Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 7. 2023,
4.00

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Portugalska Grčija na današnji dan

Torek, 4. 7. 2023, 4.00

3 mesece, 3 tedne

Na današnji dan (4. julij) …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Grki Euro 2004 | Foto Reuters

Foto: Reuters

leta 2004 so grški nogometaši pripravili prvovrstno senzacijo, ko so v finalu evropskega nogometnega prvenstva premagali gostiteljico turnirja Portugalsko.

Edini gol je tisti večer na štadionu luči v Lizboni zabil grški napadalec Angelos Charisteas in v obup spravil na milijone strastnih portugalskih nogometnih navijačev, ki so na domačem prvenstvu pričakovali zmago.

Favorizirano zvezdniško ekipo, v kateri so igrali asi, kot so Luis Figo, Fernando Couto, Rusi Costa, Nuno Gomes, Pauleta, Deco, Beto Pauleta, pa tudi takrat 19-letni Cristiano Ronaldo, je vodil brazilski trener Luiz Felipe Scolari, a je bila obrambna taktika, ki jo je za grško moštvo pripravil nemški strateg Otto Rehhagel, zanje usodna.

Takole je po porazu jokal Cristiano Ronaldo, tolažil pa ga je selektor portugalske reprezentance Brazilec Luis Felipe Scolari. | Foto: Reuters Takole je po porazu jokal Cristiano Ronaldo, tolažil pa ga je selektor portugalske reprezentance Brazilec Luis Felipe Scolari. Foto: Reuters

Evropski naslov Grčije velja za eno največjih presenečenj na velikih nogometnih tekmovanjih, večje od zmagoslavja Danske na prvenstvu stare celine leta 1996.


Zgodilo se je …

Leta 1910 je prvi temnopolti svetovni boksarski prvak Jack Johnson (naslov je osvojil 26. decembra 1908, ko je v Sydneyju premagal takratnega prvaka, Kanadčana Tommyja Burnsa) v "dvoboju stoletja", kot so obračun poimenovali ameriški novinarji, s tehničnim nokavtom v 15. rundi premagal Američana Jamesa J. Jeffriesa, ki se je iz pokoja, v katerega je odšel kot neporažen šampion, vrnil prav na prigovarjanje številnih navijačev, ki so iskali belskega šampiona. Johnson je z nekdanjim prvakom pometel, Jeffriesov kot je v 15. minuti v ring vrgel brisačo in s tem preprečil, da bi bil v njegovo statistiko poleg prvega poraza vpisan še prvi nokavt, Johnson, Velikan iz Galvestona, pa je s to zmago prepričal še zadnje dvomljivce. 

Leta 1919 je ameriški boksar težke kategorije Jack Dempsey nokavtiral Jessa Willarda na Kubi in osvojil svoj prvi naslov svetovnega prvaka. Willarda je že v prvi rundi sedemkrat spravil na tla, v tretji rundi je Willardov kot vrgel brisačo in prekinil mučenje. Belopolti Dempsey je naslov prvaka držal do leta 1926, bil je izjemno priljubljen, njegovi dvoboji pa so podirali rekorde v gledanosti in zaslužkih.

Leta 1954 je Nemčija v finalu svetovnega prvenstva v Švici s 3:2 premagala Madžarsko in se okitila z naslovom prvaka. Zanimivo, da so Madžari po vsega osmih minutah igre vodili z 2:0, a vseeno izgubili.

Leta 1993 je Argentina v finalu južnoameriškega pokala z 2:1 premagala Mehiko in se okitila z naslovom južnoameriškega prvaka. Gola za Gavče, ki so prestižno lovoriko osvojili že 14., je zabil Gabriel Batistuta.

Leta 1998 sta na četrtfinalni tekmi svetovnega prvenstva v Franciji zadnjič za Nemčijo nastopila drugi in tretji po številu nastopov na večni lestvici nemške izbrane vrste, Jürgen Klinsmann (108 tekem) in Jürgen Kohler (105). Na isti tekmi je Nemec Lothar Mätthaus odigral 25. tekmo na svetovnih prvenstvih, kar je še vedno veljavni rekord.

Leta 2015 je reprezentanca Čila prvič osvojila južnoameriški pokal. V finalu v domači prestolnici Santiago je čilska reprezentanca po streljanju enajstmetrovk porazila Argentino, za katero je igral tudi Lionel Messi.

Leta 2017 so sodniki na kolesarski dirki po Franciji zaradi incidenta izključili dvakratnega svetovnega prvaka Petra Sagana. Slovak je v sprintu s komolcem udaril Britanca Marka Cavendisha, ki je grdo padel.

Leta 2020 je legendarni italijanski vratar Gianluigi Buffon postal novi rekorder po številu nastopov v elitni italijanski nogometni ligi. Na mestnem derbiju s Torinom je na vratih Juventusa vpisal že 648. nastop, s čimer je za enega prehitel dosedanjega rekorderja, legendo Milana Paola Maldinija.

Leta 2021 je košarkarjem Slovenije uspel zgodovinski podvig. V finalu kvalifikacijskega turnirja v Kaunasu so premagali Litvo s 96:85 in si prvič v zgodovini priborili nastop na olimpijskih igrah. Na Japonskem so pozneje osvojili četrto mesto.


Rodili so se …

1926 pokojni argentinski nogometaš Alfredo di Stefano
1948 nekdanji francoski dirkač v formuli ena Rene Arnoux
1962 nekdanji avstrijski dirkač v formuli ena Roland Ratzenberger
1963 nekdanji francoski teniški igralec Henri Leconte
1965 nekdanji ameriški košarkar Harvey Grant
1966 nekdanji ameriški košarkar Adrian Caldwell
1969 nekdanji avstralski atlet Tim Jackson
1970 nekdanji avstralski nogometaš slovenskega rodu Tony Vidmar
1970 nekdanji ruski teniški igralec Andrej Čerkasov
1971 nekdanji kanadski hokejist Steve Rucchin
1971 nekdanji avstralski nogometaš Ned Zelić
1973 pokojni slovenski hokejist Elvis Bešlagić
1973 danski dirkač v formuli ena Jan Magnussen
1975 nekdanji slovenski nogometaš Milan Osterc
1975 nekdanja slovenska odbojkarica Mojca Legac
1976 nekdanji japonski motociklist Dajdžiro Kato
1978 nekdanji belgijski nogometaš Emile Mpenza
1978 nekdanji slovenski plavalec Peter Mankoč
1980 nekdanji slovenski hokejist Jure Razinger
1980 nekdanja slovenska odbojkarica Sonja Borovinšek
1981 
nekdanji gruzijski košarkar Vladimer Boisa
1984 španski karateist Damian Quintero
1991 slovenski igralec futsala Matej Fideršek
1992 paragvajski nogometaš Oscar Romero
1993 slovenska lokostrelka Toja Ellison
1994 slovenski nogometaš Amir Dervišević
1995 norveški smučarski skakalec Johann Andre Forfang
1996 slovenski atlet Jan Petrač
1996 francoska biatlonka Justine Braisaz
1997 brazilski nogometaš Daniel Fuzato
1997 španski rokometaš Daniel Dujšebajev
1999 
slovenski nogometaš Aleksandar Zeljković
2000 slovenska odbojkarica Nika Bavdaž
2003 slovenska hokejistka Julija Blazinšek

Ne spreglejte