Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 7. 2023,
17.12

Osveženo pred

9 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,81

Natisni članek

Gal Primc NK Radomlje Bordeaux NK Maribor NK Maribor Žan Vipotnik Al Ittihad Jota poletni prestopni rok nogometna tržnica NK Mura Emir Saitoski NK Domžale Prva liga Telemach 1. SNL

Torek, 4. 7. 2023, 17.12

9 mesecev, 4 tedne

Nogometna tržnica, 4. julij

Prestopna bomba v Mariboru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,81
Žan Vipotnik | Žan Vipotnik naj bi kariero nadaljeval v Franciji.  | Foto Grega Valančič/Sportida

Žan Vipotnik naj bi kariero nadaljeval v Franciji.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Žan Vipotnik, najbolj vroče ime slovenske nogometne lige, se po poročanju Ekipe24 seli v Bordeaux. Pri NK Maribor naj bi v teh dneh urejali zadnje podrobnosti v zvezi s prestopom k francoskemu drugoligašu, v kratkem pa naj bi sledila tudi uradna potrditev informacije. Za zvenečo okrepitev so poskrbeli tudi pri nogometnem prvaku Savdske Arabije. Po Karimu Benzemaju in N'Goloju Kanteju je Al Ittihad pripeljal še Portugalca Joto, za katerega bo škotskemu Celticu odštel skoraj 30 milijonov evrov. Okrepila se je tudi Mura in iz Domžal pripeljala mladega slovenskega reprezentanta Emirja Saitoskega.

NK Maribor : NK Bravo 1. SNL
Sportal Maribor izbral Dončića, dan kot iz sanj za Pihlerja

21-letni Konjičan Žan Vipotnik, ki se ga je povezovalo s prestopom v zagrebški Dinamo, se po poročanju Ekipe24 in Sportkluba v prihodnji sezoni seli v Francijo, kjer naj bi podpisal pogodbo z drugoligašem Bordeaux.

Vipotnik, ki je marca letos dobil prvo priložnost v dresu članske reprezentance in se nemudoma izkazal na tekmi proti Kazahstanu, potem ko je zadel odločilni gol za zmago Slovenije z 2:1, predstavlja svetlo prihodnost slovenskega nogometa. V 1. SNL že dolgo ni bilo slovenskega napadalca, ki bi mreže tresel tako pogosto in suvereno, pri tem pa vseskozi v javnih nastopih ohranjal tolikšno skromnost. Več o njem si lahko preberete na spodnji povezavi: 

Žan Vipotnik
Sportal Vijoličasti fenomen slovenskega nogometa, ki noče živeti od spominov

Žan Vipotnik ni bil v zadnji sezoni 1. SNL le najboljši strelec, ampak je bil proglašen tudi za najboljšega igralca tekmovanja. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Žan Vipotnik ni bil v zadnji sezoni 1. SNL le najboljši strelec, ampak je bil proglašen tudi za najboljšega igralca tekmovanja. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Po poročanju specializirane spletne strani TuttoMercatoWeb naj bi Francozi za prestop Vipotnika odšteli tri milijone evrov, dodatna dva milijona pa bosta izplačana v obliki bonusov. Slovenski nogometni as naj bi podpisal štiriletno pogodbo z možnostjo podaljšanja. Če bi se to uresničilo, bi bil to eden najdražjih prestopov v zgodovini 1. SNL. Za zdaj se je pod najdražjega podpisal Nigerijec Ezekiel Henty, za katerega je moskovska Lokomotiva pred sedmimi leti odštela Olimpiji pet milijonov evrov. 

Bordeaux je eden najbolj slovitih francoskih klubov. V sezoni 2023/24 bo iskal pot, kako se vrniti med elito. Žirondinci, takšen je vzdevek kluba, so bili ustanovljeni pred 141 leti. Francoski prvaki so bili šestkrat, nazadnje leta 2009, štirikrat so osvojili še pokalno tekmovanje, trikrat pa francoski ligaški pokal. Največji evropski uspeh sega v sezono 1995/96, ko se je uvrstil v finale pokala Uefa, kjer je izgubil proti Bayernu. Takrat so za Bordeaux nastopali tudi Zinedine Zidane, Bixente Lizarazu in Christophe Dugarry.

