Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 7. 2024,
22.10

Osveženo pred

1 ura, 59 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,31
Botev Plovdiv NK Maribor NK Maribor Liga Europa

Natisni članek

Četrtek, 18. 7. 2024, 22.10

1 ura, 59 minut

Kvalifikacije za ligo Europa, 1. krog (povratne tekme)

Mariborčanom zmanjkalo časa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,31
Jan Repas, NK Maribor - Plovdiv, Liga Europa, kvalifikacije | Jan Repas je v 14. minuti poskrbel za vodstvo domačih. | Foto Jure Banfi/alesfevzer.com

Jan Repas je v 14. minuti poskrbel za vodstvo domačih.

Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

Edini slovenski predstavnik v prvem krogu kvalifikacij za evropsko ligo Maribor je na četrtkovi povratni tekmi v Ljudskem vrtu lovil minimalen zaostanek proti bolgarskemu Botevu, a mu je malo zmanjkalo. V Plovdivu pred tednom dni je bilo 2:1 za bolgarsko ekipo, na povratni tekmi v Ljudskem vrtu pa 2:2, zato v drugi krog kvalifikacij s skupnim izidom 4:3 napreduje Plovdiv. 

Prvi strel na tekmi so sprožili gostujoči nogometaši, v tretji minuti je z roba kazenskega prostora poskusil Samuel Akere, ampak je bil strel šibak in zato lahek plen domačega čuvaja mreže Ažbeta Juga. Nato so pritisnili domači, v šesti minuti je s strelom z glavo poskušal Sven Šoštarič Karić, v 12. minuti je malo mimo leve vratnice poletel strel Josipa Iličića, zato pa se je veteran izkazal dve minuti kasneje, ko je z dobro podajo v kazenskem prostoru Plovdiva našel Jana Repasa, ta pa je s strelom v zgornji desni kot poskrbel za vodstvo Maribora z 1:0.

V 41. minuti se je z odlično obrambo izkazal Matvei Igonen, ki je ubranil poskus Maksa Berišića. Ta je pred bolgarskimi vrati prejel visoko podajo in žogo z glavo poslal v spodnji levi kot, a mu ni uspelo povišati vodstva. Pri 1:0 za Maribor je ostalo do konca prvega polčasa. 

NK Maribor - Plovdiv, Liga Europa, kvalifikacije | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

Drugi polčas se ni začel po željah domačih navijačev. V 48. minuti tekme, le tri minute po sodnikovem žvižgu za začetek drugega polčasa, je mrežo Ažbeta Juga zatresel Nigerijec Christian Nwachukwu, ki je na igrišču zamenjal Nikolo Ilieva. Nwachukwu se je v 60. minuti znašel v vlogi podajalca, v mariborskem kazenskem prostoru je našel Anthonyja Ujaha, ta pa je poskrbel za vodstvo Plovdiva z 2:1. 

Mariborčani so v 80. minuti tekmo spet izenačili, za 2:2 je zadel Etienne Beugre, ki ga je Ante Šimundža v igro poslal v 63. minuti namesto Žige Repasa. Triindvajsetletni napadalec iz Slonokoščene obale je z glavo izkoristil podajo Marka Božića. Vijolični so močno pritiskali za tretji zadetek, ki bi jim prinesel vsaj podaljšek, a jim je preprosto zmanjkalo časa.

Evropska pot se nadaljuje v konferenčni ligi

Liga Europa, drugi največji evropski pokal, vstopa v novo sezono s spremenjenim tekmovalnim ustrojem. V glavnem delu tekmovanja, ta ne bo več skupinski, bo nastopilo 36 klubov. Pomerili se bodo v ligaškem delu, kjer bo vsak udeleženec odigral kar osem tekem.

Mariborčanov tam žal ne bo, po porazu s Plovdivom bodo evropsko pot nadaljevali v drugem krogu kvalifikacij za konferenčno ligo, nasproti pa jim bo stala Universitatea Craiova iz Romunije.

Bolgare v drugem kvalifikacijskem krogu čaka Panathinaikos Benjamina Verbiča, Andraža Šporarja in Adama Gnezde Čerina.

Kvalifikacije za ligo Europa, 1. krog (povratne tekme):

Četrtek, 18. julij:

Ante Šimundža
Sportal Šimundža: Usoda je tako hotela, a to ne spremeni naše želje
Aleksander Čeferin
Sportal Revolucija, kot je nogometna Evropa še ni videla
Ne spreglejte