SiolNET. Sportal Nogomet
3,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Sobotni intervju

Tomaž Vesel – Slovenec, ki pomaga čistiti svetovni nogomet

3,15

termometer

Tomaž Vesel
Foto: Bojan Puhek

Svetovni nogomet je z lanskoletnimi velikimi podkupovalnimi aferami, ki so močno stresle Fifo (krovna svetovna nogometna organizacija) in Uefo (krovna evropska organizacija), izgubil del ugleda. Tomaž Vesel, sicer predsednik računskega sodišča Republike Slovenije, je človek, ki ga bo pomagal vrniti. Kot  predsednik komisije za revizijo in skladnost pri Fifi.

"Računsko sodišče je še vedno moja prioriteta," je v uro trajajočem pogovoru večkrat poudaril leta 1967 rojeni Dolenjec z bogatimi delovnimi izkušnjami. Nabirati jih je začel v Centru vlade RS za informatiko leta 1997, med letoma 1999 in 2004 je bil član državne revizijske komisije, med letoma 2004 in 2013, ko je postal njegov predsednik, pa je na računskem sodišču opravljal vlogo namestnika vodje.

Julija letos je postal prvi mož komisije za revizijo in skladnost pri Fifi. "To je vitalna funkcija naše organizacije," je ob tem povedal Gianni Infantino, ki je februarja letos postal predsednik krovne svetovne nogometne organizacije. Takrat je nasledil predhodnika, rojaka Josepha Blatterja, ki je moral predčasno oditi zaradi velike afere, v kateri naj bi bilo izplačanih za kar 150 milijonov evrov podkupnin.

"Takšne stvari se absolutno ne bodo več dogajale. Verjamem v svoje delo, sodelavce in to, da je v svetovnem nogometu zavel nov veter," je povedal po Aleksandru Čeferinu, ki je pred dnevi postal prvi mož Uefe, še drugi Slovenec s pomembno funkcijo v svetovnem nogometu. Bdel bo nad denarjem organizacije, ki je – danes bolj kot kdaj koli – na očeh svetovne javnosti in na leto obrne več kot milijardo evrov. V letu, ko je svetovno prvenstvo, še nekajkrat več.

Bdi nad več kot milijardo, ki se letno obrne pri Fifi. Bdi nad več kot milijardo, ki se letno obrne pri Fifi. Foto: Bojan Puhek Kako je prišlo do tega, da ste bili imenovani na tako pomembno mesto?
Stiki so bili vzpostavljeni letos pozno pomladi. Priporočili so me kolegi iz evropskih revizijskih krogov, v katerih sem zelo dejaven, saj sodelujem v kolegiju predsednikov evropskih računskih sodišč.

Pojavljam se marsikje, ljudje vedo, da imam rad nogomet in sem v njem tudi deloval, pri Nogometni zvezi Slovenije (NZS) sem bil član tamkajšnje mladinske komisije, dobro poznam tudi ustroj mednarodnih organizacij, kar je verjetno pretehtalo.

Fifa je globalna organizacija in ima odprte oči. Iskali so nekoga, ki bi vnesel nove principe pri nadzoru te organizacije. Bilo je nekaj preverjanj in razgovorov tudi z ljudmi z NZS in tako je steklo. Pogovori so se začeli kmalu po tem, ko je odstopil moj predhodnik.

Ko sem bil 6. julija imenovan za vodjo komisije za revizijo in skladnost, so dosegli vrhunec, a to se seveda ni zgodilo čez noč. Da je do tega prišlo, je morala tudi Fifa izpolniti nekaj mojih pogojev. Ni bilo samo obratno.

Kakšni so bili vaši pogoji?
Vezani so bili na spremembe, ki sem jih videl sam. Govorim o okolju ugotavljanja skladnosti. Treba je vzpostaviti novo platformo. Moji pogoji so bili vsebinski. Začutil sem, da sta me predsednik Fife in njegovo najožje vodstvo pripravljena vse to razumeti, zato se je bilo lažje odločiti, da sprejmem izziv.

