Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 2. 2024,
22.52

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

Jan Repas Žiga Repas Ivan Durdov NK Olimpija NK Olimpija Max Watson Prva liga Telemach 1. SNL NK Maribor NK Maribor Uroš Likar Rok Ljutić nogometna tržnica NK Radomlje NK Bravo

Četrtek, 15. 2. 2024, 22.52

2 meseca, 1 teden

Nogometna tržnica, 15. februar

Maribor zaslužil s prodajo in pripeljal še drugega Repasa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25
Max Watson | Max Watson | Foto Blaž Weindorfer/Sportida

Max Watson

Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Aktualni prvak Olimpija je svoje vrste okrepila z nekdanjim članom Domžal, Ivanom Durdovom. Iz Ljudskega vrta pa so najprej sporočili, da se Max Watson v zameno za odškodnino vrača nazaj na Švedsko, njegova naslednja postaja je IFK Norrköping, pozneje pa še, da so podpisali pogodbo z Žigo Repasom, bratom Jana Repasa, ki je eden ključnih igralcev vijolične zasedbe.

Celje Egor Prucev
Sportal A da je Celje napolnilo mrežo? Maribor jih je dal še več!

Dvaindvajsetletni vezist Žiga Repas se v Maribor seli iz Domžal, podpisal pa je pogodbo do leta 2027. "Zadeve glede njegovega prestopa so se odvijale že nekaj časa, a se žal odvile v zadnjih urah. Gre za prestop brez plačila odškodnine, z odstotki ob nadaljnji prodaji. Želja je bila, da bi sklenili dogovor že prej, a včasih ne gre vse po načrtih in željah. Smo pa še pravočasno dobili zelo nadarjenega fanta," je povedal športni direktor Maribora Marko Šuler in dodal, da je nova okrepitev vložek v prihodnost. "Pomenil bo dodatno moč v osrčju ekipe in zaostril konkurenco v zvezni vrsti ter lahko prinaša dodano vrednost v prihodnjem obdobju. Izkoristili smo možnost na trgu in se odzvali."

Žiga Repas | Foto: www.alesfevzer.com Žiga Repas Foto: www.alesfevzer.com Žiga Repas je dosedanjo nogometno pot opravil v Domžalah, od prvih korakov do članskega moštva, vmes je bil eno sezono pri Dobu. V prvoligaškem tekmovanju je zbral 51 nastopov in dosegel pet zadetkov. "Pomen kluba v slovenskem prostoru, a tudi v širši regiji, nam je vsem dobro znan. Meni še bolj zaradi družinske povezave. Vemo, da je Jan v zadnjih letih del kluba in je že tudi pustil določen pečat. Z njegove strani so bile besede o Mariboru v presežnikih in ob njegovih nasvetih verjamem, da bo prilagajanje hitrejše," je povedal Žiga.

Maribor pokazal veličino kluba, pa še dobil odškodnino

Prestopne aktivnosti niso povsem zaključene, nogometno tržišče je še aktivno, sporočajo iz NK Maribor. Max Watson se vrača na Švedsko, igral bo IFK Norrköping, ki je v prejšnji prvoligaški sezoni osvojil deveto mesto. "Težka odločitev, ampak glede na situacijo razumljiva. Max je pustil velik pečat, oddelal je od prvega do zadnjega dne vse svoje obveznosti kot iz učbenikov. Bil je zgled profesionalnosti, a je ob predstavitvi vseh zadev izrazil željo po vrnitvi domov. Ko ti nekdo med skupnim obdobjem nameni toliko prizadevnosti, je treba upoštevati tudi človeško plat in pokazati veličino kluba. Ob tem pa je zgodba tudi poslovna uspešna. Ne gre zanemariti spoznanja, da smo za igralca, ki bi bil poleti prost, dobili spoštljivo odškodnino," je pojasnil Šuler. 

