Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 3. 2020,
11.26

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,26

1

Natisni članek

Bad Blue Boys Petar Stojanović Dinamo Zagreb Zdravko Mamić

Torek, 31. 3. 2020, 11.26

4 leta

Koronakriza pri zagrebškem Dinamu

Kaos v Zagrebu: Zdravko Mamić prekrižal trenerja Dinama, navijači vračajo udarec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,26

1

Dinamo Zagreb | Dinamo Zagreb je bil jeseni do zadnjega v igri za napredovanje v izločilni del evropskih tekmovanj. | Foto Reuters

Dinamo Zagreb je bil jeseni do zadnjega v igri za napredovanje v izločilni del evropskih tekmovanj.

Foto: Reuters

Koronakriza je številne nogometne klube prisilila k načrtnemu nižanju stroškov. Pri zagrebškem Dinamu se je zalomilo, ko so trener Nenad Bjelica in igralci zavrnili ukrep nižanja plač. Razvnela se je pravcata medijska vojna med dolgoletnim prvim možem Dinama Zdravkom Mamićem, ki je javno razkril prejemke trenerja, in navijaško skupino Bad Blue Boys.

Simon Rožman
Sportal Takšna kriza, da je Simon Rožman posojal denar igralcem

Zagrebški Dinamo je v zadnjem desetletju prerasel v klub, ki dosega številne uspehe. Predstavlja vzorčni primer, kako lahko s kakovostnim delom s klubskim podmladkom in spretnimi prodajami igralcev zaslužiš ogromno denarja, svoje pa so dodali evropski uspehi, ki jih je bogato nagradila Evropska nogometna zveza. Dinamo je z naskokom najboljši hrvaški klub. Tudi v tej sezoni ima veliko prednost v prvenstvu. Prihodnost klubskega podmladka, ki se je v mladinski ligi prvakov uvrstil med osem najboljših v Evropi, je zelo svetla.

Trener in igralci zavrnili predlog vodstva kluba

Slovenski reprezentant Petar Stojanović je še do pred kratkim pri Dinamu sodeloval s Špancem Danijem Olmom. | Foto: Reuters Slovenski reprezentant Petar Stojanović je še do pred kratkim pri Dinamu sodeloval s Špancem Danijem Olmom. Foto: Reuters Še pred kratkim je modri dres nosil tudi španski članski reprezentant Dani Olmo, ki se je pridružil Kevinu Kamplu pri RB Leipzigu, aktualnem četrtfinalistu lige prvakov. Dinamo, pri katerem si že štiri leta služi kruh slovenski reprezentant Petar Stojanović, bi lahko še naprej užival v sreči in ugodji, zaradi katerih je lahko vsaj začasno pozabil na težave dotrajanega stadiona Maksimir, ki klubu z letnim proračunom 50 milijonov evrov in tako visokimi cilji ni v čast. Ne bi ga preveč motil niti skromen obisk na domačih tekmah, zlasti v hrvaškem prvenstvu, in odnos z navijaško skupino Bad Blue Boys, ki je zaradi vpletenosti Zdravka Mamića v klub že dolgo na preizkušnji.

A kmalu po tem, ko je koronavirus prekinil tekmovanja, se je v tabor Dinama naselila zmešnjava. Zagreb je priča novi nogometni aferi. Le nekaj dni po rušilnem potresu, ki je povzročil veliko škode v hrvaški prestolnici, je znova počilo. Tokrat med trenerjem, predstavnikom igralcev in klubskim vodstvom. Dinamo je, potem ko sta trener Nenad Bjelica in kapetan Arijan Ademi zavrnila predlog vodstva kluba o znižanju plač, sprožil medijski udar na nogometaše.

