Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
13. 6. 2018,
13.06

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

FIFA FIFA SP 2018

Sreda, 13. 6. 2018, 13.06

5 let, 10 mesecev

ZDA, Mehika in Kanada

Obeta se revolucija: SP 2026 v nogometu prvič v treh državah

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
FIFA logo | Foto Reuters

Foto: Reuters

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je določila prireditelja svetovnega prvenstva v nogometu za leto 2026. Severnoameriški trojček, ki ga sestavljajo ZDA, Mehika in Kanada, je zbral več glasov od Maroka, tako da se bodo najboljše reprezentance na svetu čez osem let za naslov svetovnega prvaka potegovala na drugi strani velike luže. Pri NZS so se vzdržali glasovanja. Kot je za STA pojasnil predsednik NZS Radenko Mijatović, so iz pogovorov razbrali, da je skupna kandidatura Kanade, Mehike in ZDA v prednosti, "tako da se nam ni zdelo smiselno odločati za eno ali drugo. Na nek način smo tudi ohranili dobre odnose z vsemi štirimi zvezami."

Na kongresu Mendarodne nogometne zveze (Fifa) v Moskvi je potekalo glasovanje, v katerem je severnoameriški trojček prejel 134, Maroko pa 65 glasov. Prvič so glasovale vse članice, Slovenija se je vzdržala, ne le izvršni odbor. Maročani so ostal praznih rok že petič.

Veselje severnoameriških partnerjev, ki bodo leta 2026 spravili pod streho največji nogometni dogodek. | Foto: Reuters Veselje severnoameriških partnerjev, ki bodo leta 2026 spravili pod streho največji nogometni dogodek. Foto: Reuters

Od treh držav, ki bodo leta 2026 gostile največji nogometni dogodek na svetu, z organiziranjem SP nima izkušenj le Kanada. Mehika je svetovno prvenstvo gostila že dvakrat (1970 in 1986), tako da bo postala prva država, ki bo največje velemojstre z nogometno žogo gostila že tretjič. ZDA so svetovno prvenstvo gostile leta 1994, ko je naslov najboljšega osvojila Brazilija. Največ tekem (60 od 80) bo prav v ZDA, ki se že veselijo sodelovanja, na tleh Mehike in Kanade pa bo skupno odigranih 20 dvobojev.

Predsednik Fife Gianni Infantino s presrečnimi predsedniki nogometnih zvez iz ZDA, Kanade in Mehike | Foto: Reuters Predsednik Fife Gianni Infantino s presrečnimi predsedniki nogometnih zvez iz ZDA, Kanade in Mehike Foto: Reuters

Na SP 2026 bo prvič v zgodovini največjega tekmovanja tekmovalo kar 48 držav, tako da se obeta dolgo in zelo pestro tekmovanje. Namesto 64 kot letos v Rusiji bo odigranih kar 80 tekem. Udeležence bodo razdelili v 16 skupin s po tremi izbranimi vrstami. Dve najboljši bosta napredovali v izločilni del, tako da bodo leta 2026 prvič na SP odigrane tekme 1/16 finala.

Pri NZS pojasnili, zakaj niso glasovali

"Že dan pred glasovanjem se je iz pogovorov dalo razbrati, da bo imela skupna kandidatura Kanade, Mehike in ZDA prednost, tako da se nam ni zdelo smiselno odločati za eno ali drugo. Tako smo na nek način tudi ohranili dobre odnose z vsemi štirimi zvezami," pravi Radenko Mijatović. | Foto: Vid Ponikvar "Že dan pred glasovanjem se je iz pogovorov dalo razbrati, da bo imela skupna kandidatura Kanade, Mehike in ZDA prednost, tako da se nam ni zdelo smiselno odločati za eno ali drugo. Tako smo na nek način tudi ohranili dobre odnose z vsemi štirimi zvezami," pravi Radenko Mijatović. Foto: Vid Ponikvar
Pravico glasovanja za SP 2026 je imela tudi Nogometna zveza Slovenije, ki pa se je vzdržala, tako kot Kuba in Španija, ki se je ukvarjala z menjavo selektorja. "Obe delegaciji sta se nam predstavili, obe sta bili v redu, z obema smo imeli korekten dialog. Oboji bi organizirali dobro prvenstvo, je pa za eno državo to res velik zalogaj. Že dan pred glasovanjem se je iz pogovorov dalo razbrati, da bo imela skupna kandidatura Kanade, Mehike in ZDA prednost, tako da se nam ni zdelo smiselno odločati za eno ali drugo. Tako smo na nek način tudi ohranili dobre odnose z vsemi štirimi zvezami," je za STA odločitev o tem, da pri NZS ne bodo volili, pojasnil predsednik zveze Radenko Mijatović.

STA

banner SP 2018 lezeca
Sportal Vse, kar ponuja letošnje svetovno prvenstvo v Rusiji
Leto Gostitelj Svetovni prvak
1930 Urugvaj Urugvaj
1934 Italija Italija
1938 Francija Italija
1950 Brazilija Urugvaj
1954 Švica ZRN
1958 Švedska Brazilija
1962 Čile Brazilija
1966 Anglija Anglija
1970 Mehika Brazilija
1974 ZRN ZRN
1978 Argentina Argentina
1982 Španija Italija
1986 Mehika Argentina
1990 Italija ZRN
1994 ZDA Brazilija
1998 Francija Francija
2002 Južna Koreja in Japonska Brazilija
2006 Nemčija Italija
2010 Južna Afrika Španija
2014 Brazilija Nemčija
2018 Rusija ?
2022 Katar ?
2026 Kanada, Mehika in ZDA ?
Ne spreglejte