V Olimpijo nekdanji nogometaš Domžal

Ivan Durdov | Foto: Nik Moder/Sportida Ivan Durdov Foto: Nik Moder/Sportida Olimpija iz Ljubljane je svoj napad okrepila z nekdanjim igralcem Domžal Ivanom Durdovom. Sporočili so, da je 23-letni in 195 centimetrov visoki napadalec podpisal pogodbo do 31. maja 2026. Durdov je v prvem delu prejšnje sezone igral za Domžale, se nato preselil k Oostendeju, ki ga je jeseni posodil španskemu Mirandesu. "Bilo je napeto vse do zadnjega, vendar je sedaj vse urejeno in vesel sem, da sem tukaj. Včeraj zvečer me je poklical agent, danes zgodaj zjutraj pa sem se že odpravil na pot in prišel v Ljubljano. Zgodba in zgodovina kluba sta me prepričali takoj," je dejal Hrvat.

V prvi ligi je na 17 ligaških tekmah dosegel sedem zadetkov. "Bili smo potrpežljivi na trgu. Iskali smo profil igralca, ki nam lahko pomaga v napadalnem delu ekipe in Ivan ima to, kar želimo dodati moštvu. Veseli smo, da je z nami, fant dobro pozna ligo, ima izkušnje z nastopanjem v njej, zato verjamemo, da se bo hitro vklopil v sistem igre in nam tudi pomagal z goli," je povedal športni direktor Olimpije Goran Boromisa.

Brentford podpisal napadalca za naslednjo sezono
Angleški prvoligaš Brentford je potrdil, da je našel okrepitev za napad od sezone 2024/25 naprej. Petletno pogodbo je podpisal z Brazilcem Igorjem Thiagom. Za 22-letnika je Brentford belgijskemu Bruggeu odštel približno 35 milijonov evrov. Thiago bo do konca te sezone ostal pri belgijskem moštvu, klubu z zahoda Londona pa se bo pridružil prvega julija. Brentford lahko s Thiagom, ki je v Evropo prišel marca 2022 (Ludogorec Razgrad), pogodbo podaljša še za eno leto. Napadalec je kariero začel pri Cruzeiru. Pri Ludogorcu je na 32 ligaških tekmah dosegel 15 golov in osem podaj, v belgijski ligi, kjer igra od poletja 2023, pa je v tej sezoni zbral 16 golov in dve podaji.

Mura in Domžale z novima napadalcema

Na zadnji dan zimskega prestopnega roka so kadrovsko novost sporočili tudi pri slovenskem prvoligašu Muri. Ekipo je okrepil Robert Čakš, ki je nazadnje igral za drugoligaša iz Beltincev. Visokorasli napadalec je v tej sezoni za Beltince zbral 13 nastopov v vseh tekmovanjih in ob tem dosegel enajst zadetkov. Čakš je v članski konkurenci doslej v dresih Beltincev in CB24 Tabor Sežane zbral 69 tekem, podpisal pa se je pod 24 zadetkov. Pogodbo z Muro je podpisal do 31. maja 2026.

"Po odhodih v konici napada smo nujno potrebovali novega napadalca, ki bo zaostril konkurenco. Veseli me, da smo ga našli le nekaj kilometrov stran v Beltincih in s tem še nadgradili naše sodelovanje. Gre za slovenskega fanta, ki je pokazal svoj potencial, zdaj ga bo lahko še naprej razvijal pri Muri. Z njegovim prihodom še naprej zasledujemo strategijo kluba, kjer želimo uveljavljati mlade, slovenske nogometaše," je pojasnil športni direktor Mure Robert Koren.

Novega napadalca pa imajo tudi Domžale. To je postal 22-letni Hrvat Josip Hmura, ki je prišel iz avstrijskega drugoligaša Bregenza. Puljčan je svoje prve nogometne korake naredil v domači Istri, pozneje pa igral tudi v ZDA in Združenih arabskih emiratih. "Za Domžale sem v preteklosti slišal že velikokrat. Imajo zelo dober ugled na področju razvoja mladih nogometašev in so stalnica v prvi slovenski ligi. Spremljal sem jih že kar nekaj časa in zato sem še toliko bolj vesel, da se mi je ponudila priložnost priti prav v Domžale," je dejal 22-letnik.

