Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 6. 2024,
22.40

Osveženo pred

1 teden, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,86

Natisni članek

Poljska nogometna reprezentanca argentinska nogometna reprezentanca Robert Lewandowski Lionel Messi Lionel Messi Euro 2024 Euro 2024

Ponedeljek, 10. 6. 2024, 22.40

1 teden, 2 dneva

Prijateljske tekme (10. junij)

Velik dan za Lewandowskega, a se je končal s poškodbo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,86
Poljska Turčija Robert Lewandowski | Robert Lewandowski je po pol ur igre zaradi poškodb in bolečin moral zapustiti zelenico. | Foto Guliverimage

Robert Lewandowski je po pol ur igre zaradi poškodb in bolečin moral zapustiti zelenico.

Foto: Guliverimage

Tudi ta ponedeljek ni manjkalo zanimivih prijateljskih tekem. Svetovna prvakinja Argentina je v Chicagu z 1:0 premagala Ekvador. Zmagoviti zadetek je dosegel Angel di Maria, za gavče pa je prvič po šestih mesecih zaigral Lionel Messi. Nizozemska na Euro 2024 potuje s popotnico zmage nad Islandijo s 4:0. Poljska pa je z 2:1 premagala Turčijo. A novice za poljski nogomet niso samo dobre: najprej je moral zaradi poškodbe iz igre strelec prvega gola Karol Swiderski, po pol ure igre pa še Robert Lewandowski, ki je zabeležil svoj 150. nastop za reprezentanco.

Brazilija Endrick
Sportal Kanada presenetila Francijo, čustven večer za Girouda

Prijateljske tekme pred začetkom Eura:

Prijateljske tekme (ponedeljek, 10. junij):

Slovenska reprezentanca bo v torek odpotovala v Nemčijo. | Foto: www.alesfevzer.com Slovenska reprezentanca bo v torek odpotovala v Nemčijo. Foto: www.alesfevzer.com Številni udeleženci evropskega prvenstva v Nemčiji so že odigrali vse pripravljalne tekme. Med njimi je tudi Slovenija, ki je pod vodstvom Matjaža Keka premagala Armenijo (2:1) in remizirala z Bolgarijo (1:1), v torek pa bo odpotovala v Nemčijo, kjer se bo na tekme pripravljala v Wuppertalu.

V ponedeljek svoje zadnje pripravljalne tekme igrajo štirje udeleženci Eura 2024. Češka je brez osmoljenca Michala Sadileka, ki je še v petek na srečanju proti Malti (7:1) nosil kapetanski trak, nato pa zaradi poškodbe, ki jo je staknil ob padcu s kolesa, ostal brez Eura, je v mestu Hradec Kralov z 2:1 premagala Makedonijo. Gol za zmago je globoko v sodnikovem dodatku z bele točke dosegel Antonin Barak.

Nizozemska, ki je evropski naslov osvojila leta 1988, se je v Rotterdamu merila z Islandijo, ki je prejšnji teden presenetila Anglijo, na papirju najmočnejšo tekmico Kekove čete na Euru 2024. Oranžni so si priigrali lepo popotnico za Nemčijo. Zmagali so s 4:0. Zadeli so Xavi Simons, soigralec Benjamina Šeška v Leipzigu, branilec Liverpoola Virgil van DijkDonyell Malen iz dortmundske Borussie in globoko v sodnikovem dodatku Wout Weghorst.

Nizozemska nogometna reprezentanca na Euro 2024 potuje s popotnico zmage nad Islandijo s 4:0. | Foto: Guliverimage Nizozemska nogometna reprezentanca na Euro 2024 potuje s popotnico zmage nad Islandijo s 4:0. Foto: Guliverimage

Brez nastopa na evropskem prvenstvu je ostal Frenkie de Jong. Po poškodbi gležnja, ki ga je pestila na začetku in koncu klubske sezone, še ni dovolj okreval, da bi bil fit za nastop v Nemčiji, so sklenili v nizozemski reprezentanci. Zato se vrača v Barcelono.

