Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 6. 2024,
22.55

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 7,52

Natisni članek

Natisni članek

Euro 2024 Euro 2024

Sreda, 19. 6. 2024, 22.55

3 mesece, 1 teden

Euro 2024, šesti igralni dan (19. junij)

Hrvati v težavah, Nemci napredovali, blizu tudi Švicarji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 7,52
Hrvaška Euro | Hrvati so v drugem polčasu pripravili preobrat, a Albanija je v sodnikovem podaljšku izenačila. | Foto Guliverimage

Hrvati so v drugem polčasu pripravili preobrat, a Albanija je v sodnikovem podaljšku izenačila.

Foto: Guliverimage

Šesti dan nogometnega evropskega je ponudil tri dvoboje. Hrvaška je le remizirala z Albanijo z 2:2 in bo imela težko delo v boju za napredovanje. Nemčija se je namučila z Madžarsko, tekmo pa dobila z 2:0. V večernem terminu sta se Škotska in Švica razšli brez zmagovalca, bilo je 1:1.

Euro 2024, 2. krog (skupini A in B)

Sreda, 19. junij

Po uvodnem porazu so Hrvati slabo odprli tudi drugi dvoboj na prvenstvu. Jasir Asani je v 11. minuti lepo zaposlil Qazima Lacija, ki je natančno meril z glavo in Albanija je povedla. Hrvati so nato pritisnili proti vratom, a v prvi polovici prvega polčasa si večjih priložnosti niso pripravili. Visoka posest in napadi kockastih niso obrodili sadov, zato pa so bili v 31. minuti spet nevarni Albanci. Kristjan Asllani je z nevarnim strelom preizkusil Dominika Livakovića, ki se je izkazal z dobro obrambo. V 39. minuti je Marcelo Brozović le poskrbel za prvi strel v okvir vrat Thomasa Strakoshe, a albanski čuvaj mreže ni imel večjih težav. V sodnikovem dodatku je dlani Livakovića ogrel še Rej Manaj, ostalo pa je pri minimalnem vodstvu Albanije.

Qazim Laci je poskrbel za vodstvo Albanije. | Foto: Guliverimage Qazim Laci je poskrbel za vodstvo Albanije. Foto: Guliverimage

Zlatko Dalić je na začetku drugega polčasa opravil dve menjavi, v 50. minuti pa je imel prav rezervist Luka Sučić dobro priložnost, a Strakosha se je izkazal. Nekaj minut kasneje je zbranost albanskega vratarja preizkusil še Mateo Kovačić. Vse močnejši pritisk Hrvatov je obrodil sadove v 74. minuti. Izjemno je po tleh sprožil Andrej Kramarić in zadel nebranjeni del mreže albanskih vrat. Že dve minuti kasneje pa popoln preobrat. Ante Budimir si je priboril žogo v kazenskem prostoru in podal pred vrata, kjer je nespretno posredoval Klaus Gjasula in zatresel lastno mrežo. V 90. minuti so spet zapretili Albanci, a po strelu Arberja Hoxhe se je še enkrat izkazal Livaković. V sodnikovem dodatku je bil nevaren tudi nekdanji član Mure Mirlind Daku, v 95. minuti pa se je Gjasula odkupil za avtogol in z natančnim strelom po tleh izid poravnal. Tik pred koncem tekme je še enkrat sproži Kovačić, a Strakosha je poskrbel za delitev točk.

Madžari namučili gostitelje

Uvod v drugo tekmo je postregel z nekaj priložnostmi na eni in drugi strani, najnevarnejši pa je bil Kai Havertz v 11. minuti. Peter Gulacsi je njegov strel obranil. Na prvi gol smo morali čakati do 22. minute, ko je Nemce v vodstvo povedel Jamal Musiala. Madžari so se pritoževali zaradi morebitnega prekrška nad Willijem Orbanom, a tudi po posredovanju Vara je zadetek obveljal. V 26. minuti je s prostega strela nevarno sprožil Dominik Szoboszlai, z izjemno obrambo pa se je izkazal Manuel Neuer in gostitelje Eura ohranil v prednosti. Nekaj trenutkov kasneje je isti igralec še enkrat nevarno sprožil, nemška obramba pa je bila na mestu. V 42. minuti je bil še enkrat nevaren Musiala, a zadel zunanji del mreže. V sodnikovem dodatku so Madžari zabili, a stranski sodnik je označil prepovedani položaj in Nemci so na odmor odšli s prednostjo.