Ljutić odslej pri Radomljah, Likar pri Bravu

Dvajsetletni Rok Ljutić je v prvem delu sezone igral za Jadran Dekane, kamor je lani poleti prišel iz vrst Celja. V jesenskem delu sezone je v drugi SNL odigral 16 tekem. "Zelo sem vesel, da sem se pridružil Radomljam. Ni skrivnost, da tukaj odlično delajo z mladimi nogometaši, zato sem prepričan, da je to odličen naslednji korak v moji karieri," je ob prihodu k prvoligašu dejal branilec. Radomljani niso razkrili, do kdaj je Ljutić podpisal pogodbo.

Pogodbo z Bravom pa je do konca te sezone z možnostjo podaljšanja še za eno podpisal Uroš Likar. Štiriindvajsetletni čuvaj mreže je doslej v prvi ligi odigral 47 tekem v dresu Gorice. "Hvaležen sem za priložnost. Želim jo čim bolje izkoristiti in se dokazati. Na vsakem treningu in na vsaki tekmi bom dal svoj maksimum. Ekipa me je tudi zelo dobro sprejela, s fanti se sijajno razumemo in trenutno je res užitek prihajati na treninge," je ob prihodu k Bravu povedal Likar. Ta je bil zadnjega pol leta brez kluba, pred tem pa je igral za matično Gorico. Pol sezone je kot posojen nogometaš novogoriškega kluba igral še za Tolmin.

So pa obelodanili to, da je ekipo okrepil še 20-letni levi bočni branilec Elvis Letaj. Ta je na uvodu v sezono nastopil na dveh tekmah v prvi ligi, a se je nesrečno poškodoval in sledila je dolgotrajna rehabilitacija. "Elvis se je zdaj vrnil še močnejši in bo znova branil naše barve. Dobrodošel nazaj, Elvis!" so zapisali Radomljani.

Iz vrst Domžal pa so na družbenih omrežjih sporočili nekaj kadrovskih sprememb. Elmedin Fazlić po sporazumni prekinitvi pogodbe zapušča klub, Ranaldo Biggs bo kot posojeni nogometaš do konca sezone igral za ljubljansko Ilirijo, Alen Bukovec pa bo prav tako kot posojeni nogometaš nadel dres Kety Emmi&Impol Bistrice.

Brekalo pri Orlandu po novem z Murielom

Slovenski reprezentant David Brekalo, ki je nedavno prestopil k Orlando Cityju, je pri klubu iz severnoameriške nogometne lige MLS dobil novega soigralca. Triletno pogodbo z moštvom s Floride je podpisal Luis Muriel, nazadnje igralec Atalante, pri kateri je bil nekaj časa tudi soigralec Josipa Iličića.

Luis Muriel se bo preselil v Orlando City. | Foto: Guliverimage Luis Muriel se bo preselil v Orlando City. Foto: Guliverimage

Transfermarkt je poročal, da so Američani za 32-letnega kolumbijskega napadalca plačali milijon evrov. Muriel je v vseh tekmovanjih na 471 tekmah dosegel 151 golov in 73 podaj. Za Kolumbijo je na 51 tekmah zbral 12 golov.

Orlando je v prejšnji sezoni lige MLS osvojil drugo mesto v rednem delu vzhodne konference ter v končnici prišel do konferenčnega polfinala. Nova sezona MLS, 29. po vrsti, se bo začela 21. februarja, naslov bo branil Columbus. Ta bo prva po 2016, ko se ligi ne bo pridružil nov klub. Za zdaj je v ligi 29 ekip, v letu 2025 predvidevajo, da se bo priključil še San Diego.

Ante Šimundža NK Maribor
Sportal Šimundža po čarobni sedmici prepovedal evforijo
Ne spreglejte