Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
23. 9. 2016,
10.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,13

1

Natisni članek

Taxissimo taksisti javni prevoz mestni prevoz Taxi Metro Hopin taxi

Petek, 23. 9. 2016, 10.00

6 let, 7 mesecev

Taxissimo – slovenska aplikacija za taksi prevoze

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,13

1

Taxissimo | Foto Srdjan Cvjetović

Foto: Srdjan Cvjetović

V Ljubljani z okolico bodo začeli delovati že ta mesec, drugod po Sloveniji pa predvidoma marca naslednje leto, napovedujejo pri Taxissimu, novem ponudniku taksi prevozov. 

Čeprav je Uber že spomladi napovedal svoj prihod v Slovenijo, to se do danes še vedno ni zgodilo. Zato pa je Ljubljana v pičlem poldrugem mesecu dobila kar dva ponudnika, ki prek svoje mobilne aplikacije ponujata možnost naročanja in plačevanja taksi prevozov: po tem, ko je avgusta v Ljubljano prišel slovaški Hopin, je svoj prihod napovedal tudi slovenski ponudnik Taxissimo.

Temeljna razlika od Uberja: tako Hopin kot Taxissimo posredujeta izključno voznike, ki imajo vse veljavne licence za opravljanje taksi prevoza.

Mobilne aplikacije bodo prepričale

V Ljubljani je sicer že prej bilo mogoče naročiti taksi prek mobilne aplikacije – ponuja jo eden od klasičnih dispečerjev, a nam je njen predstavnik povedal, da z njo Metro Taxi dobi razmeroma majhen delež naročil in da vozniki s takšnim načinom niso zelo zadovoljni. Svojo aplikacijo ima tudi taksist Intertours.

Toda izkušnje Hopina na Slovaškem in Češkem, po prebolelih otroških boleznih pa tudi v Ljubljani, ter ambicije Taxissima pa več kot nazorno govorijo, da bodo mobilne aplikacije (postopoma le) postale pomemben način povezovanja taksistov in njihovih potnikov.

 | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Domače je domače

"Naša napredna mobilna platforma za naročanje taksijev je v celoti ustvarjena, oblikovana in razvita v Sloveniji," je kot eno od prednosti Taxissima izpostavil direktor in vodja razvoja v celjski družbi Taxissimo Jure Škorja.

Pripadajočo brezplačno mobilno aplikacijo so razvili za mobilne naprave z operacijskima sistemoma Android in iOS. Kot je pojasnil Škorja, aplikacija zajema navigacijsko orodje Google Maps, kar jim omogoča, da pri časovnih izračunih čakanja in vožnje upoštevajo aktualne podatke o prometnih razmerah, kot so cestne zapore in zastoji.

Taksisti, ki sodelujejo s @Taxissimo, ohranijo svoje običajne cene, ni omejitev navzdol ali navzgor. @SiolNEWS @SiolAVTOMOTO pic.twitter.com/ZgBCLEWcvE

— SrdjanCvjetović(@srdjan_c) September 23, 2016

Razmere na ljubljanskih ulicah niso rožnate

Pri Taxissimu se radi pohvalijo, da jih (moralno, ne pa tudi finančno) podpirajo ministrstvo za infrastrukturo, Mestna občina Ljubljana, Gospodarska zbornica Slovenije in Obrtna zbornica Slovenije. "Vsi menijo, da bi naš uspeh dodatno pripomogel k izboljšanju razmer na trgu, ki so trenutno daleč od rožnatih," so povedali pri Taxissimu. 

Čakamo na preizkus

Aplikacije sicer še nismo imeli priložnosti preizkusiti, a Škorja zagotavlja, da bodo že prvi dan uradnega delovanja v Ljubljani, to je 30. september, imeli zadostno število različnih ljubljanskih ponudnikov taksi storitev – že do danes so, pravi, sklenili dogovor z več kot dvajsetimi licenciranimi taksi vozniki.

Ob vseh funkcijah, ki smo jih vajeni pri takšni aplikaciji, Škorja meni, da Taxissimo ima prednost tudi v intuitivnosti in učinkovitosti. Ob prvi priložnosti bomo v Siolovih redakcijah novic in avtomota to z zanimanjem preverili tudi v praksi.

Potnik bo vožnjo, ki jo naroči prek aplikacije Taxissimo, plačal izključno taksistu neposredno po opravljeni vožnji. Odsotnost možnosti plačevanja prek aplikacije razvijalci ne štejejo kot pomanjkljivost,, temveč, kot pravijo, odziv na želje mnogih taksistov in potnikov, ki imajo najraje takšen način plačila.

Prvi mož Taxissima je prav tako prepričan, da so z dozdajšnjo dejavnostjo na družbenih omrežjih že pridobili več kot tri tisoč potencialnih uporabnikov – zdaj se moramo le prepričati, ali bo razmerje med potniki in vozniki pravo za udobno storitev.

 

Ne spreglejte