Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
23. 9. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48

Natisni članek

Rok Vodišek NK Olimpija NK Olimpija Luka Elsner Nejc Vidmar Prva liga Telekom Slovenije slovenska nogometna reprezentanca Darko Brljak Aleksander Šeliga

Petek, 23. 9. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Najstnik Rok Vodišek še nepremagan v 1. SNL

Ponos Olimpije in Slovenije, ki šteje rosnih 17 let

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48
Rok Vodišek | Foto NK Olimpija Ljubljana

Foto: NK Olimpija Ljubljana

Trener Olimpije Luke Elsner se je takoj po prihodu v Stožice odločil za drzno potezo. Med vratnici je postavil 17-letnega Roka Vodiška, ki se ni ustrašil priložnosti. Zbral je štiri zaporedne nastope, na katerih sploh ni prejel zadetka. Se ponavlja zgodba o Janu Oblaku?

Slovenski reprezentančni nogomet je v zadnjih letih zelo ponosen na fenomen kakovostnih vratarjev, rojenih na sončni strani Alp, ki izstopajo iz svetovnega povprečja in so pogosta želja tujih delodajalcev. Slovenija se lahko s tem, kar premore na igralnem položaju vratarja, brez lažne skromnosti postavi ob bok največjim nogometnim velesilam.

Slovenija na položaju vratarjev med svetovnimi velesilami

Samir Handanović je bil dolga leta prvi vratar slovenske reprezentance. | Foto: Guliverimage/Getty Images Samir Handanović je bil dolga leta prvi vratar slovenske reprezentance. Foto: Guliverimage/Getty Images Dovolj zgovoren je podatek, da slovo Samirja Handanovića, cenjenega vratarja, ki je pustil največji pečat na Apeninskem polotoku, kjer pa še zdaleč ni rekel zadnje, ni povzročilo preplaha med slovenskimi navijači. Za marsikatero reprezentanco bi bila to nenadomestljiva izguba, a je izkušenega Ljubljančana v vlogi prvega vratarja Slovenije nadomestil Jan Oblak.

Prvokategornik madridskega Atletica in rekorder španskega prvenstva spada med najboljše vratarje na svetu, njegovi rojaki, ki si prizadevajo braniti za slovensko izbrano vrsto, pa so primorani živeti s tem, da branijo ravno v nehvaležnem obdobju. Znašli so se v zahtevnem izhodiščnem položaju, v katerem bo izredno težko prekositi vrline, ki jih poseduje 23-letni Škofjeločan.

Trener Olimpije Luka Elsner o 17-letnem Roku Vodišku:

Če Oblak zaradi zdravstvenih razlogov ni na voljo selektorju Srečku Katancu, je vloge začasnega prvega vratarja slovenske reprezentance deležen legionar Vid Belec, nato pa prideta na vrsto že Grega Sorčan (Gorica) in Matic Kotnik (Celje), ki branita v Prvi ligi Telekom Slovenije. Tam naj bi nastopal tudi Nejc Vidmar (Olimpija), a bo po operaciji rame odsoten še nekaj časa, tako da se letos še ne bo vrnil na igrišča.

Vodišek se ni ustrašil priložnosti

Kot najstnik je v dresu Olimpije začel pridobivati prvoligaške izkušnje tudi Jan Oblak .Za zmaje je začel braniti pri 16 letih. | Foto: Vid Ponikvar Kot najstnik je v dresu Olimpije začel pridobivati prvoligaške izkušnje tudi Jan Oblak .Za zmaje je začel braniti pri 16 letih. Foto: Vid Ponikvar Pojav kakovostnih vratarjev v domačem prvenstvu in huda konkurenca sta poskrbela, da so iz tedna v teden boljši tudi njihovi stanovski kolegi.

Nekateri premorejo več izkušenj, nekateri malce manj, nekateri pa so svojih pet minut slave dočakali že kot mladoletniki. V zadnjo skupino spada Rok Vodišek, šele 17-letni vratar, ki je po prihodu Luke Elsnerja na trenerski položaj pri Olimpiji dočakal veliko priložnost. Ni se je ustrašil, ampak se pokazal v obetavni luči.

Zmajem je pomagal do štirih zaporednih zmag, na tekmah je mrežo zadržal prav vedno nedotaknjeno in poskrbel, da v njega z občudovanjem zrejo očesa navijačev zeleno-belih, pa tudi splošne slovenske javnosti, saj je standarden reprezentant v mlajših kategorijah.