Preden je začel sodelovati s Fifo, je moral prestati test integritete. Preden je začel sodelovati s Fifo, je moral prestati test integritete. Foto: FIFA

Da so vas imenovali na zdajšnjo funkcijo, ste morali prestati tudi test integritete. Za kaj gre?
Ena izmed reform Fife je tudi ta, da morajo vsi predstavniki, ki v njej zasedajo takšna in drugačna mesta, opraviti tak test, ki ga izvajajo neodvisne organizacije in pripravijo poročilo. Ne vem, na kak način to naredijo in vam tega ne morem povedati, saj nisem videl poročila.

Ni bilo pa v mojem nič takšnega, kar bi Fifo odvrnilo od sodelovanja. To dela druga komisija, ki v tem trenutku preverja okrog 200 kandidatov, raznoraznih predstavnikov v tem športu. Gre za povsem nov način dela, ki se mi zdi dober.


Zadnji Sportalovi sobotni intervjuji:


Funkcijo pri Fifi, ki ni profesionalna, boste usklajevali z vlogo predsednika računskega sodišča. Bo šlo?
Najprej sem predsednik računskega sodišča, šele potem si lahko privoščim kaj drugega. Seveda je dela veliko, a v sorazmerju s prostim časom, ki ga imam, sem sklenil, da si delo pri Fifi lahko privoščim.

Odločil sem se, da sprejmem izziv, ki se ne pojavi vsak dan. V naslednjem letu ali dveh bom več prostega časa posvetil temu izzivu. Dela bo kar nekaj, a opravil ga bom v prostem času.

Moja služba na računskem sodišču prav gotovo ne bo trpela. To lahko potrdijo moji sodelavci. Razvidno je tudi iz rezultatov, ki jih imamo. Je pa jasno, da bom izkušnje, ki sem jih dobil v moji službi, z veseljem uporabljal tudi pri nadzoru Fife.

On je tisti, ki predsedniku Fife in tudi predsedniku Uefe, Aleksandru Čeferinu, določa plačo On je tisti, ki predsedniku Fife in tudi predsedniku Uefe, Aleksandru Čeferinu, določa plačo Foto: Bojan Puhek Kako poteka delo pri Fifi? Kolikokrat morate obiskati njen sedež v Zürichu?
Vodim komisijo, ki se sestane štirikrat na leto. V vmesnem času se sestajam s predsednikom Fife, generalno sekretarko in z osebami, ki mi lahko dajo ključne informacije, potrebne za moje delo. Veliko komunikacije poteka tudi prek elektronskih sporočil, imam popoln dostop do vseh podatkov v Fifi.

Za logistiko je relativno dobro poskrbljeno, sicer se tega dela ne bi dalo opravljati. Nekajkrat bodo ljudje s Fife prišli v Ljubljano. Nekaj dni, približno enega ali dva na mesec, v Švici preživim tudi sam. To je obseg dela, ki si ga lahko privoščim. Več ni potrebno.

Ena izmed vaših nalog je zelo zanimiva. Določate prejemke predsednika in najvišjih uradnikov Fife.
Da, sem predsedujoči v odboru treh predstavnikov, ki določajo plače. Zelo sem zadovoljen, ker je zdajšnji predsednik sprejel veliko nižjo plačo, kot jo je imel njegov predhodnik. Takrat smo govorili o ekscesnih prejemkih, prek treh milijonov evrov na leto ob nekaterih bonusih, ki si jih je izplačeval in zdaj prihajajo na dan. Presegali so mero dobrega okusa.

Zdaj bo predsednik prejemal milijon in pol evrov bruto, kar je bistveno nižje od tistega, kar je imel prejšnji predsednik. Ob tem je deležen le še nastanitve, kar je logično, in avtomobila. Razen tega drugih ugodnosti ne bo imel. Nobenih drugih bonusov v letošnjem letu ne bo dobil. Nogometni svet je presenečen, da je sprejel takšne pogoje, in hkrati zadovoljen.

Leto 2016 je namenjeno reformam Fife. Seveda bo nova politika prejemkov relativno zahtevna, potrebne bo kar nekaj energije in verjetno bo kar nekaj negativnih odzivov tistih, ki se jih dotika, a postavili bomo povsem novo politiko prejemkov.

