Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
26. 8. 2017,
14.00

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

4

Natisni članek

Zlatko Zahović NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija Prva liga Telekom Slovenije naj gol UEFA liga prvakov Stožice večni derbi Liverpool Sevilla Spartak Moskva

Sobota, 26. 8. 2017, 14.00

12 mesecev

Športni direktor NK Maribor o večnem derbiju in žrebu LP

Zlatko Zahović spoštuje Olimpijo, a …

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

4

Zlatko zahović | Foto Sportida

Foto: Sportida

Nekdanji slovenski nogometni reprezentant Zlatko Zahović je prepričan, da se nogometašem Maribora v nedeljo ne bo ponovila prigoda izpred šestih let, ko so na račun pestrega proslavljanja evropskega podviga pripotovali v Stožice tako utrujeni, da je Olimpija zlahka dobila večni derbi. "Ne bomo se uspavali," sporoča 46-letni Mariborčan, ki z vijolicami v Ljubljani ne izgublja prav pogosto.

Prvi večni derbi v tej sezoni, ki bo odigran v 7. krogu Prve lige Telekom Slovenije, bo v nedeljo ob 20.20 v Stožicah. Olimpiji in Mariboru bo sodil najboljši slovenski sodnik Damir Skomina.

Energija, ki se je po torkovi evropski zmagi nad Hapoelom in preboju v skupinski del lige prvakov naselila v štajerski prestolnici, bi lahko Mariborčanom pomagala do novega uspeha. Vijolice se bodo v nedeljo zvečer v Stožicah z Olimpijo potegovale za vodilni položaj v Prvi ligi Telekom Slovenije.

Cilj Maribora v Ljubljani je jasen: tri točke

Darko Milanič je leta 2011 po velikem evropskem slavju doživel visok poraz v Stožicah. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Darko Milanič je leta 2011 po velikem evropskem slavju doživel visok poraz v Stožicah. Foto: Žiga Zupan/Sportida Potem ko so si zagotovile nastop v ligi prvakov vsaj do decembra ter  šest donosnih srečanj z Liverpoolom, Sevillo in moskovskim Spartakom, želijo dokazati svojo moč tudi v domačem prvenstvu. V njem branijo naslov, ki ga želijo zadržati in preprečiti izzivalcem, da se polastijo slovenskega prestola. Če bi v nedeljo v Stožicah, ki bodo glede na zanimanje za večni derbi ponudile izjemno kuliso na tribunah, premagale Olimpijo, bi poskrbele za nov val navdušenja na Štajerskem.

Pri navijačih je prisotna skrb, da ne bi pretirano proslavljanje evropskega podviga vplivalo na slabšo pripravljenost za največji dogodek, kar ga ponuja slovenski klubski nogomet.

Kdo bo v nedeljo zmagal na večnem derbiju?

  • Olimpija.
    38,34 %
    429 glasov
  • Maribor.
    54,42 %
    609 glasov
  • Ne bo zmagovalca.
    7,24 %
    81 glasov
Oddanih 1119 glasov

Zlatko Zahović, alfa in omega mariborskega razvoja s številnimi izkušnjami, je prepričan, da se ne bo ponovilo leto 2011. Takrat je Milaničeva četa po nepozabnem remiju v Glasgowu (1:1) in krstnem preboju v skupinski del evropske lige plačala davek zaradi napornega potovanja in prešernega proslavljanja dosežka. V Stožice je prispela brez moči in svežine, s tem pa motivirani Olimpiji olajšala pot do prepričljive zmage (4:1).

Mariborčani želijo dati piko na i imenitnemu tednu z zmago v Ljubljani. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Mariborčani želijo dati piko na i imenitnemu tednu z zmago v Ljubljani. Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Naši navijači naj ne skrbijo, saj so fantje proslavljali samo en dan po tekmi in imeli potem dovolj časa za počitek. So profesionalci, željni zmage na vsaki tekmi. Ob tem se zavedajo odgovornosti, ki jo imajo do navijačev in dresa. Nobenega alibija ne bo, ampak bosta naša cilj in namen jasna. Igrati z navdihom, samozavestno, pokazati moč in zmagati," je za mariborsko klubsko stran povedal 46-letni Zahović, ki je v zadnjih dneh prejel ogromno čestitk za nov evropski podvig. V njih je bilo prepoznati izraze spoštovanja, pa tudi ljubosumja.