Portugalec Jota je bil ljubljenec navijačev Celtica. | Foto: Guliverimage Portugalec Jota je bil ljubljenec navijačev Celtica. Foto: Guliverimage

V Savski Arabiji odpirajo denarnice

V Savdski Arabiji bo v novi sezoni mrgolelo znanih nogometnih imen. V tej bogati državi, ki z nemoralnimi ponudbami predstavlja magnet številnim vrhunskim nogometašem, vse skupaj pa se je začelo s prihodom Cristiana Ronalda v vrste Al Nassra, bo kariero nadaljeval tudi Portugalec Jota. 23-letni krilni napadalec se iz vrst škotskega Celtica seli k prvaku Savdske Arabije Al Ittihadu, ki bo klubu iz Glasgowa plačal slabih 30 milijonov evrov.

Klub iz Džide, ki ga je pred leti kratek čas treniral tudi Matjaž Kek, ima v svojih vrstah kar nekaj znanih tujcev. Prednjačita Francoza Karim Benzema in N'Golo Kante, na trenerskem položaju pa je Portugalec Nuno Espirito Santo, ki je leta 2021 gostoval tudi v Sloveniji in s Tottenhamom presenetljivo ostal praznih rok v Ljudskem vrtu proti Muri. Jota je v dveh letih za Celtic odigral 83 tekem, na njih pa prispeval 28 zadetkov in 26 asistenc.

Marcelo Brozović
Sportal Hrvat uradno postal veliki rekorder, Gerrard ima novo službo

Saitoski: Vesel sem, da bom nosil dres Mure

Mura, ki v prejšnji sezoni ni uresničila ciljev, saj je zaradi petega mesta v 1. SNL ostala brez dokazovanj v Evropi, je predstavila tretjo poletno okrepitev. Po Alminu Kurtoviću (Bravo) in Gabru Dobrovoljcu (Radomlje) se je v Fazanerijo preselil še Emir Saitoski, donedavni krilni napadalec Domžal. Z Muro je sklenil sodelovanje do poletja 2026.

Pri 20 letih se lahko pohvali s 33 nastopi v prvoligaški konkurenci, med strelce se je vpisal enkrat. Ima državljanstvi Slovenije in Republike Severne Makedonije, v mlajših selekcijah je igral za reprezentanco Republike Severne Makedonije, lani pa se je odločil za spremembo. Menjavo nogometnega državljanstva je odobril Odbor za status igralcev Mednarodne nogometne zveze FIFA, od takrat pa Saitoski nastopa za mlado slovensko izbrano vrsto.

Emir Saitoski je zapustil Domžalčane in se pridružil Muri. | Foto: Grega Valančič/Sportida Emir Saitoski je zapustil Domžalčane in se pridružil Muri. Foto: Grega Valančič/Sportida

''Vesel sem, da bom v prihodnje nosil dres Mure. Vem, za kakšen klub gre, vem, kam prihajam in kakšna so pričakovanja navijačev. Verjamem, da bom klubu z dobrimi igrami povrnil zaupanje, navijačem pa obljubim, da bom vedno dal vse od sebe,'' je po sklenitvi sodelovanja z Muro dejal Saitoski, športni direktor črno-belih Denis Rajbar pa je ob tem dodal: ''Emir je mladi reprezentant Slovenije, ki je v minuli sezoni v dresu Domžal že demonstriral nekaj svojega nogometnega znanja. Je tip nogometaša, kakršnega smo iskali in kot ga še nimamo. S svojo živahnostjo lahko zelo poživi igro in zagotovo bo zaostril konkurenco na krilnih položajih.''

Primc odhaja iz Radomelj

Spremembe se obetajo tudi v Radomljah. Moštvo Kalcer Radomlje zapušča Gal Primc. Šestindvajsetletni vezist je za Radomlje zbral 150 nastopov ter pri tem dosegel 17 golov in 17 podaj. "Gal, hvala, ker si z nami preživel šest let in izpolnjeval zastavljene cilje. Klub ti želi veliko uspehov v nadaljnji karieri," so zapisali Radomljani, ki so se v poletnem prestopnem roku okrepili s krilnim nogometašem Noelom Bilićem in napadalcem Ninom Kukovcem. Klub pa so zapustili še Ester Sokler, Gaber Dobrovoljc in David Đurak.

