Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
4. 6. 2024,
12.03

Osveženo pred

2 tedna, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

Natisni članek

Milivoje Novakovič Zlatko Zahović Matjaž Kek Josip Iličić slovenska nogometna reprezentanca Euro 2024 Euro 2024

Torek, 4. 6. 2024, 12.03

2 tedna, 1 dan

Prva reprezentančna tekma po novembru 2021

Velik dan za Josipa Iličića, ki se lahko izenači z Zlatkom Zahovićem

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95
Josip Iličić Zlatko Zahović | Josip Iličić se danes spogleduje z okroglim 80. nastopom za Slovenijo. Toliko jih je v pestri karieri zbral tudi njegov nekdanji športni direktor pri Mariboru, sicer pa strelski rekorder Slovenije Zlatko Zahović. | Foto www.alesfevzer.com/Guliverimage

Josip Iličić se danes spogleduje z okroglim 80. nastopom za Slovenijo. Toliko jih je v pestri karieri zbral tudi njegov nekdanji športni direktor pri Mariboru, sicer pa strelski rekorder Slovenije Zlatko Zahović.

Foto: www.alesfevzer.com/Guliverimage

Slovenska nogometna reprezentanca bo danes prebila led, kar se tiče junijskih priprav na Euro. V Stožicah se bo ob 18. uri pomerila z Armenijo. Prvič po dveh letih in pol bi lahko za Slovenijo zaigral 36-letni povratnik Josip Iličić. To bi bil njegov jubilejni 80. nastop, s čimer bi se na večni lestvici izenačil z Zlatkom Zahovićem in Milivojem Novakovićem!

Slovenija navijači odbojka
Sportal Ni kaj, Slovenija je edinstven fenomen Eura!

Selektor Matjaž Kek na današnji pripravljalni tekmi proti Armeniji, ki je vse prej kot enostaven tekmec, v kar so se v kvalifikacijah za Euro 2024 dobro prepričali tudi Hrvaška, Turčija, Wales in Latvija, zagotovo ne bo računal na Žana Celarja. Napadalec Lugana, najboljši strelec švicarskega prvenstva in pokala, je zadnjo tekmo v klubski sezoni odigral v nedeljo, tako da bo soigralce spremljal le kot gledalec.

Slovenija se danes ne bo predstavila v najmočnejši zasedbi, saj so vprašljivi nastopi številnih članov udarne enajsterice. Tako Benjamina Šeška, Mihe Blažiča, Benjamina Verbiča kot tudi Petra Stojanovića, tako da bi lahko priložnost za nastop dočakali številni igralci z razširjenega seznama 30 imen, ki v kvalifikacijah za Euro 2024 niso bili v osrednjih vlogah.

Iličić bo na večni lestvici poskočil na šesto mesto

Josip Iličić je na reprezentančne priprave za Euro 2024 prišel zelo dobre volje. | Foto: www.alesfevzer.com Josip Iličić je na reprezentančne priprave za Euro 2024 prišel zelo dobre volje. Foto: www.alesfevzer.com Zaigral bo najverjetneje Sandi Lovrić, in to prvič po dveh mesecih, ko se je huje poškodoval pri Udineseju, tako da bo selektor prejel dodaten vpogled v njegove trenutne zmožnosti, v Stožicah pa se danes obeta prav poseben trenutek, saj bo po poltretjem letu skoraj zagotovo državni dres oblekel Josip Iličić.

To bo čustven dan za 36-letnega velikana slovenskega nogometa, ki se spogleduje s tako želenim nastopom na velikem tekmovanju. Če bo nastopil, bo vknjižil jubilejni 80. nastop za Slovenijo in se na večni lestvici na šestem mestu izenačil z najboljšima strelcema Slovenije vseh časov Zlatkom Zahovićem (35 zadetkov) in Milivojem Novakovićem (32), ki sta državni dres v bogatih karierah oblekla ravno osemdesetkrat.

Večkrat od Zahovića in Novakovića (oba 80) in Iličića (79) so za Slovenijo nastopili le še rekorder Boštjan Cesar (101), Bojan Jokić (100), Valter Birsa (90), Jasmin Kurtić (90), aktualni reprezentantant z največjim številom reprezentančnih nastopov, ki se je kot dober Iličićev prijatelj še kako razveselil povratka izkušenega Gorenjca, in Samir Handanović (81).

Josip Iličić je za izbrano vrsto dosegel 16 zadetkov. Na večni strelski lestvici zaseda tretje mesto, ki si ga deli s Sašom Udovičem. Izmed aktualnih soigralcev, ki kandidirajo za nastop na Euru 2024, sta mu najbližje za petami 15 let mlajši slovenski dragulj Benjamin Šeško in Andraž Šporar (oba 11). | Foto: Reuters Josip Iličić je za izbrano vrsto dosegel 16 zadetkov. Na večni strelski lestvici zaseda tretje mesto, ki si ga deli s Sašom Udovičem. Izmed aktualnih soigralcev, ki kandidirajo za nastop na Euru 2024, sta mu najbližje za petami 15 let mlajši slovenski dragulj Benjamin Šeško in Andraž Šporar (oba 11). Foto: Reuters

Iličić si je vrnitev v slovensko reprezentanco zagotovil z imenitnimi predstavami zlasti v spomladanskem delu 1. SNL (2023/24), ko je pomagal Mariboru do končnega drugega mesta. Ko je v Ljudskem vrtu prišlo do menjave trenerja in je Ante Šimundža nasledil Damirja Krznarja, ki poprej ni bil zadovoljen s tem, kar na igrišču ponuja Iličić, je nekdanji dolgoletni zvezdnik serie A, kjer je pustil ogromen pečat pri Atalanti, Fiorentini in Palermu, povzdignil formo do te mere, da je bil na koncu izbran med tri najboljše nogometaše 1. SNL.

zbor slovenske nogometne reprezentance
Sportal Matjaž Kek: Tekma proti Armeniji bo kot konec delovnega tedna

Znova na stadionu, kjer je leta 2010 vpisal krstni nastop

Zanimivo je, da je svojo reprezentančno pot začel prav v Stožicah, na otvoritveni tekmi največjega nogometnega objekta v Sloveniji, ko je 11. avgusta 2010 zaigral proti Avstraliji (2:0).

