Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 6. 2024,
22.55

Osveženo pred

6 dni, 23 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,52

Natisni članek

Euro 2024 Euro 2024

Sreda, 19. 6. 2024, 22.55

6 dni, 23 ur

Euro 2024, šesti igralni dan (19. junij)

Hrvati v težavah, Nemci napredovali, blizu tudi Švicarji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,52
Hrvaška Euro | Hrvati so v drugem polčasu pripravili preobrat, a Albanija je v sodnikovem podaljšku izenačila. | Foto Guliverimage

Hrvati so v drugem polčasu pripravili preobrat, a Albanija je v sodnikovem podaljšku izenačila.

Foto: Guliverimage

Šesti dan nogometnega evropskega je ponudil tri dvoboje. Hrvaška je le remizirala z Albanijo z 2:2 in bo imela težko delo v boju za napredovanje. Nemčija se je namučila z Madžarsko, tekmo pa dobila z 2:0. V večernem terminu sta se Škotska in Švica razšli brez zmagovalca, bilo je 1:1.

Euro 2024, 2. krog (skupini A in B)

Sreda, 19. junij

Po uvodnem porazu so Hrvati slabo odprli tudi drugi dvoboj na prvenstvu. Jasir Asani je v 11. minuti lepo zaposlil Qazima Lacija, ki je natančno meril z glavo in Albanija je povedla. Hrvati so nato pritisnili proti vratom, a v prvi polovici prvega polčasa si večjih priložnosti niso pripravili. Visoka posest in napadi kockastih niso obrodili sadov, zato pa so bili v 31. minuti spet nevarni Albanci. Kristjan Asllani je z nevarnim strelom preizkusil Dominika Livakovića, ki se je izkazal z dobro obrambo. V 39. minuti je Marcelo Brozović le poskrbel za prvi strel v okvir vrat Thomasa Strakoshe, a albanski čuvaj mreže ni imel večjih težav. V sodnikovem dodatku je dlani Livakovića ogrel še Rej Manaj, ostalo pa je pri minimalnem vodstvu Albanije.

Qazim Laci je poskrbel za vodstvo Albanije. | Foto: Guliverimage Qazim Laci je poskrbel za vodstvo Albanije. Foto: Guliverimage

Zlatko Dalić je na začetku drugega polčasa opravil dve menjavi, v 50. minuti pa je imel prav rezervist Luka Sučić dobro priložnost, a Strakosha se je izkazal. Nekaj minut kasneje je zbranost albanskega vratarja preizkusil še Mateo Kovačić. Vse močnejši pritisk Hrvatov je obrodil sadove v 74. minuti. Izjemno je po tleh sprožil Andrej Kramarić in zadel nebranjeni del mreže albanskih vrat. Že dve minuti kasneje pa popoln preobrat. Ante Budimir si je priboril žogo v kazenskem prostoru in podal pred vrata, kjer je nespretno posredoval Klaus Gjasula in zatresel lastno mrežo. V 90. minuti so spet zapretili Albanci, a po strelu Arberja Hoxhe se je še enkrat izkazal Livaković. V sodnikovem dodatku je bil nevaren tudi nekdanji član Mure Mirlind Daku, v 95. minuti pa se je Gjasula odkupil za avtogol in z natančnim strelom po tleh izid poravnal. Tik pred koncem tekme je še enkrat sproži Kovačić, a Strakosha je poskrbel za delitev točk.

Madžari namučili gostitelje

Uvod v drugo tekmo je postregel z nekaj priložnostmi na eni in drugi strani, najnevarnejši pa je bil Kai Havertz v 11. minuti. Peter Gulacsi je njegov strel obranil. Na prvi gol smo morali čakati do 22. minute, ko je Nemce v vodstvo povedel Jamal Musiala. Madžari so se pritoževali zaradi morebitnega prekrška nad Willijem Orbanom, a tudi po posredovanju Vara je zadetek obveljal. V 26. minuti je s prostega strela nevarno sprožil Dominik Szoboszlai, z izjemno obrambo pa se je izkazal Manuel Neuer in gostitelje Eura ohranil v prednosti. Nekaj trenutkov kasneje je isti igralec še enkrat nevarno sprožil, nemška obramba pa je bila na mestu. V 42. minuti je bil še enkrat nevaren Musiala, a zadel zunanji del mreže. V sodnikovem dodatku so Madžari zabili, a stranski sodnik je označil prepovedani položaj in Nemci so na odmor odšli s prednostjo.