Zahović optimist: Mogoče je tudi napredovanje Maribora

Športni direktor NK Maribor vidi v Evropi možnosti za napredovanje. | Foto: Grega Valančič/Sportida Športni direktor NK Maribor vidi v Evropi možnosti za napredovanje. Foto: Grega Valančič/Sportida V zvezde so ga kovali zlasti predstavniki držav, nastalih na območju nekdanje Jugoslavije. Maribor bo edini predstavnik v ligi prvakov s tega območja, kar je velika čast. Četrtkov žreb v Monte Carlu je 14-kratnim slovenskim prvakom za tekmece dodelil bogate klube iz Anglije, Španije in Rusije. V Ljudskem vrtu bo gostoval večkratni evropski prvak Liverpool, pa stara znanka Sevilla, ki je pred tremi leti izločila vijolice v 1/16 finala evropske lige …

"Prevladuje zadovoljstvo, predvsem zaradi tekmovalnosti skupine. Pomerili se bomo z enim izmed najboljših klubov vseh časov, gostovali v mestu, iz katerega prihajajo The Beatles, tako da bo šlo v Liverpoolu za legendarnost v več pogledih. Spartak je največji klub v Rusiji, Sevillo smo že spoznali in razplet je dober. Najbolj me veseli spoznanje o konkurenčnosti, kar pomeni, da je v tej skupini vse mogoče. Tudi napredovanje Maribora," je Zahović vesel, da lahko Maribor pred nastopi v skupinskem delu lige prvakov razmišlja o novi senzaciji, nadaljevanju evropske sezone v letu 2018. To bi pomenilo, da bi Maribor po šestih nastopih prehitel vsaj enega tekmeca. V letih 1999 in 2014, ko je že nastopal med evropsko elito, je zaostal za vsemi.

Mariborčani ne poznajo besede alibi

Igor Bišćan je lahko v nasprotju z večnim tekmec med tednom spočil izbrance. | Foto: Sportida Igor Bišćan je lahko v nasprotju z večnim tekmec med tednom spočil izbrance. Foto: Sportida Da Mariborčani ne razmišljajo več o Evropi, za katero bo napočil čas po reprezentančnem premoru, je poskrbela vročica derbija v Ljubljani. To je dvoboj, na katerem želijo vijolice vedno zmagati.

Odkar se je Olimpija v novi klubski preobleki vrnila v 1. SNL, so v Stožicah kot po tekočem traku mešali štrene ljubljanskim gostiteljem. To nameravajo storiti tudi v nedeljo, čeprav imajo v nasprotju z izbranci Igorja Bišćana za kakovostno pripravo na atraktivno srečanje na voljo veliko manj časa od Olimpije. Za derbi sicer ne potrebuješ dodatne motivacije.

"Zadovoljni smo, dosegli smo velik uspeh, a smo od četrtka, ko se je ekipa znova zbrala, z mislimi že v slovenskem prvenstvu. Ne glede na pretekle dogodke, ki so izzvali posebne občutke, se ne bomo uspavali. Besede alibi ni v klubskem slovarju. V Ljubljano gremo s spoštovanjem do nasprotnika, vendar samo z eno mislijo. Zmagati!" je jasen Zahović.

V prejšnji sezoni je v napadu Maribora igral tudi Milivoje Novaković, zdaj bo spremljal vijolice kot navijač. | Foto: Vid Ponikvar V prejšnji sezoni je v napadu Maribora igral tudi Milivoje Novaković, zdaj bo spremljal vijolice kot navijač. Foto: Vid Ponikvar

Navijače Maribora želi pomiriti in jim sporočiti, da je kakršnakoli bojazen, povezana z dogodki izpred šestih let, nepotrebna. Dodaja, da prihaja derbi v najboljšem mogočem času, saj je ekipa dobila potrditev zmožnosti, samozavest in se že veseli novega izziva. Kakšen bo odgovor Olimpije na zelenici? Prvi večni derbi v tej sezoni se bo začel v nedeljo ob 20.20.

Najlepši zadetki 6. kroga:

Ne spreglejte