Poškodoval se je tudi Karol Swiderski. | Foto: Guliverimage Poškodoval se je tudi Karol Swiderski. Foto: Guliverimage Poljska pa se je v obračunu dveh udeležencev Eura pomerila s Turčijo. Poljaki so pred velikim tekmovanjem v dobri formi, saj lovijo peto zaporedno zmago, Turki pa niso tako prepričljivi, saj niso zmagali na zadnjih štirih. To bi moral biti velik dan za prvega poljskega zvezdnika Roberta Lewandowskega, saj je izvedel jubilejni 150. nastop za reprezentanco, za katero je dosegel že 82 zadetkov. A se je zanj končal že po pol ure igre, ko je moral zaradi poškodbe – bil je v bolečinah – predčasno v slačilnico. Za kakšno in kako resno poškodbo gre (najverjetneje mišice), za zdaj še ni jasno. Pred tem je moral zaradi poškodbe z igrišča tudi Karol Swiderski, ki je po podaji Lewandowskega v 12. minuti zadel za vodstvo z 1:0. Napadalec Galatasarayja Baris Alper Yilmaz je v drugem polčasu izenačil, končni izid 2:1 za Poljsko pa v 90. minuti postavil vezist Rome Nicola Zalewski.

Messimanija v Chicagu, Di Maria ujel Higuaina

Zmagovalca srečanja v Chicagu je odločil Angel Di Maria. | Foto: Reuters Zmagovalca srečanja v Chicagu je odločil Angel Di Maria. Foto: Reuters Še bolj je razkošna statistika Lionela Messija, kar se tiče njegovih nastopov za gavče. Zadnji dobitnik zlate žoge, skupno jo je osvojil kar osemkrat, je za Argentino zbral že 181 nastopov, dosegel pa 106 zadetkov. V ponedeljek je zaigral v Chicagu, kjer je vstopil v igro v 56. minuti in zamenjal strelca edinega zadetka na srečanju, dolgoletnega soigralca Angela Di Mario. Slednji je zadel v polno v 40. minuti po podaji Cristiana Romera in dosegel 31. zadetek v državnem dresu, s tem pa se na večni lestvici najboljših argentinskih strelcev na petem mestu izenačil z Gonzalom Higuainom. Po novem zaostaja za Diegom Maradono le še za štiri gole.

Messi je poskrbel za pravcato Messimanijo v Chicagu, kjer se je na stadionu Soldier Field stiskalo več kot 50 tisoč navijačev. Zvezdnik Miamija je zaigral prvič za Argentino po 23. novembru 2023, ko je gavčem, aktualnim svetovnim in južnoameriškim prvakom, pomagal do zmage nad Brazilijo v Rio de Janeiru (1:0). Tako je prvič po pol leta zaigral za reprezentanco.

Lionel Messi bo letos z Argentino branil naslov najboljšega na južnoameriškem prvenstvu v ZDA. | Foto: Reuters Lionel Messi bo letos z Argentino branil naslov najboljšega na južnoameriškem prvenstvu v ZDA. Foto: Reuters

Marca je zaradi poškodbe stegenske mišice na desni nogi preskočil pripravljalni tekmi s Salvadorjem in Kostariko. Argentina se pripravlja na Copo Americo. Generalko za tekmovanje bo odigrala v petek proti Gvatemali.

slovenska nogometna reprezentanca Slovenija : Bolgarija Benjamin Šeško Andraž Šporar
Sportal Slovenija na Euro z remijem, zgodovinska zmaga Hrvaške, Srbi in Danci navdušili

Prijateljske tekme pred začetkom Eura:

Ponedeljek, 3. junij:

Torek, 4. junij:

Sreda, 5. junij:

Četrtek, 6. junij:

Petek, 7. junij:

Sobota, 8. junij:

Nedelja, 9. junij:

Ponedeljek, 10. junij:

Torek, 11. junij:

Domen Črnigoj
Sportal Domen Črnigoj. Veliki osmoljenec slovenskega nogometa.
slovenska nogometna reprezentanca Slovenija : Bolgarija Matjaž Kek
Sportal Zaskrbljeni selektor Kek razkril, da so trije igralci vprašljivi za Euro
Luka Dončić
Sportal Dončić šokiral prisotne in izstrelil: Slovenija!
Michal Sadilek
Sportal Neverjetna smola Čeha tik pred začetkom Eura
Zlatko Zahovič Luka Zahović
Sportal Podvig očeta in sina, ki ne bi odmeval le v Sloveniji
Ne spreglejte