Josip Iličić je za slovensko izbrano vrsto debitiral pred slabimi 14 leti. V Stožicah je pomagal Sloveniji do zmage nad Avstralijo (2:0). | Foto: www.alesfevzer.com Josip Iličić je za slovensko izbrano vrsto debitiral pred slabimi 14 leti. V Stožicah je pomagal Sloveniji do zmage nad Avstralijo (2:0). Foto: www.alesfevzer.com

Takrat je vstopil v igro sredi drugega polčasa namesto Valterja Birse, pozneje pa postal eden najboljših in najbolj standardnih reprezentantov, kreativni nosilec zvezne vrste, ki pa v državnem dresu za razliko od tistega, kar je čaral v klubskih dresih v Italiji, ni nikoli dočakal glavne nagrade. Nikoli se ni uvrstil na veliko tekmovanje. Grozilo mu je, da bo tako sklenil kariero brez nastopa na velikem reprezentančnem odru. Ko se je leta 2022 po stresnem obdobju, v katerem je zaradi osebnih težav za nekaj časa pozabil na zelenice in nogometno žogo, vrnil v domovino in zaigral za Maribor, ni hotel na glas spregovoriti o želji, da bi se nekoč še vrnil v reprezentanco.

Josip Iličić je v sezoni 2023/24 v 1. SNL prispeval osem zadetkov in kar 11 asistenc, s čimer je bil drugi najboljši podajalec tekmovanja. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Josip Iličić je v sezoni 2023/24 v 1. SNL prispeval osem zadetkov in kar 11 asistenc, s čimer je bil drugi najboljši podajalec tekmovanja. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

Ko pa je v zadnjih mesecih povzdignil formo in dokazal, da še vedno ni rekel zadnje vrhunskemu nogometu, ga je selektor Kek uvrstil na razširjeni seznam kandidatov za Euro. Zgodba o vrnitvi enega najboljših slovenskih nogometašev zadnjega desetletja v reprezentanco je odmevala tudi v tujini, še glasnejša pa bo v času Eura, če se bo Iličić znašel na končnem seznamu.

Danes bo tako zelo pomemben obračun zlasti za selektorja Matjaža Keka, ki mora najpozneje do četrtka na razširjenem seznamu prečrtati štiri mesta in Uefi sporočiti končni seznam 26 potnikov na Euro.

Razširjeni seznam Slovenije za Euro 2024 (30):

Vratarji: Jan Oblak (Atletico Madrid, Špa), Vid Belec (Apoel Nikozija, Cip), Igor Vekić (Vejle, Dan), Matevž Vidovšek (Olimpija)

Branilci: Jure Balkovec (Alanyaspor, Tur), Jaka Bijol (Udinese, Ita), Miha Blažič (Lech Poznan, Pol), David Brekalo (Orlando City, ZDA), Vanja Drkušić (Soči, Rus), Erik Janža (Gornik Zabrze, Pol), Žan Karničnik (Celje), Petar Stojanović (Sampdoria, Ita), Žan Zaletel (Viborg, Dan)

Zvezni igralci: Timi Max Elšnik (Olimpija), Adam Gnezda Čerin (Panathinaikos, Grč), Jon Gorenc Stanković (Surm Gradec, Avt), Tomi Horvat (Sturm Gradec, Avt), Jasmin Kurtić (Südtirol, Ita), Sandi Lovrić (Udinese, Ita), Benjamin Verbič (Panathinaikos, Grč), Miha Zajc (Fenerbahče, Tur), Adrian Zeljković (Spartak Trnava, Slk), Nino Žugelj (Bode Glimt, Nor)

Napadalci: Žan Celar (Lugano, Švi), Josip Iličić (Maribor), Jan Mlakar (Pisa, Ita), Benjamin Šeško (RB Leipzig, Nem), Andraž Šporar (Panathinaikos, Grč), Žan Vipotnik (Bordeaux, Fra), Luka Zahović (Pogon Szczecin, Pol)

nogometaši sprejem pri predsednici
Sportal Kek: Čast, da smo 'sprovocirali' tale sprejem #video
Euro 2024. Simbolična fotografija.
Sportal Reprezentanca Slovenije: po 24 letih spet med evropsko elito
Euro 2024 žoga
Sportal Kdo lahko sploh napreduje na Euru 2024?
Euro 2024. Simbolična fotografija.
Sportal Udeleženci Eura 2024: dva ducata udeležencev: od gostiteljice Nemčije do povratnice Slovenije
olimpijski stadion Berlin
Sportal Kekova četa v Stuttgartu, Münchnu in Kölnu
Fabio Cannavaro Jaka Bijol
Sportal Bijol na radarju italijanskih velikanov. "V Udineseju mi je lepo."
slovenska nogometna reprezentanca Erik Janža Žan Karničnik
Sportal Slovenska himna v Nemčiji: Že zdaj imam kurjo polt #video
trening slovenske nogometne reprezentance Jan Mlakar
Sportal Mlakar: Vsak hoče biti tisti, ki bo začel tekmo #video
Lovro Majer
Sportal Hrvaška prepričljiva brez Modrića, gladka zmaga prvih favoritov Eura
Ne spreglejte