Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
2. 9. 2016,
14.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

1

Natisni članek

Hopin taxi taksisti Uber mestni prevoz javni prevoz Slovaška Bratislava

Petek, 2. 9. 2016, 14.00

6 let, 7 mesecev

Hopin v Ljubljani: nov koledarski mesec, novih 15 voznikov, novo upanje – ali bo to dovolj?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

1

Foto: Srdjan Cvjetović

Kot kaže, se je ob uvedbi aplikacije in storitve Hopin Taxi začela dogajati prava mala vojna za taksi potnike na ljubljanskih ulicah. Ali bi se nanjo lahko bolje pripravljali še pred prihodom?

Sredi avgusta, ko je storitev za naročanje taksi prevozov prek mobilne aplikacije Hopin Taxi zaživela v Ljubljani, je, kot so takrat (sramežljivo) razkrili predstavniki istoimenske družbe, sodelovalo "skoraj 20" ljubljanskih taksi voznikov.

Po prvem dnevu hiter upad števila voznikov

Pogled na aplikacijo je tisti dan večinoma razkril nekje od štiri do šest voznikov hkrati (vsi taksisti niso istočasno na ulicah in cestah), a že dan pozneje je ta številka začela padati. Medtem ko smo na našem redakcijskem preizkusu očitno še imeli srečo, da smo na svojega voznika čakali samo tri minute (nič ni bilo nastavljeno ali prirejeno, kot bi to nekateri morda pomislili), je že dan po uradnem zagonu zaslon z razpoložljivimi vozili sameval ali v najboljšem primeru kazal največ enega voznika.

Zvestoba ali omejevanje?

Med taksi vozniki, ki so začeli sodelovati s Hopinom prvi dan, so prevladovali tisti, ki sicer sodelujejo z enim od večjih ljubljanskih dispečerjev, a je tega bilo hitro konec. Kar so dispečerji imenovali "razumljiva in vseprisotna zahteva po zvestobi", pri Hopinu pa "nerazumljivo omejevanje priložnosti za dodatne službe voznikov", je za morebitne potnike pomenilo samo eno: predolgi čakalni časi na taksi v aplikaciji Hopin – če je sploh kje bil kakšen voznik.

S prvim dnevom septembra so se na zemljevid Ljubljane v aplikaciji Hopin ponovno vrnili črni krogci, ki predstavljajo proste voznike. | Foto: Srdjan Cvjetović S prvim dnevom septembra so se na zemljevid Ljubljane v aplikaciji Hopin ponovno vrnili črni krogci, ki predstavljajo proste voznike. Foto: Srdjan Cvjetović

Z novimi vozniki novo upanje

Toda Slovaki, ki so svojo aplikacijo leta 2012 najprej predstavili v Bratislavi, potem še v nekaterih drugih slovaških in čeških mestih, niso vrgli puške v koruzo. Upori ob začetku delovanja jim niso bili neznani in so jih pričakovali tudi v Ljubljani – a so že ob uradnem zagonu priznali, da je Ljubljana trši oreh, kot so pričakovali. Tako trd, da je več medijev ocenilo, da jim bo ali da jim je že spodletelo.

Prvi dan šolskega leta je v Ljubljani prinesel novo upanje za Hopin in tiste, ki jim je tak način naročanja in plačevanja taksi prevozov privlačen: sistemu se je pridružilo 15 novih samostojnih taksi voznikov, kar se je takoj poznalo na zaslonih mobilne aplikacije: danes je na ljubljanskem zemljevidu aplikacije spet videti črne krogce, ki predstavljajo proste taksi voznike.

Za zdaj se je še treba odpovedati posebnim željam

Če so kakšni krogci sivi, pomeni, da je voznik prost, ampak da ste ga izključili z nekim od številnih kriterijev, ki so na voljo. Tako sem se tudi jaz (za zdaj še) moral odpovedati obvezni zahtevi po nekadilskem taksiju, ker bi sicer precej črnih krogcev posivelo – a to še ne pomeni, da bo voznik kadil. Zelo verjetno le v svojem profilu ni označil, da sprejema samo nekadilske potnike. V Bratislavi, kjer sodeluje 550 taksi voznikov, teh težav ni.

V Sloveniji si je v dveh tednih od začetka delovanja aplikacijo preneslo že skoraj šest tisoč uporabnikov, samo v prvih treh dneh skoraj polovica njih, so nam zatrdili pri Hopinu. "Prvi dan je bilo 1.500 dejavnih uporabnikov, še zdaj je vsak dan okrog 250 novih prenosov dnevno," pravi vodja Hopina za Slovenijo Jaka Oman.

S prihodom 15 novih voznikov v sistem Hopin se je ljubljanska petkova dopoldanska ponudbe okrepila na šest dostopnih vozil. Dober začetek! | Foto: Srdjan Cvjetović S prihodom 15 novih voznikov v sistem Hopin se je ljubljanska petkova dopoldanska ponudbe okrepila na šest dostopnih vozil. Dober začetek! Foto: Srdjan Cvjetović

Brez voznikov ni niti potnikov

Vozniki, ki sodelujejo z ljubljanskimi dispečerji, so se morali odločiti: na dveh stolih se ne da sedeti, so jim povedali. Ali nadaljevanje sodelovanja z obstoječim dispečerjem ali Hopin. Vsi so raje izbrali vrabca v roki kot karkoli na strehi.

Zato so nove voznike za Hopin rekrutirali iz vrst samostojnih taksi prevoznikov, ki so s svojo ceno ostali primerljivi prvotni ponudbi – in preostalim dispečerjem. Toda ali bo to dovolj za povrnitev slovenskih potnikov, ki so ob praznem zaslonu morda že obupali?

Plakatna vojna

Vojna za taksi potnike je očitno potekala na več frontah. Menda nobenih oglasnih plakatov po Ljubljani niso tako ekstremno in pogosto poškodovali kot njihovih, pravijo na Hopinu. Dodajajo, da ne želijo nikogar izriniti s trga, temveč uporabnikom le ponuditi novo uporabniško izkušnjo, taksistom pa priložnost za zaslužek.

Teh 15 ljubljanskih voznikov je še vedno razmeroma malo v primerjavi s 1.100 sodelujočimi vozniki v vseh mestih v več državah, kjer Hopin deluje – a so jih glede na stanje v prejšnjih dneh v Ljubljani pri Hopinu gotovo zelo veseli.

Ali je sožitje mogoče tudi v Ljubljani?

Ob uvedbi storitve Hopin v Bratislavi prav tako ni šlo brez upora dispečerjev, danes pa so tam vendarle sprejeli sožitje in tako velika večina od 550 bratislavskih taksistov, ki delajo za Hopin, nadaljuje sodelovanje s svojim dotedanjim dispečerskim partnerjem.

Ko bosta dve minuti čakanja na prihod vozila pravilo, bo to sistem po uporabnikovih željah. | Foto: Srdjan Cvjetović Ko bosta dve minuti čakanja na prihod vozila pravilo, bo to sistem po uporabnikovih željah. Foto: Srdjan Cvjetović

Približno istočasno je svoj vstop na ljubljanske ulice načrtoval še en ponudnik sorodne storitve, a je dobesedno nekaj dni pred zagonom poniknil. Ljubljanski Taxi Metro, ki ima svojo podobno aplikacijo, a z le nekaj pomembnimi razlikami, pa z njo, kot pravijo, ne pridobi zaznavnega deleža naročil.

Ne spreglejte