Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 4. 2023,
21.32

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

1

Natisni članek

Bayern München Borussia Dortmund Kevin Kampl RB Leipzig nemško prvenstvo Bundesliga

Nedelja, 23. 4. 2023, 21.32

12 mesecev

NEMŠKO PRVENSTVO, 29. KROG

Borussia Dortmund na vrhu prehitel Bayern, Kamplovi izgubili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

1

Sadio Mane | Sadio Mane je Bayern v Mainzu v vodstvo popeljal v 30. minuti. | Foto Reuters

Sadio Mane je Bayern v Mainzu v vodstvo popeljal v 30. minuti.

Foto: Reuters

Nogometaši Bayerna so si v 29. krogu nemškega prvenstva privoščili nov spodrsljaj. Bavarci so na gostovanju v Mainzu povedli z 1:0, a nato prejeli kar tri zadetke (1:3), ostali brez točk, s tem pa največjemu tekmecu Borussii Dortmund ponudili priložnost, da jih z zmago nad Eintrachtom (4:0) prehiti na lestvici. Rumeno-črni so izkoristili ponujeno in se povzpeli na vodilni položaj. Bayern bi tako lahko le mesec dni po prihodu novega trenerja Thomasa Tuchla ostal brez naslova nemškega prvaka. Ko je Bavarce vodil Julian Nagelsmann, so se zvezdniki Bayerna potegovali kar za tri! Zdaj se je Bavarcem na štiri točke približal Union Berlin, ki je zmagal pri Borussii Mönchengladbach. Kevin Kampl je z Leipzigom izgubil (0:2) pri Bayerju Leverkusnu, nekdanji slovenski reprezentant je odigral prvi polčas.

Bayern Manchester City
Sportal Navijačem Bayerna je prekipelo

Vsaj v prvem polčasu še ni kazalo na polom vodilne ekipe, po enem razveljavljenem golu Sadia Maneja zaradi prepovedanega položaja je nekdanji zvezdnik Liverpoola, sicer veliki dolžnik v tej sezoni, saj po prihodu v München ni pokazal predstav, s kakršnimi je navduševal v Angliji, zadel za vodstvo.

Francoz Ludovic Ajorque je v 65. minuti izenačil proti Bayernu, le osem minut pozneje pa je Mainz povedel z 2:1! Dvoboj se je končal z velikim preobratom gostiteljev, ki so zmagali s 3:1. | Foto: Reuters Francoz Ludovic Ajorque je v 65. minuti izenačil proti Bayernu, le osem minut pozneje pa je Mainz povedel z 2:1! Dvoboj se je končal z velikim preobratom gostiteljev, ki so zmagali s 3:1. Foto: Reuters

Toda v nadaljevanju so zagrizeni domači nogometaši postajali vse boj nevarni, po izenačenju Ludovica Ajorqua v 65. minuti pa so popolnoma izkoristili anemične in raztresene tekmece ter v pičlih 12 minutah z zadetkoma Leandra Barreira in Aarona Martina zapečatili usodo Bayerna, sami pa naredili pomemben korak v boju za evropska tekmovanja in začasno skočili na šesto mesto.

Prvi mož Bayerna Oliver Kahn in športni direktor Hasan Salihamidžić, ki so jima navijači že na zadnji tekmi proti Manchester Cityju namenili ostre kritike, na gostovanju v Mainzu nista skrivala nezadovoljstva in slabe volje. | Foto: Reuters Prvi mož Bayerna Oliver Kahn in športni direktor Hasan Salihamidžić, ki so jima navijači že na zadnji tekmi proti Manchester Cityju namenili ostre kritike, na gostovanju v Mainzu nista skrivala nezadovoljstva in slabe volje. Foto: Reuters

Po novem spodrsljaju je trener Thomas Tuchel potožil, da ekipi primanjkuje energije, in dodal, da se je v zadnjem času nabralo preveč neuspehov, tako da bo težko povrniti energijo.

Zgodovinska mejnika Mainza pod vodstvom Danca

Mainz je postal strup za Bayern. Doma ga je premagal trikrat zapored, vselej pod vodstvom Danca Boja Svenssona, ki je s tem postal prvi strateg, ki mu je to uspelo v tem stoletju. Pred tem se je kot zadnji trener nemškega bundesligaša treh zaporednih domačih zmag nad Bavarci veselil nekdanji strateg Freiburga Volker Finke (1993–1996).

Skandinavec je nekdanji nogometaš Mainza, na stotih tekmah ga je vodil prav Tuchel, tokrat pa je popeljal Mainz do odmevne zmage, s katero je postavil nov klubski rekord. Mainz je neporažen že na desetih zaporednih tekmah bundeslige.

Nogometaši Bayerna so nekajkrat že ponudili priložnost tekmecem, a jih Dortmund ni izkoristil. Nazadnje prejšnji teden, ko je po remiju Bavarcev s Hoffenheimom tudi sam odnesel le točko iz Stuttgarta. Danes pa so Porurci le naredili odločilen korak.

Borussia Dortmund je prevzela vodstvo. Lahko prekine niz kar desetih zaporednih naslovov Bayerna? | Foto: Reuters Borussia Dortmund je prevzela vodstvo. Lahko prekine niz kar desetih zaporednih naslovov Bayerna? Foto: Reuters

Dortmund je hitro pokazal, da ne bo ponovil napake iz prejšnjega tedna. Domače je načel Jude Bellingham v 19. minuti, do konca prvega dela sta visoko prednost zagotovila še Donyell Malen in Mats Hummels. Malen pa je v 66. zadel še enkrat in dokončno potrdil delitev rumeno-črnih na vrh lestvice. Do konca sezone je še pet krogov. Dortmund je bil nazadnje prvak leta 2012, vse naslove odtlej je pobral Bayern.

Na preostalih popoldanskih tekmah so bili strelci prav tako razpoloženi. Wolfsburg je s kar 5:1 odpihnil Bochum, že v prvem polčasu so volkovi zadeli trikrat, v 56. je z drugim zadetkom na tekmi Mattias Svanberg povišal že na 4:0.

V boju za obstanek po današnjem porazu z Werderjem z 2:4 še slabše kaže berlinski Herthi, ki je ostala na zadnjem mestu. S hat-trickom se je izkazal nogometaš Werderja Marvin Ducksch. Hoffenheim pa je doma izgubil proti Kölnu z 1:3.

Kevin Kampl, ki se je v preteklem krogu po skoraj treh letih vpisal med strelce v bundesligi, nato pa doživel manjši panični napad, je z RB Leipzigom v nedeljo izgubil pri Bayerju iz Leverkusna z 0:2. Nekdanji slovenski reprezentant je igral do 46. minute tekme.

Kevin Kampl
Sportal Drama na zelenici: Kevin Kampl doživel panični napad

Nemško prvenstvo, 29. krog:

Petek, 21. april:

Sobota, 22. april:

Nedelja, 23. april:

Najboljši strelci:

16 – Füllkrug (Werder),
13 – Grifo (Freiburg), Kolo Muani (Eintracht), Thuram (Borussia M.), 
12 – Nkunku (Leipzig),
11 – Ducksch (Werder), Lukebakio (Hertha), Musiala (Bayern), 
10 – Choupo-Moting (Bayern), Gregoritsch (Freiburg),
9 – Berisha (Augsburg), Bulter (Schalke), Diaby (Bayer), Becker (Union Berlin), Gnabry (Bayern), J. Hofmann (Borussia M.), Ingvartsen (Mainz), Kramarić (Hoffenheim), Onisiwo (Mainz), Werner (Leipzig),
...
1 – Kampl (RB Leipzig)

Ne spreglejte