Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 6. 2024,
22.55

Osveženo pred

5 dni, 1 ura

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,74

Natisni članek

gruzijska nogometna reprezentanca Arda Güler turška nogometna reprezentanca češka nogometna reprezentanca Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Portugalska nogometna reprezentanca Euro 2024 Euro 2024

Torek, 18. 6. 2024, 22.55

5 dni, 1 ura

Euro 2024, peti igralni dan (18. junij)

Dvakrat šok za Ronalda, a vendarle zmaga. V Dortmundu kot v Turčiji.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,74
Euro 2024 Portugalska Češka Cristiano Ronaldo | Cristiano Ronaldo na svoji 26. tekmi na evropskih prvenstvih. | Foto Reuters

Cristiano Ronaldo na svoji 26. tekmi na evropskih prvenstvih.

Foto: Reuters

S tekmama skupine F se je končal prvi krog skupinskega dela Eura 2024. V Dortmundu sta igrala Turčija in novinka na evropskih prvenstvih Gruzija. Turki so zmagali s 3:1, ključni gol za 2:1 je zabil 19-letni Arda Güler. So pa imeli Gruzijci v sodnikovem dodatku dve zlati priložnosti za prvo točko. Po tekmi se je v mestu zdelo, kot da gre za turško in ne nemško mesto (poglejte v spodnjem videu). Zvečer so favorizirani Portugalci šele v sodnikovem dodatku strli Čehe in zmagali z 2:1. Cristiano Ronaldo, ki je postal prvi nogometaš z nastopom na šestih prvenstvih, ni dosegel gola.

Euro 2024, 1. krog (skupina F)

Torek, 18. junij

Andraž Šporar
Sportal Andraž Šporar: Zdaj moramo premagati Srbijo

Pepe je najstarejši nogometaš v prvi postavi na prvenstvih doslej. | Foto: Reuters Pepe je najstarejši nogometaš v prvi postavi na prvenstvih doslej. Foto: Reuters Torkov večer je prinesel še zadnjo tekmo prvega kroga. Igrali sta Portugalska in Češka. Favorit dvoboja je bil jasen, še posebej če gledamo zadnji medsebojni tekmi leta 2022, ko so Portugalci v ligi narodov doma slavili z 2:0, v gosteh pa s kar 4:0. Od prve minute je igral tudi Cristiano Ronaldo, ki je postal prvi nogometaš z nastopi na šestih zaključnih turnirjih evropskega prvenstva. Začel je pred 20 leti, ko je njegova država gostila Euro in je Portugalska šele v finalu klonila s presenetljivimi prvaki Grki. Leta 2016 se je vendarle veselil naslova prvaka. Obenem je s 26 posamičnimi tekmami na EP rekorder tudi v tej statistični prvini. Pepe, ki je bil prav tako v prvi postavi, pa je postal najstarejši nogometaš z nastopom na Euru. Star je 41 let in 113 dni. Tako je izboljšal starostni rekord madžarskega vratarja Gaborja Kiralyja, ki je v osmini finala na EP leta 2016 nastopil pri 40 letih in 86 dneh. A kljub Ronaldu (en slab poskus z glavo in ena obramba Jindricha Staneka), kar 70-odstotni posesti žoge in večjem številu strelov proti goli (10:1) zares nevarne priložnosti Portugalska v prvem polčasu ni imela. Izid polčasa torej 0:0.

Evrogol Provoda za vodstvo Češke, na koncu le preobrat

Lukaš Provod je z golom v 62. minuti šokiral favorizirane Portugalce. | Foto: Reuters Lukaš Provod je z golom v 62. minuti šokiral favorizirane Portugalce. Foto: Reuters V 62. minuti pa je sledil šok za portugalske zvezdnike. Čehi so unovčili svoj prvi strel v okvira gola. Podal je Vladimir Coufal, zadel pa Lukaš Provod. Šok očitno ni bil tako velik, saj so Portugalci takoj krenili v silovit napad in sedem minut pozneje izenačili. Nesrečno se je žoga v češki gol odbila od Robina Hranača. Še en šok je za Portugalce sledil v 87. minuti. Najprej je Ronaldo zatresel okvir vrat, nato pa je po odbitku Diogo Jota vendarle zadel za 2:1, a so sodniki zaradi prepovedanega položaja (Ronaldo) gol razveljavili. V sodnikovem dodatku je odrešitev za favorizirane Portugalce le prišla. Na svoji tretji tekmi za selecao je zadel rezervist Francisco Conceicao in Portugalska je le osvojila pričakovane tri točke. Čeprav ni bil mož odločitve, se je Ronaldo tokrat zmage le veselil kot pravi timski igralec.

Nepopisno veselje Portugalcev ob goli za zmago z 2:1. | Foto: Reuters Nepopisno veselje Portugalcev ob goli za zmago z 2:1. Foto: Reuters

Silovita nevihta pred tekmo v Dortmundu

Dortmund je pred tekmo zajelo močno deževje. | Foto: Guliverimage Dortmund je pred tekmo zajelo močno deževje. Foto: Guliverimage Vsaj pa papirju se je zdelo, da Portugalci ne bi smeli imeti večjih težav za preboj iz skupine F, preostale tri reprezentance pa naj bi se borile za drugo mesto, ki zagotovo neposredno vodi v izločilne boje. Prvi dvoboj dneva je potekal v Dortmundu, kjer so Turki želeli prekiniti negativni niz, saj na svojih zadnjih petih tekmah niso niti enkrat zmagali. Na drugi strani pa so Gruzijci sploh prvič zaigrali na evropskem prvenstvu. Pred dvobojem je Dortmund zajelo hudo deževje. Organizatorji prvenstva so v nekaterih mestih na zahodu napovedali zaprtje navijaških con zaradi resnih opozoril, ki jih je poslal lokalni meteorološki inštitut. Ta je napovedal nevihte z obilnimi padavinami in sunkovitim vetrom.

Stanje v Dortmundu pred tekmo: 

Pred srečanjem novinke na prvenstvih stare celine in Turčije so med sabo obračunavali tudi navijači.

Povedli Turki, sledil je prvi gol Gruzijcev na prvenstvih

Turki so uvodno pobudo kronali z zadetkom in vodstvom v 25. minuti, ko je bil natančen Mert Muldur. Le dve minuti zatem je mrežo tekmeca zatresel še mladi Kenan Yildiz, a turško veselje ni trajalo dolgo. Po ogledu posnetka VAR gola niso priznali. Se je pa hitro zatem na široko smejalo Gruzijcem, v 32. minuti so dosegli premierni zadetek na evropskih prvenstvih. Po podaji v kazenski prostor je Georges Mikautadze sprožil iz prve po tleh in ob vratnici zadel za izenačenje ter postavil izid prvega polčasa.

Gruzijci so se v 32. minuti razveselili prvega gola na evropskih prvenstvih in izenačenja. | Foto: Reuters Gruzijci so se v 32. minuti razveselili prvega gola na evropskih prvenstvih in izenačenja. Foto: Reuters

Dramatičen sodnikov dodatek vendarle Turkom

Arda Güler za 2:1 | Foto: Reuters Arda Güler za 2:1 Foto: Reuters V uvodnih 20 minutah drugega polčasa so se Gruzijci krčevito branili, v 66. minuti pa so Turki njihovo čvrsto obrambo le prebili. Zadel je čudežni deček turškega nogometa Arda Guler. Komaj 19-letni član Reala Madrida je torej svoj prvi gol na evropskih tekmah dosegel že na svoji prvi tekmi. To je bil res izvrsten strel mladeniča z več kot 20 metrov. A Gruzijcev to ni presekalo, le nekaj minut pozneje je s podobno močnim strelom v okvir vrat streljal Giorgi Kochorashvili. V sodnikovem dodatku so imeli Gruzijci še dve stoodstotni priložnosti za zgodovinsko točko, a je najprej Georges Mikautadze iz neposredne bližine streljal mimo vrat, nato pa je Zuriko Davitashvili zadel vratnico. V zadnje napade Gruzije je šel tudi njihov vratar in to je v 96. minuti vodilo v zadetek Turčije v prazno mrežo. Zadel je Kerem Akturkoglu.

Turki pred tekmo zavzeli Dortmund

Dortmund je običajno rumeno mesto (ko igra Borussia), tokrat pa je bil v barvah rdeče turške nogometne reprezentance. | Foto: Guliverimage Dortmund je običajno rumeno mesto (ko igra Borussia), tokrat pa je bil v barvah rdeče turške nogometne reprezentance. Foto: Guliverimage Turški navijači so pred tekmo Turčije z Gruzijo zavzeli ulice Dortmunda. Ni jih toliko pripotovalo iz Turčije, po vsej Nemčiji namreč živijo številni turški izseljenci in njihovi potomci, na tisoče jih je prišlo v mesto ter na tekmo (nekateri tudi iz Švice). Turški nogometaši so se tako počutili kot doma. Kar prepričajte se v naslednjem videu.

Lestvice:

Nikola Vlašić
Sportal Hrvati ostali brez poškodovanega Nikole Vlašića
Filip Kostić Euro 2024
Sportal Srbi na derbi s Slovenci brez Kostića
Kylian Mbappe poškodba Euro 2024
Sportal Po zlomu nosu Mbappe ne potrebuje operacije, bo pa dobil posebno masko
Ne spreglejte