Nemci so zabili dvakrat in ostajajo stoodstotni. | Foto: Guliverimage Nemci so zabili dvakrat in ostajajo stoodstotni. Foto: Guliverimage

V drugem polčasu so prvi prek Barnabasa Varge v 60. minuti zapretili Madžari, a njegov strel z glavo je za las zletel prek vrat. V 67. minuti pa so Nemci podvojili vodstvo, zanesljivo je podajo v kazenski prostor v zadetek pretvoril kapetan Ilkay Gündogan. Nekaj minut kasneje je nevarno sprožil Joshua Kimmich, a Gulacsi je bil na mestu, madžarski vratar pa se je izkazal še ob poizkusu Leroyja Saneja v 75. minuti. Nemci so bili do sodnikovega dodatka še nekajkrat nevarni, v zadnji minuti rednega dela igre pa so zapretili tudi Madžari. Po predložku Szoboszlaia je slabo posredoval Neuer, Orbanov strel pa je Kimmich pred golovo črto vendarle odbil.

Švica z remijem praktično že napredovala, Škotska pa ohranila upanje

Večerni dvoboj v uvodu ni ponudil pretresov, v 13. minuti pa so kot prvi udarili Škoti. Po kotu Švice so Škoti izvedli hiter protinapad, ki ga je zaključil Scott McTominay, njegov strel pa je Fabian Schär preusmeril v lastno mrežo. Švicarji so nato pritisnili, v 26. minuti pa po izjemnem strelu Xherdana Shaqirija z roba kazenskega strela izid poravnali. V 33. minuti so Švicarji prek Dana Ndoyeja povedli, a Var je zaradi prepovedanega položaja zadetek razveljavil. Do polčasa se nato izid ni več menjal.

Xherdan Shaqiri poskrbel za izenačenje. | Foto: Guliverimage Xherdan Shaqiri poskrbel za izenačenje. Foto: Guliverimage

Ndoye je bil prvi, ki je imel priložnost, tudi v drugem polčasu. V 59. minuti je za las meril mimo leve vratnice vrat Škotske. Dve minuti kasneje pa se je, vsaj kakor je bilo videti, huje poškodoval Kieran Tierney in na nosilih zapustil igrišče. V 67. minuti so imeli Škoti prosti strel. Nevaren predložek Andyja Robertsona je Grant Hanley preusmeril proti vratom, a stresel vratnico. V 81. minuti je Robertson nevarno sprožil, švicarska obramba pa je strel blokirala. Kmalu zatem je Breel Embolo prejel lepo dolgo žogo v prazen prostor in zabil, a tako stranski sodnik kot potem Var sta signalizirala prepovedani položaj. V zadnji minuti rednega dela je po predložku mimo desne vratnice škotskega gola sprožil Zeki Amdouni, selektor Škotske pa je z novima menjavama nakazal, da gre v sodnikovem dodatku na vse ali nič, a ostalo je pri 1:1.

Lestvice:

 

Preberite še:

Škotski navijač
Sportal Ganljiva gesta škotskih navijačev #video
Euro 2024 Portugalska Češka Cristiano Ronaldo
Sportal Dvakrat šok za Ronalda, a vendarle zmaga. V Dortmundu kot v Turčiji.
München
Sportal Pred tekmo s Srbijo še na pivovarsko ulico na pivo #video
Slovenija navijači
Sportal Idrijčanu v Nemčiji zaigralo srce
Dušan Tadić
Sportal Dušan Tadić se je opravičil za besede, ki so odmevale po porazu z Anglijo
Martin Dubravka
Sportal Martin Dubravka po neprijetnem dogodku s sekiro zamenjal šport
Ne spreglejte