Villarreal napadalno okrepitev našel v drugi angleški ligi

Španski nogometni prvoligaš Villarreal je v svoje vrste pripeljal napadalca Bena Breretona Diaza. Po Transfermarktu na 16 milijonov evrov ocenjeni nogometaš je v Španijo prestopil kot prost igralec iz angleškega drugoligaša Blackburna. Podpisal je štiriletno pogodbo, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Štiriindvajsetletnik, ki je bil rojen v Stoku v Angliji in je igral za tamkajšnji reprezentanci do 19 in 20 let, se je v članski karieri odločil za igranje v čilskem dresu, v katerem je na 21 tekmah dosegel sedem golov.

Diaz, ki bo zapolnil nastalo vrzel po odhodu Nicolasa Jacksona k Chelseaju, Londončani so pred dnevi zanj plačali 37 milijonov evrov, je v zadnjih dveh sezonah v angleški drugi ligi na 99 tekmah dosegel 38 golov.

Villarreal je v prejšnji sezoni zasedel peto mesto v španski ligi in si priigral igranje v evropski ligi.

Hütter je novi trener Monaca

Nogometni klub Monaco, ki igra v prvi francoski ligi, je tudi uradno dobil novega trenerja. To je postal avstrijski strokovnjak Adi Hütter, so Monačani potrdili na svoji spletni strani. 

Triinpetdesetletni Hütter je podpisal dvoletno pogodbo. Nekdanji avstrijski reprezentant ima kar precej trenerskih izkušenj, med drugim je vodil Altach, Salzburg, Young Boys, Eintracht Frankfurt in Borussio Mönchengladbach. Eintracht je popeljal v polfinale evropske lige leta 2019 in dobil priznanje za najboljšega trenerja v Nemčiji.

"Zelo smo zadovoljni, da lahko pozdravimo Adija Hütterja. V zadnjih letih se je dokazal v različnih ligah, pa tudi na evropski ravni.To bogastvo izkušenj skupaj z vodstvenimi sposobnostmi in živahnim slogom igre je točno to, kar smo iskali, da klub popeljemo na višjo raven," je dejal direktor Monaca Thiago Scuro.

Monaco, ki bo tako v novi sezoni tudi tekmec novopečenega prvoligaša Le Havra, tega vodi Luka Elsner, je v prejšnji sezoni elitne francoske lige s šestim mestom ostal brez evropskih tekmovanj. Še slabše se je godilo Angersu slovenskega reprezentanta Mihe Blažiča, ki je izpadel v drugo francosko ligo.

Kadrovske spremembe pri Brightonu in Brentfordu

Angleška nogometna kluba Brighton in Brentford, ki sta v prejšnji sezoni zelo uspešno nastopala v elitni angleški ligi, sta poskrbela za nekaj kadrovskih sprememb. Brighton je nazadnje pripeljal mladega nizozemskega vratarja, Brentford pa irskega branilca, sta prvoligaša potrdila na svojih spletnih straneh.

Brighton je sklenil petletno pogodbo z Bartom Verbruggnom, nizozemskim reprezentančnim vratarjem do 21 let. Dvajsetletnik, ki je nazadnje igral za Anderlecht v Belgiji, je podpisal petletno pogodbo, Angleže pa je stal približno 19 milijonov evrov.

Bart Verbruggen je novi član Brightona. | Foto: Guliverimage Bart Verbruggen je novi član Brightona. Foto: Guliverimage

Brighton je pred tem pripeljal še brazilskega napadalca Joaa Pedra iz Watforda (34,2 milijona evrov), vezista Jamesa Milnerja iz Liverpoola ter nemškega vezista Mahmouda Dahouda iz Borussie Dortmund.

Brentford pa je okrepil obrambo z 22-letnim Ircem Nathanom Collinsom, ki je bil nazadnje član Wolverhamptona. Za novo okrepitev so pri Brentfordu odšteli skoraj 27 milijonov evrov. Že pred tem je klub za 25 milijonov evrov iz Freiburga pripeljal krilnega nogometaša Kevina Schadeja, za 13 milijonov evrov pa iz istega kluba vratarja Marka Flekkna.

Brigthon je minulo sezono angleške lige končal na šestem mestu in si priboril igranje v evropski ligi, Brentford pa je bil deveti.

Oliver Bogatinov
Sportal Nebo se je utrgalo, nato je v Radomljah sledil čudež
Neymar
Sportal Neverjeten dogovor Barcelone in PSG
Ne spreglejte