Poteza igralcev prvega moštva Dinama je med privrženci zagrebškega kluba naletela na različne odzive. | Foto: Reuters Poteza igralcev prvega moštva Dinama je med privrženci zagrebškega kluba naletela na različne odzive. Foto: Reuters

Poteza igralcev v občutljivem obdobju pandemije koronavirusa, ko se vsakodnevno razpreda o krizi, v hrvaški javnosti ni naletela na dober odziv. Pričakovano. Družbena omrežja so polnile vrstice nezadovoljstva na račun bahatih in preplačanih nogometašev, ki se ne zavedajo resnosti trenutka in se obnašajo, kot da so brez empatije do vseh, ki v tem obdobju trpijo. Drugo moštvo zagrebškega Dinama je sprejelo nove ukrepe o znižanju plač, to so naredili tudi vsi klubski delavci, le člani prve ekipe, med njimi tudi slovenski reprezentant Petar Stojanović, ne. Na njihova uradna pojasnila, zakaj so se tako odločili, hrvaška javnost še čaka.

Zdravko Mamić razkril plačo trenerja

Nenad Bjelica je v času koronavirusa v Celovcu. | Foto: Reuters Nenad Bjelica je v času koronavirusa v Celovcu. Foto: Reuters Sledil je oster odgovor klubskega vodstva Dinama. Na Hrvaškem še vedno prevladuje prepričanje, da niti v klubu vleče Zdravko Mamić. Lani se je v Zagreb kot športni direktor vrnil njegov brat Zoran Mamić, v preteklosti tudi (uspešen) trener modrih, iz vrst hrvaškega prvaka pa so sporočili, da so prekinili posel z ožjimi sodelavci Nenada Bjelice. S celotnim njegovim trenerskim štabom. Uspešen, a tudi samosvoj trener, ki je trenutno v Celovcu in do nadaljnjega ne komentira zadeve, je tako čez noč ostal brez strokovne ekipe. S tem se je napovedala sprememba na trenerskem stolčku, hrvaški mediji že iščejo glavne kandidate za novega trenerja, najpogosteje omenjajo Igorja Jovičevića in Romea Jozka.

Čeprav je Bjelica poskrbel za lovorike, veliko prednost v hrvaškem prvenstvu, od izjemnega podviga v Evropi, spomladanskih nastopov v izločilnem delu, pa ga je delilo le nekaj minut na srečanju z infarktno končnico proti Šahtarju (Dinamo je v sodnikovem podaljšku zapravil prednost z 2:0, gostje iz Ukrajine pa so v izdihljajih srečanja izenačili na 2:2), se je ljubezen Slavonca in vodstva modrih ohladila.

Dovolj zgovorno je bilo sporočilo starejšega izmed bratov Mamić, ki je iz "karantene" v Medžugorju prek družbenih omrežij svetu sporočil zaslužke trenerske ekipe. Do zadnjega centa. Poslal je sporočilo, ki je dvignilo na noge navijaško skupino Bad Blue Boys, s katero je že dolgo v sporu. Kontroverzni funkcionar je razkril zaslužke trenerjev v zadnjih 20 mesecih. Skupaj so prejeli okrog pet milijonov evrov (dobrih 37 milijonov kun).

Lionel Messi
Sportal Sredi koronakrize nov razkol pri Barceloni. Je zdaj dokončno počilo?

"Messi in soigralci so si znižali plačo za 70 odstotkov, belgijski nogometaši bodo med krizo na mesec zaslužili 13 tisoč kun (slabih dva tisoč evrov), Žilina, sedemkratni slovaški prvak, je doživela bankrot, Cristiano Ronaldo, Juventus, Bayern in številni drugi so se solidarizirali. Dinamo se pripravlja na zahtevno obdobje, ki je pred nami. Pri tem moramo vsi nositi breme. Klub je nagradil vse uspehe, nikomur ni ostal dolžan. Omogočil je pogoje za delo, kakršnih nima nihče v tem delu Evrope. To bo delal tudi v prihodnje. Game over," je zapisal v sporočilu, ki ga je podkrepil s številkami zaslužka Nenada Bjelice in njegovih tesnih sodelavcev pri Dinamu. Z angleškima besedama game over, katerih pomen dobro pozna vsak igralec, je dal vedeti Bjelici, da se je njegova igra, kar zadeva trenersko delo pri hrvaškem prvaku, končala.

