Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
27. 8. 2017,
14.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

1

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor Prva liga Telekom Slovenije naj gol večni derbi Igor Bišćan Branko Ilić Darko Milanič Marko Šuler Stožice Green Dragons Viole

Nedelja, 27. 8. 2017, 14.57

6 let, 6 mesecev

Pričakovanja pred večnim derbijem iz obeh taborov

Vstopnice kot vroče žemljice: Stožice bodo razprodane!

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

1

derbi, štadion Stožice | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Zvečer se bosta v velikem derbiju 7. kroga Prve lige Telekom Slovenije pomerila Olimpija in Maribor. Do danes je bilo za težko pričakovani dvoboj, ki se bo začel ob 20.20, prodanih že 12 tisoč vstopnic. V obeh taborih so optimistični in prepričani, da bo zmaga njihova.

Prvi vrhunec letošnje sezone 1. SNL bo v Ljubljani spremljalo okrog 13 tisoč gledalcev. Tolikšna je kapaciteta za večni derbi. Stožice resda sprejmejo še dobrih tri tisoč gledalcev več, a bodo na tribunah zaradi tekme visokega tveganja prisotne tako imenovane tampon cone. To je namerno izpraznjen prostor na tribunah, ki preprečuje neposreden stik med organizirano navijaško skupino in preostalim delom občinstva. Zaradi tega ne bo presežen rekord 1. SNL, ki še vedno znaša 14 tisoč gledalcev.

Do današnjega dne si je vstopnice zagotovilo že 12 tisoč obiskovalcev. Gostitelji opozarjajo ljubitelje nogometa, naj se zaradi morebitne gneče na največji nogometni štadion v Sloveniji odpravijo pravočasno, saj bo vstop na objekt, takšna je bila na večnih derbijih praksa tudi v prejšnjih sezonah, mogoč le ob opravljeni personalizaciji.

Bišćan ima sladke težave z napadalci

Igor Bišćan bo prvič izkusil slovenski večni derbi v vlogi trenerja. | Foto: Vid Ponikvar Igor Bišćan bo prvič izkusil slovenski večni derbi v vlogi trenerja. Foto: Vid Ponikvar Derbi prinaša ogromno, tako užitkov kot prestiža, po drugi strani pa ne bo odločilen za končni razplet prvenstva. Tako razmišlja kapetan Olimpije Branko Ilić, ki je v tej sezoni s soigralci poskrbel za skoraj nepremagljiv obroč okrog zeleno-belih vrat.

Ljubljanski klub je v tej sezoni prejel le dva zadetka, daleč najmanj izmed vseh. Tokrat bo sodeloval z mladim vratarjem Rokom Vodiškom, ki bo med vratnicama nadomeščal poškodovanega Nejca Vidmarja. ''Ta tekma ne prinaša še nič končnega,'' sporoča 34-letni Ljubljančan, ki je izjemno zadovoljen z delom trenerja Igorja Bišćana.

Nekdanji hrvaški reprezentant bo izkusil prvi večni slovenski derbi. ''To je odlična priložnost, da vidimo, kje smo v primerjavi z ekipo, ki se je uvrstila v ligo prvakov,'' sporoča Zagrebčan, ki verjame v pozitiven rezultat.

Branko Ilić pred derbijem:

Največ sladkih težav mu predstavlja izbira napadalcev. ''Issah je v zelo dobri formi, Vombergar nam je na voljo, dobil je še prve minute, tu je tudi Benko, ki se počasi vrača in dobro dela, imamo pa tudi Elekeja, ki zabija gole,'' je vesel velike konkurence med napadalci. Olimpija ima najbolj razigran napad v 1. SNL. V šestih tekmah je dosegla 16 zadetkov, skoraj tri na srečanje.

Milanič se ne boji, da bi se ponovil derbi izpred šestih let

V Ljubljani danes ne bo manjkalo navijačev Maribora. | Foto: Žiga Zupan/Sportida V Ljubljani danes ne bo manjkalo navijačev Maribora. Foto: Žiga Zupan/Sportida Tako Olimpija kot Maribor sta v tej sezoni v Prvi ligi Telekom Slovenije še  neporažena. V Evropi sta že doživljala poraze. Za zmage sta bila usodna tesna poraza proti Vaasi, ki sta pomenila ekspresno slovo od Evrope, Maribor pa je vztrajal vse do konca kvalifikacijske poti in navdušil s tretjim prebojem v donosni skupinski del lige prvakov, kjer se bo vsaj do decembra družil z evropskimi velikani.

Mariborčani so si v torek dali duška po uvrstitvi v ligo prvakov, nato pa se hitro osredotočili na naslednji cilj, vedno zanimivo gostovanje v Ljubljani.

''Naš cilj je zmaga in namen, da igramo dober nogomet, uživamo v derbiju in se postavimo po robu nasprotniku,'' meni trener Darko Milanič, ki je prepričan, da se ne bodo ponovili dogodki izpred šestih let. Takrat so se vijolice po zgodovinskem preboju v skupinski del evropske lige in gostovanju v Glasgowu odpravile v Ljubljano, kjer je prišla do izraza utrujenost ob prevelikem slavju in napornem potovanju. Olimpija je zmagala s 4:1.

Darko Milanič in Marko Šuler pred derbijem:

''Takrat je bilo težko kontrolirati čustva. V Slovenijo smo se vrnili v petek, nato imeli hitro tekmo, zdaj pa smo imeli na voljo veliko več časa za pripravo. Ni najmanjšega razloga, da ne bi bili dobro pripravljeni,'' razmišlja Primorec na vročem mariborskem stolčku.

Šuler: Tako poraz kot zmaga ne pomenita še nič

Marko Šuler je podobno kot Branko Ilić prepričan, da si zmagovalec današnjega derbija še ne bo priigral odločilne prednosti do naslova. | Foto: Planet TV Marko Šuler je podobno kot Branko Ilić prepričan, da si zmagovalec današnjega derbija še ne bo priigral odločilne prednosti do naslova. Foto: Planet TV Če v obrambni vrsti Olimpije kraljuje Ilić, pa ima pri Mariboru glavno besedo še eden nekdanji slovenski reprezentant. Marko Šuler ima ogromno izkušenj.

Kako napoveduje obračun med kluboma, ki ju v Sloveniji zanima le prvo mesto? ''Zanimivo bo. Ljudje bodo videli dobro Olimpijo in odličen Maribor. Vsak ima svoje prednosti in slabosti, a je prvenstvo še dolgo. Tako poraz kot zmaga ne pomenita še nič,'' meni Korošec, ki je z Mariborom v prvenstvu nazadnje proti Olimpiji izgubil leta 2015.

Na Štajerskem ne skrivajo cilja, da bi uspešno pripeljali do cilja projekt 15 in tako prihodnje leto nazdravili jubilejnemu 15. državnemu naslovu. V Olimpiji nad takšnim načrtom niso niti najmanj navdušeni …

Ne spreglejte