Zanimivo, da je sprejel tako nizko plačo. V javnosti so se namreč pojavile obtožbe, da je ponudbo v višini okoli 1,8 milijona evrov, ki jo je s sodelavci nudil vaš predhodnik, še en Švicar Domenico Scala, zavrnil. Tudi zaradi tega naj bi pozneje prišlo do prekinitve sodelovanja.
Težave, ki sta jih imela s predhodnikom, so bile drugačne narave. Kot sem videl po dokumentaciji, ki jo imam, ni šlo za spor o višini plače, ampak se nista strinjala o tem, kako prikriti poslovanje Fife v prejšnjem obdobju. Pristati na reforme ali ne. Pristati na neko novo logiko. Verjetno je to eden izmed razlogov, da so se razšli, a s tem se ne bi preveč ukvarjal. Plača ni bila težava. Prejšnji odbor za prejemke je predsedniku ponudil celo več kot mi.

Pomembno se mi zdi predvsem to, da smo se dogovorili za popolno prenovo politike prejemkov. Prevetrili bomo raven zagotavljanja pomoči, ugodnosti posameznikov ob udejstvovanju na raznih dogodkih Fife, ki so bile včasih res ekscesne.

Želimo poskrbeti, da bo jasno, kdo je lahko v katerem hotelu, kdo je kam povabljen, kakšne dnevnice dobi, kaj gre komu in tako naprej. Tega prej ni bilo. Gre za novost, ki jo bomo vpeljali. Upam, da še letos.

Fifa po veliki podkupovalni aferi okreva. Reforme jo bodo pomagale rehabilitirati. Fifa po veliki podkupovalni aferi okreva. Reforme jo bodo pomagale rehabilitirati. Foto: FIFA

Če že ni bilo spora glede prejemkov predsednika, pa je Scala zagotovo odšel zaradi sprememb znotraj delovanja Fife. Svet (FIFA Council), v katerem sedi 36 ljudi, ima veliko večjo moč, kot jo je imel prejšnji Izvršni odbor (FIFA Executive Committee). Pred tem je do sprememb po načelu ena članica, en glas (članic Fife je 211) prihajalo enkrat letno, na kongresih Fife, zdaj so te mogoče takoj. "Ko nekdo postane aparat tistih, ki bi jih moral nadzirati, je to velik problem," je ob tem dejal vaš predhodnik.
Najprej se je treba vprašati, kaj je ta Izvršni odbor v preteklosti delal. Prejšnji model ni bil dober, saj ni bil neodvisen. Zdaj je delovanje popolnoma drugačno. Ne gre samo za duh sodelovanja, ampak tudi za to, da imamo popolnoma drugačne inštrumente.

Vloga zdajšnjega odbora za revizijo in skladnost je zdaj popolnoma drugačna. Paradoksalno je, da so bili tudi zdaj sprejeti vsi reformni ukrepi, ki jih je predlagala prejšnja komisija, a vendarle nihče ni preprečil dogajanja pri Fifi skozi vsa ta leta.

Že, že, a sporno je predvsem to, da vas lahko v trenutku zamenja in s tem ustavi nekdo, ki ga nadzorujete. Se vam to ne zdi vprašljivo?
Gre samo za prehodno obdobje enega leta, ki je bilo nujno potrebno, da se pri Fifi vzpostavi red. Potem se bodo stvari spet vrnile v običajne tirnice. Z naslednjim kongresom, ki bo prihodnje leto v Kuala Lumpurju, se bo vse skupaj vrnilo v razumne in pričakovane okvire.

To je zgolj prehodno obdobje, v katerem se bo skušala Fifa ozdraviti. Morate vedeti, da ne gre samo za generacijski, ampak tudi za vsebinski prelom na vseh področjih. Tudi pri definiranju organizacijske oblike svetovnih prvenstvih, izvedbi švicarske in ameriške preiskave Fife, s katero smo seznanjeni in prinaša zanimive rezultate, zamenjavi zunanje revizije in tako naprej. Reformira se skoraj vse.

Zdajšnjo funkcijo bom opravljal zgolj za leto dni, potem si bom vzel čas in se odločil, ali bom delo nadaljeval. Videl bom, ali gredo stvari v pravo smer. Za zdaj se mi zdi, da gredo.


