Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
27. 8. 2017,
18.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

Blessing Eleke NK Olimpija NK Olimpija večni derbi Prva liga Telekom Slovenije Izrael NK Maribor NK Maribor Stožice

Nedelja, 27. 8. 2017, 18.40

6 let, 6 mesecev

Rekorder 1. SNL odšel v Izrael

Blessing Eleke zapustil Olimpijo, ki je bogatejša za milijon evrov

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18
Eleke | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Nigerijski napadalec Blessing Chibuike Eleke zapušča vrste ljubljanske Olimpije. Najdražji nogometaš v zgodovini 1. SNL - zmaji so lani zanj Gorici plačali kar 800 tisoč evrov - odhaja v Izrael, kjer bo okrepil vrste Ashdoda. Podpisal je štiriletno pogodbo, Olimpija pa je zaslužila milijon evrov.

Nogometaši Olimpije se pripravljajo na večni derbi z Mariborom. Na dvoboju, ki bo napolnil tribune stoženskega štadiona, trener zeleno-belih Igor Bišćan v konici napada ne bo računal na 21-letnega Blessinga Chibuikeja Elekeja. Mladi Nigerijec se poslavlja od Slovenije. Seli se v Izrael.

Sveta dežela, ki je zaradi razigranega NK Maribor letos ostala brez predstavnika v skupinskem delu lige prvakov, bo tako v zadnjem tednu poletnega prestopnega roka pozdravila rekorderja Prve lige Telekom Slovenije. V zgodovini 1. SNL ni še nikoli noben slovenski klub za nakup nogometaša segel tako globoko v žep kot ravno ljubljanska Olimpija.

Navijači so pričakovali več

V tej sezoni se je izkazal s prekrasnim zadetkom na srečanju v Novi Gorici, a to je bil le eden izmed redkih prebliskov. | Foto: Vid Ponikvar V tej sezoni se je izkazal s prekrasnim zadetkom na srečanju v Novi Gorici, a to je bil le eden izmed redkih prebliskov. Foto: Vid Ponikvar Lani je z dovoljenjem predsednika Milana Mandarića, ki je iskal primerno zamenjavo za vročega strelca Andraža Šporarja, kupila Elekeja, zanj pa Gorici plačala 800 tisoč evrov in poskrbela za rekordno odškodnino. Pobožni Nigerijec je bil pri vrtnicah neustavljiv. Zadetke je dosegal kot po tekočem traku, po selitvi v Ljubljano pa naletel na številne težave.

Zadetkov je bilo veliko manj. Navijači so od drage okrepitve, ki je imela pogosto zdravstvene težave, pričakovali bistveno več, Eleke pa je v spomladanskem delu šampionske sezone 2015/16 dosegel le tri zadetke. Pred tem jih je v dresu Gorice v jesenskem delu natresel kar 12.

Afričan je pričakoval, da bo v sezoni 2016/17 dvignil učinkovitost pri zmajih, a se je uštel. V 30 nastopih je zadel v polno le petkrat, po prihodu novega trenerja Bišćana pa dokončno izgubil mesto v začetni postavi Olimpije.

Bi sploh zaigral na večnem derbiju?

Igor Bišćan je bolj kot Elekeju zaupal drugim napadalcem.  | Foto: Urban Urbanc/Sportida Igor Bišćan je bolj kot Elekeju zaupal drugim napadalcem. Foto: Urban Urbanc/Sportida Ko je nekdanji hrvaški reprezentant pred srečanjem z Mariborom razmišljal o močni konkurenci v napadu, je najprej izpostavil prvega strelca kluba v tej sezoni, mladega Ganca Issaha Abbasa, nato najnovejšo okrepitev, ambicioznega Argentinca slovenskih korenin Andresa Vombergarja, in izkušenega Leona Benka, ki se skuša čim prej vrniti v formo, s katero je spomladi pomagal Olimpiji do preboja v finale pokala Slovenije.

Šele nato je prišel na vrsto Eleke. Bišćan ga je omenil zadnjega. Nikakor ne brez razloga, saj je Nigerijec, kot sporoča klubska stran Ashdoda na socialnem omrežju Facebook, sklenil štiriletno pogodbo z Ashdodom. Olimpija naj bi za njegov odhod prejela okrogel milijon evrov, tako da ji je uspelo Nigerijca prodati za višji znesek od rekordne odškodnine v zgodovini 1. SNL, ki je lani romala na bančni račun novogoriškega kluba.

Ashdod polnil tudi mariborsko blagajno

Ashdod, ki je pred desetletjem v Evropi v kvalifikacijah za pokal Uefa izpadel proti Domžalam, je v preteklosti že kupil nekaj nogometašev iz 1. SNL. Pred devetimi leti je poskrbel za prvi veliki posel Zlatka Zahovića v vlogi športnega direktorja Maribora, ko je za milijon evrov kupil Bolgara Dimitarja Ivanova Makrieva.

Pred devetimi leti je Ashdod plačal milijon evrov za prihod napadalca Maribora, tokrat se je za enako vsoto denarja odločil za visokega napadalca Olimpije. | Foto: Vid Ponikvar Pred devetimi leti je Ashdod plačal milijon evrov za prihod napadalca Maribora, tokrat se je za enako vsoto denarja odločil za visokega napadalca Olimpije. Foto: Vid Ponikvar

Pred leti se je v vrstah Ashdoda preizkušal tudi nekdanji napadalec Gorice Sandi Arčon, zdaj pa gre po njegovih stopinjah še ena nekdanja vrtnica. V dresu Ashdoda bi lahko Eleke debitiral v ponedeljek, ko čaka njegov novi klub gostovanje pri Beitarju v Jeruzalemu.

Ne spreglejte