Vodstvo Olimpije se je odločilo, da ga obvaruje pred javnimi nastopi, ki bi jih lahko doživljal kot dodaten pritisk. Odločeno je, naj mladi vratar, ki prihaja iz Vnanjih Goric, raje govori na igrišču. Med vratnicama, kjer je za zdaj še nepremagan.

S predstavniki sedme sile bo predvidoma kramljal šele po koncu jesenskega dela, do takrat pa se bo osredotočil na vratarske naloge.

Podobno kot Oblak vezan na številko 13

Prvi vratar slovenske reprezentance nosi pri Atleticu številko 13. | Foto: Sportida Prvi vratar slovenske reprezentance nosi pri Atleticu številko 13. Foto: Sportida Dijak šišenske gimnazije, ki je tesno vpeta v poslanstvo športnikov, ima odlično statistiko, tako da v tem trenutku spada med najbolj vroče slovenske vratarje.

Čez noč se je prelevil v igralca, ki opozarja nase s svežino, mladostjo, zrelostjo in samozavestjo. To pa so elementi, s katerimi je pred leti v dresu Olimpije blestel Oblak.  

Naključje ali ne, tudi hrbet Vodiška krasi igralna številka 13, ki jo pri Atleticu nosi najdražji slovenski nogometaš. Vratarja imata kar nekaj skupnih značilnosti. Oba strastno navijata in nastopata za Olimpijo, za prvo moštvo sta začela braniti rosno mlada, za oba vlada tudi ogromno zanimanje tujih klubov.

Oblak se je na Portugalsko odpravil s 17 leti, Benfica pa ljubljanskemu klubu plačala več kot 1,5 milijona evrov odškodnine. Vodišek bi rad šel po njegovih stopinjah, a še ne takoj. Nekaj časa bi še rad ostal zvest Olimpiji.

Elsner bi rad, da Rok ne posnema drugih

Njegov trener Elsner ni pristaš medijskih primerjav med Oblakom in Vodiškom. "Vsak ima svojo pot. Zagotovo se je pot Vodiška lepo začela, a je to tako kratko obdobje, da ne smemo delati prehitrih sklepov. Rad bi, da se oblikuje s svojim karakterjem in kvalitetami. Da ne gleda, kako bi posnemal druge, ampak pokazal svoj stil," je o najmlajšem vratarju Prve lige Telekom Slovenije spregovoril njegov trener.

Trener Olimpije Luka Elsner o konkurenci na vratarskem položaju:

Za zdaj mu gre pod njegovim vodstvom sanjsko, saj redno brani, bi pa lahko nastala težava, ko se bo vrnil 27-letni Vidmar, ki vsaj na papirju, zagotovo pa tudi v mislih Elsnerja, kotira kot prvi vratar zmajev. Trener Olimpija ga pozna odlično, saj ga je dolgo časa vodil v Domžalah.

"Žal mi je, da se je Nejcu pripetila ta zgodba. Glede na njegov karakter sem prepričan, da se bo v zimskem premoru vrnil še močnejši. Potem bo imela Olimpija cel kup dobrih vratarjev (smeh, op. p.)" se smeji Elsnerju, ki ima že zdaj sladke težave, čeprav ne more računati na reprezentanta Vidmarja, z izbiro prvega vratarja.

Nogometne vsebine na Sportalu:

Sanjski povratek Andraža Šporarja v Švici, gol Nejca Pečnika na Japonskem
Video vrhunci tekem 10. kroga Prve lige Telekom Slovenije
Prva liga Telekom Slovenije, 10. krog
Čeferin o obtožbah: To je le še ena šala
Nove norveške obtožbe na račun Čeferina, NZS začudena

Z zrelostjo dokazuje, da leta niso pomembna

Aleksander Šeliga je od začasnega prvega vratarja Olimpije starejši 19 let. | Foto: Vid Ponikvar Aleksander Šeliga je od začasnega prvega vratarja Olimpije starejši 19 let. Foto: Vid Ponikvar Čeprav branita barve Olimpije tudi 36-letni nekdanji reprezentant Aleksander Šeliga in pa pet let mlajši Darko Brljak, se je Elsner odločil za najstnika brez prvoligaških izkušenj.