Morda vas iz rubrike nogomet na Siol.net zanima še:


V družbi generalne sekretarke Fife Fatme Sambe Diouf Samoure. V družbi generalne sekretarke Fife Fatme Sambe Diouf Samoure. Foto: FIFA Za kakšne reforme in spremembe gre? Kdaj bodo nastopile?
Spremembe se pripravljajo na skoraj vseh področjih. Nekatere že nastopajo, nekatere še čakajo na odločitve Sveta Fife. Ta se bo do prihodnjega kongresa še trikrat sestal. Takrat se sprejemajo bistvene spremembe, ki jih ne more uveljaviti predsednik oziroma njegovo najožje vodstvo. Žal vas z vsemi, ki so bili sprejeti oziroma so načrtovani, ne morem seznaniti, a nekaj vam jih lahko zaupam.

Govorim lahko samo o finančnem področju. Pregledovali bomo vse ključne pogodbe. Nekatere se bo odpovedalo, nekatere se bo prenovilo. treba bo tudi presoditi, kako delujejo podjetja, ki so v lasti Fife. Muzeji, podjetja, ki se ukvarjajo s potovanji, nepremičninami in še marsičem drugim.

Pomanjkljivi so nadzorni mehanizmi notranjih kontrol. Zagotoviti je treba skladnost v sami organizaciji. Pripravlja se nova platforma za te ukrepe. Vse skupaj bo precej spremenilo finančne tokove v Fifi. Struktura bo povsem spremenjena. Pripravlja se nekaj sprememb notranjih in tudi ključnih faktov organizacije. Zagotoviti bo treba večjo preglednost.

Veseli me, da se ljudje pri Fifi zavedajo, da so te spremembe nujno potrebne. Za prejšnje obdobje imam pri določenih stvareh občutek, da si je lahko vsak postregel z vsem, kar si je zaželel. Zdaj ne bo več tako. Potrebujemo nova pravila. Ko bomo dobili rezultate, bomo lahko povedali več.

V nekaterih delih bo treba spremeniti tudi etični kodeks, ki je še nekoliko nedoločen glede možnosti daril in drugih ugodnosti. Načrt je, da nova pravila delovanja postavimo še letos. Do naslednjega kongresa se bo to uredilo in stvari bodo začele funkcionirati drugače. Morale bodo.

Fifa je namreč organizacija, ki razpolaga z obsežnimi sredstvi. V povprečju njen proračun za obdobje med svetovnima prvenstvoma presega pet milijard evrov. Letna realizacija je nekje na ravni milijarde, dobre milijarde. Finančne tokove bo treba regulirati. Zakaj? Zato, ker se mora letno vsaj milijardo oziroma milijardo in pol vrnili nazaj v nogomet skozi sredstva sofinanciranja.

Na ta del bo treba biti še posebej pazljiv. Kar nekaj škandalov je nastalo na tej relaciji do članic Fife. Škandali se ne dogajajo samo v povezavi s svetovnimi prvenstvi. Ena izmed pristojnosti, ki jih ima ta odbor, je tudi ta, da lahko ustavi izplačila določeni članici. Nekaj smo jih že ustavili.

Kratek nogometni kviz:

[video: 60140 / ]

Takšnih absurdnih izjav, kot je bila tista nekdanjega predsednika Fife Josepha Blatterja, ki je nakazilo v višini 1,8 milijona evrov na bančni račun nekdanjega predsednika Uefe Michela Platinija upravičil z besedami, da je šlo za džentelmenski dogovor za Francozovo svetovalno pomoč med letoma 1998 in 2002, torej ne bo več?
Absolutno ne, saj bodo nova pravila prejemkov kaj takega preprečila. Natančno bo določeno, kdo, kaj, zakaj in koliko lahko. Imam občutek, da bo v Fifi zaradi tega marsikdo nezadovoljen, a zdaj bodo nastopila nova pravila. Naj se ta denar raje usmeri v nogomet. Med 211 članic Fife, ki ga potrebujejo.

Po podatkih, ki sem jih dobil, v marsikateri državi ne morejo niti spodobno obleči svojih mladinskih reprezentanc, saj nimajo denarja. Zdaj bomo poskrbeli, da ga bodo dobili. To je namen dela, ki ga opravljamo.