Navijaška skupina Bad Blue Boys je že dalj časa v sporu z Zdravkom Mamićem. | Foto: Reuters Navijaška skupina Bad Blue Boys je že dalj časa v sporu z Zdravkom Mamićem. Foto: Reuters

Če bi Dinamo odpustil Bjelico, bi mu moral po veljavni pogodbi plačati nekaj milijonov evrov odpravnine, zato bi mu veliko bolj ustrezal scenarij, po katerem bi se za odhod odločil trener sam. Ker pa je brez pomočnikov njegova prihodnost na Maksimirju resno ogrožena, je vedno bližje trenutek, ko bi se lahko zgodilo prav to.

Nenad Bjelica
Sportal Drama v Zagrebu: Dinamo odpustil trenerje. Razlog? Zavrnitev znižanja plač.

Zgolj od nagrad Uefe bogatejši za 30 milijonov evrov

Navijači modrih, ki so na družbenem omrežju združeni v skupino Dinamo, to smo mi, so hitro odgovorili Mamiću, na papirju zgolj svetovalcu uprave Dinama, kdo je zaslužen za finančno blagostanje kluba. "Dinamo je v letu 2019 zaslužil 30 milijonov evrov. Brez zaslužka od prestopov, vstopnic in marketinga. Zgolj od nagrad Uefe," so navijači sporočili osovraženemu funkcionarju, nato pa zapisali, da so trener in igralci sprva privolili v znižanje plač, a je klubsko vodstvo brez vsakršne najave ali pojasnil to znižanje drastično povečalo. Da je bilo nezadovoljstvo igralcev še večje, je poskrbela odločitev, da bodo ostali tudi brez nekaterih izplačil, ki so si jih prislužili v obdobju pred koronakrizo.

Starejši izmed bratov Mamić je na Hrvaškem zaradi gospodarskega kriminala nepravnomočno obsojen na zaporno kazen šestih let in pol, a je pred hrvaškim pravosodjem pobegnil v Hercegovino, kjer živi v Medžugorju. Bosna in Hercegovina, Mamić ima tudi državljanstvo BiH, je lani dokončno zavrnila zahtevo Hrvaške za njegovo izročitev. Navijači so sporočili Mamiću, da je oškodoval Dinamo in hrvaško držav za okrog 340 milijonov kun.

Varčuje se takrat, ko imaš denar

"Če si pripravljen na nevihto, to včasih predstavlja odločilno razliko med življenjem in smrtjo. Dinamo bo pripravljen. Lahko noč vsem," je odgovoril Mamič in pripisal citat, ki ga je označil za ljudsko modrost: "Varčuje se takrat, ko imaš veliko denarja, ne takrat, ko ga nimaš."

Navijači so na to odgovorili z nekoliko drugačnim rekom. "Krade se takrat, ko je denar, ne pa takrat, ko ga ni," so nadaljevali dopisni namizni tenis, ki poteka med nekdanjim izvršnim podpredsednikom Dinama in skupino navijačev hrvaških prvakov.

Za še večjo zmedo pa so poskrbeli drugi privrženci zagrebškega kluba, ki ne odobravajo medijske vojne med Mamićem in skupino Dinamo, to smo mi. Ta vztraja, da so trener in igralci s tem, ko so zavrnili znižanje plač, storili napako in razočarali vse, ki imajo radi Dinamo, omenjena druga skupina pa trdi, da je bilo drugače. Da so bili igralci za znižanje stroškov, a jih je nato klubsko vodstvo izigralo, zaradi česar so odstopili od morebitnega dogovora.

Ni kaj, dogajanje pri zagrebškem Dinamu bo v prihodnjih dneh kljub pomanjkanju tekem še napeto, nejasna pa ni le usoda Nenada Bjelice, ampak tudi (naj)boljših igralcev. Med njimi tudi Petra Stojanovića ...

Marijan Pušnik Rijeka Hajduk
Sportal Sloveniji se ne piše nič dobrega, sledi očiščenje vse nesnage
Ne spreglejte