Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
25. 3. 2019,
10.10

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49

4

Natisni članek

Miha Zajc Josip Iličić Matjaž Kek Bojan Jokić Aljaž Struna slovenska nogometna reprezentanca Euro 2020

Ponedeljek, 25. 3. 2019, 10.10

5 let

Odmevi po remiju med Slovenijo in Makedonijo

Iličića udaril v obraz, nato se mu opravičil #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49

4

Josip Iličić | Josip Iličić je prepričan, da bo Slovenija v nadaljevanju kvalifikacij zaigrala še bolje. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Josip Iličić je prepričan, da bo Slovenija v nadaljevanju kvalifikacij zaigrala še bolje.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"To je nogomet. Če bomo hoteli kaj več, bomo pač morali delati manj napak," je po remiju proti Severni Makedoniji (1:1), drugem zaporednem v kvalifikacijah za EP 2020, kratko in jedrnato pojasnil Josip Iličić. Za prihodnost slovenske nogometne reprezentance ga po tekmi, na kateri je bil od tekmeca deležen hudih udarcev, ne skrbi. Podobno razmišljajo tudi drugi v Kekovi četi.

Slovenija Severna Makedonija
Sportal Matjaž Kek pogreša najglasnejše navijače in še ni prečrtal Kevina Kampla

Eden najbolj izkušenih slovenskih reprezentantov Josip Iličić je po uvodnem domačem kvalifikacijskem dvoboju v letu 2019 z mirnim in preudarnim glasom hitel prepričevati predstavnike sedme sile, da bo izbrana vrsta igrala vedno bolje. Ostaja optimist, prepričan je, da je pred Kekovo četo svetla prihodnost v kvalifikacijah za EP 2020. "Gledamo pozitivno naprej," ga je dopolnil branilec Aljaž Struna, pozitivni občutki pa kljub vnovični tekmi, na kateri je Slovenija (pre)hitro zapravila vodstvo, prevevajo tudi strelca Miho Zajca.

Aljaž Struna: Igramo bolje kot prej

Aljaž Struna je bil zahtevno bitko z makedonskimi tekmeci. | Foto: Matic Ritonja/Sportida Aljaž Struna je bil zahtevno bitko z makedonskimi tekmeci. Foto: Matic Ritonja/Sportida Slovenska nogometna reprezentanca je v kvalifikacije za EP 2020 vstopila z dvema remijema. Najprej je osvojila točko na vročem gostovanju v Izraelu, tri dni pozneje pa se je v Ljubljani brez zmagovalca razšla z "nekdanjimi brati", s katerimi je pred desetletji sestavljala Jugoslavijo, Severno Makedonijo. Oba dvoboja sta se končala z 1:1, na obeh srečanjih je Slovenija povedla, a nato tekmecu hitro dovolila, da je izenačil.

"Škoda za zapravljene priložnosti. Po prvem polčasu bi lahko vodili z 2:0 ali 3:0, v drugem polčasu pa so imeli več priložnosti gostje, vsaj tako se mi je zdelo na igrišču. Škoda, da nismo osvojili več točk, a gledamo pozitivno v prihodnost. Naredili smo veliko dobrih stvari. Napredovali smo. Vsaj meni se zdi, da igramo bolje kot prej. Popraviti moramo le zbranost, zdržati vseh 90 minut," je ocenil predstavo proti Izraelu Aljaž Struna, ki je imel veliko dela s tekmeci iz Severne Makedonije.

Fotogalerija s tekme v Stožicah: fotografi Vid Ponikvar, Matic Ritonja/Sportida in Matic Klanšek Velej/Sportida:

Fotogalerija
1 / 32

Enega pozna zelo dobro, to je njegov nekdanji soigralec pri Palermu, Ilija Nestorovski. "Dobro se poznava. Vem, kako se giblje. Proti nam ni naredil nič. Se veliko meče in dosti joče," se je pošalil Primorec, ki ga je presenetilo veliko število rumenih kartonov na srečanju. "Ni bilo nekih hudih prekrškov, ampak bolj provokacije. Verjetno so si gostje z njimi dvigovali samozavest," meni nogometaš Houstona, ki je še lani branil barve Palerma.

Iličić in Jokić: Noben igralec ni kriv

Iličić je pričakoval drugačen kriterij španskega sodnika Xavierja Estrade Fernandeza. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Iličić je pričakoval drugačen kriterij španskega sodnika Xavierja Estrade Fernandeza. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Na Siciliji je pomemben del kariere preživel tudi Iličić. V serie A se je navadil, da ga kot enega najbolj ustvarjalnih in navdihnjenih zveznih igralcev poskušajo večkrat onemogočiti z nešportnimi prekrški. Podobno je bilo tudi na reprezentančni tekmi v Stožicah.

"Že na začetku tekme sem začutil, kako ostri bodo. Sploh do mene. Ne bom rekel, da je sodnik slabo sodil, a lahko bi v določenem trenutku tudi izključil njihovega igralca. A to je pač nogomet. Navajen sem prejemati udarce, tako bo verjetno do konca kariere. Prejel sem udarec v obraz, na koncu pa se mi je Makedonec opravičil," se je dotaknil bližnjega srečanja z nič kaj nežnim Bobanom Nikolovom, po katerem je španski delivec pravice obema pokazal rumeni karton.