Nemci so zabili dvakrat in ostajajo stoodstotni. | Foto: Guliverimage Nemci so zabili dvakrat in ostajajo stoodstotni. Foto: Guliverimage

V drugem polčasu so prvi prek Barnabasa Varge v 60. minuti zapretili Madžari, a njegov strel z glavo je za las zletel prek vrat. V 67. minuti pa so Nemci podvojili vodstvo, zanesljivo je podajo v kazenski prostor v zadetek pretvoril kapetan Ilkay Gündogan. Nekaj minut kasneje je nevarno sprožil Joshua Kimmich, a Gulacsi je bil na mestu, madžarski vratar pa se je izkazal še ob poizkusu Leroyja Saneja v 75. minuti. Nemci so bili do sodnikovega dodatka še nekajkrat nevarni, v zadnji minuti rednega dela igre pa so zapretili tudi Madžari. Po predložku Szoboszlaia je slabo posredoval Neuer, Orbanov strel pa je Kimmich pred golovo črto vendarle odbil.

Švica z remijem praktično že napredovala, Škotska pa ohranila upanje

Večerni dvoboj v uvodu ni ponudil pretresov, v 13. minuti pa so kot prvi udarili Škoti. Po kotu Švice so Škoti izvedli hiter protinapad, ki ga je zaključil Scott McTominay, njegov strel pa je Fabian Schär preusmeril v lastno mrežo. Švicarji so nato pritisnili, v 26. minuti pa po izjemnem strelu Xherdana Shaqirija z roba kazenskega strela izid poravnali. V 33. minuti so Švicarji prek Dana Ndoyeja povedli, a Var je zaradi prepovedanega položaja zadetek razveljavil. Do polčasa se nato izid ni več menjal.

Xherdan Shaqiri poskrbel za izenačenje. | Foto: Guliverimage Xherdan Shaqiri poskrbel za izenačenje. Foto: Guliverimage

Ndoye je bil prvi, ki je imel priložnost, tudi v drugem polčasu. V 59. minuti je za las meril mimo leve vratnice vrat Škotske. Dve minuti kasneje pa se je, vsaj kakor je bilo videti, huje poškodoval Kieran Tierney in na nosilih zapustil igrišče. V 67. minuti so imeli Škoti prosti strel. Nevaren predložek Andyja Robertsona je Grant Hanley preusmeril proti vratom, a stresel vratnico. V 81. minuti je Robertson nevarno sprožil, švicarska obramba pa je strel blokirala. Kmalu zatem je Breel Embolo prejel lepo dolgo žogo v prazen prostor in zabil, a tako stranski sodnik kot potem Var sta signalizirala prepovedani položaj. V zadnji minuti rednega dela je po predložku mimo desne vratnice škotskega gola sprožil Zeki Amdouni, selektor Škotske pa je z novima menjavama nakazal, da gre v sodnikovem dodatku na vse ali nič, a ostalo je pri 1:1.

Lestvice:

 

Preberite še:

Škotski navijač
Sportal Ganljiva gesta škotskih navijačev #video
Euro 2024 Portugalska Češka Cristiano Ronaldo
Sportal Dvakrat šok za Ronalda, a vendarle zmaga. V Dortmundu kot v Turčiji.
München
Sportal Pred tekmo s Srbijo še na pivovarsko ulico na pivo #video
Slovenija navijači
Sportal Idrijčanu v Nemčiji zaigralo srce
Dušan Tadić
Sportal Dušan Tadić se je opravičil za besede, ki so odmevale po porazu z Anglijo
Martin Dubravka
Sportal Martin Dubravka po neprijetnem dogodku s sekiro zamenjal šport
Ne spreglejte