Nogomet se mora otresti temne sence, ki ga je zajela. Nogomet se mora otresti temne sence, ki ga je zajela. Foto: Bojan Puhek V letu 2011 je 35 ljudi, ki spadajo v najožji vrh Fife, prejelo kar 30 milijonov evrov izplačil. Se vam ne zdi preveč?
To se ne bo več dogajalo, a hkrati bi vas opozoril, da morate te številke, ki se pojavljajo pri nas in pri Uefi, umestiti v drug okvir. Vem, da jih bo marsikdo personaliziral in jih primerjal s svojim finančnim stanjem, a treba je povedati, da so to neke druge dimenzije.

Odločitve nekega visokega uradnika na Fifi imajo lahko milijonske posledice. Tam pogodbe s šestmestnimi številkami niso nič posebnega. Letni prihodki v višini milijarde in 300 milijonov evrov to potrjujejo. Vse skupaj je treba umestiti v drugačne okvirje.

Zunaj je drugače, kot je pri nas. Tam nihče ni proti temu, da je kdo dobro plačan, če dobro dela. V Sloveniji velja, da je bogokletno biti dobro plačan, zato ker drugi niso. To nas bo potegnilo v spiralo nazadovanja in ne razvoja. Tukaj se dotikam plač visokih slovenskih predstavnikov v državi in tudi v gospodarstvu. Ampak to je druga, širša tema, ki jo lahko odpreva kdaj drugič.

Skratka, moramo biti bolj objektivni, ko gledamo na denar, ki ga kdo dobi pri Fifi. Seveda pa ne bo smelo prihajati do ekscesov, ki so se dogajali. Do tega, da si imel občutek, da nihče več ni imel nobene mere. To se ne bo več dogajalo. Pa ne zato, ker sem tukaj jaz, ampak zato, ker je v Fifi zdaj neka nova energija, ki tega ne bo dopustila.

Bo težko vrniti ugled, ki ga je nogomet izgubil v svetu?
To je ključni izziv vseh, ki delajo v Fifi, in tega se zavedamo. Vlagamo veliko energije v to, da bi nogometu vrnili, kar mu pripada. Rezultate bo prinesel čas. Čez leto, dve bomo videli. Prepričan sem, da nam bo uspelo.

Ukrepi se že izvajajo, trdo delamo in verjamem, da bo Fifa pokazala nov obraz. Tudi odzivi predsednika Fife kažejo, da gleda v to smer. Drugačnega pogleda si svetovni nogomet danes niti ne more privoščiti.

Včasih si je pri Fifi vsak postregel, s čimer si je hotel. Od zdaj naprej bo drugače. Včasih si je pri Fifi vsak postregel, s čimer si je hotel. Od zdaj naprej bo drugače. Foto: Bojan Puhek

Ameriški in švicarski preiskovalci še naprej preiskujejo nepravilnosti pri dodelitvah organizacij svetovnih prvenstev leta 2018 v Rusiji in 2022 v Katarju. Rekli ste, da so prišli do zanimivih ugotovitev. Kakšnih?
Ne morem govoriti o njih, saj preiskave še potekajo, a dejstvo je, da Fifa pri njih maksimalno sodeluje in jih deloma tudi financira.

Se lahko zgodi, da naslednjega svetovnega prvenstva ne bo gostila Rusija?
Ne, to se seveda ne bo zgodilo. Stvari na organizacijski ravni potekajo dokaj dobro. Sam sicer nisem seznanjen z vsemi vprašanji, saj to ni moje področje, a vem za določena finančna tveganja, ki so s svetovnim prvenstvom v Rusiji povezana. Nekaj jih je, a ta so v vsaki finančni konstrukciji prisotna. Lokaciji za naslednji svetovni prvenstvi sta znani.

Ampak, kaj se bo zgodilo, če pride do dokazov, da sta Rusija in Katar do svetovnih prvenstev prišli na nepravilen način?
Če bo dokazano, da je bilo nekaj narobe, bodo osebno odgovorni tisti, ki so pri nepravilnostih sodelovali. Lokacije svetovnih prvenstev se ne bodo spremenile. To vprašanje sicer ni v moji pristojnosti, a dvomim, da bi se kdo od odgovornih odločil za tak ukrep. V tem trenutku bi bil zelo nerazumen.