Josip Iličić in Petar Stojanović po remiju s Severno Makedonijo:

Kranjčan verjame, da bo Slovenija v nadaljevanju kvalifikacij osvajala še več točk, bo pa morala na igrišču delati manj napak. "Na dveh tekmah smo bili zelo blizu zmagi, a delamo preveč napak. Te pa so sestavni del nogometa. Pride določen trenutek, ko se narobe odločiš, ko ti spodrsne ali kaj drugega, a ne smemo zaradi tega obtoževati igralca ali njih več. Smo ekipa, smo celota. Ko izgubimo, smo vsi žalostni, ko pa zmagamo, smo vsi veseli. S tako miselnostjo moramo igrati," se poskuša izogniti temu, da bi se po tekmi iskali dežurni krivci za razplet na srečanju.

Slovenska reprezentanca je še drugič zapored remizirala z 1:1 v kvalifikacijah za EP 2020. | Foto: Vid Ponikvar Slovenska reprezentanca je še drugič zapored remizirala z 1:1 v kvalifikacijah za EP 2020. Foto: Vid Ponikvar

Po tekmi proti Severni Makedoniji je bilo tako zelo hudo pri srcu Petru Stojanoviću, ki se je čutil krivega za izenačujoči zadetek Makedonije, saj so gostje prodrli po njegovi strani, a Iličić sporoča. "To se dogaja vsakemu. Žoga je včasih visoka ali pa je ni dobro videl. Vsi izgubimo, vsi tudi zmagamo. Noben igralec ni kriv. Tudi sam sem delal napake. Včasih imaš dan, včasih ne. Včasih dosežeš zadetek, včasih narediš napako za gol," ga je dopolnil kapetan Bojan Jokić.

Ekipa po vsem tem, kar se je dogajalo, trpi

Trenutek, ko je Miha Zajc popeljal Slovenijo v vodstvo. | Foto: Matic Ritonja/Sportida Trenutek, ko je Miha Zajc popeljal Slovenijo v vodstvo. Foto: Matic Ritonja/Sportida Iličić je razkril, da bo morala Slovenija, če bo hotela osvajati še več točk in dočakati zmago v kvalifikacijskem ciklusu, zmanjšati število napak. "Če bomo hoteli narediti kaj več, bomo morali to popraviti. Gostje so imeli ob koncu prvega polčasa dve čisti priložnosti. V težkih trenutkih moramo bolj pomagati drug drugemu. Normalno je, da ekipa trpi, sploh po vsem tem, kar se nam je dogajalo. A prihajajo nove tekme. Skupina je težka, vse je še odprto, zato je treba gledati na to pozitivno. Napredujemo, ustvarjamo si priložnosti, treba bo popraviti še obrambne stvari," se je ozrl v prihodnost.

Verjame, da tako pozitivno razmišljajo tudi njegovi soigralci. "Odigrali smo šele dva kroga. Daleč smo še od cilja, a če bomo tako nadaljevali in napredovali, bo vedno bolje. Prihajajo nove tekme, dokazovanja, v klubih bo treba držati formo," si je zadal cilj, da bi do junija, ko sledita nova obračuna reprezentance, gostovanja v Avstriji in Latviji, zadržal visoko formo pri Atalanti.

Zajc: Pozitiven remi z nekaj grenkega priokusa

"Potrebujemo še nekaj časa, da se uigramo. Da bomo s soigralci, ko zamenjamo mesta, še bolj samozavestni glede žoge in si upali igrati naprej. Potem bo dosti lažje," razmišlja Miha Zajc. Dosegel je edini zadetek za Slovenijo in spravil Stožice na noge v 34. minuti, ko ga je po lepi akciji odlično zaposlil Andraž Šporar.

Miha Zajc o zadetku in zapravljeni priložnosti:

"Na treningih smo uigravali hitre prehode v napad. Na koncu so Iličić, Verbič in Šporar lepo izigrali obrambo Makedonije. Andraž je našel rešitev na desni strani, nato pa sem samo zadel prazen gol," je skromno opisal zadetek Zajc, ki je bil najboljši reprezentančni strelec že lani, skupno pa v državnem dresu dosegel štiri gole.

Odprto bo do konca

Se bosta Miha Zajc in Benjamin Verbič veselila tudi v začetku junija v Celovcu? | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Se bosta Miha Zajc in Benjamin Verbič veselila tudi v začetku junija v Celovcu? Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Po drugem remiju, s katerim Slovenija na lestvici G zaseda četrto mesto, so ga spremljali mešani občutki, vseeno pa je priznal, da je bilo več prijetnih kot neprijetnih. "Nismo bili učinkoviti, a moramo na te stvari gledati pozitivno. Pokazali smo boljše predstave kot v preteklosti, ustvarili smo si veliko priložnosti. Na remi gledam pozitivno z nekaj grenkega priokusa," je Primorec mnenja, da ni v boju za napredovanje še prav nič izgubljenega.

"Skupina je izenačena, vsak lahko premaga vsakogar. Do konca bo odprto, mi pa bomo šli tekmo po tekmo. Pomembno je le dobro delati," zvezdnik Fenerbahčeja komaj čaka novo druženje z reprezentanti junija, ko sledi nov izpit resnice za Kekove izbrance. Takrat se obeta gostovanje v Celovcu pri ranjenih Avstrijcih, ki na lestvici gledajo v hrbet sosedom.

Slovenija Severna Makedonija kvalifikacije za EP 2020
Sportal Slovenija je, tokrat na drugačen način kot v Izraelu, zapravila novi točki
Bosna in Hercegovina, Grčija
Sportal Bosna zapravila dva gola prednosti, nori tekmi v Oslu in Baslu
Ne spreglejte