajc je bil v preteklih letih eden od nosilcev igre slovenske reprezentance, minula sezona pa zanj ni bila najboljša. Zaradi poškodbe (hernija) je moral na operacijo, tri mesece za svoj Fenerbahče ni igral, od februarja pa je bil na večini tekem na klopi, skupaj je po poškodbi zbral 137 minut na zelenici. "Selektorju bi rad dokazal, da lahko igram za reprezentanco, da sem lahko pomemben člen tudi na Euru 2024," je dejal na začetku priprav. 

Jose Mourinho Fenerbahče
Sportal Norija v Istanbulu: Mourinho javno podpisal pogodbo #video

"Zadnjih nekaj dni ni bilo najbolj enostavnih. Ko se zgodijo takšne stvari, mislim, da je najbolje, da si človek vzame čas, se umiri in z mirno glavo razmisli," je ta ponedeljek zapisal v sporočilu za javnost, ki ga je delil tudi na Facebooku. Ostal je namreč brez mesta v ekipi za Euro 2024. "Najprej bi se rad zahvalil gospodu selektorju in celotnemu strokovnemu štabu za vsa leta, ki smo jih preživeli skupaj. Ni bilo vedno vse rožnato. Ostajajo lepi spomini, ki jih bom rad obujal z nasmehom na obrazu."

Piše, da se s selektorjevo odločitvijo ne strinja. "Sam bi se seveda odločil drugače. Ampak danes sem v vlogi, da se moram sprijazniti s to odločitvijo, prevzeti svoj del odgovornosti ter z dvignjeno glavo oditi naprej. Če me je nogomet česa naučil, je medsebojno spoštovanje in spoštovanje odločitev, četudi jih ne razumem ali se z njimi ne strinjam." Že na zadnjih sedmih kvalifikacijskih tekmah za letošnje evropsko prvenstvo ni bil več v prvi postavi. 

Miha Zajc | Foto: Grega Valančič/Sportida Miha Zajc Foto: Grega Valančič/Sportida Za slovensko reprezentanco je odigral 39 tekem in dosegel osem golov. Zraven je bil od leta 2016. Zato bo ohranil samo najlepše spomine, predvsem na ljudi, ki delajo z nogometaši v reprezentanci. "Emocija, ljubezen, prijateljstvo – vse tisto, kar nogomet v resnici je. Zlahka lahko povem, da v življenju nisem delal z boljšimi ljudmi. Včasih moraš nekaj izgubiti, da to začneš bolj ceniti. Ko ti gre dobro, je vse samoumevno in kar pozabiš na pot do uspeha. A kako malo je potrebno, da vse izgubiš."

In prav zaradi dobrih odnosov, ki jih imajo trenutno v slovenski reprezentanci, Zajc verjame, da lahko v Nemčiji dosežejo lep rezultat. "Odnosi in prijateljstva delajo razliko v življenju in bodo delala razliko tudi na Euru. Ponosen sem, da sem bil del te zgodbe, a gre moja pot v tem trenutku v drugo smer. Verjamem pa, da se bomo še srečali. Iz srca hvala za vse in srečno na evropskem prvenstvu," je zaključil nekdanji član Olimpije in Empolija.

Fabio Cannavaro Jaka Bijol
Sportal Bijol na radarju italijanskih velikanov. "V Udineseju mi je lepo."
trening slovenske nogometne reprezentance Jan Mlakar
Sportal Mlakar: Vsak hoče biti tisti, ki bo začel tekmo #video
Andraž Šporar
Sportal Šporar jasno, glasno in optimistično: To bo tekma moje kariere
Zlatko Zahovič Luka Zahović
Sportal Podvig očeta in sina, ki ne bi odmeval le v Sloveniji
slovenska nogometna reprezentanca Slovenija : Bolgarija Matjaž Kek
Sportal Zaskrbljeni selektor Kek razkril, da so trije igralci vprašljivi za Euro
Ne spreglejte