Morda vas iz preostalih rubrik na Siol.net zanima še:


Kako se izogniti podkupninam v bitkah za organizacijo svetovnih prvenstev?
Na tem področju je bilo vzpostavljenih veliko novosti. Zdaj so sicer vsi osredotočeni predvsem na organizaciji naslednjih dveh svetovnih prvenstev, zato v svetovno prvenstvo 2026 še ne vlagajo veliko energije, a ker je Fifa zelo močno odvisna od uspeha organizacij svetovnih prvenstev, je to zanjo seveda zelo pomembno.

Izbira lokacije svetovnega prvenstva ni samo ekonomsko, ampak tudi geopolitično vprašanje. Treba je upoštevati, kje je nogomet prisoten in kje ima razvojno perspektivo. Ni sicer moja pristojnost, da govorim o tem, jaz skrbim samo za nadzor, a verjetno bo prevetren tudi postopek izbire novih svetovnih prvenstev.

Na Fifi sem spoznal veliko sposobnih ljudi, ki so pripravljeni na spremembe. Mislim, da s tem v prihodnosti ne bi smelo biti težav.

Slišali smo, da se boste v prihodnosti sestali tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Verjetno v povezavi s svetovnim prvenstvom, ki naj bi ga čez leto in pol gostila njegova država?
Tega ne morem potrditi, niti ne vem, od kod vam te informacije, a dejstvo je, da je Rusija skupaj s tamkajšnjo nogometno zvezo in Fifo ustanovila podjetje, ki bo pomagalo pri organizaciji svetovnega prvenstva 2018.

Predstavniki predsednika Rusije se udeležujejo sestankov nadzornega odbora v njegovem imenu. V njem bo treba sprejeti nekatere odločitve, kar pomeni, da bomo v stiku tudi z ruskimi predstavniki, pričakovati je tudi sestanke, a to seveda ne pomeni, da se bom nujno moral sestati tudi s Putinom. Bomo videli.

Fifa ima 211 članic. Fifa ima 211 članic. Foto: FIFA Prevzeli ste, vsaj v luči dogajanja v zadnjem letu, zelo pomembno funkcijo. Medtem je Aleksander Čeferin postal predsednik Uefe. Svet se čudi, da je Slovenec prišel tako visoko. Nekateri so prepričani, da ga je naprej potisnil predsednik Fife Gianni Infantino, ki naj bi imel z njim svoje načrte.

Vse te očitke bi postavil v kontekst po in predvolilnega obdobja na Uefi in pravzaprav tudi Fifi. V tem obdobju se ob velikem denarju, ki se pretaka v obeh organizacijah, dogaja veliko umazanih stvari. Ob tem je treba zamahniti z roko in se oddaljiti od vseh očitkov, jih preprosto pozabiti.

Imamo nova predsednika Fife in Uefe, ki sodelujeta v želji po tem, da izboljšata svetovni nogomet. Prepričan sem, da ga bosta. Oba poznam, oba sta samosvoja, v dobrem pomenu te besede, in zagotavljam vam, da noben od njiju ne bo pristajal na kompromise. Oba čutita potrebo po spremembah in sta pripravljena veliko vložiti, da prineseta spremembe.

Ampak ljudem ni jasno, kako je lahko nekdo, ki ga širša nogometna javnost ni poznala, tako hitro prišel tako visoko.
Za Čeferina, ki bo obenem tudi podpredsednik Fife, kar je pomembna funkcija in tega ne smemo pozabiti, pravijo, da je neizkušen, ampak poglejte, kam so nas pripeljale vse te opevane izkušnje. Kam so nogomet pripeljali ljudje z 20-, 30-letnimi izkušnjami z delom v nogometu. Izkušnje niso zagotovilo za dobro delo.

Bolj kot izkušnje, ki jih nedvomno ima, je pomembna neobremenjenost. Verjetno je tudi pri meni, ki sem povsem neobremenjen, to velika prednost, ki so jo pri Fifi tudi prepoznali. Nimam nobenih osebnih ali nacionalnih interesov, ki bi jih skušal uveljavljati skozi zdajšnjo funkcijo. Sem povsem neodvisen in neobremenjen.

