Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
25. 8. 2017,
14.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

1

Natisni članek

Damjan Bohar Mitja Viler Marcos Tavares Darko Milanič NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija

Petek, 25. 8. 2017, 14.45

6 let, 7 mesecev

Kako hud je evropski maček Maribora pred derbijem? #video

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

1

Darko Milanič | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Maribor je v torek dosegel nov podvig, tretjo uvrstitev v ligo prvakov. Proslava je bila seveda velika, a predolga ni smela biti. Že v nedeljo namreč Mariborčane čaka največji slovenski derbi, obračun z Olimpijo v Stožicah. Kaj so o njem povedali takoj po veliki zmagi?

Prvi letošnji večni derbi, ki bo štel za 7. krog Prve lige Telekom Slovenije, bo v nedeljo ob 20.20 v Stožicah. Olimpiji in Mariboru bo sodil najboljši slovenski sodnik Damir Skomina.

Maribor, ki v teh dneh živi na valu evropske slave in zvenečih tekmecev, ki prihajajo v Ljudski vrt, bo nadaljeval lov na 15. prvenstveno lovoriko in predvsem priložnost za nov pohod na ligo prvakov.

Po šestih krogih je z Olimpijo s 16 točkami na vrhu, tam želi ostati tudi po sobotnem velikem derbiju, ki se obeta v Stožicah. Spomin na avgust leta 2011, ko je Maribor tri dni za velikim uspehom v Glasgowu, kjer si je prvič zagotovil nastop v ligi Europa, gostoval v Ljubljani in izgubil z 1:4, je še živ. Toda Mariborčani obljubljajo, da bodo dali vse od sebe, da se kaj takega ne bi ponovilo.

Bodite prepričani, da bodo pripravljeni

Damjan Bohar je prepričan, da bo Maribor pripravljen na derbi. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Damjan Bohar je prepričan, da bo Maribor pripravljen na derbi. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Seveda, derbi je tukaj in bodite prepričani, da bomo pripravljeni. Treba je biti vseskozi osredotočen," je takoj po zmagi nad Hapoelom Be'er Shevo z 1:0 povedal Damjan Bohar, ki je v zadnjem času spet pomemben član Maribora.

"Pred nami je prava, evropska tekma. Olimpija je dobra in zmaguje, zato nas čaka težka naloga. Treba bo dati vse od sebe in igrati dobro, če želimo zmagati, kar je vedno naš cilj," je še povedal vezist, ki se je po daljšem času znašel na seznamu selektorja Slovenije Srečka Katanca.

Nihče jim ne sme zameriti, če bo šlo kaj narobe

Mitja Viler obljublja boj. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Mitja Viler obljublja boj. Foto: Urban Urbanc/Sportida "Nihče nam ne sme zameriti, če bo šlo kaj narobe. Kolikor poznam naš trenerski štab in glede na to, da je Olimpija motiv že sama po sebi, sem prepričan, da ne bomo izgubili," je v torek pozno zvečer obljubil veliki junak zadnje uvrstitve med evropsko elito Mitja Viler.

"Imamo enako število točk kot Olimpija. Ne bi bilo hudo, če bi se nam zalomilo, a je seveda bolje, da se to ne zgodi. Ne smemo ponuditi priložnosti Olimpiji, da se razigra in nam pobegne," opozarja izkušeni primorski branilec, eden izmed dveh Mariborčanov, ki sta se znašla na zadnjem selektorjevem seznamu.

Je to sploh vprašanje?

"Nogomet je naše življenje, derbi pa je najpomembnejša tekma za Maribor. Res je, da prihaja takoj po naporni evropski tekmi, a tega smo navajeni. Želimo zmagati, seveda," je bil kratek kapetan Marcos Tavares, od katerega navijači Maribora pričakujejo največ. "Kaj? Je to resno vprašanje?" pa se je odzval na vprašanje, kdo bo v nedeljo favorit. "Maribor!" je dodal s prepoznavnim širokim nasmehom na obrazu.

Marcos Tavares je do zdaj na derbijih zabil že 17 golov. Bo v nedeljo poskrbel za novega? | Foto: Vid Ponikvar Marcos Tavares je do zdaj na derbijih zabil že 17 golov. Bo v nedeljo poskrbel za novega? Foto: Vid Ponikvar

Po zmago, nič drugega

Za konec še nekaj besed, ki so takoj po tekmi z izraelskim prvakom prišle iz trenerjevih ust. "V tem trenutku nisem sposoben preveč razmišljati o Olimpiji, a že jutri bo drugače. Fantje bodo počivali, mi v strokovnem štabu pa se bomo začeli pripravljati na derbi. Jasno, v Ljubljano gremo po zmago, nič drugega," je povedal Darko Milanič, čigar statistika z derbijev je pozitivna.

Maribor je v vlogi trenerja vodil na 27 tekmah. Zbral je 13 zmag, 11 remijev in le trikrat izgubil. V prvenstvu le enkrat, na že omenjenem derbiju v Stožicah konec avgusta leta 2011 z 1:4.

Zadnjih deset večnih derbijev v Stožicah:

- 29. april 2017 (prvenstvo):
Olimpija : Maribor 0:0

- 5. april 2017 (pokal):
Olimpija : Maribor 2:1
Benko 81., 85.; Vršič 48.

- 15. oktober 2016 (prvenstvo):
Olimpija : Maribor 1:3
Kronaveter 86.; Novaković 35., Pihler 49., Zahović 90.

- 7. maj 2016 (prvenstvo):
Olimpija : Maribor 1:2
Kronaveter 19.; Novaković 80./11m, Tavares 90.

- 21. november 2015 (prvenstvo):
Olimpija : Maribor 2:2
Šporar 26., 90.; Bajde 7., Stojanović 21.; R.K.: Stojanović 65./Maribor

- 8. april 2015 (prvenstvo):
Olimpija : Maribor 0:0

- 4. marec 2015 (prvenstvo):
Olimpija : Maribor 0:1
N'Diaye 41.; R.K.: Kapun 84./Olimpija

- 2. april 2014 (pokal):
Olimpija : Maribor 1:1
Šuler 45./a.g.; Fajić 54.

- 15. marec 2014 (prvenstvo):
Olimpija : Maribor 2:0
Rodić 2., Trifković 45.; R.K.: Djermanović 82./Olimpija

- 2. marec 2014 (prvenstvo):
Olimpija : Maribor 0:3
Bohar 34., Fajić 78., Mendy 90.

Ne spreglejte