"Takšna odločitev je vedno težka, ker sta Šeliga in Brljak precej prispevala za ekipo. Ni vedno preprosto postaviti mladega fanta v to konkurenco, sploh zaradi tega, ker delata dobro tudi ona. S svojo strokovno ekipo sem ocenil, da ima Rok kvaliteto in da mu je treba dati priložnost. Ne glede na starost. S svojo zrelostjo tudi dokazuje, da leta dejansko niso pomembna," je prepričan, da je storil pravi korak.

Mladi vratar ga je navdušil s tem, da stvari sprejema mirno in hladnokrvno. "Imam občutek, da je precej skromen in ostaja na realnih tleh. Brani tako, kot da bi stal že nekaj let na golu. Delo ga lahko pripelje zelo visoko," napoveduje strateg Olimpije. Klub izkazuje skrb, da bi ostal Vodišek na pravi poti in se razvil v vrhunskega vratarja.

Trener Olimpije o vrnitvi Nejca Vidmarja:

"Poskušamo ga ohraniti stran od ljudi, ki bi lahko škodovali njegovemu razvoju. Le skozi delo pridobivaš napredek, samozavest in se dobro počutiš v golu," ga skuša Olimpija zaščititi na nogometni poti.

Olimpija preprečila, da bi zapustil Slovenijo

Vodišek je dobil prednost tudi pred 31-letnim Darkom Brljakom, ki ima bogate izkušnje z branjenjem v 1. SNL. | Foto: Vid Ponikvar Vodišek je dobil prednost tudi pred 31-letnim Darkom Brljakom, ki ima bogate izkušnje z branjenjem v 1. SNL. Foto: Vid Ponikvar Vodišek, za prijatelje Voda, bo postal polnoleten postal 5. decembra. Prihodnji mesec ga čakajo obveze v državnem dresu. Odpotoval bo na Češko, kjer bo pomagal slovenski reprezentanci do 19 let, ki jo vodi Igor Benedejčič, do preboja na evropsko prvenstvo. Mladi slovenski upi se bodo pomerili s Francijo, Estonijo in gostiteljico Češko.

Ko so Vodišek lani branil za kadetsko izbrano vrsto na EP v Bolgariji, je bil med najvidnejšimi posamezniki. Slovenija je namučila tekmece in tesno izgubila vse tri tekme. Mladi vratar Olimpije je dokazal, da z razlogom predstavlja ponos mladinske šole zeleno-belih, ki se v zadnjih letih prebuja in dosega vedno boljše rezultate.

Z nastopi v Bolgariji je lani požel veliko zanimanja med tujimi snubci, a ga je vodstvo Olimpija, takrat je bil športni direktor še Srb Ranko Stojić, le uspelo zadržati v Ljubljani. Podpisal je prvo člansko pogodbo z Olimpijo. V spomladanskem delu prejšnje sezone je nabiral izkušnje v drugi ligi in kot posojen nogometaš Olimpije branil za Šenčur, zdaj pa nadaljuje fenomen nadarjenih slovenskih vratarjev, pred katerimi je še lepa prihodnost.

Starostni razpon prvih vratarjev v 1. SNL

V 1. SNL vlada kombinacija starejših in mlajših prvih vratarjev klubov. Najbolj izkušen je 38-letni vratar Maribora Jasmin Handanović, ki bi bil lahko po letih oče Vodišku, saj je od njega starejši kar za 21 let! V četrto desetletje je že davno zakorakal tudi Vasja Simčič (Koper, 33). Od Vodiška je več kot dvakrat starejši tudi stanovski kolega pri Olimpiji Šeliga (36).

Nejc Vidmar naj bi se vrnil na igrišča v spomladanskem delu sezone 2016/17. | Foto: Vid Ponikvar Nejc Vidmar naj bi se vrnil na igrišča v spomladanskem delu sezone 2016/17. Foto: Vid Ponikvar

Mlajših vratarjev je več, Vodišek pa je z naskokom najmlajši med prvimi vratarji. Vsaj do takrat, ko se bo na igrišče vrnil Vidmar, ki je od njega starejši za deset let.

Zelo mlad je tudi Luka Janžeković (Aluminij), ki je star 19 let, Sorčan (Gorica) jih ima 20, Adnan Golubović (Domžale) 21, Aljaž Ivačič (Radomlje) 22, Marko Zalokar (Krško) 25, Kotnik in Matej Radan (Rudar) pa s 26 leti spadata že med starejše vratarje 1. SNL.

Ne spreglejte