Tokrat se je pač zgodilo, da je v svetovnem nogometu nekaj več slovenske note, drugič bo več švicarske, italijanske ali katere koli. Temu ne dajem velikega pomena. S tem se ne bi obremenjeval.

Nerad poslušam o slovenski majhnosti. Če govorimo geografsko, smo Slovenci seveda majhni, a dejstvo je, da smo zunaj zelo cenjeni. Ljudje prepoznajo naše znanje in energijo.

V življenju se pojavijo nekatere priložnosti, na kar nimaš vpliva. Odprlo se je časovno okno za spremembe v svetovnem nogometu, ki so ga odprli vsi tisti, ki so poskrbeli za škandale. To je obdobje, ki se najbrž ne bo tako hitro ponovilo oziroma upam, da se ne bo nikoli.

Vsi ljudje, ki sem jih spoznal pri Uefi in Fifi, imajo popolnoma drugačne poglede na svet, kot so jih imeli ljudje, ki so zakuhali afere. Če jih ne bi bilo, ne bi prišlo do sprememb, a so se zgodile in pojavila se je tudi priložnost, da svetovni nogomet soustvarjamo tudi Slovenci.

Mislim, da lahko tudi Sloveniji vse to prinese marsikaj dobrega. Če jaz sodelujem pri finančnem nadzoru nogometne politike, medtem ko jo drugi krojijo, je logično, da je vloga predsednika Uefe veliko bolj pomembna.

Ne dvomim v to, da bo uspešen. Želim mu najbolje in čestitam, da je sprejel tak izziv. Težko si je predstavljati, koliko časa, energije in odrekanja je potrebno vložiti v to.

Pisarno v Zürichu obišče enkrat, dvakrat mesečno. Pisarno v Zürichu obišče enkrat, dvakrat mesečno. Foto: FIFA

Se s Čeferinom se pogovarjata in razmišljata o rešitvah za svetovni nogomet?
To so malo velike besede, ampak dejstvo je, da sva v stikih, saj ne nazadnje tudi morava biti in bova v prihodnosti še bolj pogosto. Tega se tudi veselim.

Pa z Infantinom?
Tudi z njim, seveda. Sicer ne vsak dan, kar bi bilo nemogoče, saj je Fifa svetovna organizacija in predsednik ima dnevno opravka s številnimi posli, nanj vseskozi pritiska 211 članic, a se pogosto slišiva in tudi vidiva. Vse ključne odločitve, imam namreč tudi svetovalno vlogo, pretehtamo skupaj. Odloča pa seveda on in organi Fife.

 

Nogomet je šport, ki je najbolj razširjen in priljubljen med nižjim in srednjim slojem, medtem ko najbolje plačani nogometaši na svetu služijo tudi po 200 in več tisoč evrov na teden. Se vam zdi, da je denarja v nogometu preveč?
To je relativno zahtevno vprašanje. Nekaj dni nazaj sem bral študijo, ki jo je pripravilo nekaj profesorjev s svetovno znanih univerz. Razpravljali so o finančni preglednosti v nogometu in o tem, kaj se dogaja. Vse več je bogatih klubov, ki obvladujejo svetovno nogometno javnost in verjetno se bo treba odzvati, a treba je poudariti, da obstaja tudi druga plat nogometa, ne samo ta, ki je najbolj na očeh.

Nogomet igrajo mladi in stari. Nogomet je tudi tekma prijateljev, ki se pomerijo med sabo. Tekma med dvema občinama, igra ekip iz sosednjih vasi in tako naprej.

Nogomet ima svoj čar tudi zunaj svetovnih prvenstev in lige prvakov. So pa to tekmovanja, ki so največji proizvodi Fife in Uefe. Zato tudi prinašajo največ denarja, ki ga potem usmerimo tudi v preostale dele nogometa.

Ampak smetano poberejo najbogatejši, ki želijo več in več.
Seveda, a tam je tudi največ kakovosti, zanimanja, gledanosti. Ta trg, ki ga pokriva, bi lahko zavzel tudi kateri izmed drugih športov, a k sreči ga je zasedel nogomet, ki pa ni samo to, kar vidimo na televiziji. Želim vas prepričati, da je najbolj sladek del nogometa njegov notranji del. Ne smetana, ampak kolač.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 15
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin