Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
25. 5. 2016,
14.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

Uber Davor Tremac javni prevoz digitalna komunikacija digitalna transformacija krožno gospodarstvo DIGGIT

Sreda, 25. 5. 2016, 14.51

6 let, 6 mesecev

Uber ne tekmuje s taksisti, temveč s tistimi, ki se s svojimi avtomobili vozijo po mestu!

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Fenomen digitalne ekonomije Uber je za zdaj Sloveniji najbližje v Zagrebu. Prav na konferenci DIGGIT bo prvič v Sloveniji nastopil uradni predstavnik tega velikega prevoznika, ki sam sicer nima niti enega svojega vozila.

Davor Tremac je direktor Uberja za jugovzhodno Evropo, regijo, ki po njihovi delitvi zajema tudi Slovenijo. Svoje izkušnje, predvsem s področja poslovnih združevanj, prestrukturiranja in večanja poslovne operacijske učinkovitosti, je med drugim pridobival tudi med desetletnim delom na različnih delovnih mestih velikega mednarodnega svetovalnega podjetja.

Kako deluje Uber v Zagrebu?

V vsakem kraju, kjer deluje, Uber zaposluje svoje ljudi, katerih naloga je razvoj storitev v tem kraju. V Zagrebu smo trenutno majhna skupina treh izjemno nadarjenih, izobraženih, motiviranih in podjetnih, a pričakujemo, da se bo s krepitvijo poslovanja to število povečalo.

 

Uber deluje v skoraj 450 mestih v 65 državah po vsem svetu, tudi v Indiji (na sliki) in Zagrebu. | Foto: Uber deluje v skoraj 450 mestih v 65 državah po vsem svetu, tudi v Indiji (na sliki) in Zagrebu.

Kako bi Uber pojasnili nekomu, ki se z njim še nikoli ni srečal?

Uber je tehnološka platforma, ki potnikom, uporabnikom mobilne aplikacije, omogoča učinkovito iskanje najbližjega voznika. Deluje v skoraj 450 mestih v 65 državah po vsem svetu. Deluje preprosto: sprejemnik GPS v vašem pametnem telefonu odkriva vaš položaj, prevoz naročite zgolj z enim dotikom na pametnem telefonu, plačilo pa je brezgotovinsko, kar je varno tako za potnika kot tudi za voznika. Za varnost je poskrbljeno na še več načinov: potnik prejme fotografijo in ime voznika, sprotno informacijo o lokaciji vozila, svojo lokacijo pa lahko potnik posreduje prek pametnega telefona izbranemu prejemniku. Po vsaki vožnji imata potnik in voznik priložnost oceniti drug drugega, kar je dodatna spodbuda kakovosti storitve.

Uber velja za enega od najboljših primerov digitalizacije poslovanja – kaj so temelji tega uspeha?

Uber je odličen primer združevanja digitalnega in fizičnega sveta. Uspelo nam je postaviti platformo, kjer lokalni podjetniki lahko v hipu postanejo sami svoji šefi in dosežejo dobičkonosno poslovanje že v nekaj tednih.

Kdaj bo Uber prišel v Slovenijo?

Zanimanje za Uber obstaja v celotni regiji, a trenutno ne moremo ničesar potrditi. Uberjeva ambicija je prisotnost v vsakem naprednem mestu, ki potrebuje varen, zanesljiv in učinkovit prevoz.

"Mobilna aplikacija Uber je enaka po vsem svetu, zato v uporabniški izkušnji mobilne aplikacije razlik ni." | Foto: "Mobilna aplikacija Uber je enaka po vsem svetu, zato v uporabniški izkušnji mobilne aplikacije razlik ni."

V nekaterih državah, tudi na Hrvaškem, so imeli Uberjevi vozniki velike težave z vozniki taksijev. Ali menite, da so tudi v Sloveniji mogoči fizični obračuni?

Srečujemo se z veliko izzivi. Smo v panogi, ki se ni spreminjala več desetletij. Spreminjamo nekaj, kar je nastalo pred pametnimi telefoni. Na drugi strani so baltske države, kjer zelo dobro sprejemajo Uber. Pripravljeni so se pogovarjati o številnih možnostih. V Estoniji imamo pozitiven dialog z oblastmi, tam imamo tudi sistem, kjer voznik z enim gumbom pošlje davčno napoved davčni upravi. Kaj takega bi želeli imeti po vsem svetu.

Kako pričakujete, da se bodo Slovenija in slovenski vozniki odzvali na vaš prihod? Kako se bo odzvala konkurenca? Kdo je pravzaprav vaša glavna konkurenca?

Ob vsakem zagonu se je pokazalo, da Uber kakovostno dopolnjuje obstoječe omrežje javnega prevoza. Konkurenca, ki jo je Uber prinesel, je spodbudila novo ustvarjalnost obstoječih platform in prometnega omrežja. Taksi družb ne vidimo kot konkurence, mi smo konkurenca lastništvu avtomobila.

"Zanimanje za Uber obstaja v celotni regiji, a glede prihoda v Slovenijo trenutno ne moremo ničesar potrditi. Uberjeva ambicija je prisotnost v vsakem naprednem mestu, ki potrebuje varen, zanesljiv in učinkovit prevoz." | Foto: "Zanimanje za Uber obstaja v celotni regiji, a glede prihoda v Slovenijo trenutno ne moremo ničesar potrditi. Uberjeva ambicija je prisotnost v vsakem naprednem mestu, ki potrebuje varen, zanesljiv in učinkovit prevoz."

Zakaj Uber ni že prej prišel v Slovenijo?

Mi ne izbiramo mest, temveč mesta izbirajo nas. Prihajamo v mesta, kjer za Uber obstaja zanimanje.

Povprečnemu Slovencu avtomobil pomeni veliko, je nekaj zelo osebnega. Ali menite, da boste našli dovolj voznikov, ki bodo pripravljeni nekaj tako osebnega deliti s popolnimi tujci?

Voznikom je Uber všeč zaradi prožnosti in nadzora, ki jim ga omogoča. Sami se odločajo, kdaj in koliko bodo vozili, sami si določajo urnik in delovni čas, da dosežejo največje mogoče število voženj.

Udeležite se največjega digitalnega izobraževanja v Sloveniji. Preverite program letošnjega digitalnega dogodka. Z nami bodo strokovna imena iz Uberja, LinkedIna, Salesforca, MIndshare, Epica Awards, IAB Europe ... Prijavite se in investirajte v svoje digitalno znanje. Naj bo Diggit vaš digitalni dan. Dobimo se 14. 6. v Ljubljani.  
Diggit | Foto:

Kako komentirate očitke, da Uber ne skrbi dovolj za standard svojih voznikov in njihovih vozil, češ da jih ne nadzorujejo enako podrobno kot taksiste?

Uberjevi vozniki so partnerji, samozaposleni podjetniki, ki niso Uberjevi uslužbenci. Vsi naši partnerji in njihova vozila morajo opraviti natančne preglede in kontrole, preden jim dovolimo pristop k naši platformi.

Kako uspešen bo Uber na Hrvaškem v primerjavi s preostalimi evropskimi državami?

Mobilna aplikacija Uber je enaka po vsem svetu, zato v uporabniški izkušnji mobilne aplikacije razlik ni. Razlike po posameznih trgih sicer obstajajo in so odvisne predvsem od kulture ocenjevanja. Bolj ko so potniki na podlagi svojih izkušenj natančni pri ocenjevanju voznikov in obratno, bolj je sistem učinkovit pri nadzoru kakovosti. V Zagrebu imamo izjemno visoke ocene voznikov, kar je po eni strani odlično, a ni vedno pravi odsev razmer na terenu.

"Voznikom je Uber všeč zaradi prožnosti in nadzora, ki jim ga omogoča. Sami se odločajo, kdaj in koliko bodo vozili, sami si določajo urnik in delovni čas, da ob tem dosežejo največje mogoče število voženj." | Foto: "Voznikom je Uber všeč zaradi prožnosti in nadzora, ki jim ga omogoča. Sami se odločajo, kdaj in koliko bodo vozili, sami si določajo urnik in delovni čas, da ob tem dosežejo največje mogoče število voženj."

Ali so komentarji in ocene dovolj objektivni, je zagotovljena zasebnost ocenjevalcev?

Vozniki ne vidijo posamezne ocene potnika, potniki ne vidijo posamezne ocene voznika. Vidi se samo povprečna ocena, zato ni strahu za katerokoli stran, vse ostaja anonimno. Mi vidimo komentarje ter jih združimo in sporočamo svojim partnerjem voznikom, ne povemo pa jim, od kod so ti komentarji prišli.

Ne spreglejte