Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
26. 3. 2019,
11.18

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19

2

Natisni članek

Radenko Mijatović Matjaž Kek slovenska nogometna reprezentanca Euro 2020

Torek, 26. 3. 2019, 11.18

5 let

Ocena Radenka Mijatovića

Predsednik NZS pohvalil Keka in se dotaknil problematike navijačev #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19

2

Predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenko Mijatović po dveh remijih, s katerima je slovenska reprezentanca pod vodstvom Matjaža Keka začela kvalifikacije za EP 2020, ostaja optimist. Navdušen je nad napredkom v igri, malce manj nad rezultatom, ne skriva pa želje, da bi se na tribune vrnili najglasnejši navijači. Selektor Kek je odkrito priznal, da jih zelo pogreša.

Matjaž Kek
Sportal Čeprav Matjaž Kek ni spremenil skoraj nič, srce spet bije

Krovna nogometna zveza je v leto 2019 krenila z velikimi cilji. Vrnitev selektorja Matjaža Keka in prvega reprezentančnega vratarja Jana Oblaka ter začetek novega kvalifikacijskega ciklusa so bili kot nalašč za novo reprezentančno poglavje, v katerem bi se lahko hitro pozabilo na vse lanske šoke in razočaranja.

Manjkala je le pika na i

Matjaž Kek je s Slovenijo dvakrat vodil, a sta se dvoboja v Hajfi in Ljubljani končala z remijem (1:1).
 | Foto: Maša Kraljič/Sportida Matjaž Kek je s Slovenijo dvakrat vodil, a sta se dvoboja v Hajfi in Ljubljani končala z remijem (1:1). Foto: Maša Kraljič/Sportida Slovenija je kvalifikacije začela z dragoceno točko v Izraelu (1:1), drugo točko pa osvojila v nedeljo v Stožicah. Po dveh krogih je z dvema točkama v kvalifikacijski skupini G na četrtem mestu.

"Ne glede na to, da smo odigrali dobro obe tekmi in na obeh povedli ter imeli ugoden rezultat, nam rezultati niso šli na roko. Izkupiček dveh točk nam ne zagotavlja uvrstitve na evropsko prvenstvo, a smo rekli, da bo ključno posvečanje igri in reprezentanci. Strokovno vodstvo to počne odlično. Izostal je rezultat, pika na i, da bi eno izmed teh dveh tekem dobili. Potem bi bilo izhodišče bistveno drugačno. Glede na stanje v naši skupini ni še nič izgubljeno. Glede na igro, ki obeta, lahko naredimo marsikaj," je prvi mož krovne nogometne zveze Radenko Mijatović optimist pred nadaljevanjem skupine G, v kateri se je na začetku zgodilo kar nekaj presenečenj. Najbolj odmeva zmaga Izraela nad Avstrijo (4:2), ki je presenetila tudi predsednika NZS.

Matjaž Kek je v kratkem času, odkar vodi reprezentanco, predsednika Radenka Mijatovića navdušil zlasti z napredkom v igri. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Matjaž Kek je v kratkem času, odkar vodi reprezentanco, predsednika Radenka Mijatovića navdušil zlasti z napredkom v igri. Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Že po žrebu smo opozarjali, da je to izenačena skupina, v kateri lahko vsak premaga vsakega. To, kar se dogaja Avstriji, je paradoks. Obe tekmi je dobro odigrala, proti Izraelu v prvem polčasu povedla z 1:0, nato pa zapravila kopico priložnosti, ko je bil vratar Izraela junak, tako da je zmaga Izraela zame presenečenje. Makedonija je bila že prva v svoji skupini lige narodov. Igra zelo dobro, na zadnjih tekmah skoraj ne izgublja," je dejal Mijatović, ki je v nedeljo stiskal pesti za Slovenijo v Stožicah, na koncu pa videl že peti zaporedni remi z 1:1.

Slovenija Severna Makedonija Jan Oblak
Sportal Včasih so se mu izogibali, kot da bi bil kužen, zdaj se ga ne morejo znebiti

Verjame, da bo dobro delo nagrajeno z uspehom

Makedonci so na začetku drugega polčasa pokvarili načrte Sloveniji in izenačili. | Foto: Maša Kraljič/Sportida Makedonci so na začetku drugega polčasa pokvarili načrte Sloveniji in izenačili. Foto: Maša Kraljič/Sportida Čeprav je izostala zmaga, na katero Slovenija čaka že kar osem tekem zapored, je predsednik NZS zadovoljen s tem, kar je v kratkem času z izbrano vrsto dosegel povratnik na selektorski stolček Matjaž Kek.

"V kratkem času je neverjetno spremenil pristop in odnos igralcev. Slovenija si je na obeh tekmah želela zmage, kar kaže na spremembo miselnosti. Selektor je večkrat poudaril, da ga zanima igra na zmago in to, kako prepričati igralce, da so tega sposobni. Glede na odzive, ki jih dobivam od širše nogometne javnosti, je bilo na področju igre v kratkem času narejeno ogromno," je v oddaji Goool! na Planet TV pohvalil delo selektorja in njegovih pomočnikov.

"Selektor Kek ima določene izkušnje. Uspešen je bil v vseh ekipah, ki jih je vodil, ima tudi spoštovanje v očeh igralcev. Igralci se želijo pokazati v boljši luči. V klubu igrajo dobro, sestaviti pa je treba moštvo, ki bo tudi zmagovalo. Reprezentanca je na dobri poti. Upam, da bodo prišli rezultati. Dobro delo je vedno nagrajeno z uspehi," pričakuje v nadaljevanju kvalifikacij še boljše rezultate, najbolj pa zmage.

Josip Iličić in Petar Stojanović o izgubljenih točkah:

Zmage bi zelo pozitivno odjeknile pri slovenskih ljubiteljih nogometa. "Slovenski športni prostor je zelo razvajen, zanimanje za tekme je izključno na podlagi rezultatov. Po odzivih, ki sem jih prejel, si ljudje želijo dobrega nogometa. Reprezentanca je na teh dveh tekmah pokazala izjemen napredek. Rezultati bodo že prišli. Tudi gledalci so se v nedeljo predstavili v dobri luči, bilo jih je skoraj deset tisoč ljudi, in to ne glede na slabše predstave v zadnjem času. Začutili so spremembe na bolje in prišli podpret reprezentanco. Fantje so vodeni odlično, zato upam, da bodo prišli rezultati, z njimi vred pa se bo tudi povečalo zanimanje za obisk tekem."

Nov značaj slovenske reprezentance

Slovenci so vstopili v nov ciklus odločno in zavzeto. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Slovenci so vstopili v nov ciklus odločno in zavzeto. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Še boljše predstave pričakuje zato, ker je prepričan, da bo ekipa z več treningi in srečanji pridobivala uigranost.

"Težko je ostati zbran vseh 90 minut. Slovenija ni ekipa, ki lahko drži pritisk vso tekmo. Logično je, da po nekem ugodnem rezultatu pade in čuva rezultat. Po prejetih golih za izenačenje proti Izraelu in Severni Makedoniji pa je reprezentanca pokazala nov značaj. Igrala je na zmago, napadala drugi gol. To nas je dvignilo po kratkoročnem padcu, tako da lahko v nadaljevanju upamo na še večjo sproščenost v predaji žoge.

Avstrija bo šla na vse ali nič

Slovenijo čaka nova tekma v kvalifikacij za EP 2020 7. junija v Avstriji. | Foto: Vid Ponikvar Slovenijo čaka nova tekma v kvalifikacij za EP 2020 7. junija v Avstriji. Foto: Vid Ponikvar Junija se bo Slovenija odpravila na dve gostovanji. Najprej v bližnji Celovec, kjer se bo udarila z ranjeno Avstrijo in se skušala prikazati v bistveno boljši podobi, kot se je lani, ko je izgubila prijateljsko tekmo z 0:3. Za tem se bo odpravila še v Latvijo k izbrancem Slaviše Stojanovića.

"Avstrija je praktično na dnu lestvice, čeprav si po igri tega ni zaslužila. Doživela je dva neugodna rezultata, ki jo bosta mobilizirala, tako da bo šla proti nam na vse ali nič. To je lahko za nas tudi prednost, če bomo odigrali pametno in dobro ter ne bomo izgubili dvoboja, potem pa sledi tekma z Latvijo, kjer je treba odigrati pogumno. Ali igraš doma ali v gosteh, vseeno. Mogoče je vse. To smo videli v teh krogih kvalifikacij, kjer ni manjkalo velikih presenečenj. Videli smo tudi zmago Madžarov nad svetovnimi podprvaki Hrvati."

Navijači bi bili dobrodošli, a so tudi klubska nasprotja

Selektor Matjaž Kek je na prvi domači tekmi v kvalifikacijah pogrešal najglasnejše slovenske navijače. | Foto: Vid Ponikvar Selektor Matjaž Kek je na prvi domači tekmi v kvalifikacijah pogrešal najglasnejše slovenske navijače. Foto: Vid Ponikvar V Stožicah je prvo domačo tekmo slovenske reprezentance v tem ciklusu spremljalo skoraj deset tisoč navijačev, od tega vsaj desetina iz Severne Makedonije. Gostujoči navijači so bili zelo glasni, zlasti v drugem polčasu, ko so prišli do velike točke, s katero na lestvici zasedajo visoko tretje mesto.

Na severni tribuni, kjer so pred leti prevladovali združeni navijači slovenske reprezentance, ni bilo tako peklensko, kot bi si želel selektor Matjaž Kek. O tem je potožil na novinarski konferenci po dvoboju z Makedonci in dal vedeti, da pogreša zlasti predstavnike največjih navijaških skupin iz Slovenije, zlasti Green Dragons in Viole.

Bo NZS kaj ukrenila v tej smeri? "To, kar je povedal Matjaž, drži. Na nogometni zvezi se o tem pogovarjamo. Organiziranega načina prihoda navijačev na tekme že nekaj časa ni. Z določenimi stimulativnimi cenami vstopnic skušamo vzpostaviti, da bi se ponovno formirala skupina združenih slovenskih navijačev. V preteklosti so bili res 12. igralec reprezentance na marsikaterem gostovanju in na domačih tekmah. Težko pa rečem, kako uspešni bomo pri tem, saj znotraj skupine združenih navijačev zaradi klubskih rivalstev in nasprotij prihaja do težav. V naši službi za marketing si prizadevamo, da bi skupaj s pobudniki in novinarji prišli do ponovne vzpostavitve te navijaške skupine. Bila bi zelo dobrodošla za reprezentanco," je predsednik spregovoril o tem, kako reprezentanca pogreša 12. igralca.

Tako je bilo pred leti na stadionu Stožice ... | Foto: Vid Ponikvar Tako je bilo pred leti na stadionu Stožice ... Foto: Vid Ponikvar

Če bi se njegove želje uresničile že do prihodnje tekme, bi lahko Slovenija v Celovcu računala na zelo bučno podporo, saj se bo na drugo stran Karavank 7. junija zagotovo podalo ogromno slovenskih ljubiteljev nogometa.

Slovenija Severna Makedonija
Sportal Matjaž Kek pogreša najglasnejše navijače in še ni prečrtal Kevina Kampla
Josip Iličić
Sportal Iličića udaril v obraz, nato se mu opravičil #video
Cristiano Ronaldo
Sportal Ronaldo namenil kritiko Čeferinu in razveselil navijače Juventusa
Slovenija Severna Makedonija kvalifikacije za EP 2020
Sportal Slovenija je, tokrat na drugačen način kot v Izraelu, zapravila novi točki
Španija nogomet
Sportal Tudi Španci in Italijani brez napak, veseli se tudi BiH
Ne spreglejte